28. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Dvadsať krajín vrátane Francúzska, Británie a Indie podpísalo vo štvrtok v newyorskom sídle OSN dohodu, ktorej cieľom je zastaviť šírenie falošných správ online. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP.
Signatári, medzi ktorých patria aj Južná Afrika a Kanada, sa zaviazali podporovať "nezávisle prinášané, rôznorodé a spoľahlivé" informácie šírené na internete. Dohodu iniciovala mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá monitoruje slobodu tlače.
"Vznik globálneho digitálneho priestoru otriasa svetom informácií, prináša so sebou pokrok i riziká," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.
Na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku dodal, že dezinformácie šírené online, najmä počas volebných kampaní, "podkopávajú dôveru v demokratické inštitúcie".
Dohoda zdôrazňuje zodpovednosť poskytovateľov internetu za podporu dôveryhodnosti obsahu a plurality s cieľom vyhnúť sa súčasnému "informačnému chaosu", uviedla vo vyhlásení RSF.
Spoločnosť Twitter minulý týždeň uviedla, že na celom svete zrušila tisíce účtov šíriacich falošné správy, ako aj provládnu propagandu. Išlo o účty založené v Číne, prostredníctvom ktorých ich užívatelia rozsievajú nezhody medzi protestujúcimi v Hongkongu, ako aj účty založené v Egypte a Spojených arabských emirátoch, ktorých cieľom je vylepšovanie obrazu Saudskej Arábie v Katare a Jemene. Zrušené boli aj účty založené v Španielsku a Ekvádore, ktorých cieľom bolo šírenie falošných správ.
V auguste spoločnosť Facebook zrušila falošné účty v Egypte, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch, ktoré šírili falošné správy.

Copyright © TASR 2019


České televízie natáčajú niekoľko detektívnych seriálov ročne, buď novinky alebo ďalšie rady úspešných sérií. Rovnako ako u ostatných žánrov majú diváci radi príbehy, ktoré sú adaptované na české prostredie. Detektívky a krimi sa v televízii drží medzi najsledovanejšíe žánre už niekoľko desiatok rokov. Pred päťdesiatimi rokmi, 27. septembra 1969, bol pod názvom Prísaha uvedený prvý diel televízneho seriálu režiséra Jiřího Sequensa Hříšní lidé města pražského natočený podľa rovnomennej zbierky poviedok Jiřího Marka.
"Seriál, v ktorom hlavnú úlohu hrá Jaroslav Marvan ako pražský policajný rada Vacátko a jeho tím policajných inšpektorov, sme divákom pripomenuli tento rok v lete," informovala hovorkyňa Českej televízie (ČT) Karolína Blinková.
Ročne sú v ČT vo výrobe priemerne štyri detektívne seriály či minisérie, napríklad Prípady 1. oddelenia, Cirkus Bukowski, Život a doba sudcu A.K., Vraždy v kruhu, Labyrint, Rapl a ďalšie. Teraz vysiela ČT v premiére šesťdielny kriminálny seriál Sever. K najúspešnejším detektívnom seriálom tuzemskej televíznej tvorby patrí Četnické humoresky, ktorých prvý rad sledovalo v roku 2001 priemerne 2,18 milióna divákov, druhý rad v roku 2003 potom 2,31 milióna divákov.
Z novodobej vlastnej tvorby ČT sú veľmi úspešné Prípady 1. oddelenia. Prvý rad sledovalo v roku 2014 priemerne 1,59 milióna divákov, druhý rad v roku 2016 potom 1,82 milióna divákov. "Divákov láka byť súčasťou vyšetrovania, pátrať spoločne s policajtmi po páchateľoch alebo mužom zákona fandiť," podotkla k obľube detektívneho žánru Blinková.
Tento rok sa diváci ČT môžu tešiť okrem iného na desaťdielnej seriál Zločiny Veľkej Prahy režiséra Jaroslava Brabca s Jiřím Langmajerom, Jaroslavom Plesl a Denisom Šafárik v hlavných úlohách alebo na seriál Četníci zo Znojma, ktorý nadväzuje na skorší projekt ČT Četníci z Luhačovíc. Zo skutočných udalostí vychádza seriál Miesto zločinu Ostrava, ktorý predstaví dvojicu odlišných kriminalistov. Prípady budú vyšetrovať Pavla Beretová a Stanislav Majer.
Ďalších sedem prípadov sériových vrážd inšpirovaných skutočnými udalosťami prináša na stanici Prima druhá séria Temného kraja, kde brutálne zločiny riešia elitnej kriminalista Petr Kraj (Lukáš Vaculík) a jeho pes Egon.
"Temný kraj, ktorý beží každú sobotu večer, je bezpochyby našou vlajkovou loďou. Prvú sériu sledovalo priemerne 1,541.000 divákov v cieľovej skupine starších ako pätnásť rokov. Tiež druhá séria patrí s priemerne 885.000 divákmi medzi najsledovanejšie relácie sobotňajšieho večera," oznámila obsahová riaditeľka Lenka Hornová. "Práve natáčame druhý rad úspešného Poldi, a potom úplnú novinku, kde bude žiariť Vojta Kotek a Anička Polívková. Aj na jar máme pripravené do výroby zaujímavej relácie tohto žánru," dodala.
Kanál Prima Krimi naďalej uvádza obľúbené zahraničné seriály Zberatelia kostí, Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevni, Castle na zabitie, Vraždy v Midsomeri alebo Temný Wales. V októbri vstúpi na Prima Krimi kanadský detektívny seriál Cardinal: Mrazivý prípad podľa kníh Gilesa Blunta. Siedmou sérií bude pokračovať tiež Sherlock Holmes: Ako prosté a ďalšie príbehy ponúkne seriál Drsná Harry. Na konci novembra uvedie Prima Krimi nemecký seriál Prípad pre dvoch s vyšetrovacie dvojicou právnika a súkromného detektíva. Deviatu radom sa na konci novembra predstaví seriál Námorný vyšetrovací úrad. Novinkou bude tiež seriál Tiene spravodlivosti sledujúci osudy zamestnancov právnickej firmy.
Televízia Nova pripravila do jesenného programu premiérovej diely Polícia Modrava. Nova tiež predstaví pokračovanie seriálu Špecialisti, v ktorom tím v zložení Martin Dejdar, Jakub Štáfek a Zuzana Kajnarová doplní Jiří Hána. Zahraničné detektívne tvorbu ponúknu na tematických staniciach skupiny TV Nova. Napríklad na Nova Action pokračuje nemecký seriál Kobra 11 s ďalšími prípadmi pre kriminálnej oddelenie diaľničnej polície v Kolíne nad Rýnom.

Copyright © ČTK 2019

Americká internetová spoločnosť Google otvorí v Poľsku nové centrum pre poskytovanie cloudových služieb. Firma to oznámila v piatok a uviedla, že jej nové centrum vo Varšave pomôže zákazníkom v strednej a východnej Európe profitovať z jej cloudových služieb. Informuje o tom portál cnbc.com. V súčasnosti Google vo svete prevádzkuje cloudové služby v 20 regiónoch vrátane šiestich v Európe.
Generálny riaditeľ Google Cloud Thomas Kurian v rozhovore pre CNBC povedal, že Európa je pre podnikanie firmy "veľkou oblasťou záujmu". "V skutočnosti tu rastieme rýchlejšie, pokiaľ ide o ľudí, zákazníkov a tržby, ako v ktorejkoľvek inej časti sveta," uviedol Kurian. "Ľudia tu v Európe naozaj začínajú cloud prijímať," dodal.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané