23. 9. 2019

Festival Serial Killer

Festival Serial Killer


Brnenský festival TV a on-line seriálov Serial Killer sa tento rok zameria na nórsku tvorbu a uvedie českú novinku Zradcovia z prostredia česko-vietnamskej drogovej mafie. Na tlačovej konferencii dnes program festivalu predstavila organizátorka Kamila Zlatušková. Druhý ročník festivalu sa uskutoční 24. až 29. septembra a premietne na 40 projekcií vrátane svetových premiér, súťaž nových seriálov a webseriálov a tiež prehliadku nórskek seriálovej tvorby.

"Festival vznikol z dvoch dôvodov. Jedným je exportovať do západnej Európy to najlepšie zo tnajšej tvorby a za druhé prinášať kvalitné tvorca a seriály sem k nám," povedala Zlatušková, "Názov festivalu je nadsádzka. Chceme zabíjať predsudky o televíznej tvorbe v našej časti Európy , ale tiež zabíjať náš často zbytočný komplex menejcennosti, "dodala.

V hlavnej súťaži sú tiež dva české seriály. Prvým z nich je seriál podľa skutočných udalostí Zradcovia z produkcie Českej televízie, ktorý sa zaoberá obchodom s pervitínom v Česku. "Seriál je z prostredia česko-vietnamskej drogovej mafie. Na scenári sme spolupracovali s národnou protidrogovou centrálou. Zistili sme, akým spôsobom biznis s pervitínom v Česku funguje, a do toho sme si vymysleli príbeh mladého drogového dealera," povedal scenárista Miro Šifra.

Druhým je špionážne dráma HBO Bez vedomia sledujúci príbeh huslistky Márie a jej politicky angažovaného manžela Viktora, ktorí sa vracajú z exilu do Československa v roku 1989. Prvé dva diely šesťdielneho seriálu režírovaného Ivanom Zachariášom mohli diváci vidieť na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Premiéru bude mať na festivale napríklad seriál Exit, komediálny dráma s dokumentárnymi prvkami o štvoricu nórskych finančníkov. Seriál Šťastná to krajina rozpráva o tom, ako sa z Nórska po objave ropných ložísk stala jedna z najbohatších krajín sveta. Zastúpenie bude mať aj nórsky teenagerský seriál skam alebo Magnus, komédia o policajtovi, ktorý vyšetruje prípady v prestrojení za kus nábytku.

Sprievodný program tvorí debaty, prednášky, koncerty seriálových zvučiek, stand-upy alebo možnosť zúčastniť sa na záver festivalu pochode nemŕtvych Zombie Walk.

Festival Serial Killer vznikol v roku 2018 a ide o prvý festival TV a on-line seriálov v strednej a východnej Európe. Vlani ho navštívilo 3000 divákov a mohli vidieť napríklad premiéru seriálu Most !.




Copyright © ČTK 2019