26. 9. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR prepustili zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a Michala Zubčáka z odboru podpory riadenia po výsluchoch v kauze lustrácii Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Bývalý riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej polície Pavol Vorobjov by mal byť naďalej v budove inšpekcie.
V podvečerných hodinách vyšiel z budovy policajnej inšpekcie Michal Zubčák v sprievode svojho právneho zástupcu. S médiami nekomunikoval, jeho právny zástupca Eugen Cimmermann nepovedal, či bol Zubčák obvinený. Krátko potom bol prepustený aj Milan Mihálik, ktorý taktiež na otázky novinárov neodpovedal.
V budove inšpekčnej služby v bratislavskom Ružinove by sa mal naďalej nachádzať Pavol Vorobjov. Toho zadržala polícia vo štvrtok ráno pre podozrenie z lustrovania novinárov vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka.
Podľa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara mal Vorobjov zmeniť výpoveď a potvrdiť tak Gašparovo stanovisko, že nedal na lustrácie novinárov pokyn. Tie sa podľa neho mali týkať kauzy Filipa Rybaniča.
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že v Gašparovej výpovedi nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.



Aj na základe trestného oznámenia poslanca NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jozefa Rajtára zadržala vo štvrtok inšpekcia ministerstva vnútra bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, známeho z kauzy lustrovania ľudí na pokyn bývalého šéfa polície Tibora Gašpara.
„V marci tohto roka som podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pretože vo výpovedi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v súvislosti s lustráciou novinárov v policajných záznamoch nesedeli dátumy. Ten lustráciou argumentoval prípadom môjho asistenta Filipa Rybaniča, ktorý bol však uzavretý v máji 2017. Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa napokon odohrala na jeseň 2017,“ pripomenul poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.
Strana SaS žiada dôsledné vyšetrenie konania Pavla Vorobjova. „Pýtame sa, prečo Vorobjov najskôr tvrdil, že vykonával lustrácie na pokyn Tibora Gašpara, avšak následne túto výpoveď zmenil. Je kľúčové, aby bola táto skutočnosť vyšetrená orgánmi činnými v trestnom konaní,“ uzavrel Jozef Rajtár.


Copyright © TASR 2019