26. 9. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Irán vypísal druhý ročník súťaže o najlepšiu karikatúru amerického prezidenta Donalda Trumpa. Očakáva sa, že do súťaže sa zapoja stovky karikaturistov. Víťaza čaká odmena v prepočte 6000 eur. Podľa denníka The Jerusalem Post o tom v utorok informovala iránska tlačová agentúra Fars.
Prvý ročník súťaže o najlepšiu "trumpistickú karikatúru" sa konal v roku 2017. Tí istí organizátori boli rok predtým aj za súťažou o najlepšiu karikatúru o popieraní holokaustu.
Inšpiráciou pre logo prvého ročníka súťaže venovanej Trumpovi bola zjavne nacistická vlajka - v nej však v bielom kruhu na červenom poli bolo tentoraz namiesto svastiky došikma umiestnené písmeno T.
Hlavnú cenu prvého ročníka získal iránsky ilustrátor Hádí Asadí. Na Asadího kresbe bol Trump vyobrazený v saku so vzorom dolárových bankoviek, s kravatou s motívom americkej vlajky a so svojimi povestnými vlasmi, ako sa jednou rukou opiera o kôpku kníh a prstom druhej ruky pri - podľa výrazu tváre - emotívnom prejave ukazuje na svojich poslucháčov.
Denník Tehran Times vtedy informoval, že svoje práce do súťaže venovanej novému americkému prezidentovi zaslali autori zo 70 krajín sveta. Porota posudzovala vyše 1600 diel vrátane štyroch kresieb od amerických autorov.

Súd v Paríži nariadil v stredu zakladateľke francúzskej odnože hnutia #MeToo, aby finančne odškodnila muža, ktorého očiernila svojim príspevkom na sociálnej sieti Twitter, kde ho obvinila zo sexuálneho obťažovania. Sandra Mullerová má podľa verdiktu zaplatiť za spôsobenú ujmu 15.000 eur Ericovi Brionovi z vedenia francúzskej televízie.
O verdikte v ostro sledovanom procese informovala agentúra AFP. Mullerová na Twitteri Briona obviňovala z toho, že ju obťažoval oplzlými rečami na večierku. Okrem odškodnenia má zaplatiť aj 5000 eur za súdne trovy, vymazať zmienený príspevok a na Twitteri i v dvoch médiách uverejniť rozhodnutie súdu.
Mullerovovej právny zástupca Francis Szpiner novinárom povedal, že jeho klientka sa voči verdiktu odvolá.
Samotný Brion rozhodnutie súdu prijal s "istou mierou úľavy", pričom podľa neho potvrdilo, že "Mullerovú nikdy neobťažoval", povedal AFP jeho právny zástupca Nicolas Benoit.
Mullerová, francúzska novinárka žijúca v USA, založila v októbri 2017 vo francúzštine hashtag #balancetonporc (odhaľ svoje prasa). Ten sa následne ujal ako francúzska reakcia na celosvetovú kampaň #MeToo, ktorú spustili obvinenia voči americkému producentovi Harveymu Weinsteinovi.
V súvislosti s týmto hashtagom zverejnila Mullerová príspevok, v ktorom tvrdila, že Brion ju v roku 2012 v Cannes ponižoval sexuálnymi narážkami. Mal jej povedať: "Máte veľké prsia. Ste môj typ ženy. So mnou budete mať orgazmus po celú noc."
Brion, mediálny konzultant a bývalý šéf francúzskej televízie Equidia, uznal, že mal nevhodné poznámky a Mullerovej sa za ne nasledujúci deň ospravedlnil v textovej správe. Tvrdil však, že jej príspevok ho nesprávne vykreslil ako sexuálneho delikventa a zničil mu kariéru
.

Copyright © TASR 2019