22. 9. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Saudská Arábia vzala v piatok novinárov na miesto útoku riadenými strelami a dronmi, do dôležitého ropného zariadenia v samotnom centre saudskoarabského kráľovstva. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Novinári pricestovali do mesta Bikajk (Abkajk) vo Východnej provincii kráľovstva. V meste má sídlo zariadenie na spracovanie ropy.
Zariadenie postihol útok 14. septembra a ten spôsobil, že saudskoarabská produkcia ropy sa znížila až o polovicu - narušil aj jej celosvetové dodávky.
Spojené štáty obviňujú z podniknutia útoku Irán. Saudská Arábia tvrdí, že útok bol "nepochybne podporovaný Iránom". Teherán popiera, že sa na útoku podieľal a varoval Spojené štáty, aby nepodnikali odvetný úder na Irán, lebo inak sa saudskoarabské kráľovstvo ocitne "v totálnej vojne".
K útoku sa síce prihlásili jemenskí povstalci - húsíovia, spriaznení s Iránom, ale analytici na základe skúmania trosiek munície vyhlasujú, že použité strely by nemali dostatočný dolet na to, aby miesto útoku dosiahli z Jemenu.



Copyright © TASR 2019



Facebook zrušil desaťtisíce aplikácií v rámci vyšetrovania, ktoré spustil v súvislosti so škandálom okolo neoprávneného získavania osobných údajov zo strany britskej spoločnosť Cambridge Analytica. Dotknuté aplikácie sú spájané s približne 400 vývojármi. Spoločnosť Facebook však uviedla, že nie všetky predstavovali hrozbu pre používateľov.
Americká spoločnosť Facebook sa dostala pod veľký tlak v roku 2018, keď vyšlo najavo, že Cambridge Analytica bez povolenia zbierala dáta miliónov používateľov sociálnej siete. Analýzu dát poradenská spoločnosť použila na ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016.
Facebook po škandále prisľúbil podniknúť opatrenia, ktoré by zabránili podobnému zneužitiu dát v budúcnosti. K zrušeným aplikáciám, niektorým zatiaľ len dočasne, konkrétnejšie detaily neposkytol.


Spoločnosti Twitter a Facebook zrušili na svojich sociálnych sieťach 365 falošných účtov napojených na španielsku konzervatívnu Ľudovú stranu. Ich účelom bolo ovplyvňovať verejnú mienku a šíriť spam.
Twitter v piatok oznámil, že odstránil 265 účtov "prevádzkovaných stranou", ktorých činnosť identifikoval ako "falošné zvyšovanie verejnej mienky na internete v Španielsku". Účty boli aktívne pred parlamentnými voľbami z 29. apríla.
Facebook odstránil 65 účtov na rovnomennej sociálnej sieti a 35 kont na službe Instagram po tom, čo odhalil, že majú väzby na jednotlivcov spojených s Ľudovou stranou. Dané účty mali príspevky o politike, voľbách a kritizovali oponentov strany.


Maltská vláda nariadila nezávislé vyšetrovanie vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Tá zomrela v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. V súvislosti s vraždou súdia troch mužov, objednávateľ však ostáva stále neznámy. Caruanová Galiziová bola tvrdou kritičkou vlády a svojimi odhaleniami v oblasti korupcie a prania špinavých peňazí prispela k predčasným voľbám na Malte.
Rada Európy dala v júni maltskej vláde čas do 26. septembra, aby začala nezávislé vyšetrovanie a zistila, či bolo smrti novinárky možné zabrániť. Jej rodina o to žiadala už dlhodobo a tvrdila, že Caruanovú Galiziovú v súvislosti s jej prácou roky zastrašovali.
Vyšetrovanie bude trvať deväť mesiacov. Premiér Joseph Muscat tiež ponúkol milión eur ako odmenu za informácie, ktoré by viedli k zatknutiu osôb zodpovedných za vraždu.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.