5. 1. 2019

Sčítaná

Sčítaná

Dramatici súťažia o uvedenie hry v SND a SRo


Dramatici súťažia o uvedenie hry 
v SND a SRo


Autori divadelných hier môžu po roku opäť súťažiť o tisíc eur, ale aj o možnosť uviesť svoje dramatické dielo na doskách Slovenského národného divadla, alebo v éteri verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Divadelný ústav a Činohra Slovenského národného divadla (SND) totiž vyhlásili v poradí 19. ročník súťaže pôvodných divadelných hier v slovenskom a českom jazyku s názvom Dráma 2018. Partnerom súťaže je Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Devín. Záujemcovia môžu svoje diela prihlásiť do 31. januára 2019. Agentúru SITA o tom informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.
Vyhlásenie výsledkov súťaže sa tradične uskutoční v rámci festivalu Nová dráma/ New drama 2019 a jeho súčasťou bude aj verejná prezentácia finálových textov v inscenovanom čítaní festivalu nazvanom Trojboj. Činohra SND udelí špeciálnu cenu, ktorou je naštudovanie vybranej hry vo forme scénického čítania v Modrom salóne SND v nasledujúcich divadelných sezónach. Partner súťaže Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Devín udelí Cenu Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorou je naštudovanie textu vo forme rozhlasovej hry alebo inscenovaného čítania v nasledujúcich rokoch. Texty všetkých finalistov súťaže budú publikované v rámci elektronickej knihy.
Záujemcovia o účasť musia poslať svoje texty v zalepenej obálke a zároveň aj s dokladom o zaplatení registračného 15-eurového poplatku na adresu: Divadelný ústav, Jakubovo nám. 12, 813 57 Bratislava a na obálku napísať heslo „DRÁMA 2018“. V obálke musia byť texty v troch tlačených kópiách a v jednej kópii na CD nosiči alebo na USB kľúči spolu s prihláškou. Hlavným usporiadateľom súťaže Dráma 2018 je Divadelný ústav v spolupráci s Činohrou SND. Partnerom súťaže je RTVS, Slovenský rozhlas - Rádio Devín.
Počas existencie súťaže sa podľa Divadelného ústavu podarilo vytvoriť povedomie o súčasnej slovenskej dráme, iniciovať vznik nových textov od etablovaných autorov a motivovať mladých autorov a študentov začať písať dramatické texty. Súťaž podľa Divadelného ústavu objavila viaceré nové mená a pre mnohých dramaturgov divadiel na Slovensku je možnosťou, ako sa zoznámiť s novinkami v pôvodnej dramatickej tvorbe, informuje Divadelný ústav na svojej webstránke http://www.theatre.sk/sk/aktivity/drama/uvod/.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS


Vládny Most-Híd by bol za opätovné zavedenie práva na odpoveď pre verejných činiteľov. Vyplýva to z vyjadrení predsedu strany Bélu Bugára, ktorý si ale počká na to, ako bude návrh konkrétne vyzerať. Zmenu avizoval Smer-SD.
"Myslím si, že by sme sa mali vrátiť k právu na odpoveď pre verejných činiteľov. Nechápem, prečo by politik, ktorý je poopľúvaný na desiatich stranách, nemal mať právo odpovedať," uviedol na decembrovom sneme v Trenčíne šéf Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že právo na odpoveď už zavedené bolo, ale za vlády Ivety Radičovej ho ponechali len fyzickým osobám, verejní činitelia ho nemajú. V Radičovej vláde sedel aj Most-Híd.
Bugár hovorí, že zmena nie je len iniciatívou Smeru-SD. „My sme už dlho hovorili, že vzhľadom na to, čo sa deje, by bolo dobré zaviesť niečo, vďaka čomu by sa človek mohol vyjadriť. Mne sa napríklad v Új Szó stalo, keď v komentári napísali, že podľa (maďarského premiéra Viktora-pozn. TASR) Orbána je Most-Híd trieska pod nechtami a treba sa ho zbaviť. A nedali mi možnosť vyjadriť sa. A toto je robenie politiky. Už len preto budem trvať na práve na odpoveď. Ale počkáme si na to, ako návrh bude vyzerať,“ povedal Bugár v rozhovore pre TASR.
Most-Híd si počká aj na ďalší návrh, o ktorom hovoril Fico. Z pôvodnej prezentácie iniciatívy ale Bugár nie je nadšený. Fico oznámil, že chce opatrenie, aby internetové diskusie v médiách neboli anonymné. Zodpovednosť by mal niesť vydavateľ, pod ktorého článkom je takáto diskusia. "Ak je nejaká internetová stránka média a vedie sa tam diskusia pod článkami, nemôže byť anonymná. Vydavateľ bude za to musieť niesť zodpovednosť. Nech píšu, že (slovenského premiéra Petra-pozn. TASR) Pellegriniho a Fica treba obesiť, ale nech sa pod to podpíšu. To je jediná možnosť, ako zaviesť v tejto krajine aký-taký poriadok," opísal opatrenie Fico.
Bugár súhlasí, že zodpovednosť by mal niesť ten, kto spravuje webstránku. „Ale nehovorím, že majú odstraňovať kritické názory, ale treba kontrolovať tie, čo šíria nenávisť, antisemitizmus. Ficov návrh ešte nemáme na stole, ak by to bolo v znení, ako hovoril na sneme, tak s tým nesúhlasím, ale uvidíme, ako bude vyzerať návrh ako taký,“ uzavrel Bugár.


Copyright © TASR 2019

DNES NA DVOJKE

DNES NA DVOJKE



Seriálová udalosť sezóny je tu! Dystopická spoločnosť ovládaná zvrátenými praktikami ukazuje, ako sa život žien môže zmeniť na absolútne peklo, aj keď sa autority skrývajú za tradičné hodnoty a vyššie dobro. Príbeh služobníčky na Dvojke už od 5. januára, rozhodne si ho nenechajte ujsť!

4. 1. 2019

Prokurátor podal na súd obžalobu na Pavla Ruska

Prokurátor podal na súd obžalobu
 na Pavla Ruska


Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave podal na bratislavský súd obžalobu na bývalého ministra hospodárstva a riaditeľa televízie Markíza Pavla R. obvineného v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej. Obžaloba bola podaná na Okresný súd Bratislava II. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.
"Obžaloba napadla (bola doručená) na OS Bratislava II dňa 2. januára 2019. Súd v predmetnej trestnej veci vykoná prvotné úkony v zmysle Trestného poriadku," uviedol Adamčiak. Doteraz dozor vykonávajúci prokurátor študoval spisový materiál. Po jeho naštudovaní a preskúmaní mal rozhodnúť od ďalšom postupe, teda o podaní, resp. nepodaní obžaloby. Uviedol na začiatku decembra na otázku TASR prokurátor a hovorca KP v Bratislave Michal Šúrek.
Advokát obvineného Marek Para o podaní obžaloby je informovaný len z médií. Ako uviedol pre TASR, k veci sa vyjadrí až po porade so svojím klientom. Pravdepodobne to bude až na budúci týždeň.
Vyšetrovateľ na začiatku decembra navrhol podať obžalobu na Pavla R., ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na KP v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla R.
Na príprave vraždy Volzovej sa okrem Pavla R. mali podieľať aj známi členovia slovenského podsvetia, ako napríklad bos sýkorovcov Róbert L., alias Kýbel, či za viacero vrážd právoplatné odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č. a napokon komplic posledne menovaného Miloš K. Okrem iných mal proti Pavlovi R. vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. KS v Bratislave mu na začiatku mája minulého roku uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. K probačnému úradníkovi sa na KS v Bratislave podľa informácií TASR pravidelne dostavuje.
Pavol R. následne 17. decembra oznámil, že podáva na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov z dôvodu zámernej diskreditácie jeho osoby. Uviedol to na tlačovej konferencii, kde reagoval na vyšetrovanie prípadu údajnej objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej.
"Podám na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov, ktorí zosnovali, zorganizovali a koordinovali zámernú diskreditáciu mojej osoby s využitím krivých výpovedí odsúdeného niekoľkonásobného vraha a odsúdeného člena mafiánskej skupiny. Pričom následne ovplyvňovali vyšetrovanie tak, aby mi bolo privodené trestné stíhanie a poškodené moje meno," vyhlásil Pavol R.
Bývalý šéf televízie v tejto súvislosti poukazoval na to, že Volzová nikdy v televízii Markíza podiel nemala, mala ho mať len v spoločnosti Markíza Slovakia. "Televízia Markíza bola tá, ktorá vlastnila pozemky, štúdiá, budovy, predávala reklamu, vlastnila autorské práva a vysielala. Markíza Slovakia v roku 1995 previedla všetky práva a uzatvorila exkluzívnu zmluvu s televíziou Markíza, teda s 'veľkou Markízou', že 12 rokov bude platiť status quo, že rozhodovať, vyrábať a vysielať bude táto veľká spoločnosť, kde som bol generálnym riaditeľom. Za to Markíza Slovakia ako držiteľ licencie dostala desať percent zo zisku. Podiel Silvie Volzovej bol päť percent zo zisku," vysvetlil s tým, že by ju nemohol chcieť zlikvidovať kvôli piatim percentám.
Pavol R. tiež spochybňoval svoje stretnutia s ľuďmi z podsvetia v prípade plánovania vraždy. Volzovú označil za agresora, nie za obeť.
Pavol R. bol v kauze vyššie spomínaných zmeniek vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Banskej Bystrici 17. decembra minulého roku.

Copyright © TASR 2019

Stanovisko RTVS k vyjadreniu Mariky Gombitovej

Stanovisko RTVS k 
vyjadreniu Mariky Gombitovej

"RTVS zaregistrovala vyjadrenie Mariky Gombitovej o jej úmysle odstúpiť z ankety. Najväčší Slovák je licencovaný program, ktorého vlastníkom a tvorcom je britská televízia BBC. Z tohto dôvodu je potrebné, aby sme takýto výrazný zásah, akým zmena finálovej desiatky jednoznačne je, konzultovali s vlastníkom formátu."

VÝROKY ROKA

VÝROKY ROKA






„Já se s vámi rozloučím tím, že mi před chvílí přinesli krásnou fotografii na internetu. Ta fotografie je krásná proto, že jsem na ní já. Z té fotografie vychází bublina a tam je napsáno: Mám rád novináře, možná že je pozvu na večeři na saudskoarabské velvyslanectví.“
Miloš Zeman

"Ľudia v Rusku majú viac slobôd ako v Británii."
Alexandr Jakovenkoruský veľvyslanec v Británii


„Rozhodne nie som priateľom komunizmu, ale za komunizmu museli Rómovia pracovať. Väčšinou pracovali ako kopáči a keď odmietali pracovať, išli do väzenia. Za komunizmu bol systém, že rómske pracovné čaty viedli sami Rómovia, ktorí mali prirodzenú autoritu, takže keď niekto v tíme nepracoval, vyfackali ho. Je to veľmi humánna metóda a spravidla sa osvedčuje."
Miloš Zeman


" Slovenské mainstreamové médiá sú všetky ťažko proamerické a probruselské. O týchto témach sa vždy zhodnú a pejú jednotnú pieseň probruselskej a proamerickej propagandy. I tak jeden dezinformáčný web spomedzi týchto propagandistických fakenewsových médií v proamerickom nasadení vyniká. Je to Denník N."
Hlavnespravy.sk


„Rezníkovi sa podarili mnohé veci a nezvládol niektoré ďalšie súvisiace s tým, aby sa posilnila verejnoprávnosť. Stále sú tam jednorozmerní redaktori, ktorí plnia úlohy Pán Boh vie koho, len nie záujmy slovenskej spoločnosti. Mnohé redakcie však začali pôsobiť kvalitnejšie a lepšie, než za predchádzajúceho vedenia, ale spravodajstvo stále pokrivkáva. Stále je neoliberálne a vôbec sa nezohľadňuje široké spektrum slovenskej spoločnosti.“
Anton Hrnko ,podpredseda a poslanec SNS


"Nemôžu herci riadiť štát."
Andrej Danko



„Prezident České republiky svolal tiskovou konferenci, aby spálil svoje trenýrky. Asi už to potřebovaly.“
Michael Žantovský

"Zdá sa, že americká žurnalistika sa pridala k strednému prúdu. Tí, ktorí udelili túto globálne uznávanú Pulitzerovu cenu, sa tiež pridali k danej komunite. To je aj dôvod, prečo niet čo komentovať; všetko, čo môžeme spraviť, je pokrčiť plecami a dúfať, že v nastávajúcich rokoch bude Pulitzerova cena udelená za niečo, čo má naozajstný zmysel."
Vladimir Soloviov,predseda Zväzu novinárov Ruska

„Pocit divákov a poslucháčov je, že mnohí redaktori – a týka sa to aj moderátorov prúdu na Rádiu Slovensko – majú pocit, že musia vyjadriť svoj postoj. Týmto vyzývam redaktorov aj dramaturgov, ak niektorí chcú robiť politiku, nech idú, je tu sloboda, môžu si založiť politické strany alebo sa pridať k súčasným stranám a tam nech prejavujú svoje názory. Ja ako divák, poslucháč ani koncesionári Slovenska nesmú cítiť ich politický postoj a názor. V posledných dňoch to bolo cítiť, nie je náhoda, že je takáto lavína sťažností.“
Jozef Chudík, člen Rady RTVS

"Viete kto vyhnal Židov do Varšavského geta? Myslíte si, že Nemci? Nie. Židia tam išli sami, pretože im povedali, že tam bude enkláva a že nebudú musieť dochádzať do styku s tými odpornými Poliakmi."
Kornel Morawiecki ,otec poľského premiéra Mateusza Morawieckého

"Hry od spomínaného pána Sorosa idú,aj keď sa často hovorí, že čo už môže taký osemdesiatpäťročný pán, niekde za oceánom, riadiť veci na Slovensku. Nielen na Slovensku. Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze.“
Ľubica Laššáková

„Ste jeden geniálny redaktor, ale v živote neexistuje odpoveď áno alebo nie.“
Andrej Danko na otázku, či má byť policajný prezident odvolaný z funkcie.


"Dosiahol som, že si prezident a premiér sadli do očí."
Andrej Danko

"Sú rôzne úvahy, ja nepopieram, že pani Žitňanská niektoré také veci aj v minulosti naznačovala, ja som to hovoril, že sú tu aj iné možné názory a nevylučujem, že sa baví o rôznych veciach, vrátane takej veci o ktorej hovoríte, ale musím povedať, že v žiadnej z týchto vecí nedošlo k pokroku.“
Andrej Danko


"To, že pätina žien sa stretáva s domácim násilím znamená, že štyri pätiny žien rešpektujú svoje postavenie v spoločnosti."
Jaroslav Paška, poslanec NR SR za SNS


"Moderátorka DVTV na mě útočila, měl jsem 39 stupňů horečku, celá republika to věděla, nevěděl jsem, na co se mě ptá, rozhovor jsem utnul."
Tomio Okamura

"Nemám problém odísť zo svojej pozície, keď budem pociťovať, že ju nedokážem vykonávať dostatočne profesionálne a so zázemím, ktoré na to potrebujem. Odišla som zo štyroch redakcií a vždy z dôvodu, že som už nechcela byť ich súčasťou. Ak dospejem opäť k tomu, že nedokážem komfortne vykonávať svoju prácu, budem sa riadiť rovnakými princípmi ako doteraz.Zatiaľ som ale nemala dôvod rozmýšľať nad takýmto riešením. Vidím v redakcii progres a chuť pracovať. Ak vytesníme kričiacu menšinu, je tu príjemné, typické rozhlasové prostredie, v ktorom som roky pracovala, do ktorého som sa rada vrátila."
Petra Stano Maťašovská


"Bolo to predovšetkým z toho dôvodu, napokon to zaznelo dnes aj na zasadnutí Rady, aby prezentované pohľady v plnej šírke zachytávali alternatívy, ktoré sa na Slovensku vyskytujú.“
Michal Dzurjanin, riaditeľm, Sekcia programových služieb Slovenského rozhlasu


„Každý kdo se podívá na četná videa mého kolapsu, která se neeticky a zřejmě protiprávně šíří nestráženým kyberprostorem, musí sám vidět - pokud někdy něco slavil, že takto se opilý člověk nechová, takže věřme, i když premiér policii nevěří, že něco vyšetří. Vyšetřovacích verzí bude, jak znám naše vyšetřovatele a služby, ustanoveno jistě více, od stresu z dramatických voleb až po zásah cizích rozvědek a mimozemské entity. Byl jsem asi tak opilý, jako má Zeman uříznutou nohu a rakovinu, což také lidem tloukla do hlavy korporátní sdělovadla.
A jsem zvyklý i na vláčení "svobodným korporátním tiskem" obsluhovaným presstituty ještě z manažerských dob, kdy jsem bránil privatizaci národního jmění v příkrém rozporu se stále platnými Dekrety prezidenta Republiky Československé Edvarda Beneše.
Presstituti byli samozřejmě pro, neboť se těšili na vyšší příjmy z inzerátů zprivatizovaných firem rvoucích se na zdeformovaném trhu o zákazníky. Vše pak platíme ve vyšších cenách zboží, které je mnohdy dražší než u sousedů v Německu při třetinových mzdách.
Že ale bude jeden z kandidátů na úřad nejvyšší říkat, že může otrávit ovce, dobytek i manažery, to jsem si neuměl představit v nejčernějších devadesátých let ani ve zlém snu. Nu, ale stalo se.
Náš TOP Týdeník totiž oslovil fundovanými články o mravním profilu manželů Drahošových statisíce čtenářů, povedlo se tak zmobilizovat nevoliče v Praze a díky tomu Zeman vyhrál, což se v určitých kruzích prostě asi neodpouští.
Až se dám plně do pořádku, navrhnu Karla Slezáka a Jana Šoltu na Velíškovu cenu, dojedu si do TOP hotelu pro kabát, který zůstal viset v místnosti pro akreditované novináře - nejsem žádný "letkař - holubář", jak o mě lůza roztrušuje a pak se pokusím uspořádat třeba v Syndikátu novinářů tiskovou konferenci, kde rád odpovím na další otázky a budu informovat i o stavu vyšetřování trestného činu neposkytnutí povinné pomoci. “
Milan Rokytka, novinár a ožran

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zväz nemeckých novinárov (DJV) neodporúča žurnalistom a blogerom cestovať do Turecka, a to ani na súkromnú dovolenku. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Zväz nemeckých novinárov vo vyhlásení poukázal na minulotýždňové zadržanie nemeckého občana obvineného z propagovania teroristickej organizácie, keď na Facebooku podporoval nezávislý kurdský štát. Podľa nemeckých médií ho prepustili, ale musí zostať v Turecku.
Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom narušilo zadržanie niekoľkých nemeckých občanov po nevydarenom pokuse o prevrat v roku 2016. Boli medzi nimi dvaja novinári, ktorých už medzitým prepustili.
Nemecký zväz vyzvala novinárov, aby si pred rezervovaním cesty do Turecka overili, či v správach alebo na sociálnych médiách nespomínali tamojšiu politiku a v prípade neistoty by si mali vybrať radšej inú destináciu.

Copyright © TASR 2019

Osobitný protiteroristický tribunál v Afganistane odsúdil troch mužov za vraždu reportéra BBC Ahmada Šáha. Jednému mužovi udelil trest smrti, druhému dal trest odňatia slobody na maximálne 30 rokov a poslednému nariadil do šesť rokov väzenia. Pre BBC to potvrdil hovorca afganskej generálnej prokuratúry. Prípadom sa bude ešte zaoberať odvolací súd.
Šáha zabili vlani 30. apríla v provincii Chóst, keď sa na bicykli vracal domov. Podľa miestnych bezpečnostných predstaviteľov ho zastrelili dvaja ozbrojenci na motorke. Novinár od roku 2017 pracoval pre regionálnu redakciu BBC vysielajúcu v paštčine. Podľa jeho otca sa mu nikto v súvislosti s jeho prácou nevyhrážal a jeho rodina nemala žiadne spory. Militantné hnutie Taliban poprelo, že by bolo zodpovedné za jeho zabitie.
Identity Šáhových vrahov úrady nezverejnili a motív ich konania nie je známy. Generálna prokuratúra uviedla, že trojicu zadržali vo väzení Parván, kde väznia zvyčajne ľudí odsúdených za terorizmus, a tam ich aj súdili.
Šáh je podľa BBC jej piatym zamestnancom, ktorého v Afganistane zabili od začiatku občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia. Spomínaný 30. apríl 2018 bol pritom najsmrteľnejším dňom pre novinárov v dejinách krajiny. Samovražedný útok v Kábule si tam vyžiadal životy deviatich novinárov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

3. 1. 2019

Vyhlásenie Mariky Gombitovej

Vyhlásenie Mariky Gombitovej

Milí moji fanúšikovia, som dojatá z vašej podpory v ankete Najväčší Slovák, ktorej galavečer na Nový rok odvysielala RTVS.
Sama som očakávala, ktoré osobnosti našej histórie získajú najväčšiu podporu v ankete "najväčších" Slovákov, a vlastné umiestnenie v prvej desiatke bolo pre mňa veľkým prekvapením. Preto som sa rozhodla prenechať miesto osobnosti, ktorá je možno menej známa, avšak pre Slovensko z historického hľadiska viac výnimočná.
Milí moji fanúšikovia, s pokorou prijímam vašu podporu. Ďakujem za hlasy, ktoré ste mi adresovali, a teším sa na stretnutia s vami.

S úctou
vaša Marika Gombitová

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Webová streamovacia služba Netflix na žiadosť vlády Saudskej Arábie stiahla z ponuky epizódu satirickej komediálnej šou, ktorá kritizovala kráľovstvo. V stredu o tom informovala agentúra AFP.
Skupiny na ochranu ľudských práv, vrátane organizácie Amnesty International (AI), nesúhlasia s týmto krokom, ktorý podľa nich v Saudskej Arábii zvyšuje riziko tvrdých zásahov voči slobode prejavu.
"Cenzúra Saudskej Arábie voči Netflixu je ďalším dôkazom nemilosrdného zasahovania do slobody prejavu v kráľovstve," povedala riaditeľka kampaní AI pre Blízky východ Samáh Hadídová.
Americký komik Hasan Minhaj v epizóde svojej televíznej šou (Patriot Act with Hasan Minhaj) kritizuje Saudskú Arábiu v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.
Komik sa zameral najmä na korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý je obviňovaný z objednania vraždy, a na vojenskú kampaň Saudskej Arábie v Jemene.
"Pevne podporujeme slobodu umeleckého prejavu v celom svete a túto epizódu sme stiahli len v Saudskej Arábii po tom, ako sme dostali od úradov platnú právnu žiadosť a chceli sme vyhovieť miestnym zákonom," uviedla hovorkyňa spoločnosti Netflix.


Predstavitelia justície v Iráne chcú zakázať sociálnu sieť Instagram umožňujúcu zdieľanie fotiek z dôvodu nemorálneho obsahu, informovala vo štvrtok agentúra DPA.
"Obsah Instagramu nanešťastie nie je len nelegálny, ale aj nemorálny a obscénny," povedal zástupca štátnej prokuratúry pre oblasť informačných technológií Džavád Džavádníja.
Úrady pri uplatnení zákona čakajú na konečné rozhodnutie iránskej vlády, informovala agentúra ISNA, na ktorú sa DPA odvoláva.
Instagram je v Iráne populárny a milióny ľudí ho využívajú na zdieľanie obrázkov a videí. Väčšina jeho obsahu - v rámci krajiny a aj zo zahraničia - však porušuje prísne islamské zákony, ktoré v krajine platia.
Úrady už v krajine zakázali sociálne média Facebook, Twitter a aj službu Telegram umožňujúcu posielať správy. Iránske úrady Telegram zablokovali koncom marca 2018 a ako dôvod uviedli obavy o bezpečnosť štátu.
Tieto aplikácie sa často používajú pri šírení protivládnych odkazov, čo je považované za narúšanie národnej bezpečnosti, napísal na svojom webovom portáli britský denník The Daily Telegraph.
Mnohí obyvatelia Iránu používajú virtuálne privátne siete (VPN), ktoré im umožňujú zákaz obísť. Prieskum uskutočnený štátnymi médiami podľa DPA zistil, že 40 až 45 miliónov ľudí v krajine s počtom obyvateľov približne 81 miliónov stále používa Telegram.

Proces s 11 podozrivými v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího sa vo štvrtok začal v Saudskej Arábii. Štátna prokuratúra požiada trest smrti pre piatich z nich. S odvolaním sa na správu saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA o tom informovali svetové agentúry.
Na otvorení pojednávania v hlavnom meste Rijád sa v sprievode svojich obhajcov zúčastnilo všetkých 11 podozrivých, ktorých totožnosť SPA neuviedla.
Podľa agentúry zaslala prokuratúra Turecku druhú žiadosť o poskytnutie dôkazov, ktoré Ankara v prípade vraždy novinára Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule z 2. októbra 2018 zozbierala. Turecká strana doposiaľ prokuratúre v Rijáde oficiálnou cestou neodpovedala.
Saudskoarabský novinár Chášukdží žijúci v USA zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou.
Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli.
Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie.

Copyright © TASR 2019

ŇuŇuŇu

ŇuŇuŇu


NADÁCIA OTVORENEJ SPOLOČNOSTI VYHLÁSILA 15. ROČNÍK SÚŤAŽE NOVINÁRSKEJ CENY

NADÁCIA OTVORENEJ SPOLOČNOSTI VYHLÁSILA 
15. ROČNÍK SÚŤAŽE NOVINÁRSKEJ CENY
Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlásila v poradí už pätnásty ročník súťaže Novinárska cena. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na kvalitné a zaujímavé práce slovenských novinárov a novinárok.
Nadácia otvorenej spoločnosti vyhlásila v poradí už pätnásty ročník súťaže Novinárska cena. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na kvalitné a zaujímavé práce slovenských novinárov a novinárok. Novinárska cena udeľovaná Nadáciou otvorenej spoločnosti zároveň hodnotí celkovú úroveň a stav žurnalistiky na Slovensku a dáva priestor na diskusiu o jej trendoch a smerovaní.
Do 13 kategórií môžu prihlasovať súťažné príspevky autori a autorky, redakcie, vydavatelia, ale aj čitateľská, poslucháčska a divácka obec. Uzávierka nominácií je 8.2.2019. Okrem ocenenia pre písanú, audiovizuálnu a fotožurnalistiku bude Nadácia otvorenej spoločnosti udeľovať aj špeciálne ceny  –  Cena otvorenej spoločnosti, Cena Asociácie vydavateľov tlače, Cena Zastavme korupciu, Cena Solutions Journalism a nové ocenenie Cena Global Journalism – Svet medzi riadkami.
“Jubilejný 15. ročník je v znamení silného roka investigatívnej žurnalistiky. Investigatívni novinári a novinárky sa stali osobnosťami roka časopisu TIME a je nám cťou, že na Slovensku môže aj Novinárska cena prispievať k tomu, aby verejnosť vedela, čo je naozaj dobrá novinárčina. Raz sa to snáď naučia aj všetci politici”, hovorí Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.
Súťaž je určená pre všektých novinárov a novinárky z rôznych typov médií od celoslovenských printových, elektronických, online až po regionálne médiá. Nominované žurnalistické práce musia byť publikované alebo odvysielané v období od 1. januára 2018 do 31.decembra 20178. Posledný termín na prihlasovanie prác je do polnoci 8. februára 2019.
Prihlásené práce budú hodnotiť nezávislé poroty zložené z odborníkov a profesionálov z oblasti médií a ďalšie osobnosti akademického, kultúrneho, spoločenského a neziskového sektora zo Slovenska aj zo zahraničia, ako aj členovia Rady súťaže Novinárskej ceny. Mená členov a členiek porôt zverejní Nadácia v priebehu februára 2019.
O Česko-slovenskej cene verejnosti rozhodnú ako každý rok diváci, čitatelia a poslucháči z oboch krajín prostredníctvom online hlasovania, ktoré začína v marci.
Hlavným partnerom pätnásteho ročníka Novinárskej ceny 2018 je Slovenská sporiteľňa, partnermi sú Nadácia Zastavme korupciu, Nadácia ESET, Asociácia vydavateľov tlače, Ashoka Česká republika, Liga za ľudské práva, Minority Rights Group International, Nadace Open Society Fund Praha, Newton Media a komunikačný partner Mayer McCann/Erickson.
Aj vďaka týmto partnerom môže Nadácia otvorenej spoločnosti oceniť víťazné práce v jednotlivých kategóriách a podporiť ich finančnou odmenou vo výške 500 Eur a špeciálne ceny, ktoré sú honorované sumou 1000 Eur.
Ocenenia nového ročníka Novinárskej ceny Nadácie otvorenej spoločnosti budú víťazom odovzdané na slávnostnom večeri, ktorý sa uskutoční v máji 2019.
Odborné kategórie pre súťaž Novinárska cena 2018
Písaná žurnalistika
  1. Najlepšia reportáž
  2. Najlepší rozhovor
  3. Najlepší analytický príspevok
  4. Najlepší investigatívny príspevok
  5. Najlepší komentár
Audiovizuálna žurnalistika a fotožurnalistika
  1. Najlepšia reportáž
  2. Najlepší rozhovor, beseda, diskusia
  3. Najlepší investigatívny príspevok
  4. Najlepšia fotografia
Prierezové kategórie
  1. Najlepší príspevok uverejnený na blogu
  2. Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra
  3. Cena za inovatívnu online žurnalistiku
  4. Najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok
Špeciálne ocenenia
  1. Cena otvorenej spoločnosti
  2. Cena Asociácie vydavateľov tlače
  3. Cena Zastavme korupciu
  4. Cena Solutions Journalism
  5. Česko-slovenská cena verejnosti
  6. Cena Global Jourmalism – Svet medzi riadkami

Zomrel Kris Keľmi

Zomrel Kris Keľmi


Známy ruský rockový spevák zo sovietskej éry Kris Keľmi zomrel vo veku 63 rokov. Podľa ruských médií hudobník zomrel vo svojom dome neďaleko Moskvy 1. januára.
O príčine jeho úmrtia nebola k dispozícii žiadna oficiálna informácia, uviedla vo štvrtok stanica Slobodná Európa.
Keľmi, ktorého občianske meno bolo Anatolij Keľmi, mal v uplynulých rokoch problémy s alkoholom. Preslávil sa v 80. rokoch ako člen poprockových skupín Avtograf, Visokosnoje leto a Rok-atelie.
Mnohé z jeho piesní boli v polovici 80. rokov v bývalom Sovietskom zväze veľmi obľúbené.

Copyright © TASR 2019

TO JE TV!

TO JE TV!

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Alena Zsuzsová, obvinená v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zostáva naďalej vo väzbe. Nepodala totiž sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.
Tento súd v prvej polovici decembra zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže obvinená sťažnosť nepodala, nebude o nej rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. "Vzhľadom na to, že obvinená A. Zs. nepodala sťažnosť proti uzneseniu o zamietnutí jej žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, uznesenie nadobudlo dňa 22. decembra 2018 právoplatnosť," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval o návrhu 11. decembra. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v trestnej veci proti obvinenej A. Zs. pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu, dňa 11. decembra 2018 zamietol. Sudca dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvinenou neuložil," objasnila vtedy Kudjáková. Rozhodnutie nebolo vtedy právoplatné. V prípade sťažnosti obvinenej alebo jej obhajcu voči rozhodnutiu ŠTS by po podaní a doručení rozhodoval NS SR.
"Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry akceptuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie ŠTS, pretože ho v súčasnom štádiu trestného konania považuje za zákonné a dôvodné," uviedla v polovici decembra minulého roku hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
Alena Zs. sa v decembri na zasadnutí vo veci svojej žiadosti o prepustenie z väzby nezúčastnila. Svojmu obhajcovi dala súhlas na pojednávanie v jej neprítomnosti. Ako prvá zo štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby.
Okrem Aleny Zs. z úkladnej vraždy páru sú obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Posledný menovaný v súčasnosti čelí aj konaniu na Okresnom súde Bratislava V za ekonomickú trestnú činnosť. Kvarteto zobral do väzby sudca ŠTS koncom septembra. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť, ktorú NS SR následne zamietol. Dôvodom väzby bola možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov.
Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí obvineným až doživotný trest odňatia slobody.


Copyright © TASR 2019

Vylúčte Jánošíka, pán Rezník!

Vylúčte Jánošíka, pán Rezník!


“Napriek tomu si myslím, že keď sa už nejaké pravidlá stanovia, mali by sa dodržať. Takže, pán Rezník, žiadam Vás, aby ste zo zoznamu vylúčili Juraja Jánošíka, ktorý bol riadnym súdom odsúdený aj za vraždu domanižského farára a nikdy nebol rehabilitovaný! Pravidlá by sa mali dodržiavať. Ináč je všetko fraška.”

Cena denníka Republika

Cena denníka Republika

Minulý rok ju získal Old school band Ivan Čeredejev, za najrýchlejší počin s podtitulom " Ako dojebať časopis za jeden deň."

Tento rok ju získava bývalý novinár a bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth , ktorý pred vraždou Jána Kuciaka sledoval pre Mariana Kočnera viacero novinárov vrátane Jána Kuciaka. 

Cenu útechy získava Martin Daňo. 
Zároveň získava aj doživotný titul bambúch, borsuk, cicmák, cmuľo, čilek, čudák, čudo, drnaj, dromo, dudok, fičfiriť, fičúr, frckoš, geľo, čo kefu zožral, glemba, griňavec, griňo, grísniak, grnaj, chmuľo, chrapúň, chriapák, chruňo, jaštor, kamas, kľago, korheľ, kolodej, kolohnát, komondor, koridoň, kostrák, korpáň, kulifaj roka ROKA.George Soros mu posiela petrošekely.


2. 1. 2019

Art Film Fest Košice News

Art Film Fest Košice News
Medzinárodný filmový festival Art Film Fest Košice oznámil dátum konania svojho 27. ročníka. Najväčšie slovenské filmové podujatie sa tento rok uskutoční v dňoch 14. – 22. júna a pri príležitosti aktuálneho ročníka predstavuje festival verejnosti aj nové logo. Trojuholník smerujúci na východ v ňom vystriedal výrazný červený kruh.
„Predchádzajúce logo komunikovalo okrem iného aj sťahovanie festivalu na jeho nové pôsobisko. Veríme, že po troch  ročníkoch sa Art Film Fest v Košiciach úspešne udomácnil, preto sme sa rozhodli novým logom uzatvoriť tento proces a vstúpiť do novej éry.
Nový logotyp je logickým vývojom konceptu, ktorý vychádza zo symbolov na prehrávacom zariadení – play, pause, forward, stop a record. Červený kruh symbolizuje ukladanie filmových zážitkov a celkovej atmosféry festivalu priamo do myslí a sŕdc jeho divákov
a fanúšikov. Zároveň pre nás plní viaceré funkcie, jednou z nich je aj bodka za poradovým číslom ročníka festivalu,“
 vysvetľuje Peter Nágel, umelecký riaditeľ podujatia. Návrh loga a celej vizuálnej identity Art Film Festu pripravilo bratislavské kreatívne štúdio CODES Creative.
Art Film Fest patrí medzi najdlhšie fungujúce domáce filmové podujatia, na Slovensko každoročne prináša stovky kvalitných filmov a množstvo sprievodných akcií. Počas ostatného ročníka premietol viac ako 200 filmov – celovečerných i krátkometrážnych, pripravil viacero diskusií, výstav či koncertov, ale privítal tiež desiatky slovenských i zahraničných hviezd filmového sveta. Navštívilo ho viac ako 20 000 účastníkov a účastníčok. V priebehu deviatich júnových dní ponúkne aj pripravovaný ročník výber toho najvýznamnejšieho, čo súčasná kinematografia ponúka.

Dvojka začala rok s rekordnou sledovanosťou

Dvojka začala rok s 
rekordnou sledovanosťou

Program Dvojky v prvý januárový deň potešil najmä priaznivcov športu a dokumentov. Najsledovanejším programom stanice s podielom na trhu 17,2 % v cieľovej skupine 12+ bolo zjazdové lyžovanie. Súboj lyžiarok v paralelnom slalome z nórskeho Osla, v ktorom zaznamenala historický úspech Petra Vlhová, si pozrelo až 370.000 divákov.

Medzi najúspešnejšie programy 1. januára na Dvojke patrila aj prvá časť prírodopisnej trilógie RTVS Tajomné Karpaty, ktorý si pozrelo 115.000 divákov nad 12 rokov. Úspech zaznamenala aj televízna premiéra nového dokumentu RTVS o horolezcovi Petrovi Hámorovi – Vrcholová príťažlivosť, ktorú sledovalo 83 000 divákov (12+). Darilo sa aj akvizičnému dokumentu Zem: Deň na zázračnej planéte, ktorého premiéru uvidelo celkovo 78.000 divákov. Dvojka uspela aj so záverečnou časťou nového večerníčkového seriálu Tresky Plesky (88.000 divákov), či s Novoročným koncertom Viedenských filharmonikov (72.000 divákov).

Zomrel Edgar Hilsenrath

Zomrel Edgar Hilsenrath

Vo veku 92 rokov zomrel nemecký spisovateľ židovského pôvodu Edgar Hilsenrath. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodinných pozostalých. Spisovateľ skonal 30. decembra v západnej časti Nemecka po boji so zápalom pľúc.
Hilsenrath sa narodil v roku 1926 v saskom Lipsku a keď mal 12 rokov, spolu s matkou a ďalším súrodencom utiekol pred nacistickou perzekúciou do mesta Siret, ktoré sa nachádza v rumunskom regióne Bukovina. Neskôr ho deportovali do židovského geta v ukrajinskom meste Černovice.
Po skončení vojny žil vo Francúzsku, Izraeli a Spojených štátoch. Začal sa venovať literatúre založenej prevažne na svojich spomienkach z vojny. Jeho najznámejšími románmi sú Noc (1964), Nacista a holič (1971) a Príbeh o poslednej myšlienke (1989), ktorý sa zaoberá genocídou Arménov.
Hilsenrath bol držiteľov mnohých ocenení vrátane Ceny Alfreda Döblina, Ceny Heinza Galinského, Ceny Hansa Ericha Nossacka, Ceny Hansa Sahla či Ceny Liona Feuchtwangera. Jeho najväčším medzinárodným bestsellerom bol román Nacista a holič, z ktorého sa predali milióny výtlačkov.

Copyright © TASR 2019

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Najväčší Slovák- finálová desiatka

Najväčší Slovák- finálová desiatka


100. Miroslav Válek, básnik
99. Eva Siracká, lekárka, zakladateľka Ligy proti rakovine
98. Matej Korvín, uhorský kráľ
97. Jozef Bednárik, režisér
96. Ivan Bella, kozmonaut
95. Dušan Jurkovič, architekt
94. Andrej Sládkovič, spisovateľ
93. Roman Kaliský, spisovateľ a novinár
92. Matúš Čák Trenčiansky, uhorský šľachtic, „pán Váhu a Tatier“
91. Ľudmila Podjavorinská, spisovateľka
90. Miroslav Trnka, podnikateľ
89. Andrej Babiš, český premiér
88. Vavro Šrobár, významný medzivojnový politik
87. Ladislav Medňanský, maliar
86. Rudolf Schuster, bývalý prezident
85. Miroslav Šatan, hokejista
84. Anastasia Kuzminová, biatlonistka
83. Dežo Ursiny, hudobník
82. Jozef Golonka, hokejista
81. Peter Bondra, hokejista
80. Karol Polák, športový komentátor
79. Samo Chalúpka, básnik a evanjelický kňaz
78. Karol Duchoň, spevák a textár
77. Mikuláš Galanda, maliar, grafik a ilustrátor
76. Emília Vášaryová, herečka, pedagogička
75. Michal Kováč, prvý slovenský prezident
74. Matej Bel, polyhistor, vedec, evanjelický kňaz
73. Kamil Peteraj, básnik a textár
72. Milan Čič, právnik, politik a prvý predseda Ústavného súdu SR
71. Milan Hodža, politik, štátnik a novinár.
70. Pavol Dobšinský, spisovateľ, zberateľ ľudovej slovesnosti
69. Imrich Karvaš, prvý guvernér Slovenskej národnej banky
68. Miroslav Lajčák, diplomat, minister zahraničných vecí
67. Peter Dvorský, operný spevák
66. Vladimír Krčméry, lekár, vedec
65. Ivan Krajíček, herec, komik, moderátor
64. Svätopluk, vládca Veľkej Moravy
63. Peter Šťastný, hokejista, politik
62. Boris Filan, textár, moderátor
61. Matej Hrebenda, kníhkupec, propagátor literatúry
60. Mikuláš Dzurinda, politik, dvojnásobný predseda vlády
59. Katarína Kolníková, divadelníčka
58. Andrej Danko, predseda SNS, predseda parlamentu
57. Anton Bernolák, kňaz, národný buditeľ
56. Ján Chryzostom Korec, biskup
55. Andrej Kiska, prezident
54. Ladislav Chudík, herec
53. Štefan Nosáľ, choreograf a pedagóg
52. Vladimír Dzurilla, hokejový brankár
51. Iveta Radičová, politička, sociologička
50. Vincent Hložník, maliar, pedagóg
49. Július Pántik, herec
48. Gabo Zelenay, rozhlasový športový komentátor
47. Róbert Bezák, kňaz
46. Pribina, nitriansky knieža
45. Juraj Jakubisko, filmový režisér
44. Jaroslav Filip, skladateľ, spevák
43. Martin Benka, maliar a ilustrátor
42. Janko Kráľ, básnik, revolucionár
41. Ondrej Nepela, krasokorčuliar
40. Jozef Tomko, kardinál
39. František Dibarbora, herec
38. Adela Vinczeová, rod. Banášová, moderátorka
37. Eugene Andrew Cernan, americký astronaut
36. Július Satinský, herec
35. Robert Fico, politik, viacnásobný premiér
34. Stanislav Štepka, režisér a scenárista
33. Michal Dočolomanský, herec
32. Ján Jesenius, lekár
31. Milan Rúfus, básnik
30. Jozef Murgaš, kňaz, maliar, vynálezca
29. Stan Mikita, hokejista
28. Štefan Kvietik, herec
27. Petra Vlhová, lyžiarka
26. Štefan Banič, vynálezca a konštruktér
25. Silvester Krčméry, lekár
24. Jozef Dekret Matejovie, lesník
23. Milan Lasica, herec
22. Mária Terézia, uhorská kráľovná
21. Pavol Országh Hviezdoslav, básnik
20. Marek Hamšík, futbalista
19. Móric Beňovský, dobrodruh, cestovateľ
18. Aurel Stodola, fyzik, technik
17. Pavol Demitra, hokejista
16. Jozef Ráž, spevák
15. Vladimír Mečiar, politik
14. Andy Warhol, priekopník pop-artu
13. Ján Kuciak, investigatívny novinár
12. Jozef Kroner, herec
11. Jozef Gabčík, vojak


TOP 10 (bez udania poradia):

Marika Gombitová, speváčka
Anton Srholec, kňaz
Peter Sagan, cyklista
Andrej Hlinka, kňaz a politik
Cyril a Metod, vierozvestcovia, misionári
Juraj Jánošík, zbojník
Gustáv Husák, komunistický prezident
Alexander Dubček, politik
Milan Rastislav Štefánik, politik
Ľudovít Štúr, jazykovedec a politik