31. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nový saudskoarabský minister zahraničných vecí Ibráhím Assáf vyjadril v piatok nesúhlas s medzinárodným pobúrením nad vraždou kritického novinára Džamála Chášukdžího. Odmietol tiež tvrdenia, že kráľovstvo je v kríze a že jeho predchodcu Ádila Džubajra degradovali. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Prípad Džamála Chášukdžího... nás skutočne zarmútil, nás všetkých," povedal Assáf pre AFP deň po tom, čo bol pri reorganizácii vlády vymenovaný za ministra zahraničných vecí.
"Ale celkovo neprechádzame krízou, prechádzame transformáciou," dodal Assáf a myslel tým sociálne aj ekonomické reformy riadené korunným princom Muhammadom bin Salmánom.
Korunný princ, dedič saudskoarabského trónu, čelí silnému medzinárodnému podozreniu v súvislosti s vraždou novinára Chášukdžího z 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule - celá situácia podľa kritikov diplomaticky oslabila krajinu Perzského zálivu, bohatú na ropu.
Bývalého ministra financií Assáfa vlani zadržali pri protikorupčných zásahoch, avšak následné vyšetrovanie mu nijaké previnenie nepreukázalo. A vo štvrtok vystriedal na poste šéfa diplomacie Džubajra, keďže kráľ Salmán nariadil rozsiahlu rekonštrukciu vlády.
Džubajr, ktorý sa po Chášukdžího vražde snažil brániť poškvrnenú povesť vlády v zahraničí, bol vymenovaný za štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí, čo sa vo všeobecnosti vníma ako preloženie na nižšiu pozíciu.
"Toto má od pravdy ďaleko," povedal Assáf.
"Ádil zastupoval Saudskú Arábiu a bude ďalej zastupovať Saudskú Arábiu... po celom svete. My dvaja sa navzájom dopĺňame," dodal Assáf.


Viaceré veľké americké denníky sa v sobotu k svojim čitateľom nedostali vôbec alebo s oneskorením. Príčinou bol škodlivý softvér - malvér, ktorý sa dostal do počítačového systému vydavateľstva Tribune Publishing a spôsobil problémy s tlačou a distribúciou novín, informovala v nedeľu televízia CNN.
Výpadok postihol denníky ako Los Angeles Times, San Diego Union Tribune, Wall Street Journal alebo New York Times, ktoré využívajú rovnakú tlačiareň v Los Angeles.
Škodlivý softvér objavila firma Tribune Publishing na svojich serveroch už v piatok. Denník Los Angeles Times s odvolaním sa na informovaný zdroj napísal, že útok bol zrejme vedený spoza hraníc USA, hovorkyňa Tribune Publishing to však nemohla potvrdiť. Nezistil sa ani únik osobných údajov zákazníkov.
"Myslíme si, že útok mal blokovať infraštruktúru, konkrétne servery," cituje Los Angeles Times svoj zdroj.
Problémy spôsobené malvérom sa nedotkli webových stránok postihnutých médií.


Copyright © TASR 2018