3. 1. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Alena Zsuzsová, obvinená v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, zostáva naďalej vo väzbe. Nepodala totiž sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.
Tento súd v prvej polovici decembra zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby. Keďže obvinená sťažnosť nepodala, nebude o nej rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. "Vzhľadom na to, že obvinená A. Zs. nepodala sťažnosť proti uzneseniu o zamietnutí jej žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu, uznesenie nadobudlo dňa 22. decembra 2018 právoplatnosť," uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.
ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodoval o návrhu 11. decembra. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v trestnej veci proti obvinenej A. Zs. pre účastníctvo vo forme objednávateľa na obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy, žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu, dňa 11. decembra 2018 zamietol. Sudca dohľad probačného a mediačného úradníka nad obvinenou neuložil," objasnila vtedy Kudjáková. Rozhodnutie nebolo vtedy právoplatné. V prípade sťažnosti obvinenej alebo jej obhajcu voči rozhodnutiu ŠTS by po podaní a doručení rozhodoval NS SR.
"Dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry akceptuje rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie ŠTS, pretože ho v súčasnom štádiu trestného konania považuje za zákonné a dôvodné," uviedla v polovici decembra minulého roku hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
Alena Zs. sa v decembri na zasadnutí vo veci svojej žiadosti o prepustenie z väzby nezúčastnila. Svojmu obhajcovi dala súhlas na pojednávanie v jej neprítomnosti. Ako prvá zo štyroch obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby.
Okrem Aleny Zs. z úkladnej vraždy páru sú obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Sz., Miroslav M. a Zoltán A. Posledný menovaný v súčasnosti čelí aj konaniu na Okresnom súde Bratislava V za ekonomickú trestnú činnosť. Kvarteto zobral do väzby sudca ŠTS koncom septembra. Voči rozhodnutiu podali sťažnosť, ktorú NS SR následne zamietol. Dôvodom väzby bola možná obava, že by obvinení pokračovali v trestnej činnosti, mohli sa skrývať a ovplyvňovať svedkov.
Investigatívneho novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy hrozí obvineným až doživotný trest odňatia slobody.


Copyright © TASR 2019