3. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Webová streamovacia služba Netflix na žiadosť vlády Saudskej Arábie stiahla z ponuky epizódu satirickej komediálnej šou, ktorá kritizovala kráľovstvo. V stredu o tom informovala agentúra AFP.
Skupiny na ochranu ľudských práv, vrátane organizácie Amnesty International (AI), nesúhlasia s týmto krokom, ktorý podľa nich v Saudskej Arábii zvyšuje riziko tvrdých zásahov voči slobode prejavu.
"Cenzúra Saudskej Arábie voči Netflixu je ďalším dôkazom nemilosrdného zasahovania do slobody prejavu v kráľovstve," povedala riaditeľka kampaní AI pre Blízky východ Samáh Hadídová.
Americký komik Hasan Minhaj v epizóde svojej televíznej šou (Patriot Act with Hasan Minhaj) kritizuje Saudskú Arábiu v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule.
Komik sa zameral najmä na korunného princa Muhammada bin Salmána, ktorý je obviňovaný z objednania vraždy, a na vojenskú kampaň Saudskej Arábie v Jemene.
"Pevne podporujeme slobodu umeleckého prejavu v celom svete a túto epizódu sme stiahli len v Saudskej Arábii po tom, ako sme dostali od úradov platnú právnu žiadosť a chceli sme vyhovieť miestnym zákonom," uviedla hovorkyňa spoločnosti Netflix.


Predstavitelia justície v Iráne chcú zakázať sociálnu sieť Instagram umožňujúcu zdieľanie fotiek z dôvodu nemorálneho obsahu, informovala vo štvrtok agentúra DPA.
"Obsah Instagramu nanešťastie nie je len nelegálny, ale aj nemorálny a obscénny," povedal zástupca štátnej prokuratúry pre oblasť informačných technológií Džavád Džavádníja.
Úrady pri uplatnení zákona čakajú na konečné rozhodnutie iránskej vlády, informovala agentúra ISNA, na ktorú sa DPA odvoláva.
Instagram je v Iráne populárny a milióny ľudí ho využívajú na zdieľanie obrázkov a videí. Väčšina jeho obsahu - v rámci krajiny a aj zo zahraničia - však porušuje prísne islamské zákony, ktoré v krajine platia.
Úrady už v krajine zakázali sociálne média Facebook, Twitter a aj službu Telegram umožňujúcu posielať správy. Iránske úrady Telegram zablokovali koncom marca 2018 a ako dôvod uviedli obavy o bezpečnosť štátu.
Tieto aplikácie sa často používajú pri šírení protivládnych odkazov, čo je považované za narúšanie národnej bezpečnosti, napísal na svojom webovom portáli britský denník The Daily Telegraph.
Mnohí obyvatelia Iránu používajú virtuálne privátne siete (VPN), ktoré im umožňujú zákaz obísť. Prieskum uskutočnený štátnymi médiami podľa DPA zistil, že 40 až 45 miliónov ľudí v krajine s počtom obyvateľov približne 81 miliónov stále používa Telegram.

Proces s 11 podozrivými v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího sa vo štvrtok začal v Saudskej Arábii. Štátna prokuratúra požiada trest smrti pre piatich z nich. S odvolaním sa na správu saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA o tom informovali svetové agentúry.
Na otvorení pojednávania v hlavnom meste Rijád sa v sprievode svojich obhajcov zúčastnilo všetkých 11 podozrivých, ktorých totožnosť SPA neuviedla.
Podľa agentúry zaslala prokuratúra Turecku druhú žiadosť o poskytnutie dôkazov, ktoré Ankara v prípade vraždy novinára Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule z 2. októbra 2018 zozbierala. Turecká strana doposiaľ prokuratúre v Rijáde oficiálnou cestou neodpovedala.
Saudskoarabský novinár Chášukdží žijúci v USA zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule, kam si prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš s tureckou snúbenicou.
Turci tvrdia, že tohto prispievateľa amerického denníka The Washington Post zaškrtilo a rozrezalo 15-členné saudskoarabské komando, špeciálne vyslané na túto úlohu do Istanbulu.
Telesné pozostatky 59-ročného novinára sa napriek obhliadke konzulátu a iných miest dosiaľ nenašli.
Keďže Chášukdží kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, existujú špekulácie, že tento faktický vodca kráľovstva nariadil jeho odstránenie.

Copyright © TASR 2019