4. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Zväz nemeckých novinárov (DJV) neodporúča žurnalistom a blogerom cestovať do Turecka, a to ani na súkromnú dovolenku. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
Zväz nemeckých novinárov vo vyhlásení poukázal na minulotýždňové zadržanie nemeckého občana obvineného z propagovania teroristickej organizácie, keď na Facebooku podporoval nezávislý kurdský štát. Podľa nemeckých médií ho prepustili, ale musí zostať v Turecku.
Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom narušilo zadržanie niekoľkých nemeckých občanov po nevydarenom pokuse o prevrat v roku 2016. Boli medzi nimi dvaja novinári, ktorých už medzitým prepustili.
Nemecký zväz vyzvala novinárov, aby si pred rezervovaním cesty do Turecka overili, či v správach alebo na sociálnych médiách nespomínali tamojšiu politiku a v prípade neistoty by si mali vybrať radšej inú destináciu.

Copyright © TASR 2019

Osobitný protiteroristický tribunál v Afganistane odsúdil troch mužov za vraždu reportéra BBC Ahmada Šáha. Jednému mužovi udelil trest smrti, druhému dal trest odňatia slobody na maximálne 30 rokov a poslednému nariadil do šesť rokov väzenia. Pre BBC to potvrdil hovorca afganskej generálnej prokuratúry. Prípadom sa bude ešte zaoberať odvolací súd.
Šáha zabili vlani 30. apríla v provincii Chóst, keď sa na bicykli vracal domov. Podľa miestnych bezpečnostných predstaviteľov ho zastrelili dvaja ozbrojenci na motorke. Novinár od roku 2017 pracoval pre regionálnu redakciu BBC vysielajúcu v paštčine. Podľa jeho otca sa mu nikto v súvislosti s jeho prácou nevyhrážal a jeho rodina nemala žiadne spory. Militantné hnutie Taliban poprelo, že by bolo zodpovedné za jeho zabitie.
Identity Šáhových vrahov úrady nezverejnili a motív ich konania nie je známy. Generálna prokuratúra uviedla, že trojicu zadržali vo väzení Parván, kde väznia zvyčajne ľudí odsúdených za terorizmus, a tam ich aj súdili.
Šáh je podľa BBC jej piatym zamestnancom, ktorého v Afganistane zabili od začiatku občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia. Spomínaný 30. apríl 2018 bol pritom najsmrteľnejším dňom pre novinárov v dejinách krajiny. Samovražedný útok v Kábule si tam vyžiadal životy deviatich novinárov.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.