4. 1. 2019

Prokurátor podal na súd obžalobu na Pavla Ruska

Prokurátor podal na súd obžalobu
 na Pavla Ruska


Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave podal na bratislavský súd obžalobu na bývalého ministra hospodárstva a riaditeľa televízie Markíza Pavla R. obvineného v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej. Obžaloba bola podaná na Okresný súd Bratislava II. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.
"Obžaloba napadla (bola doručená) na OS Bratislava II dňa 2. januára 2019. Súd v predmetnej trestnej veci vykoná prvotné úkony v zmysle Trestného poriadku," uviedol Adamčiak. Doteraz dozor vykonávajúci prokurátor študoval spisový materiál. Po jeho naštudovaní a preskúmaní mal rozhodnúť od ďalšom postupe, teda o podaní, resp. nepodaní obžaloby. Uviedol na začiatku decembra na otázku TASR prokurátor a hovorca KP v Bratislave Michal Šúrek.
Advokát obvineného Marek Para o podaní obžaloby je informovaný len z médií. Ako uviedol pre TASR, k veci sa vyjadrí až po porade so svojím klientom. Pravdepodobne to bude až na budúci týždeň.
Vyšetrovateľ na začiatku decembra navrhol podať obžalobu na Pavla R., ktorý je obžalovaný aj v kauze takzvaných televíznych zmeniek. Polícia vtedy ukončila vyšetrovanie a 5. decembra podal vyšetrovateľ na KP v Bratislave návrh na podanie obžaloby na štyri osoby vrátane Pavla R.
Na príprave vraždy Volzovej sa okrem Pavla R. mali podieľať aj známi členovia slovenského podsvetia, ako napríklad bos sýkorovcov Róbert L., alias Kýbel, či za viacero vrážd právoplatné odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č. a napokon komplic posledne menovaného Miloš K. Okrem iných mal proti Pavlovi R. vypovedať bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Č. KS v Bratislave mu na začiatku mája minulého roku uložil aj povinnosť podrobiť sa dohľadu probačného a mediačného úradníka, nosiť elektronický náramok či zákaz vycestovať do zahraničia. K probačnému úradníkovi sa na KS v Bratislave podľa informácií TASR pravidelne dostavuje.
Pavol R. následne 17. decembra oznámil, že podáva na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov z dôvodu zámernej diskreditácie jeho osoby. Uviedol to na tlačovej konferencii, kde reagoval na vyšetrovanie prípadu údajnej objednávky vraždy jeho bývalej spoločníčky Volzovej.
"Podám na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na skupinu neznámych páchateľov, ktorí zosnovali, zorganizovali a koordinovali zámernú diskreditáciu mojej osoby s využitím krivých výpovedí odsúdeného niekoľkonásobného vraha a odsúdeného člena mafiánskej skupiny. Pričom následne ovplyvňovali vyšetrovanie tak, aby mi bolo privodené trestné stíhanie a poškodené moje meno," vyhlásil Pavol R.
Bývalý šéf televízie v tejto súvislosti poukazoval na to, že Volzová nikdy v televízii Markíza podiel nemala, mala ho mať len v spoločnosti Markíza Slovakia. "Televízia Markíza bola tá, ktorá vlastnila pozemky, štúdiá, budovy, predávala reklamu, vlastnila autorské práva a vysielala. Markíza Slovakia v roku 1995 previedla všetky práva a uzatvorila exkluzívnu zmluvu s televíziou Markíza, teda s 'veľkou Markízou', že 12 rokov bude platiť status quo, že rozhodovať, vyrábať a vysielať bude táto veľká spoločnosť, kde som bol generálnym riaditeľom. Za to Markíza Slovakia ako držiteľ licencie dostala desať percent zo zisku. Podiel Silvie Volzovej bol päť percent zo zisku," vysvetlil s tým, že by ju nemohol chcieť zlikvidovať kvôli piatim percentám.
Pavol R. tiež spochybňoval svoje stretnutia s ľuďmi z podsvetia v prípade plánovania vraždy. Volzovú označil za agresora, nie za obeť.
Pavol R. bol v kauze vyššie spomínaných zmeniek vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v Banskej Bystrici 17. decembra minulého roku.

Copyright © TASR 2019