5. 1. 2019

Dramatici súťažia o uvedenie hry v SND a SRo


Dramatici súťažia o uvedenie hry 
v SND a SRo


Autori divadelných hier môžu po roku opäť súťažiť o tisíc eur, ale aj o možnosť uviesť svoje dramatické dielo na doskách Slovenského národného divadla, alebo v éteri verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Divadelný ústav a Činohra Slovenského národného divadla (SND) totiž vyhlásili v poradí 19. ročník súťaže pôvodných divadelných hier v slovenskom a českom jazyku s názvom Dráma 2018. Partnerom súťaže je Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Devín. Záujemcovia môžu svoje diela prihlásiť do 31. januára 2019. Agentúru SITA o tom informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.
Vyhlásenie výsledkov súťaže sa tradične uskutoční v rámci festivalu Nová dráma/ New drama 2019 a jeho súčasťou bude aj verejná prezentácia finálových textov v inscenovanom čítaní festivalu nazvanom Trojboj. Činohra SND udelí špeciálnu cenu, ktorou je naštudovanie vybranej hry vo forme scénického čítania v Modrom salóne SND v nasledujúcich divadelných sezónach. Partner súťaže Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Devín udelí Cenu Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorou je naštudovanie textu vo forme rozhlasovej hry alebo inscenovaného čítania v nasledujúcich rokoch. Texty všetkých finalistov súťaže budú publikované v rámci elektronickej knihy.
Záujemcovia o účasť musia poslať svoje texty v zalepenej obálke a zároveň aj s dokladom o zaplatení registračného 15-eurového poplatku na adresu: Divadelný ústav, Jakubovo nám. 12, 813 57 Bratislava a na obálku napísať heslo „DRÁMA 2018“. V obálke musia byť texty v troch tlačených kópiách a v jednej kópii na CD nosiči alebo na USB kľúči spolu s prihláškou. Hlavným usporiadateľom súťaže Dráma 2018 je Divadelný ústav v spolupráci s Činohrou SND. Partnerom súťaže je RTVS, Slovenský rozhlas - Rádio Devín.
Počas existencie súťaže sa podľa Divadelného ústavu podarilo vytvoriť povedomie o súčasnej slovenskej dráme, iniciovať vznik nových textov od etablovaných autorov a motivovať mladých autorov a študentov začať písať dramatické texty. Súťaž podľa Divadelného ústavu objavila viaceré nové mená a pre mnohých dramaturgov divadiel na Slovensku je možnosťou, ako sa zoznámiť s novinkami v pôvodnej dramatickej tvorbe, informuje Divadelný ústav na svojej webstránke http://www.theatre.sk/sk/aktivity/drama/uvod/.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.