20. 8. 2016

Zomrel Oliver Rath

Zomrel Oliver Rath

Enfant terrible nemeckej fotografie, známy fotograf berlínskych celebrít Oliver Rath už nie je medzi živými. Ženatý otec dvoch detí zomrel v noci na piatok vo veku iba 38 rokov. Smutnú informáciu potvrdil pre internetové vydanie denníka Bild manažment zosnulého.
Rodák z Heidelbergu, ktorý vyrastal vo Freiburgu, bol samoukom. Vypracoval sa postupne na obľúbenca prominentov, pred ktorého fotoobjektívmi sa cítili mimoriadne uvoľnene a príjemne. Jeho snímky vrátane erotických, ktoré charakterizovala nezriedka surovosť, pôsobili vždy esteticky.
Fotografove schopnosti zaujali aj viaceré veľké firmy, pre ktoré pripravoval propagačné kampane, napríklad Campari či letecká spoločnosť Air Berlin.
O príčinách náhleho skonu obľúbenej osobnosti, ktorá žila od roku 2010 v nemeckej metropole a pred štyrmi rokmi otvorila v centre Berlína svoju galériu, kolujú zatiaľ iba špekulácie.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Jack Riley

Zomrel Jack Riley

Vo veku 80 rokov zomrel americký herec Jack Riley. Rodák z Clevelandu v štáte Ohio skonal v piatok v jednej z losangeleských nemocníc v dôsledku zápalu pľúc. Zanechal po sebe manželku Ginger Lawrence-Riley, s ktorou sa zosobášil v roku 1975, a ich dve deti.
John A. "Jack" Riley Jr. sa narodil 30. decembra 1935. Zahral si vo filmoch Hlava 22 (1970), McCabe & Mrs. Miller (1971), Nemý film (1976), Frances (1982), Byť, či nebyť (1983), Vesmírne gule (1987), Hriešne noci (1997) alebo Izba číslo 6 (2006). Častý spolupracovník Mela Brooksa účinkoval napríklad aj v seriáli Pobrežné lýtka (2000 - 2002) a venoval sa tiež dabingu.

© 2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

TO JE TV!

TO JE TV!


19. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká spoločnosť Twitter zablokovala od polovice minulého roka vyše 360.000 užívateľských účtov, ktoré porušili jej interný zákaz propagovania terorizmu či extrémizmu. S odvolaním sa na vyjadrenie samotnej spoločnosti o tom dnes informovala agentúra AP.
Spoločnosť Twitter v príspevku na svojom oficiálnom blogu uviedla, že len za posledných šesť mesiacov, a síce od februára, zablokovala dovedna 235.000 účtov.
Podarilo sa jej zároveň dosiahnuť určitý pokrok v tom, aby sa na jej sociálnej sieti užívatelia, ktorým zrušila účet, okamžite nezaregistrovali pod novým prihlasovacím menom. Dodala, že počet denne zrušených účtov sa od minulého roka zvýšil o 80 percent, pričom najviac ich zablokovala bezprostredne po teroristických útokoch.
Spoločnosť ďalej uviedla, že na odhaľovanie extrémistov na svojej sociálnej sieti nemá nijaký "zázračný" recept, používa však viacero nástrojov a na podozrivé príspevky ju upozorňujú aj samotní užívatelia. Ešte začiatkom roka táto firma ohlásila, že zvýšila počet tímov, ktoré sa zaoberajú práve vyhodnocovaním neželaných príspevkov.
Sociálna sieť Twitter umožňuje svojim užívateľom zverejňovať krátke textové správy do 140 znakov, takzvané tweety. Momentálne ju na celom svete využíva viac ako 300 miliónov ľudí.

Copyright © TASR 2016

RÚ povolil TV vysielače na rozšírenie pokrytia 1. multiplexu

RÚ povolil TV vysielače na
rozšírenie pokrytia 1. multiplexu

Signál digitálneho televízneho pozemského (terestriálneho) vysielania budú môcť prijímať ďalšie domácnosti. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) na základe žiadostí spoločnosti Towercom, a.s. povolil osem televíznych vysielačov. Vysielač Čadca K35 s výkonom 5455 W, Detva K49 s výkonom 2728 W, Kráľovský Chlmec K57 s výkonom 10 000 W, Považská Bystrica K35 s výkonom 6560 W, Rožňava K57 s výkonom 20 000 W, Snina K57 s výkonom 25 000 W, Stará Ľubovňa K41 s výkonom 23 368 W a Trenčín K 55 s výkonom 50 118 W rozšíria pokrytie signálom prvého multiplexu. Uvedené výkony sú maximálne výkony ERP v nulovej rovine. Povolenia nadobudli právoplatnosť 17.08.2016.

TO JE TV!

TO JE TV!


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
Slovák, drž sa svojho!, napísala Šimkovičovej asistentka do skupiny Vladimir Putin, náš prezident!

Petra Demková , asistentka Martiny Šimkovičovej


"Myslím si, že keď sa o 12 dní vrátim domov, môj otec bude ešte stále opitý."
Valent Sinkovič, chorvát ktorý získal zlatú medailu v dvojskife s bratom Martinom

"Bol to náročný zápas pre oba tímy. Niekedy to bolo príliš tvrdé, ale toto je hádzaná. Ak chcete hrať minigolf, môžete ísť hrať minigolf."
Kamil Syprzak ,poľský hádzanár


„ Ja idem do prdele, nedá sa s vami robiť .Krízový manažér, kokos vám musí jebať, chlapi fakt, vám musí jebať.“
Radoslav Procházka Brecelymu a Stoklasovi Procházka po tom, ako Brecely prijal nomináciu


„Hneď v prvom hode ma rozladil potlesk z hľadiska.
Martina Hrašnová, slovenská kladivárka

Svetový deň fotografie

Svetový deň fotografie


Počas Svetového dňa fotografie, ktorý pripadá na 19. augusta, si v roku 2016 možno pripomenúť vytvorenie prvej stálej fotografie. Francúz Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) v roku 1826 vytvoril heliografiou prvú stálu dodnes zachovanú fotografiu. Niektoré zdroje uvádzajú okrem roku 1826 aj iné, najmä 1825. Niépce nazval svoj proces termínom heliografia (zo starogréckeho helios - Slnko a grafein - písať). Ide o postup vytvárania kontaktných reprodukcií grafických listov a snímok z camery obscury.
Dátum Svetového dňa fotografie, 19. august, pripomína oficiálny vynález fotografie. Svet zaň vďačí francúzskemu maliarovi, vedcovi a priekopníkovi fotografie Louisovi Jacquovi Mandému Daguerrovi (1787-1851), ktorý po dlhoročnom výskume prišiel na prvý použiteľný komplexný fotografický proces nazvaný daguerrotypia.
Prvá stála dodnes zachovaná fotografia Nicéphora Niépcea nesie názov "Pohľad z okna v Le Gras" a autor ju vyhotovil v dome vo francúzskom Saint-Loup-de-Varennes pri Chalon-sur-Saône. Ako uvádza Niépceovo múzeum v Chalon-sur-Saône, najstaršia fotografia vyhotovená heliograficky je v súčasnosti v zbierkach Texaskej univerzity v Austine (The University of Texas at Austin). Vďaka digitálnej technike je jej reprodukcia aj v Niépceovom múzeu.
Louis Jacques Mandé Daguerre mal fotografický proces vyvinutý už v roku 1837, v januári 1839 Francúzska akadémia vied ohlásila vynález daguerrotypie a o niekoľko mesiacov, 19. augusta 1839 vláda v Paríži vyhlásila, že odkúpila patent a "svetu dáva darček" - používanie vynálezu.
V tom istom roku britský chemik, archeológ a priekopník fotografie William Henry Fox Talbot (1800-1877) predstavil Kráľovskej spoločnosti v Londýne svoj fotografický vynález - kalotypiu. Išlo o prvý fotoproces založený na negatíve, z ktorého bolo možné urobiť množstvo fotografií.
Svetový deň fotografie založil austrálsky dobrodruh, bádateľ a fotograf Korske Ara v roku 2009 s cieľom spojiť miestne a svetové spoločenstvá na oslavy fotografovania. O rok neskôr, 19. augusta 2010, zorganizoval prvú svetovú online galériu. S 270 fotografiami, zaslanými na stránku tohto dňa a jej návštevou milovníkmi fotografie z vyše 100 krajín, to bol prvý oficiálny Svetový deň fotografie. Odvtedy sa slávi na celom svete.
Svetový deň fotografie je určený všetkým fotografom - amatérom, nadšencom aj profesionálom. Zakladateľ Svetového dňa fotografie a jeho webovej stránky Korske Ara na nej napísal: "Tak často zabúdame, že boli časy, keď sme sa nemohli hneď podeliť so svojimi priateľmi či členmi rodiny o svoje zážitky kdekoľvek na svete. V súčasnosti túto možnosť už berieme ako samozrejmosť."
Okrem Svetového dňa fotografie majú nadšenci "písania svetlom" príležitosť pripomenúť si aj Svetový deň dierkovej fotografie (World Pinhole Photography Day), a to každú poslednú nedeľu v apríli.

Zdroje a viac: www.worldphotoday.org, www.britannica.com, http://photography.about.com, www.nationaltrust.org.uk, www.encyclopedia.com, www.prophoto-online.de, www.cameramuseum.ch, www.museeniepce.com

Copyright © TASR 2016

18. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Waleská herečka Catherine Zeta-Jones sa pridala k obsadeniu pripravovanej televíznej antológie Feud. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informoval tvorca seriálu Ryan Murphy. Štyridsaťšesťročná rodáčka zo Swansea stvárni v projekte herečku Oliviu de Havilland.
Každá sezóna dramatickej antológie prinesie príbeh o konkrétnom mediálne známom konflikte. Prvá séria sa bude zameriavať na zákulisný spor medzi herečkami Joan Crawford a Bette Davis počas nakrúcania ich spoločnej snímky Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962). Prvú menovanú stvárni Jessica Lange, v úlohe Davis sa zas predstaví Susan Sarandon. Okrem nich a spomínanej Zeta-Jones sa v seriáli objavia aj Alfred Molina ako Robert Aldrich, Stanley Tucci ako Jack L. Warner, Judy Davis ako Hedda Hopper a Dominic Burgess ako Victor Buono. Nakrúcanie sa začne na jeseň, pričom prvá sezóna bude mať osem epizód. Tie uvedie televízia FX na budúci rok. Spomínaný Murphy bude spolu s Bradom Pittom a Dede Gardner výkonným producentom a tiež bude niektoré epizódy režírovať.
Catherine Zeta-Jones má na konte Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe muzikálu Chicago (2002). Okrem toho je známa aj zo snímok ako Krištof Kolumbus (1992), Fantóm (1996), Zorro: Tajomná tvár (1998), Pasca (1999), Traffic - Nadvláda gangov (2000), Sex, dievčatá, čokoľvek (2000), Neznesiteľná krutosť (2003), Terminál (2004), Dannyho dvanástka (2004), Legenda o Zorrovi (2005), Iba na objednávku (2007), Sexy 40 (2009), Rock of Ages (2012), Vedľajšie účinky (2013) či Red 2 (2013). Jej manželom je herec Michael Douglas, za ktorého sa vydala v roku 2000 a má s ním dve deti.

Americký herec Billy Crudup bude účinkovať v seriáli Gypsy. Príbeh novinky sa bude zameriavať na terapeutku Jean Holloway v podaní Naomi Watts, ktorá si buduje nebezpečné a intímne vzťahy s ľuďmi zo života jej pacientov. Štyridsaťosemročný Crudup stvárni jej manžela a milujúceho otca ich dcéry. Projekt spoločnosti Netflix ponúkne desať epizód, prvé dve bude režírovať Sam Taylor-Johnson, ktorá nakrútila napríklad snímku Päťdesiat odtieňov sivej (2015). O scenár seriálu sa postarala Lisa Rubin.
Štyridsaťsedemročná Watts je tiež výkonnou producentkou projektu, pričom produkciu budú zastrešovať spoločnosti Universal Television a Working Title. Gypsy by mal mať premiéru na budúci rok.
William Gaither "Billy" Crudup si zahral napríklad vo filmoch Všetci hovoria: Milujem ťa (1996), Spáči (1996), Rande (1997), Za hranicami možností (1998), Na pokraji slávy (2000), Čakanie na smrť (2000), Veľká ryba (2003), Mission: Impossible 3 (2006), Kauza CIA (2006), Dedication (2007), Verejní nepriatelia (2009), Strážcovia (2009), Jedz, modli sa, miluj (2010) alebo Spotlight (2015). Predstavil sa aj na Broadwayi.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Egyptská štátna televízia nariadila ôsmim svojim moderátorkám, že musia výrazne schudnúť, aby sa zlepšil jej imidž. V opačnom prípade ich presunú na nemoderátorské pozície, informovala dnes agentúra DPA.
"Dostali tri mesiace na to, aby držali diétu, počnúc júlom," povedal šéf regionálnej redakcie štátnej televízie súkromným novinám Al-Masrí al-Júm. Dodal, že 90 percent egyptských televíznych moderátorov má nadváhu a komisia ich bude po stanovenej lehote hodnotiť podľa ich hmotnosti, oblečenia a profesionality.
Noviny priniesli jeho vyjadrenie niekoľko dní po tom, ako médiá oznámili, že osem televíznych moderátoriek dostalo na mesiac pracovné voľno, aby schudli, kým ich pustia znova na obrazovku. Podľa BBC zaručila Egyptská rozhlasová a televízna únia (ERTU) moderátorkám, že počas tohto obdobia budú dostávať plat.
Štátny denník al-Ahrám tento týždeň zverejnil mená uvedených ôsmich žien a vyzval na uplatnenie rovnakého princípu pre všetky kanály štátnej televízie.
Al-Ahrám, odvolávajúc sa na generálneho riaditeľa televízie, uviedol, že ide o prvé z nešpecifikovaných opatrení, ktoré majú zvýšiť sledovanosť štátnej televízie.
Dôveryhodnosť egyptskej televízie vážne utrpela v dôsledku jednostranného informovania o povstaní, ktoré v roku 2011 zvrhlo dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
V uplynulých mesiacoch sa ozvali v televízii hlasy, požadujúce jej reorganizáciu, pretože v časoch vážnej ekonomickej krízy produkuje obrovské straty.
Jedna z ôsmich moderátoriek povedala, že o príkaze ju nikto oficiálne neinformoval. "Myslím si, že vyzerám rovnako ako ktorákoľvek bežná Egypťanka. Môj výzor nie je vôbec odpudivý. Podľa mňa by som nemala vyzerať ako modelka," povedala tento týždeň súkromnej televízii Dream TV.
Súčasne odsúdila médiá, ktoré moderátorky nazvali "tučnými" a "obéznymi". "Použitie nemiestnych slov v súvislosti s egyptskými moderátorkami je neprijateľná urážka," zdôraznila.

Copyright © TASR 2016

Vyjadrenie Generálnej prokuratúry k vyjadreniam R. Sulíka

Vyjadrenie Generálnej prokuratúry
 k vyjadreniam R. Sulíka

Je poľutovaniahodné, že po stredajšej (17. 8.) tlačovej konferencii generálneho prokurátora k uzneseniu o zrušení obvinenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, sa táto téma naďalej stáva predmetom vytĺkania politického kapitálu, hoci trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje, teda ide o tzv. živú vec.
Ešte väčšou tragédiou je, keď niekoľko politikov si vyjadrenie generálneho prokurátora prispôsobuje podľa seba a tým jasne odhaľuje svoju elementárnu neznalosť o úkonoch trestného konania.
Pán Sulík úmyselne klame. Zo strany vyšetrovateľa NAKA nedošlo k žiadnemu krivému obvineniu. Podozrenie, že pán prokurátor Špirko opakovane úmyselne porušil ustanovenia Trestného poriadku a s výsledkom takéhoto úkonu mal neoprávnene úmyselne nakladať prostredníctvom ďalších ľudí, naďalej trvá.
To, že uznesenie o vznesení obvinenia bolo zrušené, je iba dôsledkom toho, že trpelo určitými chybami. Ataky pána Sulíka na riaditeľa NAKY pána Hraška a konkrétneho vyšetrovateľa sú len prejavom jeho úbohej snahy celú vec naďalej politicky ovplyvňovať a zastrašovať orgány činné v trestnom konaní. Je absurdným a nehoráznym klamstvom, že by do tejto veci akýmkoľvek spôsobom zasahoval minister vnútra Robert Kaliňák. Keď sa doposiaľ nenašli relevantné dôkazy, aby bol donútený k odstúpeniu, tak sa začala zneužívať i táto trestná vec, ktorá sa ministra vnútra vôbec netýka.
Generálny prokurátor osobne nevidí žiadny dôvod na to, aby pán riaditeľ NAKA odstupoval, resp. aby bol vyšetrovateľ za svoje rozhodnutie, ktoré je jeho právnym názorom, akokoľvek postihovaný.
Iba pripomíname, že vo veci je na ďalej vedené trestné stíhanie. Po vykonaní potrebných procesných úkonov v zmysle Trestného poriadku bude vo veci rozhodnuté.

Reakcia MV SR na vyjadrenie strany SaS

Reakcia MV SR na
vyjadrenie strany SaS

Ministerstvo vnútra SR v posledných týždňoch s vážnym znepokojením sleduje útoky opozičných poslancov na orgány činné v trestnom konaní, na konkrétnych vyšetrovateľov, policajtov ale aj prokurátorov. K týmto útokom začína dochádzať po tom, ako orgány činné trestné v konaní začali pred niekoľkými mesiacmi prešetrovať prípady súvisiace s niektorými opozičnými poslancami. Je zaujímavé, že osem rokov k takýmto útokom zo strany opozičných poslancov nedochádzalo.
Ich snaha o deštrukciu orgánov činných v trestnom konaní pramení z toho, že niektorí poslanci majú veľké obavy z toho, s akým záverom skončia prípady, kde sú podozriví zo závažných trestných činov.
Všetci vyšetrovatelia sú procesne nezávislí, pracujú pod dozorom prokuratúry, ktorá vedie trestné konanie a neexistuje jediný dôkaz ani indície, že by ktokoľvek do akéhokoľvek vyšetrovania zasahoval. Takéto útoky na políciu a orgány činné v trestnom konaní sú za hranicou akceptovateľnosti a nedejú sa v žiadnej demokratickej spoločnosti.
Strana SaS je dnes navyše tou poslednou, ktorá má akékoľvek morálne právo hovoriť o zneužívaní moci. Keď totiž bola súčasťou vládnej moci, jej nominanti nechali odpočúvať novinárov či prenasledovať nevinných ľudí. Stoja aj za znásilnením parlamentnej väčšiny, keď pri narýchlo zvolanej schôdze parlamentu pri voľbe generálneho prokurátora hlasovali proti rozhodnutiu Ústavného súdu SR. Dnes navyše evidentné porušovanie zákona a základných práv, ktoré sú garantované Ústavou SR, ospravedlňujú aktom vlastenectva.

Tlačový odbor
kancelárie Ministerstva vnútra SR

Týždenník Plus 7 dní klame, MV podpísalo zmluvu s úplne inou firmou

Týždenník Plus 7 dní klame,
MV podpísalo zmluvu s úplne inou firmou

Týždenník Plus 7 dní opäť "presvedčil" profesionalitou svojich redaktorov. V článku Superkšeft pre Malchárka tvrdí, že ministerstvo vnútra chce kúpiť nové vozidlá, ktoré si prenajíma v rámci predsedníctva Slovenska v Rade EU od firmy exministra hospodárstva Jirka Malchárka. Odvoláva sa pri tom na Rámcovú dohodu, ktorú rezort uzatvoril v máji tohto roku a ktorá je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.
Je nepochybné, že autor článku Karol Bustin ani len netuší, čo je rámcová dohoda a ako následne postupuje verejný obstarávateľ. Inak by článok, ktorého je autorom, nikdy nemohol ani napísať a jeho nadriadení by ho nikdy do vydania ani zaradiť nemohli. Faktom je, že ministerstvo vnútra na základe transparentného verejného obstarávania uzatvorilo rámcovú zmluvu na nájom vozidiel v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EU s troma spoločnosťami – Porsche Slovakia, spol s.r.o, Group M, a.s.,RIJA-Bavaria, s.r.o., ktoré sú všetky zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.
Nájomnú zmluvu však MV SR nikdy neuzavrelo so spoločnosťou Jirka Malchárka ale s úplne iným uchádzačom. Nájomná zmluva je od 22. júna rovnako zverejnená v Centrálnom registri zmlúv (http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=2499790&l=sk), rovnako ako Rámcová dohoda, na ktorú sa autor článku odvoláva. Dôvodom uzavretia tejto nájomnej zmluvy je fakt, že ponuka spoločnosti víťazného uchádzača bola pre Ministerstvo vnútra SR najvýhodnejšou.
Redaktor Plus 7 DNÍ si tak nielenže neoveril všetky informácie ale vo svojom článku hrubo zavádza a klame, keďže je zrejmé, že MV SR nemá s firmou exministra hospodárstva žiadnu nájomnú zmluvu, nemá od tejto spoločnosti prenajaté žiadne auto a ani od jeho spoločnosti neplánuje žiadne automobily nakupovať. Otázkou zostáva, či ide naozaj len o neprofesionalitu autora, alebo jeho zámer alebo zámer týždenníka poškodiť vedenie MV SR.
Na záver je nutné dodať, že v článku týždenníka Plus 7 Dní o banskobystrickej hasičskej stanici sa týždenník rovnako zabudol zmieniť, že na Slovensku sa počas súčasného vedenia MV SR podarilo kompletne vynoviť 100 zo 120 profesionálnych hasičských staníc na Slovensku a nakúpiť profesionálnu hasičskú techniku aj techniku pre dobrovoľných hasičských zborov takmer 2000 kusov novej techniky (ktorá je určite dôležitejšia), čím sa hasiči na Slovensku v technickom vybavení radia medzi európsku špičku. Dvadsať posledných hasičských staníc, vrátane stanice v Banskej Bystrici, chce rezort rekonštruovať v tomto volebnom období, na čo už podniká kroky pre verejné obstarávanie, čo týždenníku aj vo svojej odpovedi adresovalo.

Copyright © TASR 2016


Zomrel Arthur Hiller

Zomrel Arthur Hiller

Vo veku 92 rokov zomrel v stredu kanadský režisér Arthur Hiller. Smutnú správu oznámili vo vyhlásení pre médiá zástupcovia americkej Akadémie filmových umení a vied, ktorú uznávaný umelec viedol v rokoch 1993 až 1997. Režisér úspešnej romantickej drámy Príbeh lásky (1970) skonal prirodzenou smrťou v kalifornskom Los Angeles. Zanechal po sebe dcéru Ericu Hiller Carpenter, syna Henryka a päť vnúčat. Jeho manželka Gwen, s ktorou bol ženatý 68 rokov, zomrela v júni.
"Odchod nášho milovaného priateľa Arthura Hillera nás hlboko zarmútil. Bola som členkou komisie, keď bol jej prezidentom, pričom som mala šťastie zažiť jeho oddanosť akadémii a celoživotnú vášeň pre vizuálne podávanie príbehov. Úprimnú sústrasť všetkým jeho milovaným," reagovala na režisérovo úmrtie súčasná prezidentka akadémie Cheryl Boone Isaacs.
Arthur Hiller sa narodil 13. novembra 1923 v Edmontone. Počas viac než 50-ročnej kariéry nakrútil vyše tridsať celovečerných snímok, pričom spolupracoval aj na seriáloch Príbehy Alfreda Hitchcocka (1955 - 1962) alebo Rodina Addamsovcov (1964 - 1966). Za spomínaný Príbeh lásky ho nominovali na Oscara a v roku 1971 zaň získal Zlatý glóbus. Okrem toho sa zaslúžil o vznik ďalších obľúbených filmov ako Poameričtená Emília (1964), Ľudia z vidieka (1970), Apartmán v hoteli Plaza (1971), Nemocnica (1971), Muž menom La Mancha (1972), Príbuzní (1979), Autor, autor! (1982), Osamelý muž (1984), Nevidím zlo, nepočujem zlo (1989), Pád do manželstva (1991) či Babe (1992). V rokoch 1989 až 1993 pôsobil aj ako prezident Asociácie amerických režisérov (Directors Guild of America - DGA). V roku 2001 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Humanitárnu cenu Jeana Hersholta.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!


Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...
 

17. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Herečka Anna Paquin sa predstaví v miniseriáli Alias Grace, ktorý bude adaptáciou rovnomennej knihy z roku 1996 od Margaret Atwood. Príbeh novinky sa zameriava na mladú, chudobnú slúžku, imigrantku z Írska Grace Marks a jej kolegu Jamesa McDermotta, ktorých v roku 1843 v Kanade usvedčili z vraždy ich zamestnávateľa Thomasa Kinneara a jeho gazdinej a milenky Nancy Montgomery. McDermotta obesili, pričom Marks dostala doživotný trest odňatia slobody. O tridsať rokov neskôr ju však prepustili na slobodu.
Tridsaťštyriročná Paquin sa predstaví ako Nancy Montgomery, ktorá sa spočiatku spriatelí s Marks v podaní Sarah Gadon, no neskôr začne upodozrievať Kinneara z nadmernej náklonnosti k slúžke a dá jej výpoveď. V šesťhodinovom projekte sa predstaví aj Zachary Levi. Réžiu má na starosti Mary Harron, scenár zas napísala Sarah Polley, pričom obe sú spolu s Noreen Halpern aj výkonnými producentkami. S nakrúcaním začali 15. augusta.
Anna Paquin je rodáčkou z kanadského Winnipegu, no ako štvorročná sa s rodinou presťahovala na Nový Zéland. Nádejná herečka získala už ako jedenásťročná Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe filmu Piano (1993), kde stvárnila dcéru nemej hrdinky v podaní Holly Hunter. Stala sa tak druhou najmladšou držiteľkou Oscara. V rokoch 2000, 2003, 2006 a 2014 si zahrala vo filmovej sérii X-Men. Objavila sa aj v snímkach Jana Eyrová (1996), Na pokraji slávy (2000) či seriáli True Blood: Pravá krv (2008 - 2014), za ktorý si na konto pripísala aj Zlatý glóbus. Jej manželom je od augusta 2010 Stephen Moyer, s ktorým má dcéru Poppy a syna Charlieho. Dvojica sa zoznámila práve pri nakrúcaní seriálu True Blood: Pravá krv.

Americká televízna stanica CMT, ktorú vlastní spoločnosť Viacom, pripravuje seriálový reboot filmu Varsity Blues z roku 1999. Na adaptácii tínedžerskej športovej snímky z prostredia amerického futbalu sa podieľajú aj scenárista pôvodnej verzie W. Peter Iliff a spoločnosť Paramount Television. Správu potvrdil portál The Hollywood Reporter.
V pôvodnej verzii stvárnil James Van Der Beek náhradného quarterbacka Jonathana "Moxa" Moxona, ktorý sa dostal na čelo univerzitného tímu amerického futbalu a postavil sa tvrdému trénerovi, ktorého si zahral Jon Voight. Tržby filmu s rozpočtom 16 miliónov dolárov dosiahli v čase jeho uvedenia do kín viac ako 54 miliónov dolárov.
Varsity Blues je jedným z najčerstvejších projektov zo série rebootov spoločnosti Paramount Television. Medzi ďalšie patria napríklad nové spracovania filmov Škola ro(c)ku (2003), Bojovníci (1979) či Ostreľovač (2007).

Americký krimi seriál Mr. Robot (2015) bude v roku 2017 pokračovať treťou sezónou. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter. Hackerskú drámu z produkcie NBCUniversal začali vysielať v júni 2015. Hlavnou postavou je mladý programátor Elliot, ktorý má ťažkosti s nadväzovaním ľudských vzťahov a spôsob komunikácie s ľuďmi nachádza v hackovaní. Tvorcom príbehu je Sam Esmail, ktorý na druhej sérii pracoval aj ako režisér. Zatiaľ však nie je jasné, či bude režírovať aj pokračovanie.
V nových epizódach, ktorých počet ešte nie je známy, sa príbeh opäť viac priblíži k svojmu koncu. Esmail totiž plánuje nakrútiť maximálne päť sérií, aby sa vyhol zbytočnému naťahovaniu deja. "Vedia o tom, že chceme seriál ukončiť v tom správnom čase a nenaťahovať ho za každú cenu. Rešpektujú to a podporujú ma v tom," uviedol tvorca v rozhovore pre The Hollywood Reporter s tým, že k zástupcom televízie bol v tomto smere od začiatku úplne otvorený.
Hackera Elliota v seriáli stvárňuje Rami Malek a v ďalších úlohách účinkujú napríklad Christian Slater, Portia Doubleday, Carly Chaikin, Martin Wallström, Grace Gummer, Michael Cristofer a Stephanie Corneliussen. Výkonnými producentmi sú spolu s Esmailom aj Steve Golin a Chad Hamilton.

Mr. Robot získal v roku 2016 dva Zlaté Glóbusy v kategóriách Najlepší dramatický televízny seriál a Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Christian Slater). Na konte má aj tri televízne ceny Critics' Choice, cenu Asociácie televíznych kritikov pre najlepší nový seriál a tiež scenáristickú cenu Writers Guild of America pre najlepší nový seriál. Autori plánujú čoskoro vydať knižnú verziu seriálu, ktorá je momentálne v predpredaji. 

Najúspešnejší plavec aj športovec olympijskej histórie Michael Phelps už má víziu, čo bude robiť po skončení závratnej kariéry. Držiteľovi 23 zlatých medailí z olympijských hier sa pozdáva myšlienka pomáhať deťom, ktoré sa učia plávať. "To je spôsob, akým chcem ďalej pretvárať plávanie. Pomohol som už množstvu detí, ale to mi nestačí. Vo svete je stále veľmi veľa neplavcov a smrť z utopenia býva na dennom poriadku," vysvetlil Phelps, ktorý si na svojej rozlúčkovej olympiáde v Riu de Janeiro vyplával päť zlatých medailí.
Phelps zároveň priznal, že plávanie bude súčasťou jeho života aj po skončení kariéry a uvažuje, že na najbližších olympijských hrách v Tokiu 2020 sa predstaví. Nie však v súťažnom bazéne, ale ako televízny expert. "Stále mám dostatok vášne pre tento šport. Veľa som zažil a veľa skúsil, môžem to ponúknuť iným. Komentovanie prenosov v televízii by bola zábava," povedal Phelps v rozhovore pre Die Welt.
Michael Phelps si olympijskú premiéru odkrútil už v austrálskom Sydney 2000: mal vtedy pätnásť rokov a motýľkarskú dvojstovku zvládol ako piaty najrýchlejší pretekár. Od Atén 2004 až po Londýn 2012 v individuálnych disciplínach aj štafetách pozbieral dovedna 22 kovov, z nich 18 najcennejších. Neskôr síce ukončil či skôr prerušil kariéru, ale v apríli 2014 ohlásil návrat do bazénov. V Riu potom dosiahol nemenej pôsobivú bilanciu 5-1-0. Baltimorský rodák predznamenal aj to, že sa teraz naplno hodlá venovať výchove trojmesačného synčeka Boomera, ktorého mu na svet priviedla Nicole Johnsonová, víťazka súťaže Miss Kalifornia 2010. Po OH si ju plánuje vziať, sú zasnúbení.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





RTVS NEWS

RTVS NEWS

Sledovanosť športových disciplín v rámci OH RIO 2016, v ktorých dominuje Slovensko svedčí o tom, že slovenskí športoví fanúšikovia očakávajú prenosy z najväčších športových podujatí práve, vo verejnoprávnom vysielaní RTVS.
Podobne ako sa cyklistika stala národným fenoménom, vďaka výkonom Petra Sagana a prenosom RTVS, rovnako v posledných dňoch v našom vysielaní dominoval vodný slalom. Výkony našich olympionikov sú z doterajších športových prenosov LOH v Riu tými najsledovanejšími. Finále Vodného slalomu K1 (muži) si pozrelo 364.000 a tento prenos sa stal najsledovanejším športovým prenosom letných OH v ére peoplemetrov.
Výsledky sledovanosti divácky stále atraktívnejších športových disciplín ako je vodný slalom či cyklistika preukazujú vzájomnú symbiózu médií a fenoménu, akým je šport. Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS: „Prinášať najväčšie úspechy slovenského športu, to je jedno z poslaní verejnoprávnych médií. Som nesmierne rád, že diváci, ale aj poslucháči RTVS oceňujú naše úsilie a potvrdzujú, že povedomie a popularita jednotlivých športov rastie práve vďaka vysielaniu rozhlasu alebo televízie a práve to od nás logicky očakávajú.“

PROCESS MANAGEMENT zvažuje trestné oznámenie na Remišovú a Matoviča

PROCESS MANAGEMENT 
zvažuje trestné oznámenie na Remišovú a Matoviča

Spoločnosť PROCESS MANAGEMENT sa striktne ohradzuje voči dnešným nehoráznym, vyfabulovaným a ničím nepodloženým obvineniam zo strany pani Remišovej a Matoviča. PROCESS MANAGEMENT je apolitickou firmou. Striktne sa ohradzujeme proti nášmu zneužívaniu v politickom boji o voliča. Vyjadrenia na adresu našej firmy zo strany poslancov Remišovej a Matoviča sú výlučne politickou škandalizáciou našej firmy. Neodznel v nich jediný skutočný fakt, v čom by naša spoločnosť pochybila alebo nesprávne postupovala. Rozumieme, že odznieť nemohol, keďže taký argument neexistuje a zrejme došlo k nepochopeniu niektorých častí zákona o verejnom obstarávaní (a s tým spojenými procesmi) zo strany poslancov Remišovej a Matoviča, najmä vzhľadom na to, že nie sú odborníkmi v danej oblasti. Na trhu pôsobíme odborne a čisto profesionálne viac než 10 rokov, a to nielen počas súčasnej vládnej koalície. Za celú dobu nášho pôsobenia nebola voči našej spoločnosti vznesená žiadna námietka voči odbornosti alebo výsledkom práce, naša spoločnosť má úplne čistý štít bez akéhokoľvek vymysleného morálneho šrámu. Opätovne vyhlasujeme, že odmietame akékoľvek podozrenia o údajných pochybeniach, pretože sme len v zmysle zákona o verejnom obstarávaní zabezpečovali procesné úkony, nemali sme absolútne žiadny vplyv na akékoľvek rozhodnutia smerujúce k opisu požadovanej kompy, ako aj uzatvoreniu zmluvy a to, čo v tejto súvislosti uviedol Matovič, sú nehorázne klamstvá a výmysly. S ohľadom na poškodzovanie dobrého mena PROCESS MANAGEMENT a účelového zavádzania odbornej i laickej verejnosti zvažujeme podanie trestného oznámenia na aktérov týchto obvinení.

PROCESS MANAGEMENT

Prerušenie rokovania o koncesiách nie je dôvod na demisiu

Prerušenie rokovania o koncesiách
nie je dôvod na demisiu

Minister kultúry Marek Maďarič nepovažuje za prehru dnešné prerušenie rokovania vlády o návrhu novely zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Na demisiu v tejto chvíli dôvod nevidí. Ako povedal pre médiá po rokovaní kabinetu, v živote je možno dôležitejšia cesta ako cieľ, ale v prípade koncesií „je cieľ dôležitý a cesta k tomu cieľu, ktorý definuje programové vyhlásenie vlády, v tomto prípade nie je ešte zastavená. Preto na jednej strane o prehre by sme mohli hovoriť, keby bol dnes návrh zákona neschválený. Je tu stále otvorená možnosť, dokonca by som povedal povinnosť vládnej koalície navrhnúť legislatívne riešenie, ktoré by splnilo ten cieľ, to znamená zabezpečiť dostatočné financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad“.
Šéf rezortu kultúry sa k možnej demisii, ktorou v prípade, ak koncesie neprejdú, pohrozil v júni, dodal, že je to jedna z možností a závisí to od vývoja situácie, ktorá má dôležité míľniky. „Po prvé, že nikto z členov koalície nepoprel alebo nedištancoval sa, že táto úloha v programovom vyhlásení vlády je a má byť splnená . Druhý míľnik bol ten, že SNS sa prihlásila k tomu, že príde s nejakým riešením v tejto chvíli na úrovni predsedov Koaličnej rady. Tretia vec, pre mňa tiež dosť dôležitá, bola vyslovená podpora zo strany pána premiéra.“
Maďarič podotkol, že predseda SNS Andrej Danko opakovane avizoval, že v téme zabezpečenia stabilného a primeraného finančného zabezpečenia plnenia úloh RTVS príde s riešením len na úrovni predsedov koaličnej rady. „Ministerstvo kultúry bude čakať na takéto riešenie a až po predložení takéhoto riešenia bude aj jasná budúcnosť návrhu zákona. Preto je aj prerušené rokovanie o ňom.“ Konštatoval, že v programovom vyhlásení vlády nebol stanovený termín na zvýšenie koncesií a teoreticky sa to môže týkať celého funkčného obdobia. „Aj keď pri takýchto typoch opatrení je ideálne s nimi prichádzať na začiatku volebného obdobia. Takže určite z tohto hľadiska by to bolo jednoduchšie. No, ale ja sám so zvedavý s čím príde Slovenská národná strana, ktorá vyjadreniami pána predsedu Andreja Danka na seba aj prevzala časť zodpovednosti za túto úlohu.“
Maďarič považuje systém financovania verejnoprávneho vysielania prostredníctvom koncesií za záruku objektívnosti a nezávislosti. „Stačí sa pozrieť na vývoj verejnoprávnych médií, ktoré boli zoštátnené, alebo sú platené zo štátneho rozpočtu a porovnať to s verejnoprávnymi médiami, ktoré sú financované z koncesionárskych poplatkov. Ten rozdiel je úplne jasný.“ Pripomenul tiež, že 13 rokov sa koncesie nezvyšovali a RTVS patrí medzi najchudobnejšie televízie v Európe, napríklad Česká televízia roky pracuje s trojnásobkom až štvornásobkom toho, čo má Slovenská televízia. „Myslím si, že sa nedá spochybňovať nárok lepšieho financovania.“
Vláda dnes prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Na tlačovej besede po skončení rokovania kabinetu premiér Robert Fico povedal, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS).
Po rokovaní vlády odpovedal médiám minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) na otázku, či je možné dospieť k dohode o koncesiách k tomu, aby SNS súhlasila so zvýšením koncesionárskych poplatkov takto: „Som presvedčený o tom, že tak, ako v NATO, v Európskej únii, kde je 28 členských štátov, 28 predstaviteľov, tak aj tu, kde sú štyria predstavitelia koaličnej vlády, môže prísť ku konsenzu." Gajdoš očakáva rokovania na profesionálnej úrovni, na úrovni predsedov strán a ďalej sa k téme nevyjadril s tým, že je to na rozhodnutí predsedov koaličných strán. „Verím tomu, že koalícia vznikla zo zdravého rozumu a zdravý rozum zvíťazí aj v tejto záležitosti,“ dodal minister obrany.
Koaličná SNS v júni uviedla, že zvýšenie koncesií podporia po diskusii a systémových zmenách vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. Šéf národniarov Andrej Danko tvrdil, že jeho strane pri tejto téme nejde o zvyšovanie politickej ceny SNS či jej vplyvu v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Minister Maďarič následne pohrozil, že ak návrh na zvýšenie koncesií neprejde, podá demisiu. Postoj Danka k predloženej novele sa počas leta nezmenil, predseda SNS povedal v utorok 16. augusta na tlačovej besede, že SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov vo vláde ani v parlamente. Danko vidí v činnosti RTVS veľké rezervy.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska navrhuje zvýšiť od januára 2017 koncesionársky poplatok pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Od sedem do 697 eur za mesiac by mali platiť zamestnávatelia, a to v závislosti od počtu zamestnancov. Sadzba by sa mala podľa prepracovaného návrhu novely každé štyri roky valorizovať v závislosti od priemernej miery inflácie meranej indexom spotrebiteľských cien. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je taktiež rozšíriť okruh osôb oslobodených od platenia poplatku. Novela by mala znížiť aj administratívnu záťaž platiteľov úhrady. V novele sa hovorí tiež o tom, že by mal pribudnúť tretí kanál a bohatší obsah.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Maďarič má moju absolútnu dôveru, na rade je SNS

Maďarič má moju absolútnu dôveru,
na rade je SNS

Predseda vlády Robert Fico vyjadril ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi absolútnu dôveru, v prípade koncesií je teraz na rade SNS. Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii po rokovaní vlády, šéf rezortu kultúry si správne splnil úlohu, ktorá mu vyplývala z programového vyhlásenia vlády. Dodal, že na ciele v programovom vyhlásení naordinoval určité prostriedky. Kabinet dnes na svojom zasadnutí totiž rokovanie o návrhu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska prerušil. „V programovom vyhlásení vlády sú pre ministra kultúry stanovené ciele, ako by mal kabinet spolu s rezortom kultúry pristupovať k skvalitneniu činnosti RTVS,“ povedal premiér.
Marek Maďarič podľa Fica do bodky naplnil to, čo mu kázalo programové vyhlásenie. „Keby sme o zákone rokovali, prešiel by bez ťažkostí, no nie je súhlas jedného koaličného partnera, preto konštatujem, že sme rokovanie prerušili, pričom očakávame od SNS, že príde s návrhom, ako dosiahnuť ciele v programovom vyhlásení a povie, či existujú nejaké iné metódy či prostriedky,“ povedal novinárom s tým, že je to téma, o ktorej sa budú ešte rozprávať. Teraz je na rade SNS, pričom zopakoval, že minister kultúry má jeho absolútnu dôveru a absolútne si splnil svoju úlohu. „Myslím to smrteľne vážne,“ dodal.
To, že SNS s predloženým materiálom o koncesiách nesúhlasí, predseda vlády nevníma ako spor. „Vláda je zložená zo štyroch subjektov, chceme dosahovať dohody. Majú iný názor na vec, aj my máme na niektoré veci iný názor,“ poznamenal Fico. Zákon však bol podľa jeho slov predložený na vládu v súlade s jej programovým vyhlásením. Ako pokračoval, „Maďarič splnil, čo sa od neho očakávalo, no existuje názor, že ten istý cieľ sa dá dosiahnuť aj inak“. Premiér bude teda čakať, aký návrh príde. „Nevidím v tom však spor. Diskusia nabrala v posledných týždňoch vecný charakter,“ doplnil.
Maďarič je podľa Fica človek na svojom mieste. Povedal, že minister kultúry mal predstavu, čo by bolo treba urobiť, aby pomohli RTVS skvalitniť jej činnosť. „Máme však na to iný názor. No nechajme SNS bez atakovania, nech povie, čo ideme ďalej robiť, je na ťahu,“ poznamenal. Na záver zdôraznil, že vzťahy v koalícii sú veľmi korektné a tému koncesií nevníma ako nejakú zásadnú vec, sú aj dôležitejšie.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ehm.

Ehm.

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 340/2012 Z. z. o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
Predkladá: minister kultúry
Materiál: Rokovanie prerušené

M. Maďarič ide na vládu so zvýšením koncesií, pretože si ctí program vlády

M. Maďarič ide na vládu so zvýšením koncesií,
pretože si ctí program vlády

Bola to moja povinnosť v zmysle programového vyhlásenia vlády. Tak odôvodnil predloženie novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS na dnešné rokovanie vlády minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).
„Nie len ja, ale aj premiér si ctíme programové vyhlásenie vlády,“ vysvetlil pred začiatkom vlády. Pripomenul, že pod dokumentom sú podpísaní všetci poslanci súčasnej koalície. „Je tam aj záväzok prijať legislatívne opatrenie, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie prostredníctvom optimalizácie koncesionárskych poplatkov,“ doplnil.
Zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa nemenili už 13 rokov, odmieta SNS, podľa ktorej by mal Telerozhlas prejsť najprv výraznou vnútornou prestavbou. Traja ministri za túto stranu potvrdili, že v prípade dnešného hlasovania o novele na vláde ju nepodporia.
„Budem hlasovať tak, ako už niekoľkokrát povedal predseda SNS, línia je jasná,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Maďarič zatiaľ nemá ani podporu ďalšieho koaličného partnera – strany Most-Híd. „Kým nie je dohoda, ja si myslím, že zatiaľ o tom hlasovať nebudeme,“ oznámil minister životného prostredia za túto stranu László Sólymos.
Maďarič v reakcii na spor s predsedom SNS Andrejom Dankom nevylúčil ani demisiu, ak mu úprava koncesionárskych poplatkov neprejde. K tejto veci sa podľa jeho slov vyjadrí po zasadnutí vlády.
Návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur a ich pravidelnú valorizáciu. Podľa rezortu kultúry je cieľom tohto kroku,, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení pripomenulo, že výška koncesií sa nemenila 13 rokov.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Istanbulský súd rozhodol včera o zákaze vydávania prokurdského denníka Özgür Gündem pre údajnú účasť týchto novín na šírení "teroristickej propagandy". Informovala o tom agentúra AP.
Noviny Özgür Gündem mali podľa vyjadrenia súdu pôsobiť ako "mediálny orgán" v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).
Agentúra AP upozornila, že dnešný súdny verdikt padol v čase zvýšených obáv ohľadne slobody tlače v Turecku.
Po júlovom pokuse o štátny prevrat turecké úrady zakázali okolo 130 novín, televíznych a rozhlasových staníc a ďalších médií. Vláda obvinila tieto médiá zo spolupráce s hnutím moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara podozrieva zo zosnovania prevratu.
Nemenovaný predstaviteľ vlády však podľa AP uviedol, že dnešné rozhodnutie v prípade novín Özgür Gündem nemá so zmareným pučom nič spoločné a denník sa môže voči verdiktu odvolať.
V súvislosti s pokusom o prevrat zatkli turecké orgány celkovo už vyše 35.000 ľudí. Približne 75.000 občanov prišlo o cestovné pasy a desaťtisíce pracovníkov v súdnictve, médiách, školstve, zdravotníctve, armáde či miestnej samospráve museli prerušiť výkon povolania.
Turecko sa nachádza na 151. mieste zo 180 krajín v rebríčku indexu slobody tlače, ktorý zostavila práve organizácia Reportéri bez hraníc.

Copyright © TASR 2016

Austrálsky herec Geoffrey Rush stvárni v pripravovanej antológii Genius nemecko-švajčiarsko-amerického teoretického fyzika Alberta Einsteina. Projekt bude vysielať National Geographic Channel, pre ktorý pôjde o vôbec prvý hraný seriál.
Seriál vznikne podľa úspešnej biografie Einstein: His Life and Universe (2007) amerického spisovateľa Waltera Isaacsona. Obsahovať bude desať epizód, pričom každý diel sa zameria na iný úspech uznávaného vedca. V novinke sa predstaví tiež Angličan Johnny Flynn, ktorý si zahrá mladšiu verziu Einsteina, v časoch, keď ešte nebol slávny.
Pilotnú epizódu nakrúti Ron Howard, ktorý bude po prvý raz pracovať na seriáli. Na konte má viac než dvadsať filmov vrátane úspešných snímok Apollo 13 (1995), Čistá duša (2001), Da Vinciho kód (2006) alebo Rivali (2013).
Na očakávanom miniseriáli sa budú spolupodieľať spoločnosti Fox 21 Television Studios či Howardova Imagine Entertainment, ktoré stoja za projektmi Homeland - Zradca (2011), American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (2015) alebo Empire (2015). S nakrúcaním by mali začať už v septembri v Prahe. Predbežne plánujú novinku uviesť na televízne obrazovky v roku 2017, pričom sa tak stane v 171 krajinách a v 45 jazykoch sveta.
Geoffrey Roy Rush je jednou z mála osobností, ktoré sa môžu pochváliť takzvanou trojitou korunou herectva, keď získal Oscara, cenu Tony aj Primetime Emmy. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1997 vďaka hlavnej úlohe v dráme Žiara (1996). Ďalšie tri nominácie mu vyniesli snímky Zamilovaný Shakespeare (1998), Quills - Perom markíza de Sade (2000) a Kráľova reč (2010). Svoju jedinú Primetime Emmy získal vďaka titulnej úlohe v televíznom filme Život a smrť Petra Sellersa (2004). Na konte má tiež tri britské filmové ceny BAFTA či dva Zlaté glóbusy. Hral aj v Kráľovnej Alžbete (1998), sérii Piráti Karibiku (2003, 2006, 2007, 2011) či snímkach Mníchov (2005), Najvyššia ponuka (2013) alebo Zlodejka kníh (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


16. 8. 2016

SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov

 SNS nepodporí zvýšenie
 koncesionárskych poplatkov

SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov vo vláde a ani v parlamente. Ako povedal dnes novinárom predseda SNS Andrej Danko, národniari zákon o zvyšovaní poplatkov v tejto podobe za žiadnych podmienok nepodporia. „Názor na koncesionárske poplatky som nezmenil. Ani jeden zákon, ktorý zoberie euro, nebude prechádzať so súhlasom SNS. Tento zoberie rodinám tri eurá mesačne. Svoj názor som tlmočil koaličným partnerom,“ vyhlásil Danko.
Predseda SNS vidí v činnosti RTVS veľké rezervy. „Mali by sme prehodnotiť činnosť RTVS. Osobné hystérie konania v podaní ministra kultúry Mareka Maďariča nechápem. Považujem to za jeho individuálne konanie,“ konštatoval Danko.
Podľa Danka ministri SNS nemajú na podporu zvýšenia koncesií na stredajšom rokovaní vlády politický mandát. „Neviem si predstaviť , že by ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná dávala mediálne ultimáta Smeru, že keď jej nedá na mlieko, skočí do Dunaja. Maďarič je skúsený politik. Nechápem to. Snažil som sa to zastaviť,“ konštatoval Danko s tým, že jeho partnerom je v koalícii Robert Fico a verí, že ten podnikne kroky, aby také rozpory v koalícii nevznikali.
Novela zákona zvyšujúca koncesionárske poplatky, ktorá pred prázdninami vyvolala spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS), je medzi materiálmi čakajúcimi po letnej prestávke na zaradenie na rokovanie vlády. K novele prišlo vyše 170 pripomienok, 85 predkladateľ neakceptoval, a to vrátane zásadných. Návrh novely tak ide na rokovanie vlády s rozporom s Ministerstvom financií SR, Republikovou úniou zamestnávateľov (RÚZ), Združením miest a obcí Slovenska a s čiastočným rozporom s verejnosťou, uvádza sa v predloženom materiáli. Novela navrhuje zvýšiť od januára 2017 koncesionársky poplatok pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na 7 eur.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Na zvýšenie koncesií nie je dohoda v koalícii

Na zvýšenie koncesií
nie je dohoda v koalícii


Návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov sa dostal do programu rokovania vlády bez dohody v koalícii. Povedal to dnes predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorého prekvapilo, že tento návrh je v programe.
      "Podľa mojich informácií to zajtra na vládu nejde. Môžu to stiahnuť," uviedol Bugár, podľa ktorého koalícia o návrhu nerokovala, a teda sa na ňom ani nedohodla. "Dostal sa do programu rokovania vlády bez toho, aby sme o tom v koalícii rokovali," poznamenal Bugár.
      Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je do programu vlády zaradených asi 55 bodov. "Máme dnes ešte klasickú štandardnú poradu, ktorú vždy mávame pred rokovaním vlády, ktorým návrhom zákonov dáme prioritu, ktoré sa možno ešte posunú o týždeň alebo dva," uviedol dnes Fico. Zároveň avizoval, že po skončení rokovania vlády bude tlačová konferencia, kde bude informovať o výsledkoch rokovania o konkrétnych návrhoch zákonov.
      Zvýšenie koncesionárskych poplatkov riešila koalícia pred pár mesiacmi. SNS má s návrhom ministra kultúry Mareka Maďariča problém. Šéf rezortu na zvýšení koncesií trvá, nevylúčil ani demisiu, ak to neprejde.
      Maďaričov návrh okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Copyright © TASR 2016

Distribúcia staníc Markízy prostredníctvom terestriálnych antén nebude pokračovať

Distribúcia staníc Markízy
 prostredníctvom terestriálnych antén nebude pokračovať

Markíza Slovakia, spol. s r.o. nebude po skončení roka 2016 pokračovať v šírení televíznych staníc skupiny Markíza prostredníctvom antén. Televízia týmto svojim rozhodnutím nasleduje medzinárodné štandardy v televíznom vysielaní a pokračuje v trende skvalitňovania poskytovaných služieb divákom. V budúcnosti sa vysielanie bude orientovať na satelitný, káblový a IP TV príjem, ktoré umožňujú nielen sledovať televízne stanice v HD kvalite, ale zaisťuje aj prístup k Hbb TV, rôznym preview a archívnym záznamom a poskytuje aj množstvo ďalších služieb.

Zomrel Fyvush Finkel

Zomrel Fyvush Finkel

Vo veku 93 rokov zomrel americký komik Fyvush Finkel, známy zo seriálov Bostonská stredná alebo Picket Fences a z filmov Seriózny muž či Nixon

Zdroj: idnes.cz

TO JE TV!

TO JE TV!


15. 8. 2016

Zomrel Miloslav Vydra

Zomrel Miloslav Vydra

Vo veku 73 rokov zomrel niekdajší dramaturg Filmového štúdia Barrandov Miloslav Vydra. Podieľal sa na vzniku osemdesiatich filmov, od 90. rokov pracoval v ČT. Medzi filmami, na ktorých spolupracoval, boli Leto s kovbojom, Holky z porcelánu, Rozpustený a vypustený, Neistá sezóna, Čas sluhov, Vesničko má, středisková či Obecná škola.

Zdroj: idnes.cz

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký rapper 2 Chainz pripravuje animovaný miniseriál k svojmu aktuálnemu mixtapeu Daniel Son; Necklace Don, ktorý vyšiel 5. augusta. Tridsaťosemročný interpret o tom informoval prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter s tým, že novinku by chcel predstaviť už tento týždeň.
Spomínaný mixtape obsahuje desať skladieb a ako hostia sa na ňom predstavili Drake a YFN Lucci. Producentsky sa na nahrávke podieľali napríklad TM88 či DJ Spinz. Ako single rapper ponúkol skladby Big Amount a You In Luv Wit Her.
2 Chainz, vlastným menom Tauheed Epps, je členom dua Playaz Circle, s ktorým v roku 2007 debutoval singlom Duffle Bag Boy. Na konte majú zatiaľ albumy Supply & Demand (2007) a Flight 360: The Takeoff (2009). V roku 2012 vydal prvú sólovku Based On A T.R.U. Story, ktorú nominovali na Grammy v kategórii Najlepší rapový album. Nasledovali štúdiovky B.O.A.T.S. II: Me Time (2012) a ColleGrove (2016), na ktorej spolupracoval s Lil Wayneom. Medzi jeho najznámejšie skladby patria No Lie, Birthday Song, I'm Different, Feds Watching či Used 2.

Americký herec Thomas Gibson zvažuje podať žalobu na producentov krimi seriálu Myšlienky vraha (2005), v ktorom donedávna stvárňoval špeciálneho agenta Aarona Hotchnera. Správu pre magazín The Hollywood Reporter potvrdil Skip Miller, majiteľ právnickej firmy Miller Barondess, ktorú si Gibson najal. Herca bude zastupovať Miller spolu s kolegom Sashom Fridom, pričom momentálne zvažujú, či prípad posunú na súd. Ako uviedol, so svojím klientom by sa mali stretnúť počas budúceho týždňa.
Gibsonovmu konaniu predchádzalo piatkové vyhodenie zo seriálu, o ktorom rozhodli predstavitelia televíznej stanice CBS a spoločnosti ABC Studios. Stalo sa tak po incidente, pri ktorom 54-ročný herec napadol jedného z tvorcov série. Podľa dostupných informácií Gibson kopol scenáristu a producenta Virgila Williamsa do píšťaly, pretože sa s ním nezhodol počas nakrúcania epizódy, ktorú mal na starosti aj ako režisér. Potýčka sa vraj odohrala pred niekoľkými týždňami, pričom konflikt začali prešetrovať po tom, ako napadnutý tvorca kontaktoval vedenie štúdií. Herec, ktorý v projekte pôsobil od začiatku, sa pred prepustením údajne nezúčastňoval na nakrúcaní pripravovanej 12. sezóny už dva týždne. Suspendovať ho vtedy mali z dvoch epizód, pričom spomínaný diel, ktorý vznikal pod jeho režisérskou taktovkou, nemali v pláne odvysielať.
K situácii sa v piatok vyjadril aj Gibson, ktorý sa okrem iného poďakoval fanúšikom seriálu za dlhoročnú podporu. "Zbožňujem Myšlienky vraha a počas posledných dvanástich rokov som do nich vkladal srdce aj dušu. Dúfal som, že v nich zotrvám až do konca, ale to už teraz nie je možné," napísal v stanovisku. "Chcel by som sa poďakovať scenáristom, producentom, hercom, nášmu úžasnému tímu a najmä, najlepším fanúšikom, ktorých si každá show praje mať," dodal rodák z Charlestonu, v súvislosti s ktorým ide už o druhý podobný incident. V roku 2010 totiž počas nakrúcania Myšlienok vraha údajne postrčil Iana Woolfa, asistenta režiséra série. Vtedy však zostal naďalej členom hereckého obsadenia, pričom mu nariadili navštevovať kurz sebaovládania.
Thomas Ellis Gibson na striebornom plátne debutoval ako Stephen Chase v snímke Navždy a ďaleko (1992). Objavil sa aj vo filmoch Vek nevinnosti (1993), Švéd (1994), Barcelona (1994), Eyes Wide Shut - Spaľujúca vášeň (1999) či Stardom (2000), no svoju kariéru postavil predovšetkým na televíznych seriáloch. V rokoch 1994 až 1998 stvárňoval doktora Dannyho Nylanda v seriáli Nemocnica Chicago Hope (1994 - 2000). Asi najviac sa však do povedomia divákov a diváčok zapísal okrem účinkovania v Myšlienkach vraha aj ako Greg Montgomery z komediálneho seriálu Dharma a Greg (1997 - 2002), za výkon v ktorom ho dva razy nominovali na Zlatý glóbus.


Anglická speváčka Adele poprela špekulácie, že vystúpi v polčasovej prestávke 51. ročníka Super Bowlu - finále Národnej ligy v americkom futbale (NFL), ktorý sa uskutoční 5. februára v texaskom Houstone. Dvadsaťosemročná rodáčka z Londýna tak spravila v sobotu počas koncertu v Los Angeles.
"V prvom rade by som rada povedala, že nevystúpim počas Super Bowlu. Tá show ani nie je o hudbe a ja netancujem ani nič podobné. Boli veľmi milí, oslovili ma, ale povedala som nie," vyhlásila interpretka, ktorá tak reagovala na správy britského denníka The Sun, že organizátori Super Bowlu sa ju snažia presvedčiť, aby vystúpila na spomínanom podujatí. "Je mi to ľúto, možno nabudúce, keď vydám tanečný album," dodala žartom. K správam o jej údajnej účasti na Super Bowle sa vyjadrili aj predstavitelia NFL a spoločnosti Pepsi. "Diskutovali sme s niekoľkými umelcami o vystúpení v polčasovej prestávke 51. ročníka Super Bowlu. Zatiaľ však nie sme vo fáze, že by sme Adele alebo komukoľvek inému predložili oficiálnu ponuku," uviedli v spoločnom vyhlásení.
 
©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.