17. 8. 2016

Prerušenie rokovania o koncesiách nie je dôvod na demisiu

Prerušenie rokovania o koncesiách
nie je dôvod na demisiu

Minister kultúry Marek Maďarič nepovažuje za prehru dnešné prerušenie rokovania vlády o návrhu novely zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Na demisiu v tejto chvíli dôvod nevidí. Ako povedal pre médiá po rokovaní kabinetu, v živote je možno dôležitejšia cesta ako cieľ, ale v prípade koncesií „je cieľ dôležitý a cesta k tomu cieľu, ktorý definuje programové vyhlásenie vlády, v tomto prípade nie je ešte zastavená. Preto na jednej strane o prehre by sme mohli hovoriť, keby bol dnes návrh zákona neschválený. Je tu stále otvorená možnosť, dokonca by som povedal povinnosť vládnej koalície navrhnúť legislatívne riešenie, ktoré by splnilo ten cieľ, to znamená zabezpečiť dostatočné financovanie RTVS prostredníctvom optimalizácie úhrad“.
Šéf rezortu kultúry sa k možnej demisii, ktorou v prípade, ak koncesie neprejdú, pohrozil v júni, dodal, že je to jedna z možností a závisí to od vývoja situácie, ktorá má dôležité míľniky. „Po prvé, že nikto z členov koalície nepoprel alebo nedištancoval sa, že táto úloha v programovom vyhlásení vlády je a má byť splnená . Druhý míľnik bol ten, že SNS sa prihlásila k tomu, že príde s nejakým riešením v tejto chvíli na úrovni predsedov Koaličnej rady. Tretia vec, pre mňa tiež dosť dôležitá, bola vyslovená podpora zo strany pána premiéra.“
Maďarič podotkol, že predseda SNS Andrej Danko opakovane avizoval, že v téme zabezpečenia stabilného a primeraného finančného zabezpečenia plnenia úloh RTVS príde s riešením len na úrovni predsedov koaličnej rady. „Ministerstvo kultúry bude čakať na takéto riešenie a až po predložení takéhoto riešenia bude aj jasná budúcnosť návrhu zákona. Preto je aj prerušené rokovanie o ňom.“ Konštatoval, že v programovom vyhlásení vlády nebol stanovený termín na zvýšenie koncesií a teoreticky sa to môže týkať celého funkčného obdobia. „Aj keď pri takýchto typoch opatrení je ideálne s nimi prichádzať na začiatku volebného obdobia. Takže určite z tohto hľadiska by to bolo jednoduchšie. No, ale ja sám so zvedavý s čím príde Slovenská národná strana, ktorá vyjadreniami pána predsedu Andreja Danka na seba aj prevzala časť zodpovednosti za túto úlohu.“
Maďarič považuje systém financovania verejnoprávneho vysielania prostredníctvom koncesií za záruku objektívnosti a nezávislosti. „Stačí sa pozrieť na vývoj verejnoprávnych médií, ktoré boli zoštátnené, alebo sú platené zo štátneho rozpočtu a porovnať to s verejnoprávnymi médiami, ktoré sú financované z koncesionárskych poplatkov. Ten rozdiel je úplne jasný.“ Pripomenul tiež, že 13 rokov sa koncesie nezvyšovali a RTVS patrí medzi najchudobnejšie televízie v Európe, napríklad Česká televízia roky pracuje s trojnásobkom až štvornásobkom toho, čo má Slovenská televízia. „Myslím si, že sa nedá spochybňovať nárok lepšieho financovania.“
Vláda dnes prerušila rokovanie o novele zákona zvyšujúcej koncesionárske poplatky za vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Na tlačovej besede po skončení rokovania kabinetu premiér Robert Fico povedal, že Maďarič má jeho absolútnu dôveru, splnil si svoju úlohu a na rade je SNS. Návrh novely pred prázdninami vyvolal spor medzi ministrom kultúry Marekom Maďaričom a koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS).
Po rokovaní vlády odpovedal médiám minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) na otázku, či je možné dospieť k dohode o koncesiách k tomu, aby SNS súhlasila so zvýšením koncesionárskych poplatkov takto: „Som presvedčený o tom, že tak, ako v NATO, v Európskej únii, kde je 28 členských štátov, 28 predstaviteľov, tak aj tu, kde sú štyria predstavitelia koaličnej vlády, môže prísť ku konsenzu." Gajdoš očakáva rokovania na profesionálnej úrovni, na úrovni predsedov strán a ďalej sa k téme nevyjadril s tým, že je to na rozhodnutí predsedov koaličných strán. „Verím tomu, že koalícia vznikla zo zdravého rozumu a zdravý rozum zvíťazí aj v tejto záležitosti,“ dodal minister obrany.
Koaličná SNS v júni uviedla, že zvýšenie koncesií podporia po diskusii a systémových zmenách vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. Šéf národniarov Andrej Danko tvrdil, že jeho strane pri tejto téme nejde o zvyšovanie politickej ceny SNS či jej vplyvu v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS). Minister Maďarič následne pohrozil, že ak návrh na zvýšenie koncesií neprejde, podá demisiu. Postoj Danka k predloženej novele sa počas leta nezmenil, predseda SNS povedal v utorok 16. augusta na tlačovej besede, že SNS nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov vo vláde ani v parlamente. Danko vidí v činnosti RTVS veľké rezervy.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska navrhuje zvýšiť od januára 2017 koncesionársky poplatok pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na 7 eur. Od sedem do 697 eur za mesiac by mali platiť zamestnávatelia, a to v závislosti od počtu zamestnancov. Sadzba by sa mala podľa prepracovaného návrhu novely každé štyri roky valorizovať v závislosti od priemernej miery inflácie meranej indexom spotrebiteľských cien. Cieľom navrhovanej právnej úpravy je taktiež rozšíriť okruh osôb oslobodených od platenia poplatku. Novela by mala znížiť aj administratívnu záťaž platiteľov úhrady. V novele sa hovorí tiež o tom, že by mal pribudnúť tretí kanál a bohatší obsah.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.