15. 9. 2018

Divákov čaká festivalová premiéra dokumentu Kapela, ktorého koproducentom je RTVS

Divákov čaká festivalová premiéra dokumentu 

Kapela, ktorého koproducentom je RTVS


Nový dokumentárny „road movie" Kapela si návštevníci festivalu Cinematik môžu pozrieť v sobotu 15. septembra o 20:00 v kine Fontána v Piešťanoch.

Nový dokument režiséra Ladislava Kaboša Kapela je voľným pokračovaním divácky úspešného kinematografického dokumentu Všetky moje deti a prináša ďalšie príbehy jeho rómskych hrdinov. Remeselne nadaný a organizačne šikovný Stano Čonka s pomocou farára Maroša Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v rómskej osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom vznikajúcej hudobnej skupiny, a snaží sa zo všetkých síl, aby „jeho chlapci" ukázali svoj talent.

„Členovia kapely a ich manažér Stano, to je sociologická vzorka ľudí, ktorá reprezentuje rómsku komunitu, ako som ju počas 7-ročnej práce v osadách poznal. Rozhodli sme sa, že ich životy nebudeme iba sledovať, ale vyrozprávame ucelený príbeh. Oslovili sme ich na natáčanie „road movie", ktorý sleduje ich cestu z Košíc do Bratislavy. Putovanie Slovenskom v rozpadávajúcej sa dodávke je zároveň metaforou na prehistóriu kočujúceho rómskeho etnika, ktoré ukotvené k zemi veľmi ťažko a zúfalo hľadá nový zmysel svojej existencie,"povedal o filme jeho režisér Ladislav Kaboš.

Autormi scenára sú Ladislav Kaboš (Zmenil tvár Šanghaja, Všetky moje deti, Farby piesku...)a Svatava Maria Kabošová (Všetky moje deti, Tajomstvo svätovítskeho pokladu, Vtedy v auguste, seriál Pa a PI). Kameraman Ivo Miko spolupracoval na dokumentoch Comeback, Pohoda, Vrbovský veter a hranom filme Stanko. Okrem hudby skupiny Gypsy Band Lomnické Čháve režisér použil vo filme aj melancholické hudobné improvizácie saxofonistu Gustáva Gábora.

Predseda KDH vyzval riaditeľa RTVS, aby strana dostala viac priestoru

Predseda KDH vyzval riaditeľa RTVS, 
aby strana dostala viac priestoru


Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina vyzval riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslava Rezníka, aby mimoparlamentná strana dostala na obrazovkách viac priestoru.
"Po voľbách v marci 2016 sme sa stratili z obrazu. My to rešpektujeme, lebo sme neuspeli vo voľbách, ale naozaj je legitímne sa pýtať, že uplynulo dva a pol roka od volieb a za ten čas sme prejavili, že sme životaschopní, tak nás nemôže ignorovať verejnoprávna televízia. Ani za pána Miku to nebolo žiadne terno, ale za pána Rezníka je to už absolútna ignorácia," uviedol Hlina.
Hlina tiež adresoval verejnoprávnej televízii slová o tom, že "RTVS má svoje úlohy a mala by si ich plniť aj tak, že strana, ktorá tu je a ktorá v politickom priestore niečo znamená, nemôže byť ignorovaná." Poukázal na to, že kresťanskí demokrati sú platnou súčasťou systému parlamentnej demokracie. "Sme štandardnou stranou, ktorá vytvára kostru tohto systému," uzavrel.
RTVS pre TASR uviedla, že dáva priestor vo svojom vysielaní aj KDH, ktorej predstavitelia sa opakovane objavujú nielen v diskusných reláciách v televízii aj rozhlase. "Za posledný rok niekoľkokrát odprezentovali svoje názory v O 5 minút 12, Sobotných dialógoch, v Správach a komentároch alebo v relácii Z prvej ruky europoslanec Ivan Štefanec, predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a poslanec NR SR Richard Vašečka. Ivan Štefanec bol napríklad práve dnes hlavným hosťom relácie Z prvej ruky," reagovala na výhrady kresťanských demokratov hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Copyright ©TASR 2018

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

14. 9. 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„Nie je dôležité, či si prozápadný, alebo provýchodný, ale či si proslovenský.“
Andrej Danko

"Vo vojne nacisti z rasových dôvodov povraždili nielen 6 miliónov Židov, ale aj 10 miliónov Slovanov, preto musí byť našou prioritou aj boj proti rusofóbii."
Ľuboš Blaha

Rozhovor s majiteľom televízie PETROM KOTLÁROM

Ako bude vyzerať televízia?
„Televízia má v zámere snahu o decenzurovanie vstupných komunikátov a poskytnutie slovenskému občanovi necenzurované informácie, bez vplyvu mocenských elít a oligarchov na poskytnuté informácie. V dnešnej dobe ide o nevyhnutne potrebný zdroj súvisiaci s blížiacimi sa volebnými obdobiami ako aj potreba poskytnúť priestor novovznikajúcim politickým subjektom."

Kto stojí za televíziou?
"Iba ja."

Je neobvyklé, že vy ako lekár, nikdy STE nepôsobili v médiách, zakladáte spravodajskú televíziu. Prečo?
"K tomuto vám neposkytnem žiadnu informáciu."

Pred pár rokmi vznikla podobná televízia...
"Áno, INTV."

Vaša televízia bude podobná?
"K tomuto sa nevyjadrím."

Súvisí vznik novej televízie s vašim vzťahom s Martinou Šimkovičovou?
"K tomu sa nebudem vyjadrovať."

Bude pôsobiť Martina Šimkovičová v televízii alebo v štruktúrach firmy?
"K tomu sa nebudem vôbec vyjadrovať."

Kde bude sídliť televízia?
"Výkonná zložka bude v Bratislave. Sídlo je v Martine."

Kedy odštartuje?
"Predpokladaný štart je jar 2019."

Kto bude vznik a chod televízie financovať?
"Bez komentára. ktomu sa nebudem vyjadrovať."

Zdroj: Omediach.com

13. 9. 2018

Zmizol originál bakalárskej práce s podpismi P. Ruska

Zmizol originál bakalárskej práce 
 s podpismi P. Ruska


Originál bakalárskej práce o kauze Gamatex, v ktorej sa nachádzajú podpisy Pavla Ruska, zmizla z univerzitnej knižnice. Na sociálnej sieti to tvrdí jej autorka Nina Sobotovičová, ktorá pracuje ako redaktorka pre denník Sme.
O prácu sa Sobotovičová začala zaujímať po tom, čo ju kolega upozornil, že by ju mohli využiť právnici televízie Markíza. Tá sa v júli odvolala voči rozhodnutiu súdu v prospech spoločnosti Mariana Kočnera. Podľa Markízy sú zmenky, ktoré mal Rusko podpísať ako riaditeľ, falošné. Kočner a Rusko tvrdia, že sú pravé. V prípade nemajetnosti Ruska by musela súkromná televízia Kočnerovej firme zmenky preplatiť.

Copyright © TASR 2018

Zomrel František Dolejší

Zomrel František Dolejší


Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel v utorok (11.9.) po ťažkej chorobe herec a dlhoročný člen umeleckého súboru Bábkového divadla v Košiciach (BDK) František Dolejší. Informoval o tom manažér BDK Martin Konečný.
Absolvent prestížnej pražskej Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU) pôsobil v košickom divadle od roku 1985. "Dolejší bol všestranný herec, výborný bábkar a mal veľký muzikálny talent, preto ho režiséri veľmi radi obsadzovali do svojich inscenácií. Hral predovšetkým na bábkovej scéne BDK, ale aj na činohernej scéne Jorik počas prvej fázy jej existencie v rokoch 1995 – 2008," uviedol Konečný.
Posledná rozlúčka s Františkom Dolejším bude v nedeľu 16. septembra o 14.00 h na cintoríne v košickej mestskej časti Myslava.

Copyright © TASR 2018

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má TV Markíza

Najobjektívnejšie televízne 

spravodajstvo má TV Markíza


Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mali v druhom štvrťroku 2018 TV Markíza a verejnoprávny RTVS. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Median SK.
TV Markíza označilo v prieskume za najobjektívnejšiu 23,8 percenta respondentov. K druhému RTVS sa priklonilo 23,5 percenta účastníkov prieskumu. Na treťom mieste skončilo spravodajstvo TV JOJ s výsledkom 19 percent. Spravodajskú televíziu TA3 označilo za najobjektívnejšiu 16,3 percenta ľudí, inú televíziu uviedlo 2,9 percenta opýtaných. Respondenti mohli v prieskume určiť len jednu televíziu, pričom 13,9 percenta z nich sa k otázke nevyjadrilo.
Prieskum verejnej mienky zameraný na spravodajstvo v slovenských televíziách uskutočnila agentúra v mesiacoch apríl až jún 2018 kvótnym výberom. Zúčastnilo sa ho 2003 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Smernica EÚ o reforme digitálneho autorského práva, známa aj ako smernica o copyrighte, sa v stredu vďaka poslancom Európskeho parlamentu (EP) posunula do úrovne medziinštitucionálnych rokovaní.
V praxi to znamená, že vyjednávači EP budú v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch o nej rokovať s vyjednávacím tímom Rady EÚ, pričom sa budú snažiť čo najviac zosúladiť svoje postoje. Európska komisia, ktorá tento legislatívny návrh predstavila v roku 2016, už oznámila, že je pripravená na spoluprácu s oboma stranami s cieľom schváliť smernicu už do konca tohto roku, určite však ešte počas mandátu súčasnej exekutívy EÚ.
Text smernice, na ktorom sa v prvom čítaní zhodli europoslanci, obsahuje záruky chrániace malé podniky a slobodu prejavu. Cieľom desiatok pozmeňujúcich návrhov k pôvodnému textu Európskej komisie bolo zaistiť podiel na zisku pre umelcov (hudobníkov, interpretov a scenáristov), ale aj vydavateľov a novinárov za ich prácu, ktorú využívajú internetové platformy ako YouTube, Facebook či Google News.
Spravodajca Axel Voss v tejto súvislosti poznamenal, že europoslancom sa podarilo odolať silnému lobovaniu internetových gigantov a v pléne sa našla potrebná väčšina, ktorá sa postavila za potrebu chrániť princíp spravodlivých tantiém pre autorov. Zároveň upozornil, že v dôsledku mnohých námietok a obáv v súvislosti s inováciami boli zo smernice vyňaté malé internetové platformy a mikroplatformy a agregátory správ.
"Som presvedčený, že keď sa usadí prach, internet bude rovnako slobodný ako je dnes, autori a novinári budú mať spravodlivejšiu odmenu z príjmov, ktoré generuje ich práca, a my sa budeme čudovať, o čom bol celý ten rozruch," konštatoval Voss.
Parlamentom schválený text sprísnil pôvodný návrh EK a prenáša zodpovednosť za porušovanie autorských práv na on-line platformy a agregátory správ. Toto pravidlo by sa malo vzťahovať aj na úryvky a časti diel, ktoré boli prevzaté z novinových článkov. V praxi to znamená, že tieto platformy budú musieť za nimi sprístupňovaný a ponúkaný materiál zaplatiť držiteľom autorských práv.
Parlament v tejto súvislosti požaduje, aby aj novinári, nie iba vydavatelia, mali nárok na podiel zo zisku za využívanie ich diel.
Súčasťou textu schváleného poslancami sú aj ustanovenia, ktoré by mali zaistiť, že uplatňovanie autorského práva EÚ v on-line prostredí nepovedie k nespravodlivému obmedzeniu slobodu prejavu, ktorý v súčasnosti do značnej miery definuje internet. Parlament preto presadzuje, aby sa na šírenie jednoduchých hypertextových odkazov, ktoré sú doplnené "samostatnými slovami", nevzťahovali ustanovenia chrániace autorské práva.
Kroky on-line platforiem zamerané na kontrolu súladu nahratého obsahu s autorským právom nesmú viesť k zneprístupneniu diel, ktorými sa žiadne práva neporušujú. Internetové platformy budú tiež zodpovedné za zavedenie systému rýchlej nápravy - prevádzkovaného jej personálom, nie počítačovým algoritmom -, ktorý dokáže na základe sťažností reagovať na prípadné neoprávnené odstránenie obsahu.
Europoslanci sa zhodli na tom, že udelia výnimku pre Wikipédiu a softvérové platformy s otvoreným zdrojovým kódom. Znamená to, že nekomerčné nahrávanie obsahu do internetových encyklopédií, akou je napríklad Wikipédia, alebo platformy na vývoj softvéru s otvoreným zdrojovým kódom, napríklad GitHub, budú oslobodené od povinnosti dodržiavať ustanovenia smernice o copyrighte.
Postoj EP poteší autorov a interpretov, ktorí by podľa schváleného textu mali mať posilnené vyjednávacie práva a možnosť nárokovať si dodatočnú odmenu od strany, s ktorou uzavreli zmluvu o využívaní práv, pokiaľ je pôvodne dohodnutá odmena neúmerne nízka. Text schválený EP zároveň umožňuje autorom a interpretom zrušiť práva na ich dielo alebo ukončiť exkluzivitu vyplývajúcu z licenčnej zmluvy, pokiaľ zmluvná strana dané dielo nevyužíva.


Európska komisia (EK) privítala stredajšie hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktoré v prvom čítaní viedlo k prijatiu rokovacej pozície o smernici o autorských právach. Tento dokument Európska komisia predložila v septembri 2016. 
Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip a eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o silný a pozitívny signál a nevyhnutný krok k dosiahnutiu spoločného cieľa, ktorým je modernizácia pravidiel o autorských právach v Európskej únii.
Obaja konštatovali, že teraz sa môžu začať diskusie medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ o legislatívnom návrhu, ktorý je kľúčovým prvkom stratégie digitálneho jednotného trhu EÚ a jednou z priorít Európskej komisie.
"Naším cieľom v rámci tejto reformy je priniesť hmatateľné výhody občanom EÚ, výskumným pracovníkom, pedagógom, spisovateľom, umelcom, tlačovým inštitúciám a inštitúciám kultúrneho dedičstva a otvoriť potenciál pre väčšiu tvorivosť a obsah objasnením pravidiel a prispôsobením sa digitálnemu svetu," uviedli Ansip a Gabrielová vo vyhlásení pre médiá. 
Smernica o copyrighte sa zároveň snaží zabezpečiť slobodu prejavu i to, aby on-line platformy - vrátane 7000 európskych on-line platforiem - mohli rozvíjať nové a inovatívne ponuky a obchodné modely.
"Európska komisia je pripravená začať spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ, aby mohla byť smernica schválená čo najskôr, v ideálnom prípade do konca roka 2018," uviedli predstavitelia exekutívy EÚ. Podľa nich je eurokomisia odhodlaná spolupracovať s EP a Radou EÚ s cieľom dosiahnuť vyvážený a pozitívny výsledok, umožňujúci skutočnú modernizáciu právnych predpisov o autorských právach, ktoré Európa potrebuje.


Copyright ©TASR 2018

Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov privítal rezolúciu proti Maďarsku pre porušovanie hodnôt EÚ. Podľa neho Orbánova vláda roky zmenšovala priestor pre nezávislé médiá, aby si mohli robiť svoju prácu a poskytovať viac informácií a názorov maďarským občanom.
„Hlasovanie Európskeho parlamentu by malo poslúžiť ako budíček pre inštitúcie EÚ a národné vlády, že sloboda slova je základnou demokratickou hodnotou, ktorá musí byť s vervou chránená a podporovaná všetkými 28 členskými krajinami, počnúc Maďarskom,“ píše sa v stanovisku CPJ. 
Podľa medzinárodnej novinárskej organizácie je nezávislá novinárčina v Maďarsku značne obmedzovaná, vlastníctvo médií je koncentrované v rukách oligarchov a podnikateľov prepojených s vládnucou stranou Fidesz a vládni zadávatelia inzercie preferujú provládne médiá, ktoré potom otvorene útočia na kritických novinárov. 

Zdroj: cpj

Asociácia vydavateľov tlače spolu s ostatnými európskymi združeniami vydavateľov víta rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý v prvom čítaní schválil návrh smernice o autorskom zákone upravujúcej pravidlá používania autorsky chránených diel na internete. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení asociácie, vydavatelia súhlasia s predkladateľom smernice, parlamentným spravodajcom Axelom Vossom, že je to pozitívny signál pre tvorivý priemysel v Európe. "Ďalším krokom bude rokovanie o konečnej podobe normy s členskými štátmi a Európskou komisiou, ktorú bude Európsky parlament opäť schvaľovať hlasovaním," dodala asociácia.
Poslanci Európskeho parlamentu odobrili novú smernicu o autorských právach, ktorá by mohla zmeniť spôsob, ako internetové spoločnosti využívajú obsah médií, kníh či hudbu. Europoslanci nové pravidlá dnes schválili pomerom hlasov 438 ku 226. Ich cieľom je ochrana práv autorov a tvorcov kníh, filmov či počítačových programov. Médiá a vydavatelia tvrdia, že zmeny im pomôžu, aby dostali zaplatené za svoju prácu. Oponenti nových pravidiel však hovoria, že ich bude príliš ťažké uplatniť a mohli by viesť k filtrovaniu alebo dokonca k väčšiemu dohľadu nad internetom. Europoslanci sú presvedčení, že smernica obsahuje ustanovenia, ktoré zaručia, že legislatíva o ochrane autorských práv sa môže rešpektovať bez obmedzenia slobody prejavu. Nové pravidlá musia ešte schváliť členské krajiny Európskej únie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

12. 9. 2018

Zomrel Rachid Taha

Zomrel Rachid Taha


Vo veku 59 rokov zomrel v noci na stredu v Paríži alžírsky spevák a hudobník Rachid Taha. Jeho príbuzní vo vyhlásení pre francúzske médiá spresnili, že Taha zomrel v spánku na infarkt.
Rachid Taha sa narodil v Alžírsku, ale od svojich 10 rokov väčšinu života prežil vo Francúzsku, kde aj tvoril. Jeho hudbu ovplyvnili rozličné kultúry a hudobné štýly ako rock, elektronická hudba, punk či rai.
Vo svojich projektoch Taha spolupracoval s viacerými umelcami pochádzajúcimi zo severnej Afriky: s celosvetovo známym "kráľom" hudby v štýle rai Khaledom, hercom a spevákom Faudelom, egyptským perkusionistom a skladateľom Hossamom Ramzym, ale aj s britským hudobníkom Brianom Enom či jeho francúzskym kolegom Christianom Olivierom.
Rachid Taha bol v 80. rokoch spevákom skupiny Carte de séjour, s ktorou nahral tri albumy. Ďalšie jeho albumy boli sólovými projektmi. Zrejme najúspešnejší bol album Diwan a z neho skladba Ya Rayah, ktorá sa stala hitom. Podľa francúzskych médií mal Taha v pláne vydať v dohľadnom čase ďalší album.
Taha sa angažoval aj v oblasti integrácie a práv prisťahovalcov a aktívne sa zapájal do práce organizácie SOS Racisme. Bol "tvárou" Maghribčanov druhej generácie žijúcich vo Francúzsku, konštatoval spravodajský portál France 24. Pripomenul, že Taha so skupinou Carte de séjour v roku 1986 vydal prepracovanú verziu klasickej skladby Douce France, ktorú spieval francúzsky legendárny spevák Charles Trénet.
Táto reinterpretácia a využitím prvkov arabskej hudby a irónie, keďže napríklad spieval o Francúzsku ako svojej krajine, pričom sa narodil v Alžírsku, mala u časti publika pozitívny ohlas, ale vyvolala aj polemiku a niektoré rozhlasové stanice ju svojho času odmietli vysielať.
Počas svojej hudobnej kariéry Taha zložil aj hudbu pre viacero televíznych filmov a kinofilmov. Príležitostne účinkoval aj ako herec.

Copyright ©TASR 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu
  • udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby Televízia SLOVAN spoločnosti  Televízia SLOVAN, s.r.o., Martin;
  • udelila licencie na regionálne digitálne vysielanie televíznych programových služieb TELEVÍZIA ZEMPLÍN, TELEVÍZIA HLIVIŠTIA a TELEVÍZIA SOBRANCE spoločnosti LOGOS MEDIA, s.r.o., Michalovce;
  • uložila sankciu – pokutu 20 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 35 ods. 3 ZVR (počet povolených prerušení programu reklamou) v súvislosti s vysielaním programu Život je boj dňa 30. 1. 2018 a za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom) v súvislosti s vysielaním dňa 30. 1. 2018 v čase 20:00 - 20:59, 21:00 – 21:59 a 22:00 – 22:59 hod.;
  • uložila sankciu – pokutu 8 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 28. 2. 2018 o cca 13:37 hod. a o cca 14:39 hod. tým, že odvysielal programy Policajti v akcii, ktoré označil ako nevhodné pre maloletých divákov do 12 rokov, napriek tomu, že obsahovali slovnú agresivitu, expresívne a vulgárne vyjadrovanie, pre ktoré mali byť klasifikované ako nevhodné pre maloletých divákov do 15 rokov;
  • uložila sankciu – pokutu 1 000 eur vysielateľovi Západoslovenská televízia s.r.o. (programová služba Západoslovenská televízia) za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedodal Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z dní 17. a 24. 4. 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. a) ZVR (všestrannosť informácií a názorová pluralita programovej služby) v súvislosti s vysielaním programu Silná zostava dňa 25. 6. 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) vo veci možného porušenia § 35 ods. 2 ZVR (zaraďovanie reklamných šotov iba medzi jednotlivé časti alebo počas prestávok športového podujatia) v súvislosti s vysielaním programu FIFA MS 2018 Španielsko - Rusko dňa 1. 7. 2018;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE, s. r. o. (programová služba Rádio One) vo veci možného porušeniu § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 92,9 MHz Rimavská Sobota, 92,3 MHz Levice a 93,5 MHz Lučenec na účely, na ktoré mu boli pridelené;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi RADIO ONE ROCK, s. r. o. (programová služba Radio One Rock) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencie 98,1 MHz Zvolen na účely, na ktoré mu bola pridelená;
  • uznala za neopodstatnené 9 sťažností resp. ich častí, medzi nimi aj sťažnosť na vysielanie programu Svokra dňa 26. 6. 2018 (MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA), ktorým síce podľa Rady nedošlo k porušeniu ZVR, Rada však považuje za nevhodné slovné zľahčovanie podozrenia zo spáchania trestného činu znásilnenia jednej z účastníčok programu tým, že bolo v programe pomenované ako „nehoda“ (sprievodné slová Gizky k záberom z prechádzky: „Ja som sa chcela porozprávať so Zuzkou o tej nehode. Ona vlastne ani nemala sa komu vyhovoriť vtedy a vyplakať.“).  



Europoslanci sa dohodli na mandáte rokovať o smernici o copyrighte

Europoslanci sa dohodli na mandáte

rokovať o smernici o copyrighte

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu sa v stredu zhodli na prijatí spoločného mandátu na rokovanie s Radou EÚ (členské štáty) o smernici o copyrighte.
Za snahy novelizovať autorské práva EÚ v digitálnej sfére pre potreby 21. storočia sa vyslovilo 438 zákonodarcov, 226 poslancov bolo proti a 39 sa zdržalo.
Spravodajca uznesenia, nemecký europoslanec Axel Voss, ktorý stál za prípravou pozmeneného a teda prijateľnejšieho návrhu pre väčšinu poslancov (na júlovom zasadnutí EP smernica nemala dostatočnú podporu), hlasovanie svojich kolegov v pléne EP privítal slovami, že "ide o dobré znamenie pre európske kreatívne odvetvie".
Voss zároveň ocenil, že zákonodarcovia EÚ sa dohodli na spoločnej pozícii ohľadom reformy autorských práv, ktorú navrhla už v roku 2016 Európska komisia, a umožnili europarlamentu získať mandát na začatie rokovaní o tejto smernici s členskými štátmi. Rada EÚ (ministri členských štátov) svoju pozíciu k reforme autorského práva, prijala v máji tohto roku.
Poslanci EP dali jasne najavo, že chcú prinútiť veľké internetové platformy, aby pri preberaní a šírení diel a obsahov cez sociálne médiá neboli porušované pravidlá o autorských právach.
Navrhované reformy by mali obmedziť schopnosť webových vyhľadávačov ako napríklad Google používať titulky správ alebo časti novinárskych a autorských textov bez toho, aby si vyžiadali povolenie od autorov (médií), alebo dokonca bez toho, aby za to zaplatili.
Veľké internetové platformy ako Google News, Facebook, Wikipédia či Twitter zatiaľ zadarmo a bez hrozby akýchkoľvek postihov šíria rôzne obsahy printových médií, hudobnej či filmovej produkcie, výtvarného a literárneho umenia.

Copyright © TASR 2018

RADA RTVS

RADA RTVS


Verejnoprávny vysielateľ poskytne špeciálne vysielanie k novembrovým komunálnym voľbám. Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes odobrila pravidlá vysielania pre voľby do orgánov samosprávy obcí, ktoré manažment RTVS schválil 11. septembra. Dokument dostali na vedomie všetci zamestnanci RTVS. Pravidlá upravujú rozhlasové a televízne vysielanie v predvolebnom období a v čase konania sa volieb tak, aby bola zabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita. Týkajú sa aj prípadného konfliktu záujmov programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, vysielania politickej reklamy aj prieskumov verejnej mienky. Radu RTVS o predvolebnom a volebnom vysielaní informovali riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan a generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Dvojke si diváci od 22. októbra od 17:30 budú môcť pozrieť osem moderovaných diskusií s kandidátmi na primátorov krajských miest na aktuálne témy súvisiace s fungovaním obecnej samosprávy. Dve diskusie sa odvysielajú zo štúdia v Košiciach, dve z Banskej Bystrice a štyri z Bratislavy. Súbežne ich bude vysielať Rádio Regina. Hlavnými moderátormi diskusií budú Marta Jančkárová a Juraj Jedinák a z Košíc a Banskej Bystrice sa k nim pripoja Stanislav Lažo a Martina Kvačkajová. Okrem toho Rádio Regina, západ, stred a východ, prinesie 25 debát s kandidátmi okresných miest s počtom obyvateľov nad 25 tisíc. Odznejú v pracovných dňoch od 20. októbra do 7. novembra od 15:00 do 16:00 pod názvom Klub komunálnej politiky - voľby do orgánov samosprávy obcí. Volebné štúdio sa začne na Jednotke v deň volieb 10. novembra o 22:15 a na druhý deň o 8:30. Volebným výsledkom sa bude venovať diskusná relácia O 5 minút 12. Vedenie spravodajstva upozornilo všetkých pracovníkov a spolupracovníkov na možné konflikty záujmov. Bude sa dbať na to, aby RTVS poskytovala nestranné a vyvážené informácie o voľbách.

Obecné voľby sa uskutočnia sobotu 10. novembra od 07:00 do 22:00. Pôjde o prvé komunálne voľby, ktoré sa riadia novou volebnou legislatívou. Volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR a končí sa 48 hodín pred dňom konania volieb, teda trvá od 10. júla do 7. novembra vrátane a následne sa začína predvolebné moratórium. Zároveň podľa zákona o volebnej kampani je 14 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov je 26. október. Vysielanie politickej reklamy je pre obecné voľby zakázané, sú možné iba diskusie. Výnimku pre vysielanie, resp. poskytovanie politickej reklamy majú vysielatelia prostredníctvom internetu a poskytovatelia audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. Aj pre nich však platí 48-hodinové predvolebné moratórium. Diskusie sa musia vysielať tak, aby žiadny z kandidátov nebol znevýhodnený. Musia byť objektívne, nestranné a názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru.

Verejnoprávna televízia sa snaží pokryť spravodajstvo z hlavných miest USA a Ruska. Televízne spravodajstvo z Washingtonu dlhodobo nie je pre zdravotné problémy Aleny Taranovej pokryté. Z Moskvy prináša informácie najmä do rozhlasového spravodajstva český spolupracovník, reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín. Ako na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) povedal riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan, na obsadení oboch postov pre potreby televízneho spravodajstva sa pracuje. V najbližšom období by mohol byť známy spravodajca RTVS z Moskvy.
RTVS nemá v USA televízneho spravodajcu, keďže Alena Taranová je dlhodobo práceneschopná, konštatoval šéf Chuguryan a pripomenul, že Martin Rajec pracuje pre rozhlas. Ako dodal, Rajec nemá záujem, aby prispieval do televíznej časti a navyše nežije ani vo Washingtone ani v New Yorku, ale v Miami na Floride.
Podľa člena Rady RTVS Jozefa Chudíka je problémom, že televízia nemá pokryté spravodajstvo z Washingtonu ani z Moskvy, kde spolupracuje s reportérom zahraničnej redakcie Radiožurnálu Českého rozhlasu Martinom Dorazínom, ktorý pracuje prednostne pre Slovenský rozhlas. Chuguryan avizoval, že v televíznom sídle RTVS v bratislavskej Mlynskej doline sa zaúča redaktor, ktorý by mal v Moskve pracovať pre televíziu aj pre rozhlas.
RTVS má aktuálne spolupracovníkov v Bruseli, Českej republike, Maďarsku, Španielsku, Nemecku a vo Veľkej Británii. „Komunikujeme aj s nádejným budúcim spravodajcom na Taiwane, ktorý by pokryl túto časť sveta,“ dodal pre SITA Chuguryan.
Generálny riaditeľ RTVS radu dnes informoval, že stavebné úpravy a rekonštrukčné práce potrebné pre riadny a bezpečný chod RTVS sa v bratislavskej Mlynskej doline už začali a v najbližších týždňoch sa začnú aj v regionálnych sídlach RTVS.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

Rádio_FM prináša ďalší hudobný tanečný večer

Rádio_FM prináša ďalší 

hudobný tanečný večer

O dobrú zábavu sa na poradí druhej Rádio_FM Night postará spíker Mizzi, ktorého poslucháči dobre poznajú z denného vysielania Rádia_FM. Po ňom odohrá svoj koncert kapela Talkshow a večer uzavrú DJ Bulp a Whithe.
„Rádio_FM Night je presne ten typ akcie, ktorý spája príjemné s užitočným. Tancovačku s dobrým lineupom a priamy kontakt s našimi poslucháčmi, ktorý je pre nás veľmi dôležitý,“ uviedla šéfdramaturgička Rádia_FM Janka Imrichová.
Marián Mitaš - Mizzi rozbiehal rádiové klubové noci Night_FM pred 12 rokmi. Známy je tiež z divadelných dosiek, televíznych obrazoviek a filmového plátna. Talkshow je štvorčlenná indie gitarová kapela z Prievidze a Bratislavy. Od vydania svojho druhého albumu Kunst sa objavila na najväčších festivaloch na Slovensku, v Čechách a Rakúsku. V máji vydala svoju prvú po slovensky spievanú nahrávku More času. Bulp je alter ego Sama Štefanca, mladého producenta elektronickej hudby. Vo svojich DJ setoch dynamicky prepája rôzne subžánre techna. Je držiteľom niekoľkých ocenení Radio_Head Awards – za objav roka, album roka a nahrávku roka. Producent melancholic ambient, future garage a techno trackov Whithe predstaví v piatok starostlivo vyselektovanú sadu temne ambientných skladieb. Okrem vlastných skladieb produkuje aj remixy známych i undergroundových interpretov. Na jar budúceho roka ho čaká už jeho tretie turné.

TO JE TV!

TO JE TV!