13. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Smernica EÚ o reforme digitálneho autorského práva, známa aj ako smernica o copyrighte, sa v stredu vďaka poslancom Európskeho parlamentu (EP) posunula do úrovne medziinštitucionálnych rokovaní.
V praxi to znamená, že vyjednávači EP budú v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch o nej rokovať s vyjednávacím tímom Rady EÚ, pričom sa budú snažiť čo najviac zosúladiť svoje postoje. Európska komisia, ktorá tento legislatívny návrh predstavila v roku 2016, už oznámila, že je pripravená na spoluprácu s oboma stranami s cieľom schváliť smernicu už do konca tohto roku, určite však ešte počas mandátu súčasnej exekutívy EÚ.
Text smernice, na ktorom sa v prvom čítaní zhodli europoslanci, obsahuje záruky chrániace malé podniky a slobodu prejavu. Cieľom desiatok pozmeňujúcich návrhov k pôvodnému textu Európskej komisie bolo zaistiť podiel na zisku pre umelcov (hudobníkov, interpretov a scenáristov), ale aj vydavateľov a novinárov za ich prácu, ktorú využívajú internetové platformy ako YouTube, Facebook či Google News.
Spravodajca Axel Voss v tejto súvislosti poznamenal, že europoslancom sa podarilo odolať silnému lobovaniu internetových gigantov a v pléne sa našla potrebná väčšina, ktorá sa postavila za potrebu chrániť princíp spravodlivých tantiém pre autorov. Zároveň upozornil, že v dôsledku mnohých námietok a obáv v súvislosti s inováciami boli zo smernice vyňaté malé internetové platformy a mikroplatformy a agregátory správ.
"Som presvedčený, že keď sa usadí prach, internet bude rovnako slobodný ako je dnes, autori a novinári budú mať spravodlivejšiu odmenu z príjmov, ktoré generuje ich práca, a my sa budeme čudovať, o čom bol celý ten rozruch," konštatoval Voss.
Parlamentom schválený text sprísnil pôvodný návrh EK a prenáša zodpovednosť za porušovanie autorských práv na on-line platformy a agregátory správ. Toto pravidlo by sa malo vzťahovať aj na úryvky a časti diel, ktoré boli prevzaté z novinových článkov. V praxi to znamená, že tieto platformy budú musieť za nimi sprístupňovaný a ponúkaný materiál zaplatiť držiteľom autorských práv.
Parlament v tejto súvislosti požaduje, aby aj novinári, nie iba vydavatelia, mali nárok na podiel zo zisku za využívanie ich diel.
Súčasťou textu schváleného poslancami sú aj ustanovenia, ktoré by mali zaistiť, že uplatňovanie autorského práva EÚ v on-line prostredí nepovedie k nespravodlivému obmedzeniu slobodu prejavu, ktorý v súčasnosti do značnej miery definuje internet. Parlament preto presadzuje, aby sa na šírenie jednoduchých hypertextových odkazov, ktoré sú doplnené "samostatnými slovami", nevzťahovali ustanovenia chrániace autorské práva.
Kroky on-line platforiem zamerané na kontrolu súladu nahratého obsahu s autorským právom nesmú viesť k zneprístupneniu diel, ktorými sa žiadne práva neporušujú. Internetové platformy budú tiež zodpovedné za zavedenie systému rýchlej nápravy - prevádzkovaného jej personálom, nie počítačovým algoritmom -, ktorý dokáže na základe sťažností reagovať na prípadné neoprávnené odstránenie obsahu.
Europoslanci sa zhodli na tom, že udelia výnimku pre Wikipédiu a softvérové platformy s otvoreným zdrojovým kódom. Znamená to, že nekomerčné nahrávanie obsahu do internetových encyklopédií, akou je napríklad Wikipédia, alebo platformy na vývoj softvéru s otvoreným zdrojovým kódom, napríklad GitHub, budú oslobodené od povinnosti dodržiavať ustanovenia smernice o copyrighte.
Postoj EP poteší autorov a interpretov, ktorí by podľa schváleného textu mali mať posilnené vyjednávacie práva a možnosť nárokovať si dodatočnú odmenu od strany, s ktorou uzavreli zmluvu o využívaní práv, pokiaľ je pôvodne dohodnutá odmena neúmerne nízka. Text schválený EP zároveň umožňuje autorom a interpretom zrušiť práva na ich dielo alebo ukončiť exkluzivitu vyplývajúcu z licenčnej zmluvy, pokiaľ zmluvná strana dané dielo nevyužíva.


Európska komisia (EK) privítala stredajšie hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktoré v prvom čítaní viedlo k prijatiu rokovacej pozície o smernici o autorských právach. Tento dokument Európska komisia predložila v septembri 2016. 
Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip a eurokomisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová v spoločnom vyhlásení uviedli, že ide o silný a pozitívny signál a nevyhnutný krok k dosiahnutiu spoločného cieľa, ktorým je modernizácia pravidiel o autorských právach v Európskej únii.
Obaja konštatovali, že teraz sa môžu začať diskusie medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ o legislatívnom návrhu, ktorý je kľúčovým prvkom stratégie digitálneho jednotného trhu EÚ a jednou z priorít Európskej komisie.
"Naším cieľom v rámci tejto reformy je priniesť hmatateľné výhody občanom EÚ, výskumným pracovníkom, pedagógom, spisovateľom, umelcom, tlačovým inštitúciám a inštitúciám kultúrneho dedičstva a otvoriť potenciál pre väčšiu tvorivosť a obsah objasnením pravidiel a prispôsobením sa digitálnemu svetu," uviedli Ansip a Gabrielová vo vyhlásení pre médiá. 
Smernica o copyrighte sa zároveň snaží zabezpečiť slobodu prejavu i to, aby on-line platformy - vrátane 7000 európskych on-line platforiem - mohli rozvíjať nové a inovatívne ponuky a obchodné modely.
"Európska komisia je pripravená začať spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ, aby mohla byť smernica schválená čo najskôr, v ideálnom prípade do konca roka 2018," uviedli predstavitelia exekutívy EÚ. Podľa nich je eurokomisia odhodlaná spolupracovať s EP a Radou EÚ s cieľom dosiahnuť vyvážený a pozitívny výsledok, umožňujúci skutočnú modernizáciu právnych predpisov o autorských právach, ktoré Európa potrebuje.


Copyright ©TASR 2018

Medzinárodný Výbor na ochranu novinárov privítal rezolúciu proti Maďarsku pre porušovanie hodnôt EÚ. Podľa neho Orbánova vláda roky zmenšovala priestor pre nezávislé médiá, aby si mohli robiť svoju prácu a poskytovať viac informácií a názorov maďarským občanom.
„Hlasovanie Európskeho parlamentu by malo poslúžiť ako budíček pre inštitúcie EÚ a národné vlády, že sloboda slova je základnou demokratickou hodnotou, ktorá musí byť s vervou chránená a podporovaná všetkými 28 členskými krajinami, počnúc Maďarskom,“ píše sa v stanovisku CPJ. 
Podľa medzinárodnej novinárskej organizácie je nezávislá novinárčina v Maďarsku značne obmedzovaná, vlastníctvo médií je koncentrované v rukách oligarchov a podnikateľov prepojených s vládnucou stranou Fidesz a vládni zadávatelia inzercie preferujú provládne médiá, ktoré potom otvorene útočia na kritických novinárov. 

Zdroj: cpj

Asociácia vydavateľov tlače spolu s ostatnými európskymi združeniami vydavateľov víta rozhodnutie Európskeho parlamentu, ktorý v prvom čítaní schválil návrh smernice o autorskom zákone upravujúcej pravidlá používania autorsky chránených diel na internete. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení asociácie, vydavatelia súhlasia s predkladateľom smernice, parlamentným spravodajcom Axelom Vossom, že je to pozitívny signál pre tvorivý priemysel v Európe. "Ďalším krokom bude rokovanie o konečnej podobe normy s členskými štátmi a Európskou komisiou, ktorú bude Európsky parlament opäť schvaľovať hlasovaním," dodala asociácia.
Poslanci Európskeho parlamentu odobrili novú smernicu o autorských právach, ktorá by mohla zmeniť spôsob, ako internetové spoločnosti využívajú obsah médií, kníh či hudbu. Europoslanci nové pravidlá dnes schválili pomerom hlasov 438 ku 226. Ich cieľom je ochrana práv autorov a tvorcov kníh, filmov či počítačových programov. Médiá a vydavatelia tvrdia, že zmeny im pomôžu, aby dostali zaplatené za svoju prácu. Oponenti nových pravidiel však hovoria, že ich bude príliš ťažké uplatniť a mohli by viesť k filtrovaniu alebo dokonca k väčšiemu dohľadu nad internetom. Europoslanci sú presvedčení, že smernica obsahuje ustanovenia, ktoré zaručia, že legislatíva o ochrane autorských práv sa môže rešpektovať bez obmedzenia slobody prejavu. Nové pravidlá musia ešte schváliť členské krajiny Európskej únie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.