10. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Klasické firmy platia v Európskej únii (EÚ) daň vyše 20 %, digitálne koncerny menej než polovicu z toho. Pritom predovšetkým americké giganty, akým je Google, zarábajú v Európe veľké peniaze. Ministri financií sa chcú do konca tohto roka postarať o nápravu.
Ministri financií a hospodárstva dúfajú, že do konca roka dospejú k dohode týkajúcej sa zdanenia internetových koncernov, uviedol v sobotu (8. 9.) nemecký minister financií Olaf Scholz po stretnutí so svojimi rezortnými kolegami vo Viedni. "Všetci sú optimistickí, že rýchlo pokročíme," povedal Scholz s tým, že sa to môže stať už do konca roka.
Tradičné firmy podľa odhadov platia v EÚ dane vo výške okolo 23 %, digitálne koncerny len 8 % až 9 % a niektoré ani toľko. Európska komisia (EK) preto navrhla pre digitálne firmy s globálnymi tržbami nad 750 miliónov eur a online tržbami v Európe minimálne 50 miliónov eur dočasnú daň z obratu vo výške 3 %. V dlhodobom horizonte chce okrem toho zmeniť daňovú legislatívu tak, aby bolo možné zdaniť aj firmy, ktoré nie sú fyzicky prítomné v nejakej krajine.
Francúzsky minister financií Bruno Le Maire uviedol, že navrhne klauzulu o zániku pre akúkoľvek digitálnu daň, na ktorej sa EÚ dohodne. To by znamenalo, že daň by zanikla v prípade globálnej dohody.
Scholz privítal diskusie s globálnymi partnermi, vrátane Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Digitálne firmy musia podľa neho "zaplatiť férový diel".
Niektoré krajiny, ako Írsko a Luxembursko, varovali, že daň môže poškodiť medzinárodnú konkurencieschopnosť Európy, ak štáty mimo únie ponechajú nízke zdanenie digitálnych firiem.

Americký viceprezident Mike Pence sa v nedeľu dištancoval od anonymného článku, ktorého autor kritizoval prezidenta Donalda Trumpa. Pence zdôraznil, že za článkom, zverejneným v stredu v denníku New York Times (NYT), nestojí on ani nikto z jeho spolupracovníkov, informovala agentúra AP. 
Autorom článku je údajne vysokopostavený člen z okolia samotného prezidenta. Sám pisateľ uviedol, že je súčasťou "tichého odporu" v rámci Trumpovej administratívy, ktorý sa snaží ochrániť krajinu pred najhoršími prezidentovými sklonmi.
Pence sa v nedeľu od článku dištancoval a vyhlásil, že je okamžite pripravený dokázať, že nie je jeho autorom. Podľa vlastných slov je v tejto súvislosti ochotný podrobiť sa aj testu na tzv. detektore lži, alebo akejkoľvek inej previerke, aká by sa od neho mohla vyžadovať. 
Viceprezident pritom vyslovil "100-percentnú istotu", že anynymný článok v NYT nenapísal ani nik z tímu jeho spolupracovníkov, za ktorých sa podľa vlastných slov môže plne zaručiť. 
Pence zdôraznil, že nevie, kto článok napísal, ale že jeho autor by mal odstúpiť zo svojej funkcie. 
Testovanie pracovníkov administratívy na detektore lži v tejto súvislosti odporučil Trumpovi republikánsky senátor Rand Paul. Prezident sa ešte nevyjadril, či takúto metódu na odhalenie pisateľa článku skutočne použije. 

Copyright ©TASR 2018

Brian Eno, The Knife, Wolf Alice, finalisti Eurovízie vrátane víťaza z roku 1994 a ďalší umelci podporili palestínsku výzvu na bojkot Eurovízie 2019, ak sa súťaž uskutoční v Izraeli. V otvorenom liste zverejnenom v britskom denníku Guardian píšu: „Kým Palestínčania nebudú mať slobodu, spravodlivosť a rovnaké práva ako ostatní ľudia, k štátu, ktorý im odopiera základné práva, by sa nemalo pristupovať štandardným spôsobom.“
Eurovízia 2019 má byť v Izraeli preto, že tento rok vyhrala Netta Barzilai a ďalší ročník sa usporadúva v krajine, ktorej reprezentant či reprezentantka zvíťazili. Vyhliadka na Eurovíziu v Izraeli však vyvolala vlnu výziev na bojkot tejto súťaže. V júni naň vyzvali palestínske kultúrne organizácie, podľa ktorých sa Izrael takýmto spôsobom len usiluje ukazovať „krajšiu tvár“ a odvádzať pozornosť od „vojnových zločinov voči Palestínčanom“.
List umelcov podpísal aj írsky víťaz Eurovízie z roku 1994 Charlie McGettigan, fínski finalisti Kaija Kärkinen (1991) a Kyösti Laihi (1988), talianska speváčka, herečka a dramatička Moni Ovadia a umelecký riaditeľ portugalského národného divadla Tiago Rodrigues. Medzi signatármi otvoreného listu sú aj Nick Seymour z austrálskej skupiny Crowded House, choreograf a divadelný režisér Alain Platel, dánsky herec Jesper Christensen, spisovateľ Yann Martel, katalánsky hudobný skladateľ Lluís Llach, slovinský zbor ŽPZ Kombinat alebo americká herečka Alia Shawkat. Pripojili sa aj Olof Dreijer a Karin Dreijer, niekdajšie známe hudobné duo The Knife. Svoje podpisy pridali aj svetoví filmoví režiséri Alain Guiraudie, ocenený ako najlepší režisér na festivale v Cannes v roku 2013, Ken Loach, Mike Leigh, Eyal Sivan a Aki Kaurismäki či finalisti islandského národného kola Eurovízie 2017 Daoi Freyr a Hildur Kristín Stefánsdóttir alebo nórsky hudobník Moddi.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.