11. 9. 2018

Manažment RTVS schválil pravidlá vysielania pre voľby do samospráv

Manažment RTVS schválil pravidlá 

vysielania pre voľby do samospráv

Manažment RTVS dnes schválil pravidlá vysielania pre tohtoročné voľby do orgánov samosprávy obcí. Dokument prerokuje v stredu 12. septembra Rada RTVS, čo je najbližší možný termín po podaní kompletných kandidátnych listín. Na vedomie ho dostali všetci zamestnanci RTVS.
Pravidlá upravujú rozhlasové a televízne vysielanie v predvolebnom období a v čase konania sa volieb tak, aby bola zabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita. Týkajú sa aj prípadného konfliktu záujmov programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, vysielania politickej reklamy, ako aj prieskumov verejnej mienky. „RTVS pristupuje ku každým voľbám s maximálnou dôslednosťou a pozornosťou. Robíme všetko pre to, aby občania dostali v našich spravodajských, publicistických a diskusných blokoch dostatok nestranných, aktuálnych, vyvážených a zrozumiteľných informácií, na základe ktorých sa budú vedieť zodpovedne a s nadhľadom rozhodnúť," poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Dvojke si diváci od 22. októbra od 17:30 budú môcť pozrieť osem moderovaných diskusných relácií s kandidátmi na primátorov krajských miest na aktuálne témy súvisiace s fungovaním obecnej samosprávy. Dve diskusie budú vysielané zo štúdia v Košiciach, dve z Banskej Bystrice a štyri z Bratislavy. Súbežne ich odvysiela aj Rádio Regina. Volebné štúdio začne na Jednotke v deň volieb 10. novembra o 22:15 a na druhý deň o 8:30. Volebným výsledkom sa bude venovať aj diskusná relácia O 5 minút 12.

Okrem toho Rádio Regina, západ, stred a východ, prinesie 25 debát s kandidátmi okresných miest s počtom obyvateľov nad 25.000. Odznejú v pracovných dňoch od 20. októbra do 7. novembra od 15:00 do 16:00. Pôjdu pod hlavičkou Klub komunálnej politiky - voľby do orgánov samosprávy obcí.