12. 9. 2018

RADA RTVS

RADA RTVS


Verejnoprávny vysielateľ poskytne špeciálne vysielanie k novembrovým komunálnym voľbám. Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dnes odobrila pravidlá vysielania pre voľby do orgánov samosprávy obcí, ktoré manažment RTVS schválil 11. septembra. Dokument dostali na vedomie všetci zamestnanci RTVS. Pravidlá upravujú rozhlasové a televízne vysielanie v predvolebnom období a v čase konania sa volieb tak, aby bola zabezpečená všestrannosť informácií a názorová pluralita. Týkajú sa aj prípadného konfliktu záujmov programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS, vysielania politickej reklamy aj prieskumov verejnej mienky. Radu RTVS o predvolebnom a volebnom vysielaní informovali riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan a generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Dvojke si diváci od 22. októbra od 17:30 budú môcť pozrieť osem moderovaných diskusií s kandidátmi na primátorov krajských miest na aktuálne témy súvisiace s fungovaním obecnej samosprávy. Dve diskusie sa odvysielajú zo štúdia v Košiciach, dve z Banskej Bystrice a štyri z Bratislavy. Súbežne ich bude vysielať Rádio Regina. Hlavnými moderátormi diskusií budú Marta Jančkárová a Juraj Jedinák a z Košíc a Banskej Bystrice sa k nim pripoja Stanislav Lažo a Martina Kvačkajová. Okrem toho Rádio Regina, západ, stred a východ, prinesie 25 debát s kandidátmi okresných miest s počtom obyvateľov nad 25 tisíc. Odznejú v pracovných dňoch od 20. októbra do 7. novembra od 15:00 do 16:00 pod názvom Klub komunálnej politiky - voľby do orgánov samosprávy obcí. Volebné štúdio sa začne na Jednotke v deň volieb 10. novembra o 22:15 a na druhý deň o 8:30. Volebným výsledkom sa bude venovať diskusná relácia O 5 minút 12. Vedenie spravodajstva upozornilo všetkých pracovníkov a spolupracovníkov na možné konflikty záujmov. Bude sa dbať na to, aby RTVS poskytovala nestranné a vyvážené informácie o voľbách.

Obecné voľby sa uskutočnia sobotu 10. novembra od 07:00 do 22:00. Pôjde o prvé komunálne voľby, ktoré sa riadia novou volebnou legislatívou. Volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR a končí sa 48 hodín pred dňom konania volieb, teda trvá od 10. júla do 7. novembra vrátane a následne sa začína predvolebné moratórium. Zároveň podľa zákona o volebnej kampani je 14 dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Posledným dňom na zverejňovanie výsledkov volebných prieskumov je 26. október. Vysielanie politickej reklamy je pre obecné voľby zakázané, sú možné iba diskusie. Výnimku pre vysielanie, resp. poskytovanie politickej reklamy majú vysielatelia prostredníctvom internetu a poskytovatelia audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie. Aj pre nich však platí 48-hodinové predvolebné moratórium. Diskusie sa musia vysielať tak, aby žiadny z kandidátov nebol znevýhodnený. Musia byť objektívne, nestranné a názory a hodnotiace komentáre musia byť oddelené od informácií spravodajského charakteru.

Verejnoprávna televízia sa snaží pokryť spravodajstvo z hlavných miest USA a Ruska. Televízne spravodajstvo z Washingtonu dlhodobo nie je pre zdravotné problémy Aleny Taranovej pokryté. Z Moskvy prináša informácie najmä do rozhlasového spravodajstva český spolupracovník, reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín. Ako na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) povedal riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky Vahram Chuguryan, na obsadení oboch postov pre potreby televízneho spravodajstva sa pracuje. V najbližšom období by mohol byť známy spravodajca RTVS z Moskvy.
RTVS nemá v USA televízneho spravodajcu, keďže Alena Taranová je dlhodobo práceneschopná, konštatoval šéf Chuguryan a pripomenul, že Martin Rajec pracuje pre rozhlas. Ako dodal, Rajec nemá záujem, aby prispieval do televíznej časti a navyše nežije ani vo Washingtone ani v New Yorku, ale v Miami na Floride.
Podľa člena Rady RTVS Jozefa Chudíka je problémom, že televízia nemá pokryté spravodajstvo z Washingtonu ani z Moskvy, kde spolupracuje s reportérom zahraničnej redakcie Radiožurnálu Českého rozhlasu Martinom Dorazínom, ktorý pracuje prednostne pre Slovenský rozhlas. Chuguryan avizoval, že v televíznom sídle RTVS v bratislavskej Mlynskej doline sa zaúča redaktor, ktorý by mal v Moskve pracovať pre televíziu aj pre rozhlas.
RTVS má aktuálne spolupracovníkov v Bruseli, Českej republike, Maďarsku, Španielsku, Nemecku a vo Veľkej Británii. „Komunikujeme aj s nádejným budúcim spravodajcom na Taiwane, ktorý by pokryl túto časť sveta,“ dodal pre SITA Chuguryan.
Generálny riaditeľ RTVS radu dnes informoval, že stavebné úpravy a rekonštrukčné práce potrebné pre riadny a bezpečný chod RTVS sa v bratislavskej Mlynskej doline už začali a v najbližších týždňoch sa začnú aj v regionálnych sídlach RTVS.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.