11. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Medzinárodná konfederácia hudobných vydavateľov (ICMP) v pondelok oznámila, že podporuje návrhy nemeckého europoslanca Axela Vossa v rozhodujúcom hlasovaní o smernici EÚ o autorských právach.
ICMP, ktorá je považovaná za "globálny hlas" hudobných vydavateľov, v správe pre médiá uviedla, že nadchádzajúce hlasovanie o článku 13 smernice o copyrighte považuje za kľúčové pre udržateľné zdravie európskej kultúry, digitálnych inovácií a ponuky pre spotrebiteľov.
"Po preskúmaní návrhov, ktorými sa zaoberajú europoslanci, ICMP vyzýva všetkých poslancov Európskeho parlamentu, aby 12. septembra hlasovali a podporili balík, ktorý vypracoval spravodajca Axel Voss," uviedol Tom O'Connell z oddelenia vzťahov s verejnosťou ICMP.
O'Connell spresnil, že návrhy, ktoré na hlasovanie do pléna EP predložil Voss, najlepšie vystihujú "životaschopnosť európskeho kultúrneho ekosystému", spravodlivú kompenzáciu pre tvorcov, ale aj kvalitnú ponuku pre spotrebiteľov a plné rešpektovanie základných práv na prejav.
"Sme radi, že sa môžeme pripojiť k mnohým občanom, skladateľom a umelcom, spotrebiteľom a tvorcom politík v celej Európe, ktorí podporujú tento prístup. Naliehavo žiadame, aby takéto dôležité politické rozhodnutie bolo podložené faktami a ich prínosom pre Európu," uviedol predseda ICMP Chris Butler.
Pod výzvu pre poslancov EP zahlasovať za prijatie smernice o copyrighte, o ktorej sa bude hlasovať v stredu 12. septembra, sa podpísali stovky európskych novinárov. K výzve sa pridali aj výkonní riaditelia 18 tlačových agentúr patriacich k Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA). TASR o tom informoval generálny tajomník EANA Erik Nylen.

Ľudia v Thajsku čoraz viac kupujú a predávajú ohrozené druhy zvierat prostredníctvom sociálnej siete Facebook, informovala v pondelok ochranárska organizácia TRAFFIC, ktorá takéto obchodovanie monitoruje. Celú správu z výskumu v predmetnej záležitosti, ktorý spustila v roku 2016, sprístupní na internete stredu.
Organizácia uviedla, že jej výskumníci zaznamenali zvýšenú aktivitu v 12 skupinách na Facebooku, ktoré monitorovali. Celkové členstvo v skupinách sa takmer zdvojnásobilo - zo 106.111 v roku 2016 na 203.445 v roku 2018.
V správe TRAFFIC sa podľa agentúry AP odporúča, aby "thajské úrady nadviazali úzky pracovný vzťah s Facebookom a vypracovali spoločné stratégie na riešenie tohto problému".
Spoločnosť Facebook reagovala oznámením, že je "odhodlaná spolupracovať s TRAFFIC a orgánmi činnými v trestnom konaní s cieľom pomôcť pri riešení nezákonného online obchodovania s voľne žijúcimi zvieratami v Thajsku".

Riaditeľ americkej rozhlasovej a televíznej korporácie CBS Leslie Moonves sa v CBS v dôsledku viacerých obvinení zo sexuálneho obťažovania vzdá svojich funkcií. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie tejto mediálnej spoločnosti. 
Korporácia okrem toho uviedla, že 68-ročný Moonves a CBS venujú 20 miliónov dolárov jednej alebo viacerým organizáciám, ktoré podporujú hnutie #MeToo bojujúce proti sexuálnemu obťažovaniu a presadzujúce rovnosť žien v zamestnaní.
Moonves sa dostal do pozornosti médií po tom, ako magazín New Yorker v júli napísal, že tento mediálny magnát obťažoval, prenasledoval a zastrašoval šesť žien a nevhodne sa správal aj k svojim kolegyniam. Moonves si od nich vynucoval pohlavný styk a keď ho odmietli, zastrašoval ich použitím fyzického násilia či zničením profesionálnej kariéry. Podľa výpovedí žien sa tieto prípady odohrali v rokoch 1980-2000.
Neskôr sa v New Yorkeri objavil ešte jeden článok s obvineniami na Moonvesovu adresu pochádzajúce od šiestich žien. Tieto obvinenia boli ešte závažnejšie: Moonves podľa nich nútil ženy k orálnemu sexu a páchal na nich fyzické násilie. 
Vedenie CBS už po zverejnení prvého článku začalo svoje vlastné vyšetrovanie. Moonves svoju vinu odmietol, priznal len vzťahy s tromi zo všetkých 12 žien. Uvádza pri tom, že tieto vzťahy sa zakladali na obojstrannom súhlase.



Jiří Ovčáček, hovorca českého prezidenta Miloša Zemana, sa rozhodol prestúpiť z Cirkvi československej husitskej do rímskokatolíckej cirkvi. V nedeľu 2. septembra prijal svätosť birmovania pri bohoslužbe v Kostole sv. Jakuba v Hostiviciach neďaleko Prahy v Stredočeskom kraji. Obrad viedol administrátor farnosti Milan Badal, osobný tajomník arcibiskupa pražského Dominika Duku.
Informácie priniesla v pondelok webová stránka christnet.eu.
Samotný Ovčáček svoj krok odmietol akýmkoľvek spôsobom komentovať a obmedzil sa na lakonické vyjadrenie: "Ide bytostne o moju osobnú vec".
Platnosť krstu si obe cirkvi vzájomne uznávajú. Ak dotyčný nebol birmovaný, biskup, ktorý rozhoduje o povolení prijatia po prestupe z inej cirkvi, môže poveriť kňaza, aby mu udelili svätosť birmovania.
      Plzenský biskup Cirkvi československej husitskej Filip Štojdl informáciu nepriamo potvrdil na Twitteri, kde Ovčáčkovo rozhodnutie označil za "veľký deň" pre husitskú cirkev. "Rímskym katolíkom prajem mnoho síl," dodal.

Copyright ©TASR 2018