Počas 2. svetovej vojny zachránil život viac ako 1300 ľuďom, na Slovensku však o ňom vieme len málo. Nový koprodukčný dokument RTVS Aron Grünhut – Srdcom záchranca v sobotu 26. 1. o 20.10 h na Dvojke priblíži príbeh bratislavského rodáka a záchrancu Arona Grünhuta.
Bratislava 24. január 2019

Bratislavský obchodník Aron Grünhut vycítil, že Hitler chystá likvidáciu Židov, a rozhodol sa pripraviť unikátnu záchrannú akciu. Zorganizoval riskantný lodný transport viac ako 1300 Židov do Palestíny. Začiatkom júla 1939 prenajal dva parníky, ktoré odplávali po Dunaji z bratislavského prístavu. Ich strastiplná cesta do vtedajšej Palestíny trvala 83 dní.


Dokument Aron Grünhut - Srdcom záchranca je príbehom odvahy a ľudskosti. Predstavuje Slováka, ktorý počas II. svetovej vojny zachránil viac ľudských životov ako vo svete známejší Oskar Schindler. Prostredníctvom výpovedí posledných žijúcich svedkov dokument priblíži nielen unikátnu záchrannú akciu, ale aj obdobie holokaustu a atmosféru v Bratislave pred vyhlásením Slovenského štátu.

Nový dokumentárny film Aron Grünhut - Srdcom záchranca prinesie RTVS v premiére v sobotu 26. januára na Dvojke o 20.10 h.