24. 1. 2019

Zomrel Jonas Mekas

Zomrel Jonas Mekas

Vo veku 96 rokov v stredu zomrel americký režisér, kritik a básnik litovského pôvodu Jonas Mekas, považovaný za kmotra modernej americkej filmovej avantgardy. Informoval o tom americký filmový inštitút Anthology Film Archives, ktorého bol Mekas spoluzakladateľom.
Mekas, ktorý prežil pobyt v nacistickom pracovnom tábore, našiel po utečeneckých rokoch nový domov v New Yorku, kde sa okrem natáčanie predovšetkým dokumentárnych filmov venoval rade aktivít vrátane riadenia avantgardného kina a centra pre ochranu kinematografie.
Mekas sa poznal s osobnosťami ako Jacqueline Kennedyová, John Lennon a Andy Warhol. Kennedyová mu umožnila natočiť film o svojej rodine. Vznikol tak krátkometrážny dokument This Side of Paradise. Warholovi pomohol s natočením filmu Empire, osemhodinového nemého portrétu newyorského mrakodrapu Empire State Building.
Medzi jeho obdivovateľov patrí aj režiséri ako Martin Scorsese alebo Jim Jarmusch, ktorý zosnulého Mekas označil za jedného z najinšpiratívnejšie umelcov, akého kedy stretol.

Copyright © ČTK 2018