26. 1. 2019

Zomrel Michel Legrand

Zomrel Michel Legrand

Vo veku 86 rokov zomrel v noci na sobotu slávny francúzsky skladateľ a džezový klavirista Michel Legrand, ktorý počas svojej viac ako polstoročnej kariéry získal troch Oscarov a päť ocenení Grammy. Agentúru AFP o tom informoval v sobotu jeho hovorca.
Legrand za svoj život stihol skomponovať hudbu pre viac ako 200 filmov a televíznych programov a napísal tiež mnohé ďalšie skladby. V roku 1969 získal svojho prvého Oscara za skladbu The Windmills of Your Mind, ktorú zložil k filmu Aféra Thomasa Crowna.
Ďalšie dve ocenenia mu americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) udelila v rokoch 1972 a 1984 - za hudbu k filmom Summer of '42 a Jentl. Legrand spolupracoval v 60. rokoch s režisérom francúzskej novej vlny Jacquesom Demym, pričom práve hudba k jeho muzikálu Dáždničky zo Cherbourgu z roku 1964 mu otvorila cestu do Hollywoodu, priblížila stanica BBC.
Legrand bol známy pre svoje džezovo ladené kompozície, pričom spolupracoval aj s takými hudobnými hviezdami ako Miles Davies, Ray Charles, Frank Sinatra či Édith Piaf. Pochádzal z hudobnej rodiny - jeho otec Raymond Legrand bol dirigentom, rovnako ako aj jeho strýko z matkinej strany Jacques Hélian.
V kariére ostal Legrand aktívnym až do svojej smrti, pričom ešte na apríl tohto roka plánoval odohrať v Paríži niekoľko koncertov.

Copyright © TASR 2019