20. 1. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Tohtoročný galavečer udeľovania amerických filmových cien Oscar sa pravdepodobne po prvý raz za uplynulých 30 rokov uskutoční bez konferenciera po tom, ako sa komik Kevin Hart vzdal tejto úlohy a organizátori stále nie sú schopní nájsť zaňho vhodnú náhradu.
Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP.
Hoci tento plán organizátori ešte oficiálne nepotvrdili, zdroje blízke zákulisiu tohto sledovaného podujatia tvrdia, že producenti oscarového večera pokračujú v príprave 91. ročníka udeľovania Cien Akadémie bez výberu konferenciera. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 24. februára v Los Angeles.
Ak sa okolnosti dovtedy nezmenia, pôjde o prvý oscarový galavečer bez konferenciera od roku 1989. Tento galavečer bol podľa AFP jedným z "najtrápnejších" v histórii oscarových podujatí.
Podľa niektorých je to, naopak, vítaná zmena. Oscarový špecialista magazínu Variety Tim Gray vyhlásil: "Ľudia už celé roky hovoria, že tento formát - rovnaký od roku 1953 - potrebuje zmenu. Osobne si myslím, že nemať tohto roku žiadneho konferenciera je skvelá myšlienka. Keď príde reč na uvádzanie Oscarov, mnoho ľudí si v súčasnosti myslí, že prijať túto úlohu sa pre jej náročnosť neoplatí. Ide totiž o nevďačnú prácu."

Copyright © TASR 2019

Americké kontrolné orgány zvažujú, že uloží internetovej spoločnosti Facebook rekordnú pokutu za nedostatočnú ochranu osobných údajov. Firma vraj porušila záväznú právnu dohodu uzavretú s vládou. V piatok o tom s odkazom na svoje zdroje napísal denník The Washington Post.
Federálna komisia pre obchod (FTC) Facebook prešetruje od minulého roka. Podľa denníka by prípadná pokuta bola výrazne vyššia ako 22,5 milióna dolárov , ktoré FTC v roku 2012 nariadila zaplatiť materskej spoločnosti Googlu Alphabet.
Facebook má za sebou náročný rok. V apríli vyšiel najavo škandál okolo masívneho úniku dát používateľov, ku ktorým neoprávnene získala prístup poradenská spoločnosť Cambridge Analytica. V októbri potom spoločnosť oznámila, že sa k údajom na 29 miliónoch jej používateľských kont dostali hackeri. V decembri priznala bezpečnostnú chybu, kvôli ktorej bolo v ohrození zhruba 6,8 milióna z celkového počtu viac ako dvoch miliárd užívateľov jej rovnomennej sociálnej siete.

Copyright © ČTK 2019