11. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Český rozhlas otvorí v rámci Pražskej múzejnej noci v sobotu 11. júna svoje štúdiá návštevníkom. Od 19.00 h do 1.00 h po polnoci budú mať jedinečnú možnosť pozrieť sa do bežne verejnosti neprístupných štúdií, vstup je voľný a nie je potrebné sa vopred registrovať.
Generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral dúfa, že "Pražská múzejná noc priláka do rozhlasu návštevníkov všetkých vekových skupín a že si rozhlasovú noc užijú". Rozhlas pre nich pripravil bohatý sprievodný program.
Otvorená návštevníkom bude aj Galéria Vinohradská 12 s expozíciou rozhlasovej histórie, odborným výkladom a počúvaním historických nahrávok a tiež novootvorené štúdio Rádia Wave.
Podrobný program zverejnili na webových stránkach www.rozhlas.cz a prazskamuzejninoc.cz.

Copyright © TASR 2016


Dlho pripravovaný reboot seriálu Battlestar Galactica (1978–1979) možno nakrúti Francis Lawrence. Štyridsaťpäťročný filmár rokuje podľa portálu Deadline o spolupráci na projekte spoločnosti Universal Pictures, ktorá obľúbený sci-fi titul plánuje preniesť na strieborne plátno už niekoľko rokov. Scenár titulu napíše Lisa Joy, ktorá je známa pre prácu na seriáli Westworld (2016).
Seriál Battlestar Galactica vytvoril Glen A. Larson. Titul rozpráva príbeh posádky vesmírnej lode Galactica, ktorá je na čele flotily prenasledovanej obávanými Cylonmi. V roku 2004 sa na televízne obrazovky dostalo nové spracovanie, ktoré vysielali štyri sezóny. Na filmovom spracovaní príbehu sa mal pritom pôvodne podieľať Bryan Singer. Ten však projekt opustil a práce následne dlho nepokračovali.
Francis Lawrence sa narodil vo Viedni americkým rodičom. Keď mal tri roky, presťahovali sa do Los Angeles. Nakrútil filmy ako napríklad Constantine (2005), Som legenda (2007), Voda pre slony (2011) a snímky Hry o život: Skúška ohňom (2013), Hry o život: Drozdajka 1 (2014) a Hry o život: Drozdajka 2 (2015). Postaral sa aj o réžiu videoklipov speváčok Lady Gaga, Jennifer Lopez, Nelly Furtado, Avril Lavigne, Britney Spears alebo Beyoncé a spevákov Rickyho Martina, Willa Smitha či Justina Timberlaka.

Americký rapper The Game vydá v piatok 17. júna soundtrack dokumentárneho seriálu Streets Of Compton, v ktorom sám účinkuje. Trojdielny projekt o histórii kalifornského Comptonu, kde The Game vyrastal, mal premiéru vo štvrtok v televízii A&E, pričom soundtrack sa dostane do predaja po odvysielaní poslednej epizódy. Nahrávka bude obsahovať jedenásť skladieb, pričom 36-ročný rapper z nej už predstavil dve ukážky - Roped Off a Gang Signs. Ako hostia sa na soundtracku predstavia napríklad Problem, Boogie či Payso.
The Game, vlastným menom Jayceon Terrell Taylor, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2002. V roku 2004 bol nakrátko členom skupiny G-Unit, po konflikte s 50 Centom sa však rozhodol formáciu opustiť. Debutoval albumom The Documentary (2005), po ktorom nasledovali štúdiovky Doctor's Advocate (2006), LAX (2008), The R.E.D. Album (2011), Jesus Piece (2012), Blood Moon: Year Of The Wolf (2014), The Documentary 2 (2015) a The Documentary 2.5 (2015).


Tracklist albumu The Game - Streets Of Compton:
01 Support Compton f. J3 & Payso
02 Roped Off f. Problem & Boogie
03 Hit The News
04 Bullshit
05 Can’t Wait
06 Gang Signs
07 Unfollow Me Bitch f. Problem
08 The Chronic f. AD & AV
09 Like Me
10 Death Row Chain
11 For The Homies f. Micah & Payso

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Christina Grimmie

Zomrela Christina Grimmie

Vo veku 22 rokov zomrela americká speváčka Christina Grimmie. Interpretka skonala po tom, ako ju v piatok v sále The Plaza Live vo floridskom Orlande postrelil neznámy muž. Informáciu magazínu People potvrdili jej zástupcovia.
Rodáčka z New Jersey rozdávala autogramy, keď do miestnosti vstúpil muž s dvomi zbraňami a začal na ňu strieľať. Jej brat ho zrazil k zemi, na čo sa útočník na mieste zastrelil. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter už na hudobníčkinu smrť reagovali napríklad spevák Blake Shelton či herečka a speváčka Ashley Tisdale.
Christina Grimmie sa narodila 12. marca 1994. Do povedomia verejnosti sa dostala svojimi coververziami skladieb na službe Youtube, no preslávila sa až účinkovaním v súťaži The Voice, kde skončila v roku 2014 na treťom mieste. Na konte má štúdiovku With Love (2013) a EP Find Me (2011) a Side A (2016).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!


10. 6. 2016

Podnikatelia odmietajú vyššie poplatky za RTVS, lebo ich platia dvakrát

Podnikatelia odmietajú vyššie poplatky za
RTVS, lebo ich platia dvakrát


Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) odmieta avizované zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov za služby RTVS, lebo to považuje za nekoncepčné a nezmyslené riešenie. Podnikatelia totiž tvrdia, že poplatky platia dvakrát a nahrádzajú ich neefektívny výber od domácností.
PAS navrhuje, aby sa RTVS financoval zo štátneho rozpočtu a odvodom pri kúpe prijímača. "Ak sa poplatky zachovajú, treba ich platiť ročne a oslobodiť od nich malé firmy. Zvýšenie poplatkov zbytočne zaťažuje podnikateľov zvýšenými nákladmi, ktoré by vlastne ani nemali platiť. Rozhlas a televíziu totiž nemôžu používať firmy, ale iba ľudia, ich pracovníci. Tí však koncesionárske poplatky platia aj doma, RTVS ich teda vyberá duplicitne," tvrdí aliancia.
PAS sa odvoláva na test vykonaný Slovak Business Agency, ktorý bol zameraný na to, aký dosah bude mať plánované zvýšenie koncesionárskych podnikov na malé a stredné podniky. Podľa jej správy by sa nárast základnej sadzby o 50 percent prejavil vyššími nákladmi podnikateľov o zhruba 3,5 milióna eur ročne, ich administratívne náklady by sa tiež mierne zvýšili.
"Štát má administratívne náklady na výber týchto poplatkov zhruba vo výške milión eur. Popri výbere poplatkov však RTVS dostáva aj dotácie zo štátneho rozpočtu, tento rok by to napríklad malo byť zhruba 26 miliónov eur," uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.
Zároveň poukázal na to, že RTVS odôvodňuje potrebu zvýšenia koncesionárskych poplatkov nedostatkom peňazí. "Na druhej strane ich nevyberá dostatočne efektívne. Podľa jej vlastného odhadu platí poplatky zhruba 1,2 milióna domácností, ďalších 200.000 ich neplatí. Ak by platili, ročné príjmy RTVS od domácností by sa zvýšili z vyše 60 na 72 miliónov eur. Úplne by teda nahradili terajšie poplatky od firiem aj zamýšľané zvýšenie," argumentuje Kremský.
Podľa jeho slov sa objavujú informácie, že výber poplatkov RTVS ani administratívne nezvláda. "Napríklad občanom, ktorí sa na ich platenie prihlásia, neposiela faktúry. Navyše sa navrhuje oslobodenie od poplatkov pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi, platiteľov bude teda ešte menej. Je logické, že pre RTVS je jednoduchšie vymáhať poplatky od podnikateľov, ako od nezamestnaných a domácností s nízkym príjmom," uviedol.
PAS preto žiada vládu a vedenie RTVS, aby sa vrátili ku koncepcii financovania RTVS priamo zo štátneho rozpočtu. "Podnikatelia rozpočet napĺňajú miliardami eur daní z príjmu, dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní. Nevidíme preto dôvod na to, aby štát každý nedostatok peňazí v niektorej svojej inštitúcii riešil zavedením alebo zvýšením nejakého poplatku na účet občanov a podnikateľov. Ak sú štátny rozhlas a televízia pre chod krajiny potrebné, v štátnom rozpočte sa musia nájsť peniaze na ich financovanie," vyhlásil Kremský.
Pokiaľ by nebolo možné zrušiť koncesionárske poplatky pre podnikateľov, PAS navrhuje aspoň ich zmenu na ročný poplatok, čo by výrazne znížilo administratívnu náročnosť. "PAS navrhuje aj výnimku z platenia poplatkov pre firmy s menej ako piatimi zamestnancami ako nástroj na podporu malého a stredného podnikania," dodal Kremský.
Otázkou koncesionárskych poplatkov sa bude zaoberať v pondelok (13.6.) Koaličná rada. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.

Copyright © TASR 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS ponúkne online prenosy z cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska
Počas futbalových ME vám RTVS ponúka v priamych prenosoch na webe ďalšie športové podujatie s účasťou slovenskej športovej megahviezdy. Cyklistické preteky Okolo Švajčiarska sú už tradične jednou z najdôležitejších generálnych skúšok na etapový vrchol sezóny – Tour de France. Od soboty 11. júna do nedele 19. júna sa koná jubilejný 80. ročník Tour de Suisse. Medzi najväčšie hviezdy podujatia patrí v ostatných rokoch Peter Sagan.
Pri všetkých štyroch štartoch (2012 – 2015) sa stal víťazom bodovacej súťaže a celkovo dosiahol 9 etapových prvenstiev (2012 – 4, 2013 – 2, 2014 – 1, 2015 – 2). Úradujúcemu majstrovi sveta budeme držať palce aj v tomto roku. Každú z 9 etáp si môžete pozrieť v čase od 15:50 na www.rtvs.sk/live-o.

PROGRAM:

Sobota 11.06.: 15:50 – 17:55 (1. etapa; prológ v Baare; 6,4 km)
Nedeľa 12.06.: 15:50 – 17:35 2. etapa; okolo Baaru; 187 km)
Pondelok 13.06.: 15:50 – 17:35 (3. etapa; Grosswangen – Rheinfelden; 192 km – rovinatá)
Utorok 14.06.: 15:50 – 17:35 (4. etapa; Rheifelden – Champagne; 193 km - rovinatá)
Streda 15.06.: 15:50 – 17:35 (5. etapa; Brig-Glis – Cari; 126 km – horská)
Štvrtok 16.06.: 15:50 – 17:35 (6. etapa; Weesen – Amden; 163 km - horská)
Piatok 17.06.: 15:50 – 17:35 (7. etapa; Arbon – Soelden; 224 km – horská)
Sobota 18.06.: 15:50 – 17:35 (8. etapa; časovka v Davose; 17 km)
Nedeľa 19.06.: 15:50 – 17:35 (9. etapa; okolo Davosu; 118 km – horská)

VÝROKY TÝŽDŇA


 VÝROKY TÝŽDŇA

 
 
“Byť prozápadne orientovaný a zdieľať európske hodnoty nemôže znamenať, že budeme podporovať a kryť autokratov, diktátorov, šialencov a extrémistov iba preto, že sú protiruskí. Pán prezident dnes na gruzínsko-osetskej hranici zohral frašku ako vystrihnutú z učebníc propagandy, keď sa stretol len s menšinovým gruzínskym obyvateľstvom v oblasti a lomcovali s ním emócie. Ak to nebol zámer, ale neznalosť, ak sa nechce dať zneužívať na hry, ktorým nerozumie, mal by uvažovať o výmene poradcov, lebo najviac kríva na tú nohu, o ktorú sa opiera najviac – na zahraničnú politiku.”
 Eduard Chmelár

„Poviem vám niečo. Hillary Clintonová musí skončiť v base. Ľudia, naozaj, tá je vinná ako ďas. Ak vyhrám, bude to už po päťročnej premlčacej dobe. Všetko bude v poriadku, ale som si istý, že minister spravodlivosti sa na to veľmi dobre pozrie.
Donald Trump

"Niektorí vravia, že sú Turci. Čo je to, prosím vás, za Turkov? Ich krv musí byť preskúmaná v laboratóriu. Malo by tam byť 11 Turkov. Lenže oni nemajú s tureckosťou nič spoločné. Nakoniec, ich krv je skazená. Sú predĺženou rukou teroristickej organizácie Strana kurdských pracujúcich.
Recep Tayyip Erdogan na margo prijatia uznesenia Bundestagu, ktoré označuje masové zabíjanie Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu


"Tak sme sa rozhodli ich vyje...lúčiť."
Boris Kollár

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Spor emeritného arcibiskupa Jána Sokola a vydavateľa časopisu Týždeň ide znovu pred súd. Pojednávanie je vytýčené na utorok 14. júna na Okresnom súde v Trnave. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Trnave Jana Kondákorová.
Pojednávanie bolo pôvodne vytýčené na polovicu apríla, pre ochorenie účastníkov sa však nekonalo. V súdnom spore vedenom proti vydavateľovi týždenníka - W PRESS, a. s., ide o ochranu osobnosti. Bývalý trnavský arcibiskup podal žalobu vo veci na vydavateľa Týždňa za uverejnenie článkov z mája 2009, podľa ktorých mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti Štefana Náhlika. Ako napísal šéfredaktor týždenníka Štefan Hríb, peniaze mali pochádzať z predaja cirkevných pozemkov na Zlatých pieskoch v Bratislave, na ktorých v súčasnosti stojí budova obchodného reťazca. Séria článkov vyšla v periodiku dva týždne pred odchodom Sokola do dôchodku.
V žalobe sa Sokol domáhal ochrany osobnosti a poskytnutia náhrady nemajetkovej ujmy vo výške 50.000 eur, ktoré deklaroval v prípade úspechu poskytnúť na charitatívne účely. OS v Trnave v marci 2012 jeho žalobu zamietol, sudkyňa sa v zdôvodnení odvolala na slobodu prejavu zakotvenú v Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol KS, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR. Ústavný súd (ÚS) SR však v júni 2015 rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli predtým porušené. ÚS zrušil rozsudok KS v Trnave a uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktoré boli v Sokolov neprospech, a vec vrátil na ďalšie konanie.
Okresný súd bude musieť v prípade nanovo rozhodnúť. Na predchádzajúcich pojednávaniach boli vo veci vypočutí okrem Jána Sokola aj arcibiskupi Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, František Mikloško a viacerí, teraz už aj bývalí zamestnanci Arcibiskupského úradu v Trnave.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Adam Rodriguez bude účinkovať v seriáli Myšlienky vraha (2005). Štyridsaťjedenročný rodák z mesta Yonkers v štáte New York sa predstaví ako špeciálny agent FBI v dvanástej sezóne projektu, ktorú plánuje televízia CBS začať vysielať na jeseň. "Všetci sme Adamovi veľkí fanúšikovia a sme neskutočne radi, že ho môžeme privítať späť v rodine CBS ako člena úžasného obsadenia seriálu Myšlienky vraha," uviedol prezident spomínanej televízie Glenn Geller. Spolu s Rodriguezom sa v nadchádzajúcich epizódach objavia aj Joe Mantegna, Thomas Gibson, Matthew Gray Gubler, A.J. Cook alebo Kirsten Vangsness.
Adam Michael Rodriguez je známy najmä ako Eric Delko zo seriálu Kriminálka Miami (2002 - 2012). Vlani sa predstavil v seriáli Empire (2015). Okrem toho si zahral napríklad v snímkach Impostor: Živá zbraň (2001), Uväznení (2006), I Can Do Bad All by Myself (2009), Magic Mike (2012) alebo Magic Mike XXL (2015).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 6. 2016

International Film Festival Trenčianske Teplice

International Film Festival 
Trenčianske Teplice

Na dnešnej tlačovej konferencií organizátori predstavili novú členku prezídia IFF TT pani Zuzanu Kronerovú a umelecká riaditeľka Ľudmila Cviková uviedla ďalšie filmy z bohatého medzinárodného programu ako sú Objatie hada kolumbijského režiséra Ciro Guerru alebo divácky populárna dráma palestínskeho režiséra Hany Abu-Assada Idol. Primátor Trenčianskych Teplíc predstavil aj sprievodné podujatia s názvom Art in Park, súčasťou ktorých budú výstavy fotografií, koncerty či nová forma vizuálneho umenia - videomapping.

Sedem eur za RTVS znesiteľné

Sedem eur za RTVS znesiteľné


Zvýšenie koncesionárskeho poplatku zo súčasných 4,64 eura na sedem eur by bolo pre poslanca Národnej rady SR za SNS Karola Farkašovského znesiteľné. Tvrdí, že ide o jeho osobný názor, nie postoj SNS. Tá má so zvýšením koncesií problém. Farkašovský zároveň odmieta, že by táto téma spôsobila koaličnú krízu. Minister kultúry Marek Maďarič na svojom návrhu trvá, nevylúčil ani podanie demisie, ak neprejde. Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov bude riešiť v pondelok koaličná rada.
„Zvýšenie na sedem eur je celkom znesiteľné,“ povedal Farkašovský na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Zdôraznil, že ide o jeho osobný názor. „Nepovedal som, že SNS je za zvýšenie,“ poznamenal s tým, že koaličná rada bude o tom diskutovať. Odmietol reči o vládnej kríze. „Nie je to národná ani koaličná katastrofa. Koalícia funguje ďalej, ako bolo dohodnuté a aj v tomto je tendencia, aby sme dospeli k nejakému konsenzu, ktorý bude vhodný a prijateľný tak pre verejnosť, ako aj pre RTVS,“ doplnil. Farkašovský chce zároveň mimoriadny výbor, kde by sa riešila aj otázka financovania RTVS.
Poslanec za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič je skôr za zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré považuje za špeciálnu daň, a nie za úhradu za službu RTVS. Financovanie RTVS by malo byť podľa neho naviazané na hrubý domáci produkt (HDP). „RTVS má byť platená z presne určeného percenta, presnejšie 0,142 percenta z HDP, čo sa rovná približne 100 až 120 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Takto by sme vedeli vyskladať skutočne kvalitné médium verejnej služby,“ povedal po rokovaní výboru.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) so zrušením koncesií a viazaním financovania RTVS na HDP nesúhlasí. Mohlo by podľa neho znamenať zánik verejnoprávnej RTVS. Koncesie podľa neho treba zvýšiť. „Koncesionársky poplatok nebol 12 alebo 13 rokov zvýšený. Treba isté veci nanovo otvoriť a nanovo sa o nich baviť. Sú iné podmienky ako v minulosti. Reštart je legitímny,“ vyhlásil na rokovaní. Zdôraznil, že na stole ešte nie je definitívny návrh. Zmena zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Potom by mal ísť na schválenie do vlády a do parlamentu. Môže sa ešte meniť.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorý presadzuje zvýšenie koncesií, si želá aby zmena financovania RTVS priniesla to, čo má. „Upevnila naše postavenie a umožnila robiť viac pre našich divákov a poslucháčov. A či to bude v tomto období alebo po mojom funkčnom období, je jedno, kľúčové je, že to bude,“ uviedol.
Suma sedem eur podľa neho nevychádza z ideálnych potrieb RTVS, ale z prienikov možností, sociálneho dopadu aj inflácie. Poukázal na to, že Česi platia podobnú sumu, ako sa navrhuje u nás, ale platí ju dvojnásobok domácností ako na Slovensku vrátane dôchodcov. RTVS by aj po zvýšení podľa Miku získala na koncesiách menej ako Česká televízia. Môže za to aj oslobodenie od poplatkov. „Kategória oslobodených sa ešte rozšíri,“ dodal Mika.
Za vyššie poplatky by mali ľudia dostať tretí program venovaný športu, posilniť by sa malo regionálne vysielanie a malo by dôjsť k rozvoju umeleckých telies. Šport podľa Miku musí odísť z Jednotky a Dvojky, aby tieto dva programy mohli ponúknuť viac domácej tvorby, detských programov aj vzdelávania. Samostatný program by mal šport dostať preto, že je to podľa Miku žiadaný obsah.
Poslanci riešili aj obsah RTVS. Miroslav Číž zo Smeru-SD je sklamaný napríklad z relácie Michala Havrana. Poukázal na to, že pracuje aj pre denník Sme. Číž sa preto zamýšľa nad objektívnosťou. „K hospodáreniu RTVS výhrady nemám,“ poznamenal. Farkašovský má zas výhrady k jazykovej úrovni a moderovaniu a spravodajstvo podľa neho treba strážiť. Aj publicistika by podľa neho mohla byť mnohostrannejšia.

Copyright © TASR 2016

Keď prší na Medarda namokne každá brázda

Keď prší na Medarda 



namokne každá brázda

 
Jednotka horšie.
Dvojka lepšie.
Spolu horšie - 12,40 % .

Markíza lepšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie a nad tridsať - 30,80%

JOJ horšie.
JOJ PLUS lepšie.
WAU horšie.
Spolu horšie- 20,80%

TA 3 lepšie.


Jednotka - 10,1% ;
Dvojka - 2,3 % ;
Markíza - 21,10 % ;
TV DOMA - 5,20 % ;
DAJTO- 4,20 %
TV JOJ – 15,60% ;
JOJ PLUS- 3,30%;
WAU - 1.90 %;
TA 3 - 1,90 %

Zoznam priamych prenosov UEFA EURO 2016

Zoznam priamych prenosov
UEFA EURO 2016

Najväčší futbalový sviatok tohto roka sa blíži, UEFA EURO 2016 je tu už o 17 dní. Na šampionáte vo Francúzsku sa premiérovo predstaví aj slovenská reprezentácia, ktorá má pod vedením Jána Kozáka za sebou fantastickú kvalifikačnú fázu.

RTVS je exkluzívnym vysielateľom futbalových majstrovstiev Európy 2016 pre územie Slovenskej republiky, všetci futbaloví fanúšikovia si budú môcť šampionát užiť na Jednotke, Dvojke, prostredníctvom rozhlasových priamych prenosov, ale aj na špeciálnom webe, ktorý k ME 2016 chystáme.



PRIAME PRENOSY NA JEDNOTKE
PIATOK 10. 6.
21:00 Francúzsko – Rumunsko (Stade de France – Saint-Denis)
SOBOTA 11. 6.
18:00 SLOVENSKO – WALES (Stade de Bordeaux)
21:00 Anglicko – Rusko (Stade Vélodrome – Marseille)

NEDEĽA 12. 6.
21:00 Nemecko – Ukrajina (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)

PONDELOK 13. 6.
21:00 Belgicko – Taliansko (Stade de Lyon)

UTOROK 14. 6.
21:00 Portugalsko – Island (Stade de Geoffroy Guichard - Saint-Étienne)

STREDA 15. 6.
21:00 Francúzsko – Albánsko (Stade Vélodrome – Marseille)

ŠTVRTOK 16. 6.
21:00 Nemecko – Poľsko (Stade de France - Saint-Denis)

PIATOK 17. 6.
21:00 Španielsko – Turecko (Stade de Nice)
SOBOTA 18. 6.
21:00 Portugalsko – Rakúsko (Parc des Princes - Paríž)

NEDEĽA 19.06.
21:00 Francúzsko – Švajčiarsko (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)

PONDELOK 20. 6.
21:00 SLOVENSKO – ANGLICKO (Stade de Geoffroy Guichard - Saint-Étienne)

UTOROK 21. 6.
21:00 Česko – Turecko (Stade Bollaert-Delelis – Lens)

STREDA 22. 6.
21:00 Taliansko – Írsko (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)

SOBOTA 25. 6.
21:00 osemfinále: D1 – 3B/E/F (Stade Bollaert-Delelis – Lens)
NEDEĽA 26. 6.
21:00 osemfinále: F1 – E2 (Stadium de Toulouse)

PONDELOK 27. 6.
21:00 osemfinále: B2 – F2 (Stade de Nice)

ŠTVRTOK 30. 6.
21:00 štvrťfinále (Stade Vélodrome – Marseille)
SOBOTA 2. 7.
21:00 štvrťfinále (Stade de Bordeaux)

NEDEĽA 3. 7.
21:00 štvrťfinále (Stade de France – Saint-Denis)
STREDA 6. 7.
21:00 semifinále (Stade de Lyon)

ŠTVRTOK 7. 7.
21:00 semifinále (Stade Vélodrome – Marseille)

NEDEĽA 10. 7.
21:00 finále (Stade de France – Saint-Denis)


PRIAME PRENOSY NA DVOJKE
SOBOTA 11. 6.
15:00 Albánsko – Švajčiarsko (Stade Bollaert-Delelis – Lens)

NEDEĽA 12. 6.
15:00 Turecko – Chorvátsko (Parc des Princes - Paríž)
18:00 Poľsko – Severné Írsko (Stade de Nice)

PONDELOK 13. 6.
15:00 Španielsko – Česko (Stadium de Toulouse)
18:00 Írsko – Švédsko (Stade de France – Saint-Denis)

UTOROK 14. 6.
18:00 Maďarsko – Rakúsko (Stade de Bordeaux)

STREDA 15. 6.
15:00 SLOVENSKO – RUSKO (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)
18:00 Rumunsko – Švajčiarsko (Parc des Princes - Paríž)

ŠTVRTOK 16. 6.
15:00 Anglicko – Wales (Stade Bollaert-Delelis – Lens)
18:00 Ukrajina – Severné Írsko (Stade de Lyon)

PIATOK 17. 6.
15:00 Taliansko – Švédsko (Stadium de Toulouse)
18:00 Česko – Chorvátsko (Stade de Geoffroy Guichard - Saint-Étienne)

SOBOTA 18. 6.
15:00 Belgicko – Írsko (Stade de Bordeaux)

18:00 Island – Maďarsko (Stade Vélodrome – Marseille)
NEDEĽA 19. 6.
21:00 Rumunsko – Albánsko (Stade de Lyon; live web + záznam :2)

PONDELOK 20. 6.
21:00 Rusko – Wales (Stadium de Toulouse; live web + záznam :2)

UTOROK 21. 6.
18:00 Nemecko – Severné Írsko (Parc des Princes - Paríž)

18:00 Ukrajina – Poľsko (Stade Vélodrome – Marseille; live web + záznam :2)
21:00 Španielsko – Chorvátsko (Stade de Bordeaux; live web + záznam :2)

STREDA 22. 6.
18:00 Island – Rakúsko (Stade de France – Saint-Denis)
18:00 Portugalsko – Maďarsko (Stade de Lyon; live web + záznam :2)
21:00 Belgicko – Švédsko (Stade de Nice; live web + záznam :2)

SOBOTA 25. 6.
15:00 osemfinále: A2 – C2 (Stade de Geoffroy Guichard - Saint-Étienne)
18:00 osemfinále: B1 – 3A/C/D (Parc des Princes - Paríž)

NEDEĽA 26. 6.
15:00 osemfinále: A1 – 3C/D/E (Stade de Lyon)
18:00 osemfinále: C1 – 3A/B/F (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)

PONDELOK 27. 6.
18:00 osemfinále: E1 – D2 (Stade de France – Saint-Denis)
PIATOK 1. 7.
21:00 štvrťfinále (Stade Pierre Mauroy – Lille Métropole)

Poznámka:
Výber zápasov do priamych prenosov a do záznamov v dňoch 19. – 22.06., keď sa končí program základných skupín, je predbežný a RTVS ho bude operatívne upravovať podľa vývoja v jednotlivých skupinách.

Stanovisko predsedu strany SMER SD Roberta Fica

Stanovisko predsedu strany SMER SD
Roberta Fica

Predsedovia politických strán tvoriacich vládnu koalíciu sa dnes dohodli na konaní koaličnej rady v súvislosti s nadchádzajúcou júnovou schôdzou NR SR. Koaličná rada zasadne v pondelok 13. júna a koaliční partneri si na nej skoordinujú svoj postup na rokovaní NR SR. Koaličná rada bude diskutovať aj o optimalizácii úhrad za služby poskytované RTVS. Koaliční partneri rešpektujú tento záväzok vyplývajúci z Programového vyhlásenia vlády SR a za prítomnosti zodpovedného ministra prerokujú rozsah optimalizácie, nadobudnutie účinnosti príslušného zákona a spôsob využitia získaných finančných zdrojov. Miesto a čas konania koaličnej rady budú spresnené v najbližších dňoch.

Robert Fico, predseda strany Smer-SD

8. 6. 2016

MEDIA NEWS




V druhej sezóne seriálu Supergirl (2015) sa objaví aj Clark Kent, známy vďaka jeho alter egu Supermana. Meno herca, ktorý ho stvárni, však zatiaľ nie je známe. "Superman sa objaví v prvých dvoch epizódach novej sezóny. Nevieme sa dočkať herca, ktorý bude nosiť jeho červený plášť," oznámil výkonný producent seriálu Andrew Kreisberg. Superhrdina v seriáli navštívi svoju sesternicu Karu Zor-El, ktorá vystupuje pod alter egom Supergirl. V prvej sezóne sa Clark Kent objavoval iba v spomienkach na Karino detstvo a stvárnil ho Daniel DiMaggio. V pripravovanej sérii však tvorcovia počítajú s dospelým Supermanom. Pokračovanie seriálu začne vysielať stanica The CW Television Network na jeseň tohto roka.
Seriál je inšpirovaný komiksami spoločnosti DC Comics a zameriava sa na spomínanú Supermanovu sesternicu Karu Zor-El (Melissa Benoist), ktorá skrýva svoju pravú totožnosť a výnimočné schopnosti a pod menom Linda Danvers pracuje ako asistentka podnikateľky Cat Grant (Calista Flockhart). Prvú epizódu projektu vysielala televízia CBS 26. októbra 2015. Hrajú v ňom napríklad aj Chyler Leigh, David Harewood, Mehcad Brooks či Jeremy Jordan.

Americký herec Michael Rispoli sa predstaví v pripravovanom seriáli The Deuce. Do hereckého obsadenia pribudla aj Natalie Paul, ktorá sa objavila napríklad v miniseriáli Show Me a Hero (2015).
Za scenárom projektu televízie HBO stoja George Pelecanos a David Simon, tvorca seriálu The Wire - Špina Baltimoru (2002 - 2008). V novinke sa predstavia aj James Franco, Maggie Gyllenhaal, Gary Carr, Margarita Levieva a ďalší. Dej sa bude zameriavať na vzostup porno priemyslu od začiatku 70. do polovice 80. rokov v New Yorku a tiež na šírenie HIV či nárast užívateľov kokaínu.

Päťdesiatpäťročný Michael Rispoli účinkoval v období 1999 až 2001 v seriáli Sopranovci (1999 - 2007), v rokoch 1999 - 2002 v televíznom projekte Tretia hliadka (1999 - 2005), ale tiež v seriáloch Bram a Alice (2002) alebo Tí, čo vraždia (2014). Okrem toho si zahral vo filmoch Nad košom (1994), Kým si spal (1995), Porotkyňa (1996), Neuveriteľná cesta 2 (1996), Hráči (1998), Drsný chlap (1998), Krvavé leto v New Yorku (1999), Nepremožiteľný (2006), Únos metra 123 (2009), Rumový denník (2011), Pot a krv (2013) alebo Veľká americká lúpež (2013). 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a producenti sú za vyššie koncesie

Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a 
producenti sú za vyššie koncesie


Slovenskí filmoví a televízni tvorcovia a nezávislí producenti sú za zvyšovanie koncesionárskych poplatkov. Vyplýva to z ich dnešného stanoviska.
"Sme presvedčení, že pre ďalší rozvoj pôvodnej slovenskej tvorby je potrebné zabezpečiť navýšenie finančných zdrojov pre verejnoprávnu televíziu, ktorá je dlhodobo podfinancovaná," uviedli prezidenti Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Marek Leščák a Slovenskej asociácie producentov v audiovízii Marian Urban.
Podporujú preto snahy ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o stabilizáciu a rozvoj tvorivého audiovizuálneho prostredia. "Zvýšenie koncesionárskych poplatkov pokladáme za systémový nástroj, ktorý môže tento cieľ naplniť," píšu ďalej v stanovisku. Dúfajú, že Maďarič nájde pre svoje snahy širokú podporu politických elít.
Organizácie poukazujú, že od roku 2009 Ministerstvo kultúry SR pod Maďaričovým vedením začalo realizovať novú koncepciu podpory a rozvoja slovenského audiovizuálneho prostredia. "Konkrétnymi štrukturálnymi a systematickými zmenami sa dosiahlo, že sa SR začala po dlhých rokoch približovať v oblasti audiovizuálnej kultúry štandardným krajinám v Európe," uvádza sa v stanovisku.
Otázku koncesionárskych poplatkov budú vládne strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť riešiť na koaličnej rade v pondelok 13. júna. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".
Minister Maďarič návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu. Líder #Siete Radoslav Procházka po utorkovom (7.6.) stretnutí povedal, že koaličná kríza nehrozila ani nehrozí.
Koaliční partneri podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rešpektujú záväzok z programového vyhlásenia vlády (PVV) SR týkajúci sa optimalizácie úhrad za služby poskytované RTVS. O výške koncesionárskych poplatkov budú koaliční partneri tentoraz rokovať za prítomnosti ministra kultúry Maďariča. Na piatkovom rokovaní (3.6.) Maďarič chýbal a to bola jedna z vecí, ktorá sa mu nepozdávala.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.

Copyright © TASR 2016

INESS a Konzervatívny inštitút za zrušenie koncesií pre firmy

INESS a Konzervatívny inštitút
za zrušenie koncesií pre firmy


Zrušenie úhrady zamestnávateľov za služby RTVS navrhujú INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz spolu s Konzervatívnym inštitútom M. R. Štefánika. S týmto cieľom organizácie iniciovali hromadnú pripomienku verejnosti k návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorý sa dá pripomienkovať do piatka 10. júna. Podľa INESS a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika je "táto úhrada nesystémová, znižuje transparentnosť financovania RTVS a de facto núti občanov, ktorí sú aj zamestnancami, platiť za tú istú službu dvakrát". Navrhujú tiež zachovať súčasný stav, v ktorom o zvyšovaní úhrady rozhodujú poslanci Národnej rady SR. "Len tak je možné zachovať možnosť verejnosti vyjadriť sa k návrhu na zvyšovanie tejto úhrady," uvádza sa v tlačovej správe k hromadnej pripomienke, ktorú agentúre SITA poskytol Richard Ďurana z INESS. Hromadná pripomienka verejnosti je dostupná na: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=860294. "Samotnú existenciu platby zamestnávateľa považujeme za nesystémovú, ktorá znižuje transparentnosť financovania verejnej služby. Výber týchto prostriedkov je zbytočne nákladný a vo svojej povahe predstavuje dvojité zdanenie občanov," píšu autori hromadnej pripomienky.
Ako sa medzi iným uvádza v hromadnej pripomienke, "skutočným prijímateľom služieb RTVS sú a môžu byť len samotní občania, firmy vysielanie prijímať nemôžu". Argumentujú, že platby od firiem sú duplicitné, lebo "zamestnávateľ platí úhradu za služby verejnosti z výdavkov, ktoré by inak mohli byť použité na mzdy alebo zisk majiteľa". Platenie tzv. koncesionárskych poplatkov podľa INESS a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika prináša firmám zbytočné byrokratické náklady, lebo musia neustále sledovať počet zamestnancov a podľa toho zvyšovať alebo znižovať výšku úhrady pre RTVS. "To vyžaduje dodatočné zamestnávanie človeka, respektíve pracovný čas už zamestnaného človeka. Odhadujeme tento výdavok na milión eur ročne," píšu v texte hromadnej pripomienky, v ktorej ďalej upozorňujú na to, že zvýšenie koncesií bude "prekážka tvorby pracovných miest" a tiež zaťaží malé podniky.
Cieľom návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS je zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Návrh je súčasťou programového vyhlásenie vlády a ministerstvo kultúry návrh novely do medzirezortného pripomienkového konania predložilo 23. mája. Pripomienkovať sa dá do 10. júna. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Základná mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur. Cieľom úpravy "je finančne stabilizovať verejnoprávne vysielanie na Slovensku, zaviesť nezávislý, transparentný a flexibilný systém stanovovania úhrady, oslobodiť najslabšiu sociálnu skupinu od povinnosti platiť úhrady, znížiť administratívnu záťaž platiteľov úhrady a v neposlednom rade poskytnúť poslucháčom a divákom obsahovú protihodnotu za zvýšené úhrady".
RTVS sa podľa MK SR "v posledných rokoch podarilo zvýšiť svoj kredit, čoho dôkazom je aj zvýšená sledovanosť a spokojnosť divákov a poslucháčov" a preto je oprávnené štandardným spôsobom vyriešiť financovanie RTVS. Primeranosť výšky tzv. koncesií bude podľa návrhu posudzovať Komisia pre hodnotenie financovania verejnoprávneho vysielania, ktorú ministerstvo kultúry vytvorí ako svoj poradný orgán. Výška úhrad sa má prehodnocovať každé dva roky. Má odrážať "celkový vývoj nákladov v mediálnej oblasti, ale aj hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť vynakladania finančných prostriedkov RTVS ako aj mnohé ďalšie faktory". Zloženie sedemčlennej komisie bude podľa MK SR založené na transparentnosti a odbornosti. V komisii, ktorá bude odporúčať ministrovi zvýšenie tzv. koncesií, budú odborníci z oblastí televízneho vysielania, rozhlasového vysielania, technického zabezpečenia programovej služby a technologického rozvoja, tvorby a výroby slovenských audiovizuálnych diel, tiež z oblasti práva, audítor a ekonóm. Zároveň MK SR navrhuje, "aby od povinnosti platiť úhradu bola oslobodená sociálne najslabšia skupina obyvateľov, a to poberatelia dávky v hmotnej núdzi a osoby spoločne posudzované s poberateľom dávky v hmotnej núdzi", teda ľudia žijúci v jednej domácnosti. Ďalej sa tiež navrhuje zrušiť preukazovaciu povinnosť platiteľov úhrady a aj osôb, ktoré sú od platenia úhrady oslobodené. Skutočnosti rozhodujúce pre platenie úhrady alebo oslobodenie od jej platenia budú RTVS platitelia úhrady len oznamovať. RTVS si údaje overí napríklad cez Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny či Sociálnu poisťovňu. Návrh novely bližšie špecifikuje služba verejnosti v oblasti vysielania, na ktorej finančné zabezpečenie slúži RTVS príjem z úhrad. "Zároveň návrh predpokladá vytvorenie novej televíznej programovej služby a bohatší obsah nielen v oblasti nových médií," dodáva sa v predkladacej správe.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Rozpory medzi stranami vládnej koalície o zvyšovaní tzv. koncesionárskych poplatkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) by sa podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) mohli vyriešiť na pondelkovej Koaličnej rade. "Všetko ostatné bude povedané po nej," uviedol minister kultúry pre médiá pred začiatkom dnešného rokovania vlády. Šéf rezortu kultúry nechce spájať vedenie RTVS s témou zvyšovania koncesií a myslí si tiež, že politici by nemali ovplyvňovať spravodajstvo. Maďarič novinárom nevedel povedať, či bude môcť verejnoprávna rádiotelevízia počítať s vyššími príjmami z úhrad za vysielanie od januára budúceho roka. O tejto téme sa bude hovoriť.
Situáciu okolo plánovaného zvyšovania koncesií by Maďarič nenazval koaličnou krízou, ale "praktickým problémom, ktorý sa možno nemedializoval šťastne, ale je tu záujem to vyriešiť a je tu aj pochopenie, že je to aj súčasťou programového vyhlásenia vlády". Zopakoval, že podľa vývoja situácie zváži ďalšie kroky. "Vidíte, keď sa Koaličná rada ide týmto problémom zaoberať aj za mojej účasti, asi tu je záujem to vyriešiť", doplnil. S predsedom SNS Andrejom Dankom o téme ešte nehovoril a nevie, aký bude postoj Slovenskej národnej strany (SNS) na rokovaniach. K požiadavkám SNS, ako je napríklad zmena názvu RTVS sa Maďarič nechcel pred pondelkovou Koaličnou radou vyjadrovať.
Na otázku, či bude predmetom rokovania aj zmena vedenia RTVS Maďarič novinárom povedal, že to s témou vôbec nesúvisí. "Vôbec si neviem predstaviť, ako by mala Koaličná rada riešiť personálne obsadenie RTVS." Na medializované úvahy o tom, že za sporom o zvyšovaní koncesií je snaha SNS dosadiť svojho človeka do vedenia RTVS po tom, ako sa na budúci rok v lete skončí funkčné obdobie Václava Miku, reagoval, že nezachytil, že by takéto ambície niekto mal a že by dnes chcel niekto riešiť otázku, ktorá bude na stole v priebehu budúceho roka. "Politici by nemali rozprávať do spravodajstva, to ale neznamená, že nemôžu vyjadriť svoj názor na spravodajstvo. Samozrejme, že u väčšiny politikov názor na spravodajstvo je subjektívny, pretože je sám často objektom spravodajstva," povedal Marek Maďarič na otázku, či by mali politici "rozprávať do spravodajstva".
Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, bude zvažovať svoje ďalšie kroky. Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to v pondelok 6. júna na tlačovej konferencii v Bratislave ako reakciu na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili aj koncesie, no bez jeho účasti. Presadenie vyšších koncesií pre RTVS je pre Maďariča kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. "Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje," povedal.
Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. SNS v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie". Návrh novely zákona podporí SNS až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry". Maďarič zvýšenie koncesií považuje za zvýšenie nezávislosti. Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR. Preto ministra kultúry "nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť". Ak prídu k novele zákona konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, Maďarič je ochotný ich zohľadniť. RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. "Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič," povedal v 6. júna Marek Maďarič.
V reakcii na vyhlásenia Maďariča SNS uviedla, že bude o situácii rokovať vo vnútri strany a potom aj s koaličnými partnermi. Národniari deklarovali, že aj pre nich platí záväznosť programového vyhlásenia vlády. Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára všetci si musia uvedomiť, že čo je v programovom vyhlásení vlády, je záväzné. Bugár upozornil, že ak by si koaliční partneri hneď na začiatku vyberali, čo sa bude plniť a čo nie, išlo by o koniec koalície. Pre stranu Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády, vrátane optimalizácie financovania RTVS. Preto budú trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády.
Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017 a jej návrh sa dá pripomienkovať do 10. júna. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o tretí vysielací okruh. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur, teda na sumu, ktorá sa približne rovná zvýšeniu o infláciu. Návrh počíta aj s rozšírením skupiny oslobodených od platenie koncesií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull a opozičný líder Bill Shorten sa zúčastnia v rámci predvolebnej kampane pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami na vôbec prvej politickej debate v dejinách, ktorá sa bude vysielať on-line.
Predseda vlády a líder konzervatívcov Turnbull potvrdil dnes uzatvorenie dohody so spoločnosťami Facebook a News Corp Australia, na základe ktorej sa diskusia naplánovaná na začiatok budúceho týždňa bude vysielať prostredníctvom live streamu. Cieľom je, aby sa duel dostal k širšiemu okruhu voličov. Dohodu o vysielaní predvolebnej diskusie on-line neskôr potvrdil aj šéf opozičných labouristov Bill Shorten, napísala agentúra AP.
Austrálsku predvolebnú kampaň pred parlamentnými voľbami tradične sprevádzajú tri televízne diskusie za účasti šéfov súperiacich politických strán. Turnbull a Shorten sa dosiaľ zúčastnili na dvoch z nich.
Turnbull v súvislosti s rozšírením vysielania tretej diskusie o internetové kanály uviedol, že Facebook a News.com.au sú platformy, prostredníctvom ktorých získava spravodajstvo množstvo Austrálčanov. Debatu budú môcť na svojich stránkach zdieľať aj ďalšie weby, ktoré o ňu prejavia záujem.
Vysielanie cez internet navyše umožní divákom zapájať sa do diskusie spôsobom, akým to tradičné televízne vysielanie neumožňuje, dodal Turnbull.
Predčasné voľby do oboch komôr parlamentu, ktoré budú vyvrcholením dosiaľ najdlhšej predvolebnej kampane v dejinách krajiny - v trvaní 74 dní -, sa v Austrálii konajú 2. júla.

Copyright © TASR 2016


Maďarský odvolací súd prisúdil opozičnej rozhlasovej stanici odškodnenie, v prepočte vyše 330 000 EUR, za to, že vláda premiéra V.Orbána sa ho po návrate k moci v roku 2010 snažila umlčať tým, že mu odmietala prideliť stálu frekvenciu.
Klubradio má dostať späť poplatky za licenciu v l.2010-2013, kedy nemohlo používať bezplatné frekvencie a jeho povesť poškodzovala mediálna rada menovaná vládou. Súd nariadil aj nové prejednanie žaloby rádia o náhradu ušlých príjmov.
Kampaň proti stanici bola dôsledkom neskôr zmierneného mediálneho zákona.

Zdroj: ČT TXT



Niet takého pondelka, ktorý by neustúpil utorku!

Niet takého pondelka, 
ktorý by neustúpil utorku!

Otázku koncesionárskych poplatkov budú strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť riešiť na koaličnej rade v pondelok 13. júna. Oznámil to dnes predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.
So zvyšovaním koncesionárskych poplatkov má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou".
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.
Predsedovia koaličných strán sa zišli na rokovaní už dnes. Líder #Siete Radoslav Procházka po stretnutí povedal, že koaličná kríza nehrozila ani nehrozí. Podľa Fica sa predsedovia dohodli na konaní koaličnej rady v súvislosti s nadchádzajúcou júnovou schôdzou NR SR.
"Koaličná rada zasadne v pondelok 13. júna a koaliční partneri si na nej skoordinujú svoj postup na rokovaní NR SR. Koaličná rada bude diskutovať aj o optimalizácii úhrad za služby poskytované RTVS," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol premiér.
Koaliční partneri podľa neho rešpektujú tento záväzok vyplývajúci z Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR. O výške koncesionárskych poplatkov budú tentoraz rokovať za prítomnosti ministra kultúry Maďariča. Na piatkovom rokovaní (3.6.) Maďarič chýbal a to bola jedna z vecí, ktorá sa mu nepozdávala.
Novela zákona o úhrade za služby verejnosti je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Legislatívna zmena okrem iného predpokladá zvýšenie poplatkov pre domácnosti zo súčasných 4,64 eura na sedem eur. Podľa rezortu kultúry cieľom tohto kroku je, aby verejnoprávny RTVS mohol v ešte väčšej miere plniť úlohy, ktoré od neho vyžaduje zákon a očakáva verejnosť. Ministerstvo v odôvodnení tohto kroku pripomenulo, že výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov.
Most-Híd v pondelok (6.6.) uviedol, že PVV by mali koaličné strany dodržiavať v každom bode, teda aj v otázke zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Zvýšenie by malo priniesť lepšiu kvalitu verejnoprávnych médií. Maďaričov návrh je podľa Mosta-Híd adekvátny, ak sa tým posilní verejnoprávnosť RTVS.
Plnenie PVV vrátane optimalizácie financovania RTVS je dôležité aj pre #Sieť. Bude preto trvať na plnení záväzkov. Podľa #Siete však ľudia potrebujú vidieť protihodnotu za peniaze, ktoré platia v podobe koncesionárskeho poplatku. "Takže považujeme za rovnako dôležité dosiahnuť vzájomnou diskusiou v koalícii aj predstavu o použití zvýšených úhrad tak, aby občania pocítili rastúcu kvalitu verejnej služby," dodala vo svojom pondelkovom stanovisku (6.6.) #Sieť.

Copyright © TASR 2016