6. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripravovanú desiatu sezónu britského sci-fi seriálu Doctor Who (2005), ktorý je u nás známy aj pod názvom Pán času, začnú nakrúcať v polovici júna. Prezradil to predstaviteľ dvanásteho Doktora Peter Capaldi v piatok 3. júna na podujatí Fan Expo Dallas v americkom štáte Texas. Päťdesiatosemročný rodák z Glasgowa, ktorého sprevádzali herečky Jenna Coleman a Michelle Gomez, uviedol, že nakrúcanie pokračovania kultovej série odštartujú o dva týždne.
Desiata sezóna Doctor Who by sa na televízne obrazovky mala dostať v roku 2017. Bude poslednou pre doterajšieho hlavného tvorcu Stevena Moffata, z ktorého rúk projekt prevezme tvorca krimi seriálu Broadchurch (2013) Chris Chibnall. Ako nová Doktorova spoločníčka sa v nej predstaví Angličanka Pearl Mackie, ktorá nahradí spomínanú Jennu Coleman. Tá v seriáli účinkovala v rokoch 2012 - 2015.
Hlavnou postavou sci-fi série Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Americký fotoreportér a jeho tlmočník prišli v nedeľu o život pri útoku na juhu Afganistanu, informovala dnes agentúra DPA.
Novinár David Gilkey a tlmočník Zabíhulláh Tamanna boli v štvorčlennom tíme rozhlasovej stanice National Public Radio (NPR), ktorý prinášal spravodajstvo o dianí v Afganistane, spresnil americký denník New York Times (NYT). Ďalší dvaja novinári vyviazli z útoku bez zranení.
Skupina novinárov sa presúvala v konvoji pozostávajúcom z piatich vozidiel, na ktorý paľbou z ťažkých zbraní zaútočili ozbrojenci fundamentalistického hnutia Taliban.
Podľa NYT je Gilkey prvým americkým nearmádnym novinárov zabitým počas 15 rokov trvajúceho konfliktu v Afganistane. Jeho smrť potvrdila aj rozhlasová stanica NPR.

Copyright © TASR 2016