8. 6. 2016

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

KONCESIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Rozpory medzi stranami vládnej koalície o zvyšovaní tzv. koncesionárskych poplatkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) by sa podľa ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) mohli vyriešiť na pondelkovej Koaličnej rade. "Všetko ostatné bude povedané po nej," uviedol minister kultúry pre médiá pred začiatkom dnešného rokovania vlády. Šéf rezortu kultúry nechce spájať vedenie RTVS s témou zvyšovania koncesií a myslí si tiež, že politici by nemali ovplyvňovať spravodajstvo. Maďarič novinárom nevedel povedať, či bude môcť verejnoprávna rádiotelevízia počítať s vyššími príjmami z úhrad za vysielanie od januára budúceho roka. O tejto téme sa bude hovoriť.
Situáciu okolo plánovaného zvyšovania koncesií by Maďarič nenazval koaličnou krízou, ale "praktickým problémom, ktorý sa možno nemedializoval šťastne, ale je tu záujem to vyriešiť a je tu aj pochopenie, že je to aj súčasťou programového vyhlásenia vlády". Zopakoval, že podľa vývoja situácie zváži ďalšie kroky. "Vidíte, keď sa Koaličná rada ide týmto problémom zaoberať aj za mojej účasti, asi tu je záujem to vyriešiť", doplnil. S predsedom SNS Andrejom Dankom o téme ešte nehovoril a nevie, aký bude postoj Slovenskej národnej strany (SNS) na rokovaniach. K požiadavkám SNS, ako je napríklad zmena názvu RTVS sa Maďarič nechcel pred pondelkovou Koaličnou radou vyjadrovať.
Na otázku, či bude predmetom rokovania aj zmena vedenia RTVS Maďarič novinárom povedal, že to s témou vôbec nesúvisí. "Vôbec si neviem predstaviť, ako by mala Koaličná rada riešiť personálne obsadenie RTVS." Na medializované úvahy o tom, že za sporom o zvyšovaní koncesií je snaha SNS dosadiť svojho človeka do vedenia RTVS po tom, ako sa na budúci rok v lete skončí funkčné obdobie Václava Miku, reagoval, že nezachytil, že by takéto ambície niekto mal a že by dnes chcel niekto riešiť otázku, ktorá bude na stole v priebehu budúceho roka. "Politici by nemali rozprávať do spravodajstva, to ale neznamená, že nemôžu vyjadriť svoj názor na spravodajstvo. Samozrejme, že u väčšiny politikov názor na spravodajstvo je subjektívny, pretože je sám často objektom spravodajstva," povedal Marek Maďarič na otázku, či by mali politici "rozprávať do spravodajstva".
Ak sa ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi nepodarí presadiť návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS, bude zvažovať svoje ďalšie kroky. Jednou z možností je aj odchod z postu ministra. Povedal to v pondelok 6. júna na tlačovej konferencii v Bratislave ako reakciu na piatkové rokovanie Koaličnej rady, na ktorom riešili aj koncesie, no bez jeho účasti. Presadenie vyšších koncesií pre RTVS je pre Maďariča kľúčovým cieľom a podľa vývoja zváži ďalšie kroky. "Som ochotný do toho dať aj svoj politický osud, lebo si myslím, že Slovensko to potrebuje," povedal.
Šéfa rezortu kultúry prekvapilo, akým spôsobom SNS oznámila, že návrh nepodporí. SNS v stredu 1. júna cez médiá upozornila, že "v tejto chvíli nepodporí zvýšenie koncesionárskych poplatkov za rozhlasové a televízne vysielanie". Návrh novely zákona podporí SNS až vtedy, keď "budú predložené jasné vízie budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania bude napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie, keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania, od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry". Maďarič zvýšenie koncesií považuje za zvýšenie nezávislosti. Programové vyhlásenie vlády schválila Koaličná rada, vláda aj Národná rada SR. Preto ministra kultúry "nepríjemne zaskočilo, že jeden z koaličných partnerov cez médiá oznámil svoj zámer tento cieľ nepodporiť". Ak prídu k novele zákona konštruktívne pripomienky, ktoré budú viesť k splneniu cieľa, Maďarič je ochotný ich zohľadniť. RTVS má dnes podľa jeho slov preukázateľné výsledky aj víziu rozvoja. "Nerozumiem prístupu koaličných partnerov, ktorí súhlasili s programovým vyhlásením vlády. Akokoľvek sa budeme tváriť, že vládny program je svätý, po tomto precedense už sväté nie je nič," povedal v 6. júna Marek Maďarič.
V reakcii na vyhlásenia Maďariča SNS uviedla, že bude o situácii rokovať vo vnútri strany a potom aj s koaličnými partnermi. Národniari deklarovali, že aj pre nich platí záväznosť programového vyhlásenia vlády. Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára všetci si musia uvedomiť, že čo je v programovom vyhlásení vlády, je záväzné. Bugár upozornil, že ak by si koaliční partneri hneď na začiatku vyberali, čo sa bude plniť a čo nie, išlo by o koniec koalície. Pre stranu Sieť je dôležité plnenie programových záväzkov vlády, vrátane optimalizácie financovania RTVS. Preto budú trvať na plnení všetkých záväzkov vyplývajúcich z programového vyhlásenia vlády.
Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017 a jej návrh sa dá pripomienkovať do 10. júna. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o tretí vysielací okruh. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur, teda na sumu, ktorá sa približne rovná zvýšeniu o infláciu. Návrh počíta aj s rozšírením skupiny oslobodených od platenie koncesií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.