5. 6. 2016

Sme v štádiu doladenia

Sme v štádiu doladenia

O návrhu zákona, ktorý má zvýšiť tzv. koncesionárske poplatky, bude potrebné ešte diskutovať a prehodnotiť napríklad spôsob zvýšenia. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec Národnej rady SR Miroslav Číž (Smer-SD).
Podľa Číža je však dostatok času na to, aby sa štandardnou diskusiou dospelo k dohode a k tomu, aby do konca roka došlo i k "legislatívnym výstupom". Za problém a ani za spor súčasnú tému koncesií nepovažuje, ale zároveň je presvedčený, že rôzne názory by mali byť prediskutované najskôr v koaličnej diskusii. "Sme v štádiu doladenia koaličných mechanizmov," uviedol v tejto súvislosti.
Ani podľa Jaroslava Pašku (SNS) nejde o spor, ale o dialóg a námet na diskusiu o tom, ako by malo vyzerať vysielanie RTVS. "A samozrejme aj tom, aby financovanie nebolo spochybniteľné," povedal Paška.
Milana Krajniak (Sme rodina-Boris Kollár) je presvedčený, že nejde o žiadnu diskusiu, ale prebiehajúci boj o moc, ktorý sa týka aj médií. „RTVS je kľúčové médium, na ktoré má vláda vplyv," upozornil Krajniak a vyslovil názor, že dve skupiny v Smere a predseda SNS Andrej Danko si v súčasnosti pripravujú pozície na to, aby prevzali miesto po Robertovi Ficovi. Ten podľa Krajniaka "už s určitosťou v budúcich voľbách kandidovať nebude".
Ako boj o moc vo vnútri koalície vníma súčasnú tému ohľadom koncesionárskych poplatkov aj Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA). "Základná správa pre ľudí je, že sa koncesie nebudú zvyšovať," uviedol.
Zástupcovia Smeru i SNS označili pohľad opozičných politikov za nezmysel. "Vo vládnom programe sa hovorí, že sa budeme zaoberať financovaním a vývojom financovania RTVS, presne v tomto zmysle sme vniesli námietku," povedal Paška. Číž nazval názory opozičných partnerov za snahu rozoštvať koalíciu. "Je to čisto vecný problém," zopakoval k téme koncesií.

Copyright © TASR 2016