10. 6. 2016

Podnikatelia odmietajú vyššie poplatky za RTVS, lebo ich platia dvakrát

Podnikatelia odmietajú vyššie poplatky za
RTVS, lebo ich platia dvakrát


Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) odmieta avizované zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov za služby RTVS, lebo to považuje za nekoncepčné a nezmyslené riešenie. Podnikatelia totiž tvrdia, že poplatky platia dvakrát a nahrádzajú ich neefektívny výber od domácností.
PAS navrhuje, aby sa RTVS financoval zo štátneho rozpočtu a odvodom pri kúpe prijímača. "Ak sa poplatky zachovajú, treba ich platiť ročne a oslobodiť od nich malé firmy. Zvýšenie poplatkov zbytočne zaťažuje podnikateľov zvýšenými nákladmi, ktoré by vlastne ani nemali platiť. Rozhlas a televíziu totiž nemôžu používať firmy, ale iba ľudia, ich pracovníci. Tí však koncesionárske poplatky platia aj doma, RTVS ich teda vyberá duplicitne," tvrdí aliancia.
PAS sa odvoláva na test vykonaný Slovak Business Agency, ktorý bol zameraný na to, aký dosah bude mať plánované zvýšenie koncesionárskych podnikov na malé a stredné podniky. Podľa jej správy by sa nárast základnej sadzby o 50 percent prejavil vyššími nákladmi podnikateľov o zhruba 3,5 milióna eur ročne, ich administratívne náklady by sa tiež mierne zvýšili.
"Štát má administratívne náklady na výber týchto poplatkov zhruba vo výške milión eur. Popri výbere poplatkov však RTVS dostáva aj dotácie zo štátneho rozpočtu, tento rok by to napríklad malo byť zhruba 26 miliónov eur," uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.
Zároveň poukázal na to, že RTVS odôvodňuje potrebu zvýšenia koncesionárskych poplatkov nedostatkom peňazí. "Na druhej strane ich nevyberá dostatočne efektívne. Podľa jej vlastného odhadu platí poplatky zhruba 1,2 milióna domácností, ďalších 200.000 ich neplatí. Ak by platili, ročné príjmy RTVS od domácností by sa zvýšili z vyše 60 na 72 miliónov eur. Úplne by teda nahradili terajšie poplatky od firiem aj zamýšľané zvýšenie," argumentuje Kremský.
Podľa jeho slov sa objavujú informácie, že výber poplatkov RTVS ani administratívne nezvláda. "Napríklad občanom, ktorí sa na ich platenie prihlásia, neposiela faktúry. Navyše sa navrhuje oslobodenie od poplatkov pre poberateľov dávky v hmotnej núdzi, platiteľov bude teda ešte menej. Je logické, že pre RTVS je jednoduchšie vymáhať poplatky od podnikateľov, ako od nezamestnaných a domácností s nízkym príjmom," uviedol.
PAS preto žiada vládu a vedenie RTVS, aby sa vrátili ku koncepcii financovania RTVS priamo zo štátneho rozpočtu. "Podnikatelia rozpočet napĺňajú miliardami eur daní z príjmu, dane z pridanej hodnoty a spotrebných daní. Nevidíme preto dôvod na to, aby štát každý nedostatok peňazí v niektorej svojej inštitúcii riešil zavedením alebo zvýšením nejakého poplatku na účet občanov a podnikateľov. Ak sú štátny rozhlas a televízia pre chod krajiny potrebné, v štátnom rozpočte sa musia nájsť peniaze na ich financovanie," vyhlásil Kremský.
Pokiaľ by nebolo možné zrušiť koncesionárske poplatky pre podnikateľov, PAS navrhuje aspoň ich zmenu na ročný poplatok, čo by výrazne znížilo administratívnu náročnosť. "PAS navrhuje aj výnimku z platenia poplatkov pre firmy s menej ako piatimi zamestnancami ako nástroj na podporu malého a stredného podnikania," dodal Kremský.
Otázkou koncesionárskych poplatkov sa bude zaoberať v pondelok (13.6.) Koaličná rada. S ich zvyšovaním má problém SNS. Je presvedčená, že ešte pred zvyšovaním poplatkov musí RTVS prejsť "výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou". Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) návrh na zvýšenie poplatkov neplánuje stiahnuť, je ochotný akceptovať konštruktívne zásadné pripomienky. Avizoval však, že ak jeho návrh neprejde, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani demisiu.

Copyright © TASR 2016