8. 6. 2016

INESS a Konzervatívny inštitút za zrušenie koncesií pre firmy

INESS a Konzervatívny inštitút
za zrušenie koncesií pre firmy


Zrušenie úhrady zamestnávateľov za služby RTVS navrhujú INESS Inštitút ekonomických a spoločenských analýz spolu s Konzervatívnym inštitútom M. R. Štefánika. S týmto cieľom organizácie iniciovali hromadnú pripomienku verejnosti k návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorý sa dá pripomienkovať do piatka 10. júna. Podľa INESS a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika je "táto úhrada nesystémová, znižuje transparentnosť financovania RTVS a de facto núti občanov, ktorí sú aj zamestnancami, platiť za tú istú službu dvakrát". Navrhujú tiež zachovať súčasný stav, v ktorom o zvyšovaní úhrady rozhodujú poslanci Národnej rady SR. "Len tak je možné zachovať možnosť verejnosti vyjadriť sa k návrhu na zvyšovanie tejto úhrady," uvádza sa v tlačovej správe k hromadnej pripomienke, ktorú agentúre SITA poskytol Richard Ďurana z INESS. Hromadná pripomienka verejnosti je dostupná na: http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=860294. "Samotnú existenciu platby zamestnávateľa považujeme za nesystémovú, ktorá znižuje transparentnosť financovania verejnej služby. Výber týchto prostriedkov je zbytočne nákladný a vo svojej povahe predstavuje dvojité zdanenie občanov," píšu autori hromadnej pripomienky.
Ako sa medzi iným uvádza v hromadnej pripomienke, "skutočným prijímateľom služieb RTVS sú a môžu byť len samotní občania, firmy vysielanie prijímať nemôžu". Argumentujú, že platby od firiem sú duplicitné, lebo "zamestnávateľ platí úhradu za služby verejnosti z výdavkov, ktoré by inak mohli byť použité na mzdy alebo zisk majiteľa". Platenie tzv. koncesionárskych poplatkov podľa INESS a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika prináša firmám zbytočné byrokratické náklady, lebo musia neustále sledovať počet zamestnancov a podľa toho zvyšovať alebo znižovať výšku úhrady pre RTVS. "To vyžaduje dodatočné zamestnávanie človeka, respektíve pracovný čas už zamestnaného človeka. Odhadujeme tento výdavok na milión eur ročne," píšu v texte hromadnej pripomienky, v ktorej ďalej upozorňujú na to, že zvýšenie koncesií bude "prekážka tvorby pracovných miest" a tiež zaťaží malé podniky.
Cieľom návrhu novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS je zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Návrh je súčasťou programového vyhlásenie vlády a ministerstvo kultúry návrh novely do medzirezortného pripomienkového konania predložilo 23. mája. Pripomienkovať sa dá do 10. júna. Výška tzv. koncesií sa nemenila 13 rokov. Základná mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur. Cieľom úpravy "je finančne stabilizovať verejnoprávne vysielanie na Slovensku, zaviesť nezávislý, transparentný a flexibilný systém stanovovania úhrady, oslobodiť najslabšiu sociálnu skupinu od povinnosti platiť úhrady, znížiť administratívnu záťaž platiteľov úhrady a v neposlednom rade poskytnúť poslucháčom a divákom obsahovú protihodnotu za zvýšené úhrady".
RTVS sa podľa MK SR "v posledných rokoch podarilo zvýšiť svoj kredit, čoho dôkazom je aj zvýšená sledovanosť a spokojnosť divákov a poslucháčov" a preto je oprávnené štandardným spôsobom vyriešiť financovanie RTVS. Primeranosť výšky tzv. koncesií bude podľa návrhu posudzovať Komisia pre hodnotenie financovania verejnoprávneho vysielania, ktorú ministerstvo kultúry vytvorí ako svoj poradný orgán. Výška úhrad sa má prehodnocovať každé dva roky. Má odrážať "celkový vývoj nákladov v mediálnej oblasti, ale aj hospodárnosť, efektívnosť a účinnosť vynakladania finančných prostriedkov RTVS ako aj mnohé ďalšie faktory". Zloženie sedemčlennej komisie bude podľa MK SR založené na transparentnosti a odbornosti. V komisii, ktorá bude odporúčať ministrovi zvýšenie tzv. koncesií, budú odborníci z oblastí televízneho vysielania, rozhlasového vysielania, technického zabezpečenia programovej služby a technologického rozvoja, tvorby a výroby slovenských audiovizuálnych diel, tiež z oblasti práva, audítor a ekonóm. Zároveň MK SR navrhuje, "aby od povinnosti platiť úhradu bola oslobodená sociálne najslabšia skupina obyvateľov, a to poberatelia dávky v hmotnej núdzi a osoby spoločne posudzované s poberateľom dávky v hmotnej núdzi", teda ľudia žijúci v jednej domácnosti. Ďalej sa tiež navrhuje zrušiť preukazovaciu povinnosť platiteľov úhrady a aj osôb, ktoré sú od platenia úhrady oslobodené. Skutočnosti rozhodujúce pre platenie úhrady alebo oslobodenie od jej platenia budú RTVS platitelia úhrady len oznamovať. RTVS si údaje overí napríklad cez Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny či Sociálnu poisťovňu. Návrh novely bližšie špecifikuje služba verejnosti v oblasti vysielania, na ktorej finančné zabezpečenie slúži RTVS príjem z úhrad. "Zároveň návrh predpokladá vytvorenie novej televíznej programovej služby a bohatší obsah nielen v oblasti nových médií," dodáva sa v predkladacej správe.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.