9. 6. 2016

Sedem eur za RTVS znesiteľné

Sedem eur za RTVS znesiteľné


Zvýšenie koncesionárskeho poplatku zo súčasných 4,64 eura na sedem eur by bolo pre poslanca Národnej rady SR za SNS Karola Farkašovského znesiteľné. Tvrdí, že ide o jeho osobný názor, nie postoj SNS. Tá má so zvýšením koncesií problém. Farkašovský zároveň odmieta, že by táto téma spôsobila koaličnú krízu. Minister kultúry Marek Maďarič na svojom návrhu trvá, nevylúčil ani podanie demisie, ak neprejde. Zvyšovanie koncesionárskych poplatkov bude riešiť v pondelok koaličná rada.
„Zvýšenie na sedem eur je celkom znesiteľné,“ povedal Farkašovský na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Zdôraznil, že ide o jeho osobný názor. „Nepovedal som, že SNS je za zvýšenie,“ poznamenal s tým, že koaličná rada bude o tom diskutovať. Odmietol reči o vládnej kríze. „Nie je to národná ani koaličná katastrofa. Koalícia funguje ďalej, ako bolo dohodnuté a aj v tomto je tendencia, aby sme dospeli k nejakému konsenzu, ktorý bude vhodný a prijateľný tak pre verejnosť, ako aj pre RTVS,“ doplnil. Farkašovský chce zároveň mimoriadny výbor, kde by sa riešila aj otázka financovania RTVS.
Poslanec za OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič je skôr za zrušenie koncesionárskych poplatkov, ktoré považuje za špeciálnu daň, a nie za úhradu za službu RTVS. Financovanie RTVS by malo byť podľa neho naviazané na hrubý domáci produkt (HDP). „RTVS má byť platená z presne určeného percenta, presnejšie 0,142 percenta z HDP, čo sa rovná približne 100 až 120 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Takto by sme vedeli vyskladať skutočne kvalitné médium verejnej služby,“ povedal po rokovaní výboru.
Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) so zrušením koncesií a viazaním financovania RTVS na HDP nesúhlasí. Mohlo by podľa neho znamenať zánik verejnoprávnej RTVS. Koncesie podľa neho treba zvýšiť. „Koncesionársky poplatok nebol 12 alebo 13 rokov zvýšený. Treba isté veci nanovo otvoriť a nanovo sa o nich baviť. Sú iné podmienky ako v minulosti. Reštart je legitímny,“ vyhlásil na rokovaní. Zdôraznil, že na stole ešte nie je definitívny návrh. Zmena zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Potom by mal ísť na schválenie do vlády a do parlamentu. Môže sa ešte meniť.
Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, ktorý presadzuje zvýšenie koncesií, si želá aby zmena financovania RTVS priniesla to, čo má. „Upevnila naše postavenie a umožnila robiť viac pre našich divákov a poslucháčov. A či to bude v tomto období alebo po mojom funkčnom období, je jedno, kľúčové je, že to bude,“ uviedol.
Suma sedem eur podľa neho nevychádza z ideálnych potrieb RTVS, ale z prienikov možností, sociálneho dopadu aj inflácie. Poukázal na to, že Česi platia podobnú sumu, ako sa navrhuje u nás, ale platí ju dvojnásobok domácností ako na Slovensku vrátane dôchodcov. RTVS by aj po zvýšení podľa Miku získala na koncesiách menej ako Česká televízia. Môže za to aj oslobodenie od poplatkov. „Kategória oslobodených sa ešte rozšíri,“ dodal Mika.
Za vyššie poplatky by mali ľudia dostať tretí program venovaný športu, posilniť by sa malo regionálne vysielanie a malo by dôjsť k rozvoju umeleckých telies. Šport podľa Miku musí odísť z Jednotky a Dvojky, aby tieto dva programy mohli ponúknuť viac domácej tvorby, detských programov aj vzdelávania. Samostatný program by mal šport dostať preto, že je to podľa Miku žiadaný obsah.
Poslanci riešili aj obsah RTVS. Miroslav Číž zo Smeru-SD je sklamaný napríklad z relácie Michala Havrana. Poukázal na to, že pracuje aj pre denník Sme. Číž sa preto zamýšľa nad objektívnosťou. „K hospodáreniu RTVS výhrady nemám,“ poznamenal. Farkašovský má zas výhrady k jazykovej úrovni a moderovaniu a spravodajstvo podľa neho treba strážiť. Aj publicistika by podľa neho mohla byť mnohostrannejšia.

Copyright © TASR 2016