22. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalú novinárku Chrystiu Freelandovú v utorok vymenovali za novú ministerku financií - ako prvú ženu v dejinách krajiny, informovala agentúra AP.
Freelandová, ktorú do funkcie vymenoval premiér Justin Trudeau, nahradí Billa Morneaua. Ten v pondelok ohlásil svoju rezignáciu.
"Je čas, aby sme rozbili tú neviditeľnú bariéru," povedala Freelandová, ktorá si udrží i funkciu vicepremiérky.
Freelandová má zásluhy na dosiahnutí dohody o voľnom obchode s USA a Mexikom a má dôveru premiéra Trudeaua. Predtým už vo vláde zastávala viacero významných funkcií vrátane ministerky zahraničných vecí či ministerky pre medzinárodný obchod.
Morneauovo rozhodnutie prišlo po etickom škandále a údajných nezhodách s premiérom Justinom Trudeauom týkajúcich sa výdavkov na oživenie ekonomiky zasiahnutej koronavírusovou pandémiou.
Kanada zažíva najhoršiu hospodársku krízu od druhej svetovej vojny z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, uvádza na svojej webovej stránke stanica BBC. Trueadu podľa BBC prerušil činnosť parlamentu do 23. septembra.

Bývalého maltského premiéra Josepha Muscata v piatok vypočúvala polícia v rámci prebiehajúceho vyšetrovania vraždy tamojšej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Muscat však poprel, že by bol považovaný za podozrivého, informovali agentúry Reuters a AFP.
Caruanová Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. S troma mužmi podozrivými z umiestnenia bomby do auta v súčasnosti prebieha súdny proces.
Muscat sa vzdal funkcie premiéra v januári pod tlakom verejnosti pobúrenej tým, že ľudia z okolia predsedu vlády mohli byť zapletení do vraždy a ovplyvňovať aj jej vyšetrovanie. Muscat sa totiž priatelil a dostal drahé dary od podnikateľa Yorgena Fenecha, ktorý je v prípade vraždy novinárky obvinený zo spolupáchateľstva. Fenech, ktorého zadržali vlani v novembri, obvinenia odmieta.
Muscata vypočúvali v piatok popoludní na polícii v obci Floriana neďaleko hlavného mesta Valletta približne hodinu v súvislosti s Fenechovou výpoveďou. "Odpovedal som na všetky ich otázky a polícia opäť potvrdila, že nie som považovaný za podozrivého," povedal novinárom, ktorí naňho čakali pred budovou miestnej polície.
Fenech mal údajne prepojenie aj na vedúceho Muscatovej kancelárie Keitha Schembriho. Podľa správ maltských médií Fenech vyšetrovateľom povedal, že Muscat sa ho opýtal, či sa Schembri objavil v tajných nahrávkach, ktoré zhotovil sprostredkovateľ novinárkinej vraždy Melvin Theuma. Fenech údajne odpovedal, že robí všetko pre to, aby Schembriho ochránil. Muscat tieto obvinenia poprel.

Technologickí giganti, ako je Apple či Google, čelí tlaku mediálnych spoločností, ktoré pre seba chcú dosiahnuť lepšie podmienky, napísal dnes spravodajský server BBC. Združenie Digital Content Next (DCN), ktorého členom je napríklad denník The New York Times, sa obrátilo na Apple so žiadosťou, aby si bral menší podiel za sprostredkovanie digitálneho predplatného. Google sa skôr tento týždeň dostal do sporu s austrálskym regulačným úradom, ktorý si želá, aby vyhľadávač platil za spravodajský obsah.
Zatiaľ čo technologické spoločnosti ako Apple a Google rastú, nemálo mediálnych podnikov sa potýka s existenčnými problémami.
Združenie DCN vedľa menovaného denníka The New York Times zastupuje napríklad listy The Washington Post či The Wall Street Journal. Na šéfa Applu Tima Cooka sa organizácia obrátila vo štvrtok. Žiadajú po ňom lepšie podmienky za sprostredkovanie predplatného vo virtuálnom obchode, v ktorom Apple ponúka aplikácie.
Mediálne spoločnosti zvyčajne Applu za nového abonentov postupujú 15 až 30 percent z tržby. Amazon, ktorý v obchode ponúka svoju službu Prime Video, má však podmienky výhodnejšie. A práve tých sa domáha aj združenia DCN.
Tento mesiac sa Apple tiež dostal do sledovaného sporu so štúdiom Epic Games, majiteľom obľúbenej počítačovej hry fortným. Apple aj firma Google odstránili fortným zo svojich ponúk mobilných aplikácií kvôli aktualizácii, ktorá porušuje ich pravidlá o platbách vnútri aplikácií.
Studio reagovalo dopredu pripravenými žalobami proti obom spoločnostiam, ktoré obviňuje z monopolistického správania. Ani Epic Games nie je spokojných s podielom 30 percent z tržby, ktorý si Apple berie, ak niekto v hre platí prostredníctvom jeho virtuálneho obchodu.


Austrálska komisia pre ochranu hospodárskej súťaže a spotrebiteľov (ACCC) skôr tento týždeň zverejnila návrh zákona, podľa ktorého by spoločnosti ako Google či Facebook mali platiť za využívanie spravodajského obsahu. Google plán austrálskej vlády obratom kritizoval a ďalej v tejto súvislosti varoval, že navrhované zmeny by mohli ohroziť fungovanie jeho bezplatných vyhľadávacích služieb v Austrálii.
"Nekvalitné 'titulkové' spravodajstvo bude zrejme vždy zadarmo, ale novinárčina s pridanou hodnotou má značné náklady. Ak sa nezaplatí, stratí na cene, alebo zmizne," varuje profesor Michael Wade, ktorý pôsobí na švajčiarskom medzinárodnom inštitúte pre rozvoj manažmentu (IMD). "Google, Facebook a ďalšie ju bez dôsledkov poskytovali zadarmo až príliš dlho," povedal Wade BBC.
Spoločnosť Google skôr tento rok informovala, že pracuje na licenčnom programe, ktorý má byť spustený do konca roka. S niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a Nemecku sa dohodla, že im bude platiť za kvalitný obsah.
Medzi prvými sa Google dohodol s nemeckými listami Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit a Rheinische Post, ďalej s austrálskymi skupinami Schwartz Media, The Conversation a Solstice Media, a takisto s brazílskymi Diários Associados a A Gazeta.

Copyright © TASR 2020




V Bielorusku znovu rušia alebo blokujú desiatky nezávislých webov a kritických médií. Novinárske združenie vyzvalo vedenie krajiny, aby tlak na médiá ukončilo a umožnilo slobodne informovať o súčasnom dianí.
Situácia v Bielorusku sa zdá byť v slepej uličke, napísal ruský denník Kommersant s tým, že Lukašenkovi odporcovia pokračujú v protestoch a štrajkoch, ale ich účinnosť budí čím ďalej väčšie pochybnosti. Východiskom by mohli byť rokovania, avšak Lukašenko debatovať s odporcami nemieni, ani nejaví ochotu vypočuť medzinárodných hráčov, dodal denník.



Copyright © ČTK 2020



Sociálna sieť Facebook odstránila alebo obmedzila tisícky skupín a účtov, ktoré propagovali alebo zdieľali obsah súvisiaci s konšpiračnou teóriou QAnon. Opatrenie je súčasťou novej politiky, ktorej cieľom je obmedziť riziká pre verejnú bezpečnosť, ktoré predstavujú QAnon, "offline anarchistické skupiny" a milície so sídlom v Spojených štátoch, informuje spravodajský portál BBC.
Spoločnosť Facebook uviedla, že na svojej rovnomennej platforme odstránila viac ako 790 skupín, 100 stránok a 1 500 reklám súvisiacich s QAnon. Obmedzenia uvalila na ďalších viac ako 1 950 skupín a 440 stránok. Na službe Instagram v tejto súvislosti obmedzila viac ako 10-tisíc kont.
Facebook tiež odstránil obsah aj ďalších "milícií a tých, ktorí podporujú výtržnosti", okrem iných aj niekoľko skupín antifa.
Firma uviedla, že majú čoraz väčšie obavy zo skupín, ktoré "oslavovali násilné činy, preukázali, že majú zbrane a naznačujú, že ich použijú, alebo mali individuálnych nasledovníkov so vzorcami násilného správania". Preto zaviedla nové pravidlá, na základe ktorých skupiny, stránky a účty na Instagrame súvisiace s týmito hnutiami odstráni, ak budú diskutovať o potenciálnom násilí, a to aj s využitím nepriameho vyjadrovania sa a symbolov, a tiež im zakáže inzerovať, predávať produkty a získavať finančné prostriedky na ich podporu. Ľudia stále budú môcť zverejňovať obsah na podporu daných skupín a hnutí, Facebook im však obmedzí možnosť organizovať sa, a teda že ich nebude odporúčať používateľom, zníži poradie ich obsahu v noviniek a vo výsledkoch vyhľadávania obmedzí súvisiace tituly a hashtagy.
Minulý mesiac zakročili proti podporovateľom teórie QAnon aj Twitter a TikTok.
Ako vysvetľuje spravodajský portál BBC, QAnon je rozsiahla konšpiračná teória, ktorá sa z okraja sociálnych médií dostala do hlavného prúdu pozornosti. Jej nasledovatelia podporujú amerického prezidenta Donalda Trumpa a veria, že sa vysokopostavení zradcovia sprisahali proti nemu. Podporovatelia QAnon sa spájajú s početnými ďalšími nepravdivými tvrdeniami, ktoré sa rozšírili na internete. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) minulý rok vydal varovanie o "domácich extrémistoch motivovaných konšpiračnými teóriami" a QAnon označil za potenciálnu vnútornú extrémistickú hrozbu.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Jack Sherman

Zomrel Jack Sherman
Vo veku 64 rokov zomrel gitarista americkej rockovej skupiny Red Hot Chili Peppers Jack Sherman. Informovali o tom v sobotu na účte na Instagrame členovia tejto formácie. Príčinu Shermanovej smrti však neuviedli, píše spravodajská stanica Sky News.
"My z rodiny RHCP by sme chceli Jackovi Shermanovi, ktorý nás opustil, zaželať pokojnú plavbu na druhý svet," napísala hudobná formácia na spomínanej sociálnej sieti.
"Jack si zahral na našom debutovom albume (The Red Hot Chili Peppers), ako aj na našom prvom turné po Spojených štátoch (v roku 1984). Bol výnimočným človekom a ďakujeme mu za všetky dobré i zlé časy, ako aj za všetky ostatné," uviedli členovia Red Hot Chili Peppers.
Sherman sa k Red Hot Chili Peppers pridal v decembri 1983, keď nahradil zakladajúceho člena skupiny Hillela Slovaka. Ten sa ku skupine vrátil opäť v roku 1985.
Neskôr sa Sherman podieľal aj na ďalších albumoch kapely, ako napríklad The Abbey Road E.P. či Mother's Milk. Spolupracoval aj s ďalšími svetoznámymi hudobníkmi, ako napríklad s Bobom Dylanom či s Georgeom Clintonom, doplnila BBC.


Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

21. 8. 2020

HOAX: Citát V. Putina o tom, že liberáli sú horší ako nacisti, je vymyslený

HOAX: 



 Citát V. Putina o tom, že liberáli sú horší ako nacisti, je vymyslený


Na slovenskom facebooku sa šíril príspevok, podľa ktorého mal ruský prezident Vladimir Putin v júli, počas prejavu na moskovskej vojenskej akadémii, prirovnávať liberálov a liberálnu demokraciu k nacistickej ideológii. Neexistujú však žiadne dôkazy o tom, že by Putin niečo také povedal, a žiadnu vojenskú akadémiu v júli tohto roku ani nenavštívil. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Facebookový profil s názvom Nezávislé spravodajstvo uverejnil 19. júla 2020 príspevok, ktorý zdieľalo viac ako 3700 používateľov Facebooku. Príspevok obsahoval údajný citát ruského prezidenta Putina: "Pokiaľ budem prezidentom, nikdy nedovolím, aby Rusko zasiahol mor liberalizmu. Liberál je horší ako nacista, nacizmus aj liberálna demokracia majú za cieľ to isté, zotročiť národy."
V príspevku sa ďalej tvrdilo, že Putin tieto slová predniesol 18. júla na Moskovskej vojenskej akadémii.
Nie je to pravda. Novinári z moskovskej pobočky AFP nenašli v nijakom relevantnom ruskom alebo zahraničnom médiu zmienku o tom, že by ruský prezident 18. júla navštívil moskovskú akadémiu, keď mal podľa príspevku povedať tieto slová.
Oficiálna stránka Kremľa taktiež neuvádza nič podobné v prezidentovom termínovom kalendári. Na nej sú zverejnené výstupy zo všetkých Putinových stretnutí s predstaviteľmi štátnych inštitúcií, podnikov, jeho telefonáty s lídrami iných štátov alebo iné vystúpenia.
Ani v predchádzajúcich či nasledujúcich dňoch Putin nebol na návštevách škôl; v piatok 17. júla mal videokonferenciu s členmi Bezpečnostnej rady, v nedeľu 19. júla listom gratuloval baníkom a metalurgom a v pondelok 20. júla bol na pracovnej návšteve Krymu.
Agentúra AFP hľadala informácie o Putinovej návšteve vojenskej akadémie aj na stránkach jednotlivých vojenských škôl v Moskve. V Moskve sa nachádzajú dve vojenské akadémie — Vojenská akadémia generálneho štábu ozbrojených síl Ruska a Vojenská akadémia strategických raketových síl. V hlavnom meste Ruskej federácie sa nachádza aj jedna vojenská univerzita — Vojenská univerzita Ministerstva obrany Ruskej federácie, a ďalšie štyri vojenské vysoké školy či inštitúcie vyššieho vzdelávania. Na webe žiadnej z nich sa nenašli zmienky o júlovej návšteve prezidenta.
Putin koncom júna tradične usporadúva recepciu pre absolventov vojenských škôl, na ktorej má aj slávnostný príhovor. Bolo tomu tak v rokoch 2018 i 2019. Pre opatrenia súvisiace s pandémiou COVIDu-19 však tento rok prezident predniesol svoj príhovor prostredníctvom videa ešte v máji. Jeho krátky príhovor neobsahoval žiadne zmienky o liberalizme či liberálnej demokracii.
Podľa zistení AFP neexistuje ani dôkaz o tom, že by Putin niekedy verejne vyhlásil, že "liberálna demokracia a nacizmus majú rovnaké ciele" alebo že "liberál je horší ako nacista".
Ruský prezident kritizoval liberalizmus a liberálnu demokraciu v rozhovore pre Financial Times v júni 2019. V rozhovore však povedal: "Liberálne myšlienky zastarali. Dostali sa do konfliktu so záujmami veľkej väčšiny obyvateľstva".
AFP už vyvrátila aj iné nepravdivé výroky o Putinových výrokoch z profilu Nezávislé spravodajstvo, ktorý pravidelne zdieľa protieurópsky a protizápadne zamerané tvrdenia.


Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



"Jediná vec, ktorú žiadam od silových zložiek, je nebiť tých ľudí, ktorí už sú na zemi. Koniec koncov, sme Slovania, ak už niekto padol a leží, už ho netreba biť, Chápte, vy aj naše deti ste využívaní ako potrava pre delá! Dnes už vo veľkom počte prišli z Poľska, Holandska, Ukrajiny"ľudia zo zahraničia" sú "vyvolávačmi" a organizátormi toho, čo sa v Bielorusku deje. V popredí sú ľudia s kriminálnou minulosťou, navyše s veľmi 'slušnou' kriminálnou minulosťou." 
Alexandr Lukašenko

"Pokiaľ si dobre pamätám, lekárov som neavizoval."
Igor Matovič

"Sledujeme len slepé kopírovanie cudzích názorov. Už som odsúdil násilie proti protestujúcim v Bielorusku, tak ako som ho tvrdo kritizoval pri pohľade na ulice vo Francúzsku, Španielsku a iných vyspelých demokraciách. Do vnútorných záležitostí Bieloruska jednostrannou podporou politickej opozície by ale Matovič, Korčok a ďalší nemali zasahovať. V Bielorusku vidím pokus o realizáciu modelu, ktorý sa použil na Ukrajine, ale prvky, ktorého sme videli aj na Slovensku, kde došlo k hrubému politickému zneužitiu vraždy novinára a jeho pamiatky na útok proti legitímnej vládnej moci."
Robert Fico
.

TV Markíza prinesie v priamom prenose veľké finále prestížnej Ligy majstrov


TV Markíza prinesie v priamom prenose 
veľké finále prestížnej Ligy majstrov 


Najočakávanejší zápas na klubovej futbalovej scéne spozná svojho víťaza v nedeľu, 23. augusta 2020, v portugalskom Lisabone.


Televízia Markíza prinesie divákom v netradičnom augustovom termíne vyvrcholenie najprestížnejšej futbalovej klubovej súťaže. Tohtoročná edícia Ligy majstrov spozná svojho víťaza v nedeľu, 23. augusta 2020, v portugalskom Lisabone.

Pôvodne sa finále malo konať 30. mája 2020 na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule, ale po marcovom nástupe pandémie koronavírusu v Európe sa aj futbal musel zmieriť s viacmesačnou prestávkou a veľkými organizačnými zmenami. Súboj o „ušatú trofej“ bude hostiť Estádio da Luz (Štadión svetla), kde hráva svoje domáce zápasy Benfica Lisabon.

"Aj napriek tomu, že finále Ligy majstrov sa bude hrať bez účasti fanúšikov na štadióne, tak veríme, že divákom ponúkneme prostredníctvom televízie Markíza skvelý futbalový zážitok. Aj pre redakciu športu je samotný finálový súboj top momentom tohto roka a tešíme sa, že v nedeľu 23. augusta zažijeme horúci futbalový večer," povedal Martin Lisý, šéfredaktor športovej redakcie TV Markíza.

Živé vysielanie štúdia Ligy majstrov odštartuje na obrazovkách TV Markíza v nedeľu, 23. augusta 2020 od 20:30 hod., moderátor Daniel Očenáš privíta v štúdiu zaujímavých hostí z radov futbalových expertov. Zápas bude komentovať Slávo Jurko a v úlohe spolukomentátora sa predstaví Marek Sapara, bývalý slovenský futbalový reprezentant a v súčasnosti asistent trénera v MFK Ružomberok. 

NEZABUDNIME!

NEZABUDNIME!

20. 8. 2020

RADA RTVS

RADA RTVS
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predpokladá nárast vysielania v rómskom jazyku po sčítaní obyvateľov v roku 2021. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS to uviedol Attila Lóvasz, šéf menšinového vysielania RTVS a Rádia Patria, ktoré vysiela pre národnostné menšiny a etnické skupiny na Slovensku. Po roku 2011 nemalo rómske vysielanie kapacity na zvyšovanie, RTVS si tak tieto kapacity musela časom nájsť. Postupne sa tiež zavádzal spravodajsko-publicistický stabilný polhodinový formát pre Rómov. Podľa Lóvasza majú národnostné formáty televízie dosah na tri až 20-tisíc divákov.

Ako ďalej priblížil, zákon o RTVS predpisuje samostatné organizačné jednotky pre výrobu programov národnostných menšín. Úlohou RTVS je zabezpečovanie regionálneho vysielania a vysielanie obsahovo a regionálne vyvážených programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území SR.

V rozhlasovom vysielaní však nastáva pokles sledovanosti rozhlasu ako médiatypu. Udržanie dosahu rozhlasového národnostného vysielanie bez zmeny prístupu je tak nemožné. Podľa Lóvasza však problém s pokrytím vyrieši až digitalizácia.

V televíznom národnostnom vysielaní je, ako vysvetlil, potrebná aj výroba umeleckých, dokumentárnych či dramatických formátov. Časová dotácia národnostného vysielania by mala preto rozumne a efektívne rásť. V budúcnosti bude podľa Lóvasza potrebné aj vytvorenie plnohodnotného spravodajského, informačného webu pre veľké národnosti a informačných webov pre málopočetné národnosti.

O tom, že rozhlasové formáty sú dostupné, no nie v dobrej kvalite, informovala členka rady RTVS Ildikó Nagy. Ďalšia z členiek rady, Dóra Hushegyiová, si zároveň myslí, že RTVS nebude mať finančné prostriedky pre rozšírenie národnostného vysielania.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Lászlo Bukovszky uviedol, že na prvom mieste je v tejto súvislosti potrebné zvýšenie vysielacieho času pre národnostné menšiny. Zlepšiť by sa tiež mala propagácia národnostných relácií či spolupráca RTVS s národnostnými spolkami. Predseda Rady RTVS Igor Gallo dodal, že je dôležité pozrieť sa aj na to, čo národnostné menšiny potrebujú a čo im je RTVS schopná ponúknuť a tam nájsť spoločný prienik. „Uvedomujeme si, že národnostno-etnické vysielanie vo verejnoprávnom médiu je dôležité a máme záujem o 




Výpadok z príjmov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavuje k 30. júlu približne deväť miliónov eur. Rádiotelevízia zároveň predpokladá, že do konca roka bude tento výpadok približne 10,5 milióna eur. Informovala o finančná riaditeľka RTVS Radka Doehring na dnešnom rokovaní Rady RTVS.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol, že pracovná skupina, ktorá sa zaoberá modelom financovania RTVS, zatiaľ smeruje k tomu, že ako základný zdroj financovania RTVS zostávajú koncesionárske poplatky. Rokovanie pracovnej skupiny sa na Ministerstve kultúry SR (MK SR) uskutočnilo vo štvrtok 2. júla a vo štvrtok 6. augusta. Rezník tiež informoval o tom, že finančná kontrola zo strany MK SR bola ukončená. Vyplynulo z nej, že RTVS musí vrátiť do štátneho rozpočtu približne 30-tisíc eur. Zistené nedostatky sa týkali najmä povinnosti tretích strán pri externej výrobe. Na účet RTVS zároveň dorazila kompenzácia časti výpadku úhrad za služby verejnosti, čo predstavuje osem miliónov eur.
V súvislosti s pandémiou uviedol Rezník, že programová štruktúra RTVS bude závisieť od toho, aké „tvrdé pandemické opatrenia prídu“. V prípade prísnej karantény by RTVS podľa neho zostala pri výrobe spravodajstva a troch vytypovaných relácií. RTVS má vypracovanú smernicu k opatreniam v súvislosti s ochorením COVID-19.užšiu spoluprácu a presadzovanie nejakých zámerov,“ uzavrel.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Finančný audit Ministerstva kultúry (MK) SR v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) zameraný na hospodárenie s prostriedkami štátu odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník o výsledku kontroly informoval na štvrtkovom zasadnutí Rady RTVS.
Ukončený finančný audit rezortu kontroloval obdobie za roky 2017 – 2019. "Kontrola potvrdila, že interná výroba relácií RTVS je nastavená hospodárne a procesy sú v poriadku. Odhalené nedostatky sa týkali externej výroby, keď dodávatelia neboli schopní predložiť doklady potvrdzujúce skutočné náklady vo výške 30.077 eur, teda 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov v roku 2019," povedal Rezník.
Verejnoprávny vysielateľ túto sumu už vrátil do štátneho rozpočtu. Keďže ide o pochybenie tretích strán, Rezník deklaroval, že RTVS vyvodí dôsledky a bude žiadať náhradu týchto výdavkov od dodávateľov. "Doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí. Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov," ozrejmil.
Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne. "Taktiež bolo skonštatované, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v absolútnom poriadku," dodal riaditeľ RTVS.
Kontrolu hospodárenia RTVS v rámci svojich kompetencií potvrdilo MK na konci mája. Rezort vykonáva kontrolu finančného a vecného plnenia príspevku, ktorý RTVS dostáva v rámci zmluvy so štátom.

Copyright © TASR 2020

Do súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo rekordných 220 piesní


Do súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo rekordných 220 piesní


Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže Košický Zlatý poklad sa prihlásilo 220 súťažných piesní. Na základe kritérií súťaže vybrala v dňoch 17. a 18. augusta výberová komisia dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže. Do druhej skupiny vybrala 12 piesní, ktoré budú v semifinálovom kole prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále súťaže. Semifinálové kolo odvysiela Rádio Slovensko v sobotu 19.9. o 19:05 hod. Z druhej skupiny postúpi do finále 6 piesní s najväčším počtom SMS hlasov, hlasovanie bude prebiehať od 19. do 27.septembra.
Začiatkom mája vyhlásilo košické štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska už 36.ročník pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad, ktorého finálový koncert sa uskutoční 24. októbra.
Hlavným zámerom populárnej súťaže je prezentácia a propagácia mladých talentovaných autorov a interpretov pôvodnej slovenskej populárnej hudby.
Výberová komisia, ktorá rozhodovala o postupujúcich piesňach pracovala v zložení: Peter Bič, Igor Timko a Zoli Sallai zo skupiny No Name, hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rasťo Očenáš, programový riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin a riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy.
„Som nesmierne rád, že aktuálny ročník súťaže oslovil taký veľký počet autorov a interpretov. Je to jasný signál o tom, že Košický zlatý poklad má vysoký kredit a dobré meno. Súťažiaci prvýkrát prihlasovali svoje skladby elektronicky, čo bolo určite bonusom navyše. Súťažné skladby boli žánrovo pestré - od folkovo ladených skladieb cez rockové piesne, až po deriváty etna, či elektronickej hudby. V textoch piesní dominovala večná téma lásky. Teším sa, že hudobníci a textári aj vďaka tejto súťaži RTVS môžu rozvíjať pôvodnú slovenskú populárnu hudbu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúrnej identity“ uviedol riaditeľ súťaže Ing. Juraj Hidvéghy.
Finálový koncert sa uskutoční 24. októbra o 19:00 v košickom Kulturparku. RTVS odvysiela priamy prenos v éteri Rádio Slovensko a televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.
Autori a interpreti víťazných skladieb si odnesú finančné ceny:
miesto 1.000 EUR miesto 750 EUR miesto 500 EUR
Cena za najlepší text 200 EUR
„Do súťaže prišiel tento rok rekordný počet nahrávok. Teší nás, že reprezentatívne je zastúpenie nielen z pohľadu hudobných trendov, ale aj z pohľadu regiónov Slovenska. Výberová komisia to tento rok rozhodne nemala ľahké, finálový výber bude však naozaj kvalitný. Tento rok chceme premiérovo podporiť kvalitné texty, a to nielen formou sprievodných podujatí, ale aj prostredníctvom ceny za najlepší text. Udelíme ju prvý raz v dlhej histórii Košického zlatého pokladu“ povedal riaditeľ Štúdia RTVS Košice PhDr. Jozef Puchala PhD.
Absolútny víťaz získa bezplatné poskytnutie nahrávacieho štúdia v Slovenskom rozhlase na realizáciu profesionálnej nahrávky víťaznej piesne.
Viac informácií o súťaži a zoznam postupujúcich piesní nájdete na adrese:
https://reginavychod.rtvs.sk/kosicky-zlaty-poklad/223475/36-rocnik-pesnickovej-sutaze-kosicky-zlaty-poklad-2020

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

ŠARLATÁN

ŠARLATÁN

19. 8. 2020

MILANOVÁ: Odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúre zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry

MILANOVÁ: Odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii


 v kultúre zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odmieta, aby sa diskusia o neľahkej situácii v kultúrnom sektore zvrhla na dehonestujúce výroky o význame kultúry a „posielanie umelcov k lopate“. „Neznevažujte kultúru,“ vyzýva Milanová. V tlačovej správe o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry SR (MK SR) Matúš Bystriansky.
Ako ďalej priblížil, v sobotu 15. augusta MK SR avizovalo pomoc pre nezávislú kultúru vo výške 11 miliónov eur. Tie vyrokovala ministerka s rezortom financií. Ide o pomoc pre ľudí v kultúre, ktorí zvyčajne pracujú ako SZČO, či prostredníctvom autorských zmlúv, hovorovo „sú na voľnej nohe". Rezort kultúry preto prekvapujú tvrdenia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry o tom, že avizovaná pomoc nerieši ich situáciu a údajne pomôže len malej časti umelcov, nakoľko zatiaľ nie sú známe výzvy verejnoprávnych fondov, ani ich podmienky.
Bystriansky tiež informoval, že výzvy verejnoprávnych kultúrnych fondov by mali byť známe v polovici septembra. Vtedy bude jasné, kto a za akých podmienok sa bude môcť uchádzať o finančnú podporu. Šéfka rezortu kultúry zároveň informovala, že na základe viacerých rokovaní s ministerstvom financií získalo MK SR prostriedky na sanovanie organizácií zriaďovaných ministerstvom kultúry. Ich celková výška je 9,2 milióna eur. Aj tieto inštitúcie výrazne utrpeli počas prvej vlny pandémie.
Podľa hovorcu MK SR vyrokoval rezort kultúry tiež okamžitú pomoc umelcom v podobe odkladu platenia poistného alebo v podobe finančných kompenzácií pre SZČO a umelcov na voľnej nohe, ktorým výrazne poklesli príjmy počas obdobia pandémie. Bystriansky dodal, že rezort kultúry presadil aj legislatívne opatrenia zamerané na pomoc umelcom v podobe zdobrovoľnenia príspevkov do umeleckých fondov a na zjednodušenie situácie pre organizátorov kultúrnych podujatí.
Ako avizovala Milanová, väčšinu z mimoriadnej 11-miliónovej pomoci pre nezávislú kultúru poskytnú fondy formou štipendií. Tie sa sústredia najmä na tých, ktorí prepadli „sitom“ doterajšej pomoci štátu. Ide napríklad o tých, ktorí pre súbeh s malým úväzkom v zamestnaní nedosiahli na opatrenia ministerstva práce.
Ministerka dodala, že najmä kultúra a šport mimoriadne trpia pri celoplošných protipandemických opatreniach „Som veľmi rada, že s hlavným hygienikom sme sa zhodli, že lokálne opatrenia na úrovni miest alebo okresov by boli v súčasnosti primerané. Tiež považujem za dosť nešťastné, ak sa napríklad pre rodinnú oslavu, kde sa rozšíril COVID-19 v Michalovciach, zruší koncert či predstavenie v Dolnom Kubíne,“uzavrela Milanová.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Ľudovít Hanák

Zomrel Ľudovít Hanák


Vo veku nedožitých 80 rokov zomrel v stredu v Bratislave dokumentarista prírody a spolupracovník RTVS Ľudovít Hanák. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.
"S jeho menom sú späté desiatky dokumentárnych filmov, v ktorých sa zameriaval najmä na svet pod vodnou hladinou. V poslednom období sa sústredil na svoj pripravovaný dokumentárny film Dunaj 25 rokov po," uviedla Pivarčiová.
Osobnosť Ľudovíta Hanáka si RTVS pripomenie v stredu večer na Dvojke jeho najnovším dokumentom Rovina, hmly a biela farba, ktorý bol uvedený v televíznej premiére v novembri 2019.


Copyright © TASR 2020


RADA RTVS

RADA RTVS


Pestrá jeseň v televíznom a rozhlasovom vysielaní RTVS

Pestrá jeseň v televíznom 

a rozhlasovom vysielaní RTVS
 
RTVS ponúkne na jeseň divákom nielen premiérové časti obľúbených zábavných a diskusných relácií, ale aj filmové a seriálové premiéry, výpravné dokumenty a novinky. Na Jednotke uvedie v októbri novú športovú súťažnú šou Tak určite s Marcelom Forgáčom a talkšou Boris a Brambor s Borisom Valábikom a Mariánom Gáboríkom. Dvojka prinesie nové dokumentárne série Storočnica SND a Ikony, ale aj premiérové série výpravných seriálov Katarína Veľká a Príbeh služobníčky. Tretí televízny okruh prichádza na jeseň s novými formátmi – talkšou Klub s Katarínou Brychtovou a Marcelom Hanáčkom a na obrazovky sa dostane aj obľúbená rozhlasová Nočná pyramída. Skvelé jesenné novinky prinesú poslucháčom aj jednotlivé rozhlasové okruhy.

„Jesenná programová ponuka RTVS je skutočne pestrá a verím, že zaujímavé tituly si v nej dokážu nájsť všetky skupiny divákov a poslucháčov. Výroby premiérových programov a relácií prebiehali počas celého leta a pokračujú v rámci maximálnych výrobných kapacít RTVS. Diváci sa môžu tešiť na množstvo nového televízneho a rozhlasového obsahu. RTVS je pripravená aj na prípadnú druhú vlnu pandémie, kedy je schopná okamžite reagovať a prispôsobiť vysielanie aktuálnym požiadavkám vyplývajúcim zo situácie a štatútu verejnoprávneho média,“ hovorí Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS.
„Programová línia, ktorá je pripravená pre jesenné vysielanie, reflektuje aktuálne obdobie. Táto doba je pre všetkých pomerne náročná, a práve preto sa snažíme priniesť divákom program, pri ktorom si oddýchnu, sprostredkovať im dávku zábavy a uvoľnenia. Dvojka odvysiela sériu kvalitných filmov a dokumentov zameraných na náročnejšieho diváka. Ten si bude môcť vychutnať príjemný „kinozážitok“ pri obrazovke v pohodlí domova. Nezabúdame ani na najmladšieho diváka - deti a mládežníkov, pre ktorých sme tiež vytvorili televízny priestor s koncentrovanou dávkou pohody, zamyslenia a uvoľnenia. Seniorov poteší tretí televízny okruh, v ktorého programe majú možnosť sa vrátiť k reláciám, ktoré im robili radosť v minulosti, ako napríklad detektívny seriál Chobotnica s legendárnym komisárom Cattanim. Pozývame všetkých, aby si prepli na televízne okruhy RTVS, kde si každý divák dokáže z pestrej ponuky vybrať to, čo práve hľadá,“ zhrnul koncept jesennej vysielacej štruktúry Anton Šulík, riaditeľ programových služieb Slovenskej televízie.

Jednotka
Jeseň na Jednotke sa bude niesť v znamení zábavy, nových častí obľúbených súťažných relácií so zaujímavými hosťami, ale aj filmových premiér.
Pondelky budú na Jednotke už tradične patriť európskym filmom. V septembri to budú talianske komédie My a Giulia, S chuťou Toskánska a Babička v mrazničke. Diváci sa však môžu tešiť aj na ďalšie výnimočné snímky európskej kinematografie.
V utorky sa na obrazovky Jednotky vráti cestovateľská štvorica Marián Čekovský, Juraj „Šoko“ Tabaček, Dominika Kavaschová a Jana Kovalčíková, ktorá sa pod vedením charizmatického Borisa Valábika vyberie s divákmi objavovať zaujímavé kúty Slovenska v cestovateľskej šou S úsmevom po Slovensku (o 20:30 h.). Utorkovou novinkou bude premiéra ruského špionážneho seriálu Spiaci agenti (o 21:40 h.), ktorá prinesie do obývačiek dávku napätia.
Napätie a zaujímavé detektívne zápletky ovládnu vysielanie Jednotky aj v stredu večer, kedy sa diváci budú môcť tešiť vždy o 20:30 h. na premiérové časti obľúbenej francúzskej detektívnej série Vraždy v... Od 21. októbra bude stredajší večer patriť dvom novým formátom. Diváci sa môžu tešiť na novú športovú súťažnú šou Tak určite (o 20:30 h.) s moderátorom Marcelom Forgáčom a na televízne obrazovky sa v podobe talkšou dostane aj populárny podcast Boris a Brambor (o 21:25 h.) dvojice Borisa Valábika a Mariána Gáboríka, ktorí privítajú zaujímavých hostí.
Vo štvrtok sa na obrazovky po letnej pauze vráti talkšou Zlaté časy (o 20:30 h.), v ktorej Elena Vacvalová a Milan Lasica privítajú nových zaujímavých hostí, zaspomínajú si aj prostredníctvom bohatého televízneho či filmového archívu. Na jeseň pozvanie do relácie prijali Veronika Žilková, Jaromír Hanzlík, Fero Mikloško, Emma Drobná a mnohí ďalší.
Piatkový večer sa bude niesť v znamení zábavy, na obrazovky sa v úspešnej súťažnej šou Milujem Slovensko (o 20:30 h.) vracia kapitánsky tandem Adela Vinczeová a Daniel Dangl. Neskorší piatkový večer bude patriť premiérovým častiam gastronomického cestopisu Cestou necestou (o 22:00 h.), ktoré odštartujú septembrové špeciály venované káve, vínu, grilovaniu a rybám.
V sobotu o 20:30 h. si diváci spolu so známymi osobnosťami preveria vedomosti v súťažno-zábavnej šou Záhady tela s moderátorom Mariánom Miezgom. Nová séria prinesie tematické rozdelenie tímov a ich publika. Proti sebe si tak zasúťažia napríklad kuchári a hokejisti, boxeristi a tanečníci, či motorkári a členovia filharmónie. Sobotný večer bude o 21:20 h. pokračovať premiérovými epizódami relácie Neskoro večer s Petrom Marcinom a jeho hosťami.
V nedeľný podvečer o 18:15 h. v Tajomstve mojej kuchyne pripraví Kamila Magálová nové recepty a večer si diváci budú môcť v septembri pozrieť filmové minisérie svetovej produkcie.
Diváci Jednotky sa tiež môžu tešiť na filmové premiéry. V septembri to bude film Nech je svetlo, ktorý sa na obrazovky dostane 9. septembra po skončení priameho prenosu odovzdávania filmových cien Slnko v sieti. V novembri to bude československý thriller Amnestie a trojdielna miniséria Herec režiséra Petra Bebjaka. Diváci sa môžu tešiť aj na pokračovania obľúbeného Dámskeho klubu, Folkloriky, 5 proti 5, Zdravej maškrty či vedomostnej súťaže Duel a hudobného programu 3 pódiá.
V jesennej vysielacej štruktúre bude na Jednotke rozšírené aj spravodajstvo a publicistika o pravidelné večerné a nočné bloky. V pondelok po relácii Reportéri budú nasledovať Nočné správy o 22:45 h., od utorka do štvrtku to budú Správy a komentáre a v piatok Nočné správy o 22:30 h.
Na obrazovky sa vracajú aj športové podujatia a diváci Jednotky sa môžu tešiť na Ligu národov (už 4. a 7. septembra) aj Baráž Euro 2020. Jednotka prinesie divákom aj priame prenosy z odovzdávaní ocenení OTO (5. septembra), Slnko v sieti (9. septembra) a ďalších.


Dvojka
Jesenný program na Dvojke bude patriť premiérovým dokumentom zo slovenskej aj svetovej produkcie, formátom hovoreného slova a novým častiam výpravných seriálov. Tešiť sa môžu aj športoví fanúšikovia, ktorých čakajú priame prenosy zo športových podujatí.
Pondelky na Dvojke budú patriť slovenskej tvorbe. Večernú ponuku otvoria nové časti cyklu Chvíľka poézie a nasledovať budú nové dokumentárne seriály z produkcie RTVS. Výročie Slovenského národného divadla pripomenie seriál Storočnica SND, ktorý mapuje storočnú históriu činohry, opery a baletu našej prvej divadelnej scény. Nasledovať bude dokumentárny seriál Ikony o zlatej generácii slovenských architektov, ktorý je svojim vizuálnym štýlom rozprávania určený hlavne mladému divákovi. Séria dokumentov predstaví divákom slovenské architektonické diela zo 60. a 70. rokov minulého storočia, ktoré svojou kvalitou ďaleko presahujú slovenský, či dokonca stredoeurópsky kontext. Ich autormi boli vtedy mladí, progresívne uvažujúci architekti. Po rokoch je ich názor na vlastné dielo prekvapivo moderný a pre diváka nečakaný. Diváci sa v pondelok neskôr večer môžu tešiť aj na premiérové časti diskusnej relácie o histórii SK Dejiny s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom a cyklus Osudy, ktorý sa venuje päťdesiatym rokom a nástupu totality.
V utorok večer sa na obrazovky RTVS dostanú premiérové časti dokumentov Hitlerov posledný vzdor a Posadnutý celebritou. Seriál prinesie pútavé, dramatické i tragické, ba až šokujúce príbehy zo života slávnych osobností ako Madonna, Ronald Reagan, Gianni Versace, Steven Spielberg a mnohých ďalších. Neskorý večer bude patriť premiérovým dielom diskusnej relácie Večera s Havranom s moderátorom Michalom Havranom.
V stredu sa diváci môžu tešiť na výpravné dokumentárne série z produkcie BBC. Seriál Dynastie predstaví divákom svet súbojov a rodinnej zrady v dynastiách zvierat, ktoré sú dramatickejšie ako akákoľvek fikcia. Pútavá séria z britsko-americkej produkcie Planéty ponúkne pohľad do histórie našej slnečnej sústavy s pomocou najnovších vizuálnych efektov. Neskorý stredajší večer bude venovaný diskusnej relácii Do kríža s moderátormi Jaroslavom Daniškom a Štefanom Chrappom.
Štvrtkové večery budú patriť premiérovým častiam medicínskeho doku seriálu RTVS Moja diagnóza a Dokumentárnemu klubu, po ktorom príde na rad talkšou o vede Experiment s moderátorom Gregorom Marešom.
V piatok prinesie Dvojka divákom premiérové časti pôvodnej dokumentárnej série Família, po ktorých sa na obrazovky v repríze druhej série vráti výpravný historický kostýmový seriál Katarína Veľká, na ktorý plynulo naviaže premiérova tretia séria. Ponuku dramatickej tvorby uzavrie Európske kino klub s najnovšou európskou filmovou produkciou. Od 25. septembra sa diváci môžu tešiť aj na návrat premiér obľúbenej talkšou Trochu inak s Adelou, v ktorej moderátorka Adela Vinczeová opäť privíta zaujímavých hostí, medzi inými napríklad Jaroslava Dušeka, Dominiku Kavaschovú, Borisa Valábika, Magnusa MacFarlane-Barrowa a ďalších.
Sobotný večer je vyhradený pre talkšou Aleny Heribanovej Anjeli strážni v premiérových častiach a neskôr večer uvedie Dvojka v premiére tretiu sériu svetového seriálového hitu Príbeh služobníčky.
Dvojka uvedie na jeseň aj niekoľko noviniek. Od soboty 5. septembra ponúkne divákom v rannom turisticko-cestovateľskom bloku cestopis Afrika na pionieri, v ktorom sa dobrodruh Marek Slobodník vydáva naprieč Afrikou na legendárnej motorke. Nedeľné popoludnie obohatí dokumentárna séria Moja knižnica, ktorá ponúkne pohľad do knižníc výrazných osobností akými sú Daniel Hevier, Peter Jaroš a mnohí iní. Po exkurzii do knižníc ponúkne Dvojka divákom nové časti dokumentárnej série o výtvarnom umení Manifest. Jeseň prinesie aj novú sériu dokumentárneho projektu Pavla Barabáša venovanú Slovensku Dialóg s planétou Slovensko.
V rámci športových prenosov ponúkne Dvojka v jesennom vysielaní prenosy obľúbených športových podujatí – Tour de France, Fortuna liga, Kaufland SuperCup, WTA Tour a mnohých ďalších.


Trojka
Tretí programový okruh RTVS prinesie na jeseň dva nové pôvodné programy, a to moderný magazín pre seniorov KLUB s Katarínou Brychtovou a Marcelom Hanáčkom a Nočnú pyramídu, ktorú diváci poznajú z rozhlasového vysielania RTVS.
Pondelkovým ťahákom Trojky bude taliansky kriminálny seriál Chobotnica. Obľúbený seriálový hit, ktorý debutoval v 80. rokoch minulého storočia, vtiahne divákov do boja komisára Corrada Cattaniho so sicílskou mafiou. Diváci sa v pondelok môžu tešiť aj na historické dokumenty a dramatické rekonštrukcie.
Utorok a štvrtok budú patriť pôvodnej seriálovej televíznej tvorbe, cyklu Trezor, ktorý čerpá zo zaujímavých archívnych materiálov Matice slovenskej a komediálnym filmom z archívu RTVS.
V stredu divákov zabavia relácie Chodili sme spolu, Mojich sedem divov a Vesmír je náš svet.
Piatkové večery na Trojke budú venované hudbe v reláciách Šlágerparáda, Staré... ale hity a Defilé.
Sobota bude patriť zábave. Diváci sa môžu tešiť na reprízy obľúbených relácií Uragán, Tak toto ti neverím, Divadlo bez opony či Senzi Senzus mix.
Nedeľa na Trojke ponúkne divákom vynikajúci český detektívny seriál Malý pitaval z velkého města, ktorý podľa scenára Jaroslava Dietla režíroval Jaroslav Dudek. V seriáli, v ktorom partia pražských kriminalistov pátra po páchateľoch malých aj závažných zločinov, účinkujú napr. Jiří Krampol, Pavel Zedníček, Josef Abrhám a ďalší. Neskorší nedeľný večer bude venovaný dokumentom o osobnostiach slovenskej opery, komédiám z archívu a klasickej hudbe.

V Rádiu Slovensko sa do vysielania od septembra vracajú spravodajské formáty Z prvej ruky a Sobotné dialógy. V rámci publicistiky sa poslucháči môžu tešiť na Kontakty a premiérové časti relácie Nočná pyramída. Rozhlasové vysielanie Rádia Slovensko tiež prinesie premiérové nedeľné zábavníky Pálenica Borisa Filana a Túto hudbu mám rád.

Rádio Regina Východ si na jeseň pripomenie 90 rokov od uvedenia rozhlasovej budovy v Košiciach do prevádzky. K jubileu, ktoré pripadne na 28.10., pripravuje špeciálne vysielanie. Okrem neho poslucháčom ponúkne premiérové relácie dramatizovaných dejín východného Slovenska, nové časti poslucháčskych príbehov Rozhlasoví bakalári a verejné nahrávky rozhlasového zábavníka Úsmevník, z ktorých jedna je plánovaná na 5. septembra počas Dňa otvorených dverí Rádia Regina Východ.
Aj Rádio Regina Stred pripravuje verejné nahrávky relácie Hrajteže mi, hrajte, a to v Detve 18. septembra a v Liesku na Orave 30. októbra.

Rádio Regina Západ v stredu 1. septembra o 16:05 odvysiela pásmo poézie a spomienok na Mašu Haľamovú s názvom Vlčí mak, venované jej 25. výročiu. Na Dni otvorených dverí chce privítať svojich priaznivcov 10. októbra.

Rádio Devín sa popri obvyklom programe bude v najbližšom období venovať 15 rokom prestížnej literárnej ceny „Anasoft litera“. V poslucháčskej súťaži „Finalisti“ od 7. do 25. septembra pripomenie všetkých jej doterajších laureátov. Ďalej v priamom prenose z Piešťan 30. septembra o 19.00 h. odvysiela záverečný večer festivalu rozprávok „Zázračný oriešok“. Relácie prúdového vysielania „Ranné ladenie“ a „Ladenie“ ponúknu sondu do aktuálneho diania v oblasti umenia a kultúry na Slovensku. V uvádzaní slovenských opier bude pokračovať raz do mesiaca v sobotu o 19.00 h. tím hudobného vysielania a prostredníctvom pravidelných relácií ponúkne to najdôležitejšie z diania v oblasti vážnej, symfonickej, jazzovej a folkovej hudby. Poslucháči sa tiež môžu tešiť na pravidelné abonentné koncerty Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.
Rádio_FM oživí jesenné vysielanie DJ-skými mixovanými hodinovými setmi každý pracovný deň od 13.00 h. Ide o reakciu a dopyt, ktorý aj počas tohto leta vyvolal Letný mix_FM.

Radio Slovakia International pokračuje vo všetkých redakciách seriálom Rok divadla 2020, súťažou Klenoty UNESCO, a pripravuje projekt v rámci Medzinárodnej dekády zbližovania kultúr, ktorú vyhlásila OSN (napr . Cap a l’Est, cudzinci na trhu práce, cezhraničná spolupráca). Zároveň pokračuje v seriáli „Miznúce remeslá“, napr. tkanie kobercov a pod.
Zaujímavý bude seriál o Rudolfovi Geschwindovi a jeho medzinárodnom význame v šľachtiteľstve ruží, ktorý pripravuje anglická redakcia na september. Respondentmi budú špičky v odbore botaniky a šľachtiteľstva zo Slovenska aj zahraničia. V rozšírenej verzii bude zverejnený na podcaste.