20. 8. 2020

RADA RTVS

RADA RTVS
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) predpokladá nárast vysielania v rómskom jazyku po sčítaní obyvateľov v roku 2021. Na dnešnom rokovaní Rady RTVS to uviedol Attila Lóvasz, šéf menšinového vysielania RTVS a Rádia Patria, ktoré vysiela pre národnostné menšiny a etnické skupiny na Slovensku. Po roku 2011 nemalo rómske vysielanie kapacity na zvyšovanie, RTVS si tak tieto kapacity musela časom nájsť. Postupne sa tiež zavádzal spravodajsko-publicistický stabilný polhodinový formát pre Rómov. Podľa Lóvasza majú národnostné formáty televízie dosah na tri až 20-tisíc divákov.

Ako ďalej priblížil, zákon o RTVS predpisuje samostatné organizačné jednotky pre výrobu programov národnostných menšín. Úlohou RTVS je zabezpečovanie regionálneho vysielania a vysielanie obsahovo a regionálne vyvážených programov v jazykoch národnostných menšín a etnických skupín žijúcich na území SR.

V rozhlasovom vysielaní však nastáva pokles sledovanosti rozhlasu ako médiatypu. Udržanie dosahu rozhlasového národnostného vysielanie bez zmeny prístupu je tak nemožné. Podľa Lóvasza však problém s pokrytím vyrieši až digitalizácia.

V televíznom národnostnom vysielaní je, ako vysvetlil, potrebná aj výroba umeleckých, dokumentárnych či dramatických formátov. Časová dotácia národnostného vysielania by mala preto rozumne a efektívne rásť. V budúcnosti bude podľa Lóvasza potrebné aj vytvorenie plnohodnotného spravodajského, informačného webu pre veľké národnosti a informačných webov pre málopočetné národnosti.

O tom, že rozhlasové formáty sú dostupné, no nie v dobrej kvalite, informovala členka rady RTVS Ildikó Nagy. Ďalšia z členiek rady, Dóra Hushegyiová, si zároveň myslí, že RTVS nebude mať finančné prostriedky pre rozšírenie národnostného vysielania.

Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny Lászlo Bukovszky uviedol, že na prvom mieste je v tejto súvislosti potrebné zvýšenie vysielacieho času pre národnostné menšiny. Zlepšiť by sa tiež mala propagácia národnostných relácií či spolupráca RTVS s národnostnými spolkami. Predseda Rady RTVS Igor Gallo dodal, že je dôležité pozrieť sa aj na to, čo národnostné menšiny potrebujú a čo im je RTVS schopná ponúknuť a tam nájsť spoločný prienik. „Uvedomujeme si, že národnostno-etnické vysielanie vo verejnoprávnom médiu je dôležité a máme záujem o 




Výpadok z príjmov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) predstavuje k 30. júlu približne deväť miliónov eur. Rádiotelevízia zároveň predpokladá, že do konca roka bude tento výpadok približne 10,5 milióna eur. Informovala o finančná riaditeľka RTVS Radka Doehring na dnešnom rokovaní Rady RTVS.
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol, že pracovná skupina, ktorá sa zaoberá modelom financovania RTVS, zatiaľ smeruje k tomu, že ako základný zdroj financovania RTVS zostávajú koncesionárske poplatky. Rokovanie pracovnej skupiny sa na Ministerstve kultúry SR (MK SR) uskutočnilo vo štvrtok 2. júla a vo štvrtok 6. augusta. Rezník tiež informoval o tom, že finančná kontrola zo strany MK SR bola ukončená. Vyplynulo z nej, že RTVS musí vrátiť do štátneho rozpočtu približne 30-tisíc eur. Zistené nedostatky sa týkali najmä povinnosti tretích strán pri externej výrobe. Na účet RTVS zároveň dorazila kompenzácia časti výpadku úhrad za služby verejnosti, čo predstavuje osem miliónov eur.
V súvislosti s pandémiou uviedol Rezník, že programová štruktúra RTVS bude závisieť od toho, aké „tvrdé pandemické opatrenia prídu“. V prípade prísnej karantény by RTVS podľa neho zostala pri výrobe spravodajstva a troch vytypovaných relácií. RTVS má vypracovanú smernicu k opatreniam v súvislosti s ochorením COVID-19.užšiu spoluprácu a presadzovanie nejakých zámerov,“ uzavrel.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Finančný audit Ministerstva kultúry (MK) SR v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) zameraný na hospodárenie s prostriedkami štátu odhalil len nedostatky týkajúce sa povinnosti tretích strán pri externej výrobe, na základe čoho musel RTVS z objemu minuloročnej poskytnutej sumy od štátu vo výške 26 miliónov eur vrátiť 0,12 percenta (30.077 eur). Generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník o výsledku kontroly informoval na štvrtkovom zasadnutí Rady RTVS.
Ukončený finančný audit rezortu kontroloval obdobie za roky 2017 – 2019. "Kontrola potvrdila, že interná výroba relácií RTVS je nastavená hospodárne a procesy sú v poriadku. Odhalené nedostatky sa týkali externej výroby, keď dodávatelia neboli schopní predložiť doklady potvrdzujúce skutočné náklady vo výške 30.077 eur, teda 0,12 percenta z celkového objemu poskytnutých prostriedkov v roku 2019," povedal Rezník.
Verejnoprávny vysielateľ túto sumu už vrátil do štátneho rozpočtu. Keďže ide o pochybenie tretích strán, Rezník deklaroval, že RTVS vyvodí dôsledky a bude žiadať náhradu týchto výdavkov od dodávateľov. "Doklady kontrolované MK SR nestihli prejsť internou kontrolou RTVS, keďže v dôsledku pandémie bola všetka pozornosť venovaná zákonnej povinnosti RTVS informovať občanov o aktuálnom dianí. Za bežných okolností by kontrolný mechanizmus a nastavené procesy v RTVS pravdepodobne zachytili chybové zúčtovanie koprodukčného vkladu a prišlo by k náprave bez nutnosti vrátenia finančných prostriedkov," ozrejmil.
Výsledky kontroly však podľa neho potvrdili kľúčový fakt, že interné nastavenie procesov v RTVS je funkčné a hospodárne. "Taktiež bolo skonštatované, že investície a verejné obstarávanie sú v RTVS v absolútnom poriadku," dodal riaditeľ RTVS.
Kontrolu hospodárenia RTVS v rámci svojich kompetencií potvrdilo MK na konci mája. Rezort vykonáva kontrolu finančného a vecného plnenia príspevku, ktorý RTVS dostáva v rámci zmluvy so štátom.

Copyright © TASR 2020