16. 8. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Bieloruské úrady prepustili na slobodu ruského novinára Arťoma Važenkova, ktorého predtým zadržali pre podozrenie z účasti na nepokojoch v krajine. Oznámil to ľudskoprávny aktivista Alexej Prianišnikov.
"Práve som sa dozvedel, že Važenkov bol prepustený. Počas celej doby, keď bol zadržiavaný, nebol obvinený," povedal pre agentúru TASS Prianišnikov. Podľa neho ruské veľvyslanectvo v Bielorusku v blízkej budúcnosti pripraví doklady potrebné na to, aby Važenkov mohol opustiť Bielorusko.
"Z nejakého dôvodu nemá žiadne doklady. Hneď, ako ich veľvyslanectvo pripraví, Važenkov opustí krajinu a vráti sa do Ruska," uzavrel Prianišnikov.
Vyšetrovací výbor Bieloruska potvrdil zadržanie ruských novinárov Arťoma Važenkova a Igora Rogova pre podozrenie z účasti na masových nepokojoch.
Po prezidentských voľbách v Bielorusku z 9. augusta vychádzajú do ulíc každý deň stúpenci opozície, podľa ktorých bolo hlasovanie zmanipulované. Prezident Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, ktorú zastáva od roku 1994. Jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská dostala podľa týchto údajov desať percent hlasov.
Lukašenko v sobotu vyhlásil, že Rusko je jeho krajine ochotné poskytnúť bezprostrednú pomoc na zaistenie bezpečnosti v prípade, že o to Bielorusko požiada. Stalo sa tak po tom, čo absolvoval telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí už skôr vyzvalo bieloruské úrady, aby k ruským novinárom a ich práci pristupovali s rešpektom. Hovorkyňa ruského ministerstva Marija Zacharovová poznamenala, že Bielorusko sa k ruským novinárom správalo "nie po bratsky".
Len od 4. do 11. augusta bolo v Bielorusku zadržaných najmenej 55 novinárov, informovala Bieloruská asociácia novinárov.

Copyright © TASR 2020


Do politiky sa vraj moc nemieša, ale teraz sa začína cítiť dotknuto. K dianiu okolo kandidatúry demokratickej senátorky Kamal Harrisovej na viceprezidentskú post sa vyjadrila aj animovaná postava Marge Simpsonovej. Krátkym videom s jej vyjadrením reagovali tvorcovia seriálu Simpsonovci na výrok právničky prezidenta Donalda Trumpa o hlase Harrisovej.
"Kamala znie ako Marge Simpsonová," uviedla v stredu na twitteri prezidentova právnička a zároveň poradkyňa jeho volebného štábu Jenna Ellisová. Jej tweet toto tvrdenie nijako nerozvádza, takže nie je celkom jasné, či bol myslený posmešne, Marge však podľa tvorcov Simpsonovcov cítila potrebu ohradiť sa.
"Väčšinou sa do politiky nemiešam, ale prezidentova poradkyňa Jenna Ellisová práve povedala, že Kamala Harrisová znie ako ja. Líza hovorí, že to nemyslela ako kompliment," hovorí matka z populárnej animovanej rodiny. "Ak je tomu tak, potom sa ako obyčajná predmestská žena v domácnosti začínam cítiť trošku urazená. Svoje deti učím, aby nikoho nenazývali rôznymi menami, Jenna," pokračovala.
Mimo záber imaginárny kamery potom dodáva, že chcela povedať, že je nasratá, ale bála sa, "že by to vypípali". Video rýchlo nazbieralo státisíce zobrazenie.
Slov právničky Ellisová si už predtým všímal denník The New York Times v článku o "tvrdých osobných útokoch" Trumpa a jeho spojencov na senátorku Harrisovú. Prezidentov syn Eric ju údajne na twitteri označil za "príšernú voľbu", pričom anglický prívlastok úmyselne skomolil, aby obsahoval slovo whore ( "suka"). Tweet bol neskôr zmazaný, píše denník.
Okrem toho sa objavili aj chybné dohady o tom, že Harrisová, ktorá je dcérou imigrantov z Jamajky a India, nespĺňa zákonné podmienky ohľadom pôsobenia na viceprezidentskú poste. Experti túto teóriu označovali za smiešnu a rasistickú, pretože demokratická senátorka je americkou občiankou, dlhodobo v Spojených štátoch žije a je staršia ako 35 rokov.
Prezident Trump avšak pri štvrtkovej tlačovej konferencii k vyvrátenému tvrdeniu zaujal neutrálny postoj. "Nemám potuchy, či je to pravda. (...) Je to ale veľmi vážne, čo hovoríte. Hovoria, že nie je spôsobilá, pretože sa nenarodila v tejto krajine," uviedol. Novinár mu vzápätí pripomenul, že pochybnosti nie sú o tom, či sa Harrisová narodila v USA, ale o tom, či v krajine jej rodičia vtedy mali trvalý pobyt.
Spravodajský web BBC pripomína , že Trump v minulosti dlhšiu dobu propagoval teóriu o tom, že americký exprezident Barack Obama sa narodil v Keni. Keď v apríli 2011 Obama predložil kópiu svojho rodného listu, na ktorom bol ako miesto narodenia uvedený americký štát Havaj, Trump tvrdil, že ide o podvrh.

Zamestnanci bieloruskej štátnej televízie BT sú pripravení štrajkovať, oznámila podľa agentúry Ria Novosti televízna moderátorka a režisérka dvoch televíznych kanálov Natallja Bibikavová. Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku vyjadril solidaritu s protestmi. V Minsku sa koná akcia na podporu prezidenta Alexandra Lukašenka. Na mieste je asi 400 ľudí.  
V reakciu na správu sa do redakcie televízie v sobotu vydali predsedníčka hornej komory parlamentu Natallja Kačanovová a prezidentská hovorca Natallja Ejsmantová, aby tu situáciu urovnali. Schôdza však neprebehla podľa predstáv zamestnancov a pred budovou televízie protestovala tisícka ľudí, ktorí požadovali neskreslené informovanie o súčasnom dianí v Bielorusku po spochybňovaných prezidentských voľbách.
Bibikavová pôvodne uviedla, že štrajk je plánovaný na pondelok, ale nespresnila, koľko ľudí sa ho má zúčastniť. Bibikavová zároveň oznámila, že po sobotňajších udalostiach nevie, čo bude ďalej.
Na prezidentovu hovorca a na šéfku hornej komory parlamentu, ktoré sa vydali do sídla televízie jednať so zamestnancami, čakal už pri vchode dav, ktorý skandoval heslá "Pravdu!" a "Hanba!". Vnútri bolo okolo 200 ľudí, niektorí s transparentmi, a postupne prichádzali ďalší. Kačanovová schôdzu so zamestnancami začala slovami, že 80 percent Bielorusov volilo Lukašenka, načo ľudia v sále, ktorí Lukašenka nevolili, začali dvíhať ruky a ukázalo sa, že ich je väčšina.
"Ako to mohli dopustiť, prečo neukazujú pravdu?" povedala v nedeľu podľa portálu Tut.by Bibikavová, keď odchádzala kvôli svojmu synovi z budovy ešte pred skončením schôdze. "V pondelok sme chceli štrajkovať (...) Nech si napríklad dávajú staré filmy."
Jeden z účastníkov schôdze redaktorom Tut.by oznámil, že niektorí zamestnanci sa pýtali, prečo štátna televízia nezobrazuje pravdivo dianie v uliciach. Na to Kačanovová podľa portálu povedala: "Vaša konkurencia tiež všetko ukazuje len z jedného uhla." Podľa ďalších účastníkov schôdze varovali Kačanovová a Ejsmantová pred "rozhúpavaním loďky".
Medzitým sa pred budovou televízie zhromaždili ľudia, ktorí požadovali pravdivé informovanie o súčasnej situácii. Podľa Tut.by ich bola na mieste asi tisícka. Predsedníčka hornej komory parlamentu a prezidentská hovorkyňa odišli z budovy zadným vchodom.
K budove televízie prišiel tiež jeden z opozičných kandidátov volieb s transparentom "Ukážte ľuďom pravdu!" a vedúci štábu opozičného kandidáta Viktara Babaryku Marija Kalesnikavová. Kalesnikavová vyjadrila podporu "ľuďom, ktorí sa nachádzajú v budove a majú pred sebou ťažké rozhodnutie". Jednému z demonštrujúcich tiež umiestnil na budovu televízie historickú bielo-červenú vlajku.
Do Minsku sa autobusy zišli stúpenci Lukašenka




Copyright © ČTK 2020

Americký prezident Donald Trump dal v piatok čínskej spoločnosti ByteDance 90 dní na to, aby sa zbavila všetkých aktív používaných na podporu populárnej aplikácie TikTok v Spojených štátoch. Zbaviť by sa podľa neho mali aj všetkých dát získaných od amerických používateľov.
Trump v nariadení uviedol, že sú "presvedčivé dôkazy", ktoré ho "vedú k presvedčeniu, že by ByteDance mohol podniknúť kroky, ktoré ohrozia národnú bezpečnosť Spojených štátov".
TikTok a jeho možné prevzatie v USA je v ostatných týždňoch horúcou témou. Koncom minulého týždňa americký prezident nariadil firmám, aby do 45 dní prestali obchodovať s TikTokom. Dôvodom sú obavy o národnú bezpečnosť a zber informácií o používateľoch pre Peking. Podobnému zákazu čelí aj komunikačná aplikácia WeChat, ktorú vlastní čínska firma Tencent. Zástupcovia videoaplikácie TikTok pohrozili, že proti novému zákazu podniknú právne kroky.
O kúpe amerických operácií TikToku už rokuje spoločnosť Microsoft, pričom prezident sa pred časom vyjadril, že toto úsilie podporí, ak by vláda z výťažku z predaja dostala značný podiel. Microsoft chce napredovať s rokovaniami o kúpe operácií TikToku aj v Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.

 Google prestane reagovať na žiadosti hongkonských úradov týkajúce sa dát používateľov. Spoločnosť ich odkáže na zmluvu s USA, ktorú vykonáva ministerstvo spravodlivosti. Stalo sa tak po tom, ako Čína nedávno zaviedla nový bezpečnostný zákon, ktorý jej dáva nové právomoci nad Hongkongom.
Google, Facebook a Twitter minulý mesiac vyhlásili, že pozastavia žiadosti hongkonských úradov týkajúce sa dát používateľov a chcú si preštudovať nový zákon. Google najnovšie vykonal v reakcii na situáciu ďalší krok.
"Ako vždy, úrady mimo USA môžu žiadať o dáta potrebné pre vyšetrovanie zločinu cez diplomatický proces," vyjadril sa hovorca Googlu. Dodal, že pozorne zhodnotia všetky žiadosti, no tie, ktoré by mohli ohroziť súkromie používateľov, odmietnu.
Americký denník The Washington Post uviedol, že posielanie žiadostí cez ministerstvo spravodlivosti, je "ťažkopádny proces, ktorý môže zabrať týždne alebo mesiace".

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.