6. 6. 2020

TV Markíza a Slovenská sporiteľňa pripravujú výnimočný charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko

TV Markíza a Slovenská sporiteľňa pripravujú výnimočný 



charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko

Na divákov čaká bohatý program plný známych osobností, netradičných hudobných vystúpení, zaujímavých informácií, emócií a skvelej zábavy, ktorý má zároveň silný charitatívny rozmer.

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 jedinečný charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na svoje obrazovky bohatý program plný emócií, v rámci ktorého sa známe slovenské osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s neviditeľným nepriateľom.
Diváci sa môžu tešiť na hudobné vystúpenia obľúbených interpretov, povzbudivé slová od osobností z celého Slovenska, zaujímavé informácie a skvelú zábavu. Významnou súčasťou večera bude finančná zbierka na podporu dôležitých charitatívnych projektov Nadácie Slovenskej sporiteľne a Nadácie Markíza zameraných na pomoc ľuďom postihnutých koronakrízou.
"Sme radi, že našich divákov budeme môcť potešiť týmto atraktívnym premiérovým eventom so skvelými moderátormi a výnimočnými hosťami, ktorý má zároveň silný charitatívny rozmer," povedal Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza. "Veríme, že spoločne s ľuďmi s dobrým srdcom spojíme svoje sily a vďaka ich finančným darom pomôžeme zmierniť negatívne dopady koronakrízy. Ďakujeme za každý jeden príspevok,“ dodala Marianna Trnavská, predsedníčka správnej rady Nadácie Markíza.
Od začiatku krízy sa snaží Slovenská sporiteľňa spolu so svojou nadáciou pomáhať. Ako inovatívny a zodpovedný líder veríme v spolupatričnosť a úspešnú budúcnosť našej krajiny. Práve preto sme sa rozhodli v spolupráci s našimi partnermi priniesť najväčší benefičný event Spolu pre Slovensko.  Veríme, že tento mimoriadny večer prinesie radosť, povzbudenie, ale aj konkrétnu pomoc, veď len spolu máme na to prekonať všetky výzvy, ktoré stoja pred nami,“ povedal člen správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne a zároveň generálny riaditeľ banky Peter Krutil.
Celým večerom bude divákov sprevádzať moderátorský a zároveň aj manželský pár Adela Vinczeová a Viktor Vincze. "S Viktorom nebudeme až tak spolu moderovať, kde-tu sa však v programe stretneme. Skôr ide o to, že každý z nás má v rámci celého večera na starosti iné témy. Teším sa na tento projekt, myslím si, že je fajn hovoriť o tom, čo korona v našej spoločnosti odhalila, zmenila a ako môžeme všetci spoločne pomôcť," skonštatovala Adela Vinczeová.
Adela bude moderátorsky zastrešovať zábavnú zložku večera, známe osobnosti vyspovedá ohľadom ich skúseností s karanténou či o tom, ako v čase mimoriadnych opatrení riešili každodenné situácie. Spoločne si tiež zahrajú niekoľko hier plných humoru, ale aj užitočných informácií. Viktor sa zas postará o informačnú časť večera, povedie rozhovory s lekármi či odborníkmi a predstaví konkrétne spôsoby, ako vyzbierané peniaze pomôžu ľuďom postihnutým koronakrízou.
Diváci sa v rámci programu môžu tešiť na exkluzívne vystúpenie legendy slovenskej hudobnej scény, speváka Richarda Müllera, ktorý v televíznej premiére predstaví svoj nový singel s názvom Anomália. Svoj veľký hit Spolu divákom zaspieva jeden z najúspešnejších slovenských spevákov Adam Ďurica.
Unikátnosť tohto večera podčiarknu aj hudobné vystúpenia v naozaj netradičných spojeniach, aké ešte diváci nemali nikdy možnosť vidieť. Hudobný multitalent Marián Čekovský sa predstaví spolu so svojou nemenej talentovanou sestrou Ľubicou Čekovskou, speváčka Nela Pocisková vystúpi v sprievode úspešného husľového virtuóza Filipa Jančíka, líder skupiny Desmod Mário "Kuly" Kollár si zaspieva s dosluhujúcou víťazkou SuperStar Terezou Maškovou, jej predchodkyňa Emma Drobná spojí svoje sily s jazzovou legendou Petrom Lipom, a svoje spevácke umenie predvedú aj herci Peter Brajerčík a Juraj Loj.
Cieľom súvisiacej finančnej zbierky je podpora projektov a činnosti mimovládnych organizácií, zameraných na pomoc pri sanácii následkov pandémie koronavírusu u najohrozenejších skupín. Nadácia Slovenskej sporiteľne finančne podporí Krízovú linku pomoci, ktorá poskytuje anonymnú, nonstop a bezplatnú psychologickú pomoc a podporu pre ľudí alebo ich blízkych, ktorí sa ocitli v kríze v súvislosti s ochorením COVID-19. Nadácia Markíza má za cieľ prostredníctvom Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR podporiť iniciatívy a charitatívne myšlienky, ktoré sú zároveň v súlade s jej programovým zameraním - deti a mládež v núdzi, týrané matky s deťmi zažívajúcimi domáce násilie, matky s deťmi v núdzi, podpora a prevencia zdravia detí – psychického aj fyzického.
Zapojiť sa do finančnej zbierky a pomôcť tak obetiam koronakrízy môže naozaj každý, stačí zaslať darcovskú SMS správu v tvare: DMS (medzera) SPOLU na číslo 877, pričom cena jednej SMS je 2 eurá v sieti mobilných operátorov O2, Orange a Telekom. Mechaniku prijímania darcovských SMS správ zabezpečuje organizácia Fórum donorov.


RTVS NEWS

RTVS NEWS


V sobotu o 22:25 odvysiela RTVS na Jednotke špeciálne vydanie hudobnej relácie 3 pódiá s podtitulom „cez okno“. Nová časť divákov a diváčky zavedie do zákulisia tvorby Petra Biča, Adama Ďuricu, Katky Knechtovej a Roba Opatovského. „Nápad vznikol ako reakcia na situáciu. Mali sme pocit, že treba niečo urobiť pre kultúru, ukázať umelcov, ktorí sú síce doma, ale ich život sa nezastavil, naopak. Koronu využili na tvorbu nových pesničiek. Hudba predsa stále žije a spája nás,“ uviedol režisér relácie Richard Raiman.
Nakrúcanie novej časti obľúbeného formátu bolo podľa slov tvorcov náročné. Vznikala totiž na piatich miestach naraz a režírovať a moderovať ju mohli len online. Peter Bič sa pripojil v Košiciach, Katka Knechtová v Prešove, Adam Ďurica v Trnave a Robo Opatovský v Bratislave, všetci v štúdiách, kde nahrávajú svoje skladby a albumy. „Bolo to náročnejšie ako klasické nakrúcanie na pľaci. Celú réžiu som robil vlastne cez okno, koordinoval som malé, jednoosobové štáby na ostatných miestach. Inak je formát relácie zachovaný, Peter sa trochu rozpráva s hosťami, veľa hrajú a spievajú,“ priblížil Raiman.
V blížiacom sa diele 3 pódií si zároveň popri štyroch hosťoch pripomenú i hudobníka, skladateľa a humoristu Jaroslava Filipa. „On bol známy tým, že veľa pracoval na počítači, bol akýmsi priekopníkom v tejto oblasti u nás. A teraz sme všetci prinútení viac používať compy, dokonca aj na nakrúcanie relácií. Spolu s ostatnými účinkujúcimi si preto strihneme aj jeho známu skladbu Cez okno,“ prezradil moderátor relácie Peter Bič.
Kedy televízia odvysiela ďalšie časti 3 pódií, je zatiaľ otázne.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Neuveriteľné!

Neuveriteľné!

Posledný možný termín realizácie filmu a seriálovej trilógie Generál o živote Milana Rastislava Štefánika je 30. november 2021. Informoval o tom generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, s tým, že zo strany verejnoprávneho vysielateľa "je to naozaj posledný z množstva ústupkov", ktoré urobil verejnoprávny vysielateľ voči produkčnej spoločnosti JMB Film & TV Production Bratislava.
"Zároveň je to posledný možný termín, keďže prostriedky na tento účel má RTVS alokované len do konca roka 2021," upozornil Rezník na ostatnom rokovaní Rady RTVS, ktorá pravidelne situáciu okolo projektu Generál preberá.
Šéf RTVS pripomenul, že k dnešnému dňu existuje už deviata verzia scenáru, tretí režisér, ktorý má dielo nakrútiť, a tri dodatky ku koprodukčnej zmluve. Podľa analýzy dodaného objemu materiálu v komparácii so schváleným scenárom majú filmári zatiaľ dokončených len približne 22 percent z celkového počtu obrazov. "Navyše ide o menej náročné obrazy, nakrútené v okolí Bratislavy, nič z logisticky náročnejších obrazov v zahraničí, prípadne s väčším počtom účinkujúcich a komparzu ešte hotové nie je," uviedol Rezník.
S produkčnou spoločnosťou teraz manažment telerozhlasu rokuje o dodatku č. 4 koprodukčnej zmluvy. "Stále platí, že máme záujem o to, aby sa dielo dokončilo, osobnosť Štefánika si to zaslúži. Deklarovali sme, že na účte RTVS je dostatok prostriedkov v rámci nášho plnenia, no ak máme vyplácať peniaze, môže to byť len na základe dodaného a skontrolovateľného materiálu. Inak nič vyplácať dopredu nebudeme," zdôraznil Rezník. "RTVS narába s verejnými zdrojmi a musí dbať na princíp hodnoty za peniaze," pripomenul šéf verejnoprávneho média.
Producent Milan Stráňava zastupujúci produkčnú spoločnosť potvrdil prebiehajúce rokovanie o dodatku zmluvy. "V každej zmluve je dôležité, aby bola vyvážená a podpísala sa po vzájomnej dohode," povedal pre TASR. Vyhlásil zároveň, že realizáciu diela až do premiéry majú už dávnejšie naplánovanú a odsúhlasenú ostatnými partnermi diela. "Termíny však zverejníme až po podpise dodatku s RTVS," dodal Stráňava.
Filmové dielo mapujúce osudy generála francúzskej armády a jedného zo zakladateľov Československej republiky Milana Rastislava Štefánika malo pôvodne prísť do kín už vo februári 2019, viackrát sa však termín zmenil. Posledným deklarovaným termínom dokončenia bol doteraz máj 2020. RTVS podmienila finančnú podporu projektu plnením prísne stanovených podmienok vrátane pravidelného informovania o priebehu nakrúcania audiovizuálneho diela a realizácii filmovacích dní, producent mal takisto zabezpečiť kofinancovanie projektu. RTVS má ako koprodukčný partner prispieť na projekt sumou 1,2 milióna eur.
Kofinancovanie diela prostredníctvom štátnych zdrojov (dotácie Audiovizuálneho fondu i prostriedky RTVS na výrobu filmov) napadla na začiatku roka 2019 strana SaS. Predstavitelia vtedajšej opozície podali podnet na trestné stíhanie z dôvodu podozrenia na subvenčný podvod.
Nakrúcanie sa začalo 5. júla 2018, do hlavnej úlohy angažovali slovenského herca Milana Ondríka, režisérsku taktovku mal Francúz Jérôme Cornuau (pôvodne mala byť režisérkou diela Mariana Čengel Solčanská). Vzhľadom na predlžovanie realizácie a iné vopred dohodnuté záväzky francúzskeho režiséra, ktoré časovo kolidovali s predĺženým harmonogramom výroby, prebral režisérsku úlohu Čech Jiří Chlumský.


Copyright © TASR 2020

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

5. 6. 2020

Zomrel Steve Priest

Zomrel Steve Priest 

Vo veku 72 rokov zomrel vo štvrtok Steve Priest, basový gitarista a spevák britskej glam rockovej skupiny The Sweet. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia BBC s tým, že úmrtie hudobníka známeho tiež pre svoj osobitý humor a výstredné kostýmy potvrdila kapela aj na svojom účte na Twitteri, kde zdieľala vyhlásenie jeho rodiny. "S ťažkým srdcom vám oznamujeme, že dnes (4. júna) o 08.25 h ráno zomrel Steve Priest, zakladajúci člen kapely The Sweet. Zostali po ňom manželka Maureen, dcéry Lisa, Danielle a Maggie, a vnukovia Jordan, Jade a Hazel," píše sa vo vyhlásení.
Príčinu Priestovej smrti rodina neuviedla.
Steve Priest sa narodil 23. februára 1948 vo štvrti Hayes ležiacej na západe Londýna. Po tom, ako bol členom zoskupení The Countdowns či The Army, založil v januári 1968 spoločne so spevákom Brianom Connollym, bubeníkom Mickom Tuckerom a gitaristom Frankom Torpeyom skupinu Sweetshop, neskôr známu ako The Sweet.
Priest a stal lídrom skupiny po odchode speváka Briana Connollyho v roku 1978. Kapela pokračovala v trojici do roku 1981, no nedokázala už nadviazať na úspech zo začiatku 70. rokov, keď sa jej singel Blockbuster dostal na vrchol britskej hitparády. V roku 1981 sa kapela rozpadla a Steve Priest sa presťahoval do USA, kde si založil skupinu Steve Priest's Sweet.
V 70. rokoch sa až 13 hitov The Sweet (Blockbuster, Teenage Rampage, Hell Raiser, Wig-Wam Bam a iné) dostalo medzi dvadsiatku najlepších skladieb v britských hitparádach. Keď kapela začala pravidelne vystupovať v známom hudobnom programe Top of the Pops, ktorý sa v televízii BBC pravidelne vysielal vyše 40 rokov, Priest sa stal stelesnením glam rocku, známeho výstredným oblečením a výrazným líčením jeho prívržencov.
V roku 1994 vyšla Priestovi autobiografia s názvom Are You Ready Steve? (Si pripravený Steve?), ktorého názov odkazuje na úvod skladby The Ballroom Blitz. V roku 2006 vydal album Priest's Precious Poems. V januári 2008 založil formáciu Sweet, ktorá vystupovala najmä na festivaloch a ďalších podujatiach v USA a Kanade.


Copyright © TASR 2020

RTVS prinesie rozhovor s prezidentkou SR Z. Čaputovou


RTVS prinesie rozhovor 

s prezidentkou SR Z. Čaputovou


RTVS prinesie v sobotu (6. 6.) rozhovor s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Bude možné vypočuť si ho v relácii Sobotné dialógy o 12.10 h. Následne ho o 12.30 h odvysiela Jednotka, k dispozícii bude aj stream na webe rtvs.sk. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
"Hlava štátu zhodnotí, ako Slovensko zvládlo boj s novým koronavírusom, rok pôsobenia vo funkcii a vyjadrí sa k fungovaniu a riadeniu štátu v kontexte dôležitých výziev najbližšieho obdobia," spresnila Rusnáková.


Copyright © TASR 2020

Stanovisko GP SR: V nadväznosti na medializáciu I. nám. GP SR JUDr. Viery Kováčikovej v súvislosti s trestným stíhaním obv. Moniky Jankovskej, vydáva nasledujúce stanovisko:

Stanovisko GP SR 


V nadväznosti na medializáciu I. nám. GP SR JUDr. Viery Kováčikovej v súvislosti s trestným stíhaním obv. Moniky Jankovskej, vydáva nasledujúce stanovisko:


Odmietam akékoľvek medializované tvrdenia, že v trestnej veci obv. Moniky Jankovskej som vydala pokyn prokurátorke, ktorá vykonáva dozor v tejto veci na zmenu právnej kvalifikácie skutku, pre ktorý je menovaná stíhaná, s cieľom dosiahnuť miernejší trest pre menovanú.
Pri rozhodovaní o sťažnosti obvinených preskúma nadriadený orgán správnosť výrokov napadnutého uznesenia, proti ktorým sťažovateľ podal sťažnosť, a konanie predchádzajúce týmto výrokom napadnutého uznesenia.
Revízny princíp, na základe ktorého koná nadriadený orgán o sťažnosti, znamená povinnosť preskúmať jednak napadnuté výroky uznesenia, a to zo všetkých hľadísk, bez ohľadu na to, či tieto hľadiská sú alebo nie sú v sťažnosti uvedené, a jednak správnosť postupu konania, ktoré napadnutým výrokom predchádzalo, a to z hľadiska všetkých chýb, ktoré mohli spôsobiť nesprávnosť napadnutých výrokov uznesenia.
Nemožno očakávať, že ihneď po vydaní uznesenia o vznesení obvinenia a druhostupňového uznesenia o sťažnostiach obvinených, budú na základe vykonaných dôkazov definitívne vyriešené všetky parciálne otázky týkajúce sa základných znakov skutkových podstát jednotlivých trestných činov, ani okolností, ktoré podmieňujú použitie vyššej trestnej sadzby, napr. konanie verejného činiteľa, výška spôsobenej či hroziacej škody, otázky spojené s prípadným účastníctvom nielen obvinených sudcov, konanie organizovanej skupiny a podobne. Je povinnosťou dozorujúcej prokurátorky, aby sa v ďalšom konaní riadne a v súlade so zákonom vysporiadala s právnym posúdením konkrétneho skutku, čo jej však nebráni, a je to aj jej povinnosť, aby skutok posúdila z hľadiska všetkých do úvahy prichádzajúcich skutkových podstát trestných činov,

Trestný poriadok totiž umožňuje v priebehu trestného stíhania kedykoľvek, keď to odôvodňuje aktuálna dôkazná situácia, zmeniť právnu kvalifikáciu jej sprísnením alebo zmiernením. Uvedené rovnako platí v prípade vznesených obvinení v tzv. kauze „Búrka“.
Počas môjho pôsobenia v rezorte prokuratúry som nikdy nerozhodovala v rozpore so zákonom a žiadne moje rozhodnutie nebolo zámerne ovplyvnené v prospech alebo v neprospech ktorejkoľvek osoby. Považujem za dôležité uviesť, že Moniku Jankovskú poznám ako sudkyňu pôsobiacu v Trenčíne rovnako ako desiatky iných sudcov. Nikdy sme nemali iný ako pracovný vzťah a nikdy sme neudržiavali žiadne vzťahy.
Ak by to tak nebolo, sama by som bola povinná vzniesť námietku zaujatosti a vo veci by som nemohla rozhodnúť.
Preto považujem za nepatričné a urážlivé akékoľvek úvahy o mojej údajnej snahe pomôcť Monike Jankovskej.
Chcem veriť, že toto stanovisko prispeje k objektívnemu vnímaniu môjho rozhodnutia odbornou aj laickou verejnosťou vrátane mediálnej.

HOAX: Slovenské titulky k príhovoru Zuzany Čaputovej v OSN sú vymyslené

HOAX: 
Slovenské titulky k príhovoru Zuzany Čaputovej v OSN sú vymyslené

Prezidentka Slovenskej republiky (SR) Zuzana Čaputová mala v septembri 2019 prejav v angličtine na klimatickom summite OSN. Záznam z jej príhovoru obsahujúci slovenské titulky zdieľali stovky ľudí na Facebooku. Slovenské titulky na zázname vytvárali dojem, že Čaputová sa okrem iného priznala k tomu, že je manipulovaná Izraelom a Spojenými štátmi. Titulky však nemajú nič spoločné s tým, čo prezidentka SR v skutočnosti v angličtine povedala. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Facebooková stránka "Neverím falošným politikom" uverejnila v decembri 2019 video s príhovorom Zuzany Čaputovej z klimatického summitu OSN v angličtine. Video obsahovalo slovenské titulky, ktoré mali byť prekladom toho, čo prezidentka SR v príhovore povedala.
Napríklad jej slová v angličtine o tom, že "sme na najlepšej ceste zvýšiť redukciu emisií zo 40 na 45 percent do roku 2030", boli v slovenských titulkoch vo videu preložené: "Ale už bolo dosť úprimnosti a toho čo si myslím, pretože môj Izraelský poradca mi to zakázal."
Keď v anglickom v príhovore povedala že "podporujeme plán Európskej únie, aby sa z Európy stal prvý uhlíkovo-neutrálny kontinent", slovenské titulky uvádzali: "Musím chváliť hlavne štáty ako USA, Izrael, či Francúzsko. A útočiť hlavne na Čínu a ešte viac na Ruskú federáciu. Samozrejme rovnako dôležité je útočiť na Česko, Maďarsko a Poľsko. Takto rozložíme silnú V4."
Nepravdivo boli v slovenských titulkoch preložené aj Čaputovej slová: "Musíme zabezpečiť, aby bola odpoveď na klimatickú krízu nakoniec osožná pre všetkých." Slovenské titulky zneli: "Občas si mám kopnúť aj do Slovenska."
Podľa slovenských titulkov prezidentka SR hovorila o tom, že môže použiť slovo Slovensko maximálne raz za mesiac. Podľa popisku videa je Čaputová "mediálna bábka bez vlastného názoru a postoja".
Video zdieľalo viac ako 1400 facebookových používateľov a zdieľané bolo aj koncom mája 2020. Podľa komentárov pod videom niektorí ľudia naozaj uverili tomu, že slovenské titulky zodpovedajú tomu, čo prezidentka v angličtine hovorila, aj keď ide o očividnú dezinformáciu. Čaputovej prejav nemá nič spoločné s tým, čo sa píše v titulkoch. Tie sú úplne vymyslené a opakujú naratív o tom, že prezidentka háji protislovenské záujmy, pričom obhajuje záujmy americké.
Čaputová bola prizvaná na klimatický summit OSN, ktorý sa konal 23. septembra 2019 v sídle OSN v New Yorku. V angličtine sa udalosť volala UN Climate Action Summit 2019 a zúčastnili sa jej lídri 70 krajín sveta. Medzi inými na summite vystúpila aj švédska aktivistka Greta Thunbergová.
Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom v rámci panelu o postupnom nahradzovaní uhlia obnoviteľnými zdrojmi energie. Na internetovej stránke prezident.sk je celé znenie v textovej forme.
Vo svojom prejave v skutočnosti prezidentka hovorila o tom, že na Slovensku sme učinili "politicky nepredstaviteľné rozhodnutie o zavretí uhoľných baní", že "chceme dodržať záväzok o uhlíkovej neutralite do roku 2050" a že "podporujeme plán Európskej únie, aby sa z Európy stal prvý uhlíkovo-neutrálny kontinent".
"Dámy a páni, žijeme v najlepších časoch našej histórie, užívame si enormný pokrok, zabudli sme však splatiť účet. Máme dlh voči tejto planéte. Sme prvou generáciou, ktorá pocíti dôsledky našich bezohľadných činov. Môžeme byť poslednou, ktorá s tým ešte môže niečo urobiť," povedala okrem iného Čaputová v prejave.

Zdroj: TASR

Zomrel Jiří Hanák

Zomrel Jiří Hanák

Po krátkej ťažkej chorobe zomrel signatár Charty 77, český novinár a komentátor denníka Lidové noviny Jiří Hanák. Zomrel v spánku v noci na piatok ako 82-ročný. Informovali o tom Lidové noviny a ďalšie české médiá.
Hanáka označujú za vedúcu osobnosť medzi českými stĺpčekármi. V roku 2005 získal novinársku Cenu Ferdinanda Peroutku, pred piatimi rokmi aj novinársku cenu Opus Vitae.
Správu o jeho smrti potvrdila rodina.
Hanák sa rodil 27. februára 1938. Od roku 1967 pracoval ako redaktor časopisu Reportér, za normalizácie sa musel živiť ako robotník. Niekdajší člen komunistickej strany z rokov 1963 až 1968 bol jedným zo signatárov občianskej iniciatívy Charta 77, kritickej voči vtedajšej politickej moci. Od januára 1988 pôsobil v samizdatových Lidových novinách, kde zostal aj po tom, čo sa stali legálnym denníkom.
Neskôr stál pri zrode časopisu Týden, bol tiež redaktorom Svobodného slova. Mnoho rokov pôsobil ako komentátor denníka Právo. V roku 2016 sa po rokoch vrátil do Lidových novín, kde mu patrila sobotňajšia názorová rubrika Posledné slovo.
"Odchod Jiřího Hanáka je obrovskou stratou nielen pre čitateľov Lidových novín, jeho priateľov a kolegov, ale aj pre celú českú spoločnosť. Považoval som ho za svojho tvrdého, ale trpezlivého učiteľa, začiatkom 90. rokov som mal to šťastie zdieľať s ním zhruba dva roky spoločnú kanceláriu v redakcii Lidových novín na (pražskej) Národnej triede," uviedol k smutnej udalosti šéfredaktor Lidových novín István Léko.
Žáner novinových stĺpčekov pozdvihol, keď v obnovených Lidových novinách a neskôr v Práve písal politicky aktuálne, vtipné a historicky poučné krátke komentáre s pôvabom fejtónu. Bol to nadaný novinár vzdelaný v dejinách a kultúre a dbal aj na krásu jazyka. Mal svojich priaznivcov aj odporcov, väčšinou však nenudil, uviedli Lidové noviny.
Podľa Léka patril Hanák do generácie novinárov, ktorých "charakter zostal vždy pevný, dával prednosť duchovným hodnotám a nikdy nepodľahol volaniu divočiny".

Copyright © TASR 2020


VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA





„Takže v podstate ten samotný núdzový stav našich lekárov nijakým spôsobom neobmedzuje.“
MUDr. Marek Krajčí


"Odmietame akékoľvek spájanie s obsahom konverzácie na údajnej nahrávke. Nevieme potvrdiť, či sa naozaj jedná o jeho hlas alebo nie, a to z dôvodu, že údajná nahrávka, ktorá bola zverejnená v médiách bola takej zlej kvality, že môj klient nie je si ani sám istý, či sa jedná o jeho hlas alebo nie. V súčasnej dobe je možné za pomoci mnohých počítačových programov vytvoriť takúto nahrávku, zverejniť ju a zároveň tvrdiť, že je pravá. Jeho hlas je pomerne všedný a dá sa veľmi ľahkým spôsobom napodobniť. V prípade, ak by sa aj potvrdilo, že údajnej nahrávke sa nachádza jeho hlas, potom je veľmi dôležité brať do úvahy aj skutočnosť, či táto nahrávka nebola len kompilátom všetkých jeho výrokov počas jeho pôsobenia vo verejnom živote. Odmietame, že môj klient bol účastný takého rozhovoru, aký sa nachádza na údajnej nahrávke. Nie je pravdivý obsah a za nahrávkou vidíme len snahu o účelovú diskreditáciu jeho osoby.”
Právnička Dobroslava Trnku

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Internetová platforma Youtube zablokovala propagandistické video podporujúce plánované zmeny ruskej ústavy, ktoré navrhol prezident Vladimir Putin. Patrí medzi ne aj zákaz homosexuálnych manželstiev, ktorého sa spomínané video týkalo, píše agentúra DPA.
Krátky film zverejnený na Youtube zobrazoval detský domov, z ktorého si malého chlapca ide adoptovať homosexuálny pár. Keď adoptívny otec predstaví svojho výrazne feminínneho partnera ako "novú mamu", chlapcovi sa zjaví na tvári veľmi smutný výraz. Ako darček od nových rodičov dostane navyše červené šaty. Videoklip je v Rusku už niekoľko dní terčom kritiky za vytváranie nepriateľského obrazu voči homosexuálom.
Posolstvom videa je apelovať na ľudí, ktorí budú 1. júla rozhodovať o Putinových návrhoch o zmene ústavy v celoštátnom hlasovaní, a podporiť presvedčenie, že deti majú vyrastať výlučne v rodinách s matkou a otcom. Putin zdôraznil, že manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia v Rusku nebude možné dovtedy, kým on bude pri moci.
"Toto video bolo odstránené, keďže porušovalo pravidlá týkajúce sa nenávistných prejavov," zdôvodnil svoj krok Youtube.
Ruskí predstavitelia dlhodobo čelia medzinárodnej kritike za politiku šírenia nenávisti voči sexuálnym menšinám. Jeden zo zákonov, ktoré Putin podpísal, napríklad pod hrozbou trestu zakazuje prejavy lásky medzi osobami rovnakého pohlavia pred deťmi.
Politológ Abbas Galljamov video označil za cielenú akciu na odpútanie pozornosti od skutočnej témy, ktorou sú zmeny v ústave. Jediným cieľom ústavných zmien je podľa neho otvoriť cestu Putinovi, aby zostal pri moci až do roku 2036, povedal.
Aktuálne prieskumy verejnej mienky sa v tom, či by navrhované zmeny podporila väčšina obyvateľstva, líšia. Putin ich chce totiž presadiť len v prípade, že sa mu podarí získať väčšinu hlasov.
Nezávislý inštitút Levada zverejnil 2. júna výsledky prieskumu, podľa ktorého zmeny podporuje 44 percent opýtaných. Podľa štvrtkového prieskumu štátneho inštitútu WZIOM je za zmeny až 61 respondentov. Nezávislí odborníci a opozícia sa však obávajú, že by mohlo dôjsť k masívnemu falšovaniu výsledkov hlasovania.
Návrh urobiť zmeny v ústave Putin predostrel v januári tohto roku vo svojom výročnom prejave o stave krajiny.
Ústavné zmeny schválené medzičasom aj parlamentom majú Putinovi umožniť kandidovať za prezidenta na ďalšie dve funkčné obdobia. Zmeny okrem iného zahŕňajú tiež posilnenie prezidentských právomocí, zákaz homosexuálnych manželstiev a zmienku o "viere v Boha" ako jednej z tradičných ruských hodnôt. Medzi navrhované zmeny tiež patrí aj to, aby mala ruská ústava prednosť pred medzinárodným právom. Putin tiež navrhol, aby vysoko postavení vládni činitelia nesmeli mať občianstvo cudzieho štátu a ani povolenie na pobyt v cudzine.


Dolná snemovňa španielskeho parlamentu hlasovala vo štvrtok za vypracovanie návrhu zákona o 3-percentnej dani z príjmov internetových gigantov. Španielsko je tak ďalším z obchodných partnerov USA, ktorí sa rozhodli pre tento krok napriek tomu, že Washington nariadil vyšetrovanie dane a hrozí zavedením ciel v rámci odvety.
Daň by sa mala vzťahovať na lokálne tržby technologických gigantov, ako sú Facebook, Google, Apple či Amazon. Španielsko odhaduje, že ročne prinesie do štátnej pokladnice približne 1 miliardu eur.
Kancelária amerického obchodného zástupcu pritom v utorok (2. 6.) uviedla, že začína vyšetrovanie daní z digitálnych služieb, ktoré zaviedli, alebo plánujú zaviesť obchodní partneri USA.
"Sme pripravení podniknúť všetky primerané kroky na ochranu našich firiem a zamestnancov pred akoukoľvek diskrimináciou," uviedol americký obchodný zástupca Robert Lighthizer.
Dokončenie španielskych právnych predpisov bude trvať tri až štyri mesiace, vzhľadom na to, že menšinovú vládu premiéra Pedra Sáncheza čaká náročná úloha, keďže potrebuje získať na ich schválenie v parlamente dostatok hlasov.
Daň v Španielska pritom vstúpi do platnosti iba vtedy, ak členské štáty Organizácie pre spoluprácu a rozvoj (OECD) dosiahnu dohodu o zavedení spoločnej digitálnej dane. Jej cieľom je, aby veľké technologické firmy spravodlivejšie platili dane tam, kde generujú tržby. Mnohé giganty sa totiž snažia minimalizovať svoju daň z príjmu tým, že si zaregistrujú oficiálne sídlo v krajinách s nízkymi daňami.
V prípade, že parlament návrh dane schváli, budú technologické spoločnosti platiť v Španielsku daň vo výške 3 % z lokálnych tržieb, ak bude ich globálny obrat vyšší ako 750 miliónov eur a tržby v Španielsku dosiahnu najmenej 3 milióny eur. To sa zhoduje s návrhom Európskej únie (EÚ).
Francúzsko patrí medzi krajiny EÚ, ktoré už schválili digitálnu daň, ale nakoniec sa dohodlo s USA na jej odklade, kým sa o nej rokuje v rámci OECD. Ak sa však nedosiahne pokrok, Paríž je pripravený začať s jej výberom na budúci rok.



Copyright © TASR 2020



Sociálne médiá nezvládajú boj proti šíreniu falošných správ týkajúcich sa koronavírusu. Tvrdí to Centrum pre boj proti digitálnej nenávisti (CCDH), ktoré zástupcom Facebooku a Twitteru nahlásilo 649 takýchto príspevkov, pričom 90 percent z nich aj potom zostalo na internete bez akéhokoľvek varovania.
Facebook tvrdí, že to nie je "reprezentatívna vzorka". "Robíme agresívne kroky na odstránenie týchto falošných správ z našich platforiem a doteraz sme odstránili stovky tisíc takýchto príspevkov, týkajúcich sa napríklad nepravdivých informácií o možnostiach liečby. Počas marca a apríla sme použili varovné označenie na približne 90 miliónov príspevkov súvisiacich s COVID-19," vyjadril sa hovorca Facebooku. "Upozorníme hocikoho, kto lajkol, zdieľal alebo komentoval príspevky súvisiace s COVID-19, ktoré sme odstránili," dodal.
Zástupcovia Twitteru vyhlásili, že ich automatizované systémy už "napadli 4,3 milióna účtov súvisiacich s diskusiami o COVID-19 so spamovým alebo manipulatívnym správaním".
Výkonný riaditeľ CCDH Imran Ahmed ich kritizuje, že sa vyhýbajú zodpovednosti a nemajú dostatočne prispôsobené systémy. "Sociálne médiá už veľakrát tvrdili, že vnímajú situáciu okolo falošných správ o COVID-19 veľmi vážne, no táto štúdia ukázala, že aj keď vedia o falošných správach, nepodniknú žiadne kroky," povedal.
Rosanne Palmer-White z Restless Development, ktorá bola súčasťou výskumu, sa vyjadrila, že mladí ľudia sa pričinili o zastavenie šírenia dezinformácií, no sociálne médiá ich sklamali.
Do štúdie sa zapojilo desať dobrovoľníkov z Veľkej Británie, Írska a Rumunka, ktorí od konca apríla do konca mája na sociálnych médiách hľadali falošné správy. Po ich nahlásení zistili, že najslabšie reakcie mal Twitter, ktorý reagoval len na tri percentá z celkových 179 príspevkov. Facebook odstránil desať percent z 334 a označil dve percentá falošných správ. Instagram, ktorého majiteľom je Facebook, takisto reagoval na desať percent zo 135 upozornení.


Komunikačná aplikácia Snapchat prestane propagovať amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho príspevky sa už nebudú zobrazovať v sekcii Discover, kde sa objavujú správy a príspevky od celebrít či verejných činiteľov. Trumpov účet však bude naďalej aktívny a viditeľný pre každého, kto si ho vyhľadá.
Spoločnosť Snap, ktorá Snapchat vlastní, svoje rozhodnutie oznámila v stredu s tým, že k nemu dospeli už cez víkend. "Nebudeme umocňovať hlasy, ktoré podnecujú rasové násilie a nespravodlivosť tým, že im poskytneme bezplatnú propagáciu na Discover. Rasové násilie a nespravodlivosť nemajú v našej spoločnosti miesto a stojíme pri všetkých, čo chcú mier, lásku, rovnoprávnosť a spravodlivosť v Amerike," vysvetlila spoločnosť vo vyhlásení.
Krok Snapchatu je ďalším príkladom toho, ako sociálne médiá upravujú svoj prístup k Trumpovi. Minulý týždeň sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter označila dvojicu jeho tweetov o korešpondenčnom hlasovaní značkou s varovaním o ich pravdivosti. Neskôr skryla ďalší jeho príspevok za porušenie pravidiel týkajúcich sa vychvaľovania násilia, keď v súvislosti s protestmi v Minneapolise napísal "keď začne rabovanie, začne streľba" (when the looting starts, the shooting starts, pozn. red), čo má negatívny historický kontext.
Manažér Trumpovej kampane Brad Parscale nešetril kritikou na krok Snapchatu. Na Twitteri reagoval vyhlásením, že šéf Snapu Evan Spiegel "by radšej propagoval videá s nepokojmi extrémnej ľavice a povzbudil používateľov, aby zničili Ameriku, ako zdieľal pozitívne slová jednoty, spravodlivosti a zákona a poriadku od nášho prezidenta".

Československý startup Cinnamon získal na vývoj svojej videoplatformy 2,5 milióna dolárov od amerických investorov. Základom jej fungovania je kombinácia umelej inteligencie a mikroplatieb. „Našou víziou je vytvorenie nástroja, ktorý otestuje kvalitu videí pred masovým vypustením na videoportály a sociálne siete," uvádza zakladateľ a CEO startupu Róbert Tarabčák a dodáva, že platforma už v súčasnosti dokáže monetizovať videá v reálnom čase bez reklám. "Spojenie s Coilom, ktorý nás podporil dvoma miliónmi dolárov, nám dáva príležitosť odmeňovať tvorcov okamžite. Technológia umelej inteligencie dokáže rozoznať reakcie divákov s 97 percentnou presnosťou a tí potom nie sú obťažovaní reklamami," doplnil Tarabčák.
Súčasťou startupu je technológia umelej inteligencie so schopnosťou čítať emócie z ľudskej tváre, ktorú odkúpil od slovenskej firmy Youfirst. Túto technológiu, ktorej vývoj trval viac ako päť rokov, teraz implementuje do vlastnej platformy v spolupráci s vývojármi z STRV. "Youfirst dokáže analyzovať celkom sedem emócií, ktoré divák pri sledovaní prežíva. Technológia, ktorú doteraz využívali poprední youtuberi, profesionálni marketéri a tvorci reklám či filmov po celom svete, sa teraz stane neoddeliteľnou súčasťou Cinnamonu," uvádza. Druhou kľúčovou technológiou sú platby, prebiehajúce v reálnom čase, vďaka americkej firme Coil. "Pre zákazníka to znamená, že tu nenájde reklamy. Za svoju históriu urobil Cinnamon viac ako 450 miliónov takýchto mikrotransakcií a denne pridáva ďalšie dva milióny," uzavrela spoločnosť.
Práce na startupe Cinnamon začali v decembri 2018, prvú investíciu vo výške 500-tisíc dolárov získal v máji 2019 od zakladatela Ripplu Chrisa Larsena.


Nemeckí vyšetrovatelia vykonali razie u desiatok ľudí v súvislosti so zverejňovaním nenávistných prejavov o politikovi Walterovi Lübckem, ktorého vlani zavraždili. Prokuratúra vo Frankfurte nad Mohanom informovala, že úrady zasahovali v 12 spolkových krajinách a vypočuli 40 ľudí. Tí sú podozriví z toho, že najmä na sociálnych médiách zverejňovali "trestne relevantné komentáre"o Lübckem.
Razie sú výsledkom vyšetrovania, ktoré odštartovalo v septembri. Dané osoby vyšetrujú na základe podozrení z viacerých trestných činov vrátane verejného podnecovania k páchaniu trestných činov, podporovania trestných činov a znevažovania spomienky na mŕtveho. Prokurátori v Bavorsku, kde žijú siedmi podozriví, uviedli, že komentáre zverejnili pred politikovou smrťou aj po nej.
Lübckeho, člena Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, ktorý viedol regionálnu administratívu v oblasti Kassel v strednom Nemecku, zastrelili vlani v júni. Z jeho vraždy obvinili muža, ktorého v minulosti už odsúdili a má bohatú históriu násilných zločinov namierených proti migrantom. Vražda politika, ktorý bol známy ako obhajca Merkelovej priateľskej politiky voči utečencom, vyvolala v Nemecku rozsiahle pobúrenie a výstrahy pred rastúcou hrozbou násilného krajne pravicového extrémizmu.

Spoločnosť Zoom sa rozhodla nepridať koncové šifrovanie pre bezplatné účty s tým, že takto nechá otvorené dvere na spoluprácu s bezpečnostnými zložkami. Uviedol to výkonný riaditeľ firmy Eric Yuan. "Chceme spolupracovať s FBI a miestnymi úradmi v prípade, že ľudia budú zneužívať Zoom na nesprávne účely," dodal Yuan.
Koncové šifrovanie, na ktorom Zoom v súčasnosti pracuje, bude možné využívať len pri platených účtoch, pretože "väčšina škôd pochádza od samoobslužných používateľov s falošnou identitou", vyjadril sa bezpečnostný konzultant Alex Stamos.
Využitie Zoomu vzrástlo v čase pandémie koronavírusu, keďže milióny ľudí zostali pracovať z domu. Objavilo sa aj viacero bezpečnostných problémov. Firma prostredníctvom e-mailu potvrdila, že spolupracuje s "obhajcami bezpečnosti detí, organizáciami pre ochranu občianskych slobôd, odborníkmi na šifrovanie a orgánmi činnými v trestnom konaní" na vylepšení svojej stratégie. Cieľom tohto prístupu je chrániť deti a potenciálne obete zločinov z nenávisti.
"Plánujeme zaviesť koncové šifrovanie pre používateľov, u ktorých si môžeme overiť totožnosť, a tak limitovať poškodenie týchto zraniteľných skupín. Používatelia s bezplatným účtom sa registrujú pomocou e-mailu, čo nám nedáva dostatok informácií na overenie si identity. Nájsť tú správnu rovnováhu je náročné, no vždy sa snažíme spraviť správnu vec," vyjadril sa hovorca Zoomu.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.