3. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Neznámi útočníci v utorok v jemenskom meste Aden smrteľne postrelili 34-ročného novinára a fotografa Nabíla Hasana Kuajtího, ktorý bol spolupracovníkom AFP a prispieval aj do regionálnych médií. Jemenská vláda útok na novinára odsúdila a vyzvala na jeho vyšetrenie, uviedla agentúra AFP.
Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek pre AFP uviedol, že novinár bol postrelený krátko po tom, ako vyšiel zo svojho domu. Útočníci strieľali z auta a z miesta činu ušli.
"Útok na novinára Nabíla Kuajtího bol vopred organizovanou a plánovanou vraždou a je odrazom zlyhania a chýb všetkých bojujúcich strán," uviedol pre AFP Nadžíb Ghalláb z jemenského ministerstva pre informácie.
Dodal, že novinárova práca spočívala vo fotografovaní udalostí a faktov a zdá sa, že "vyvolala pobúrenie medzi niektorými extrémistami".
Ghalláb vyzval na "jasné a transparentné" vyšetrenie vraždy, na ktorom by mali spolupracovať medzinárodne uznávaná vláda i separatisti, majúci pod kontrolou práve mesto Aden.
"Sme šokovaní nezmyselnou vraždou odvážneho novinára, ktorý robil svoju prácu napriek hrozbám a zastrašovaniu," reagoval riaditeľ agentúry AFP pre globálne spravodajstvo Phil Chetwynd. Jemenský novinár svojou prácou pre AFP za posledných päť rokov pomohol k tomu, aby svetová verejnosť spoznala "hrôzu konfliktu v Jemene v jeho úplnosti". "Kvalita jeho práce bola všeobecne uznávaná," uviedol Chetwynd.
Kuajtí bol v roku 2016 finalistom britskej súťaže o Cenu Roryho Pecka, kam poslal práce týkajúce sa konfliktu v Jemene. Porota jeho príspevky označila za "výnimočné a vynikajúce".
V januári 2019 Kuajtí zažil útok povstalcov na najväčšiu leteckú základňu v Jemene al-Anad, ktorá sa nachádza severne od prístavu Aden. Útok sa odohral počas vojenskej prehliadky, kde Kuajtí robil fotoreportáž.
V rebríčku slobody tlače organizácie Reportéri bez hraníc figuruje Jemen na posledných priečkach. Naposledy bol medzi 180 monitorovanými štátmi na 167. pozícii.



Írsky europoslanec Luke Ming Flanagan sa na videkonferencii výboru Európskeho parlamentu týkajúcej sa poľnohospodárstva objavil bez nohavíc. Zrejme si totiž neuvedomil, že kamera zachytila aj jeho holé nohy, napísal denník The Irish Times.
Výbor sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu konal prostredníctvom videkonferencie. Flanagana z hnutia Európska zjednotená ľavica a Severská zelená ľavica (GUE/NGL) video zachytilo pri tom, ako sedí na posteli - v košeli a v trenírkach.
"Dve minúty pred tým som bol v tričku. Rozhodol som sa obliecť si košeľu, aby som vyzeral slušne! To sa mi teda veľmi dobre podarilo," napísal Flanagan na Twitteri s tým, že tesne pred videohovorom si bol vonku zabehať.
Ako uviedol pre The Irish Times, väčšinu takýchto videohovorov absolvuje zo spálne svojho domu, ktorý sa nachádza v írskom grófstve Roscommon, pričom sú v tom čase doma aj jeho deti a manželka.
Tlmočníci, ktorí Flanaganove slová naživo prekladali do rozličných jazykov krajín EÚ, sa počuteľne premáhali potláčať smiech.
EP počas pandémie ochorenia COVID-19 umožnil zákonodarcom pracovať z domu a vytvoril vzdialený hlasovací systém, pomocou ktorého môžu svoje hlasy odovzdať prostredníctvom e-mailu a na debatách sa zúčastňujú cez videohovory.



Copyright © TASR 2020

Zoznamovacia aplikácia Grindr vo svojej najnovšej verzii odstráni z vyhľadávania filter súvisiaci s etnickou príslušnosťou používateľov. Rozhodli sa tak po sťažnostiach ľudí, ktorí túto možnosť považujú za rasistickú. Aplikácia v súčasnosti umožňuje filtrovať vyhľadávanie podľa veku, výšky, hmotnosti a etnickej príslušnosti. Kritici tvrdia, že tento filter podporuje diskrimináciu a aplikácia dostatočne nebojuje s rasizmom.
Zástupcovia značky s ohlásením novinky uviedli, že na svojej platforme "majú nulovú toleranciu voči rasizmu a nenávistným prejavom". Grindr sa špecializuje na zoznamovanie homosexuálov, bisexuálov, transrodových či queer ľudí.
Niektorí používatelia firme vyčítajú, že jej odstránenie filtra trvalo až príliš dlho.


Twitter zrušil stovky účtov, ktoré šírili tvrdenia o "blackoute" vo Washingtone, ku ktorému však nikdy nedošlo. V súvislosti so súčasnými rozsiahlymi občianskymi nepokojmi v USA sa objavili tisícky tweetov s hashtagom #DCBlackout, podľa ktorých vláda zablokovala komunikácie v hlavnom meste, aby ochromila protesty. Pre tieto tvrdenia však neexistujú žiadne dôkazy. Twitter tiež uviedol, ze zrušil účet, ktorý sa vydával za protestnú skupinu a podnecoval k násiliu.
Tvrdenia o odstavení internetovej a telefonickej komunikácie s hashtagom #DCBlackout kolovali na Twitteri v pondelok v noci, pričom ich retweetovali milióny používateľov. Avšak reportéri pokrývajúci udalosti nezaznamenali žiadne takéto problémy. Hovorca Twitteru v tejto súvislosti uviedol, že sociálna sieť "zrušila stovky spamovacích účtov", ktoré používali #DCBlackout, pričom to zdôvodnil politikou spoločnosti zameranou proti manipuláciám a spamom.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.