2. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS




Poriadneho prešľapu sa dopustila austrálska televízna spoločnosť Fox Sports. V jej zostrihu z ligových duelov v ragby sa objavila podobizeň Adolfa Hitlera. Keďže aj v Austrálii platí zákaz účasti divákov na tribúnach počas športových podujatí, vysielateľ sa rozhodol hľadisko upraviť digitálne tak, aby vyzeralo ako plné "kartónových fanúšikov". Zatiaľ nie je známe, ako sa na tribúny dostala aj čierno-biela podobizeň nacistického diktátora, ktorý ma na svedomí milióny obetí v II. svetovej vojne.

Uvedené nezostalo bez povšimnutia verejnosti a televízia sa hneď stala terčom kritiky. Za židovskú obec v Austrálii vystúpil Alex Ryvchin, ktorý toto konanie ostro odsúdil a označil ho za "zľahčovanie kriminálnych činov Hitlera a nacistického režimu".

Moderátor programu Matty Johns sa plánuje verejne ospravedlniť počas najbližšej relácie vo štvrtok. Už v pondelok však uviedol: "Táto súčasť bola nechutná a úplne nevhodná. Uznávam, že to nebolo správne a ospravedlňujem sa našim divákom a každému, koho tento zámer právom pohoršil či urazil."

Vedenie televízie informovalo, že aktuálne skúma okolnosti, za akých sa podobizeň Adolfa Hitlera dostala na obrazovku a chce urobiť všetky potrebné kroky, aby sa to už nikdy neopakovalo. "Úprimne sa ospravedlňujeme za tieto ofenzívne závery," uvádza sa v stanovisku Fox Sports.




Spoločnosť Google odložila spustenie najnovšej verzie operačného systému Android, ktorý mal byť k dispozícii od stredy 3. júna. Príčinu zatiaľ neprezradili. Na webstránke developer.android.com uviedli, že "teraz nie je čas na oslavy" a že viac detailov zverejnia neskôr.

Firma v blogu prezradila, že Android 11 ponúkne veľa nových možností pre aplikácie, 5G siete, médiá, fotoaparát či strojové učenie.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyjadrila znepokojenie nad vysokým počtom útokov na novinárov informujúcich o protestoch proti policajnému násiliu v USA. Vlnu protestov a nepokojov vyvolala smrť neozbrojeného muža čiernej pleti v meste Minneapolis, ktorý zomrel po brutálnom zásahu policajta. Informoval o tom v pondelok denník Die Welt.
Za posledné dni došlo v Spojených štátoch k najmenej 68 útokom na zamestnancov médií, uviedla RSF. Organizácia zo zodpovednosti za tieto útoky viní prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý podľa nej médiá "démonizuje".
"Bezprecedentná brutalita, s akou sa v uplynulých dňoch do novinárov pustila polícia aj protestujúci je výsledkom tejto nepriateľskej rétoriky," povedal Christian Mihr z nemeckej sekcie RSF. Policajtov vyzval, aby žurnalistov chránili, a nie im bránili v práci.
Počas protestov v približne 30 amerických mestách sa novinári stali terčom útokov gumovými projektilmi, paprikovým sprejom či slzotvorným plynom. Na mnohých miestach došlo k ničeniu prenosových vozov či novinárskeho vybavenia.
K jednému z najhorších útokov došlo v Minneapolise, kde fotografku Lindu Tiradovú zasiahla strela z gumového projektilu príslušníka polície, v dôsledku čoho prišla o ľavé oko. Polícia strieľala aj na tím novinárov z redakcie nemeckej spravodajskej stanice Deutsche Welle. Gumené projektily zasiahli aj dvoch spolupracovníkov tlačovej agentúry Reuters.
V Pittsburghu skupina demonštrantov fyzicky napadla reportéra televíznej stanice KDKA-TV, ktorý musel byť následne prevezený do nemocnice. Vo Washingtone zbili protestujúci reportéra televízie Fox News a jeho kameramana.
Po tom, čo v piatok počas priameho vstupu z dejiska protestov došlo k zadržaniu novinára americkej spravodajskej spoločnosti CNN Omara Jimeneza a členov jeho štábu, boli podľa RSF zadržaní aj ďalší spravodajcovia.
Polícia tam nakrátko zadržala aj korešpondenta austrálskej televízie 9News a jeho tím. V Las Vegas zadržala polícia fotografku spolupracujúcu s agentúrou AFP, ktorá musela stráviť noc na policajnej stanici.
Spojené štáty sú v rebríčku slobody tlače na 45. mieste zo 180 krajín sveta.

Bývalý maltský minister hospodárstva Chris Cardona zaplatil 350.000 eur nájomnému vrahovi obvinenému v súvislosti s vraždou investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Pred súdom to v pondelok vyhlásil údajný sprostredkovateľ vraždy Melvin Theuma, informovala agentúra DPA.
Maltský prezident George Vella udelil Theumovi milosť za poskytnutie svedectva. Theuma v pondelok svedčil na súde proti podnikateľovi Yorgenovi Fenechovi, ktorý je obvinení z naplánovania vraždy, uvádza na svojej webovej stránke denník Malta Today.
Theuma na súde povedal, že nájomný vrah dostal peniaze sprostredkovane od Cardonu, ktorý bol do januára tohto roka maltským ministrom hospodárstva a odstúpil v súvislosti s vyšetrovaním vraždy.
Theuma tvrdil, že suma, ktorú Cardona zaplatil, bola prídavkom k čiastke, ktorú vrah dostal od Fenecha.
Cardona podľa DPA Theumovo svedectvo odmietol a označil ho za "nezmysly založené na klamstvách, ktoré ani nedávajú zmysel".
Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík.
Dňa 16. októbra 2017 ju zabila bomba nastražená v jej aute. Traja muži sú obvinení z priamej účasti na vražde a Fenech čelí obvineniam za jej plánovanie. Všetci podľa DPA vyhlásili, že sú nevinní.

Copyright © TASR 2020