1. 6. 2020

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Kauza vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov bude na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovať v pondelok 1. júna ďalším dokazovaní. Súd by mal konkrétne vypočuť viacerých znalcov, ktorí by sa mali vyjadrovať aj k extrahovaniu dát z mobilných telefónov obžalovaných. Súd na predošlom pojednávaní už ako dôkaz predložil komunikácie Mariana K. z aplikácie Threema. Podľa prokuratúry majú ich prepisy dokazovať, že za objednávkou vraždy stojí väzobne stíhaný podnikateľ prostredníctvom spoluobžalovanej Aleny Zs. Obžalovaný Marian K. aj Alena Zs. však tieto dôkazy označujú za pozmeňované, vytrhnuté z kontextu a získané nazákonným spôsobom.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu a v roku 2016 podnikateľa Petra Molnára. Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Účasť na vražde priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.