21. 10. 2024

Zomrel Ján Lacko

Zomrel Ján Lacko



Voveku 82 rokov zomrel legendárny komentátor športových prenosov Ján Lacko. Patril k veľkým menám slovenského športového komentovania spolu so svojím kolegom Karolom Polákom.

Komentátorovi Jánovi Lackovi v priebehu kariéry zverili postupne aj komentovanie jazdeckých súťaží, aj keď živého koňa videl naposledy doma v dedine. Naučil sa všetky odborné termíny, aby si nevystrúhal hanbu. Postupne komentoval aj gymnastiku, či zjazdové lyžovanie

Komentátor Ján Lacko bol známy aj ovládaním náročného komentátorského umenia: umenia v správny moment mlčať. Ako vravel, „pauza v pravú chvíľu zapôsobí viac ako vodopád slov“, z čoho si bral príklad práve od svojho kolegu Karola Poláka, na ktorom obdivoval schopnosť povedať správnu informáciu v pravú chvíľu.
Ako športový komentátor bol Ján Lacko známy ako profesionál, ktorý prechovával úctu k základnému nástroju komentovania - k jazyku. S jeho menom sa spájajú najmä 80-te roky a hokej, keď komentoval stovky prenosov nielen z domácej ligy, ale aj z majstrovstiev sveta a všetky ročníky tej dekády Kanadského pohára, ako aj ďalšie medzinárodné podujatia.

V roku 1964 sa prihlásil na konkurz Československého rozhlasu Košice, aj keď mal vyštudovanú Vysokú školu poľnohospodársku v Nitre. V mladosti hrával futbal za TJ Sokol Santovka, kde sa 26. septembra 1942 narodil.

Vzťah k športu a dobrý prednes v slovenčine rozhodli, že bol v konkurze zo 102 prihlásených najúspešnejší. V roku 1970 prestúpil do televízneho štúdia Košice, kde pôsobil šesť rokov a sníval o komentovaní olympiády.

Po presťahovaní do Bratislavy sa mu sen podarilo hneď splniť, keď sa zúčastnil Zimných olympijských hier v roku 1976 v Innsbrucku. A tu komentoval fenomenálnu jazdu rakúskeho zjazdára Franza Klammera za zlatom. V tom istom roku cestoval aj na druhé olympijské hry do Montrealu vďaka náhode, lebo pražský kolega ochorel a tak cestoval ako záskok Ján Lacko.

Keď odchádzal zo Slovenskej televízie, mal v roku 1992 na konte účasť na siedmich olympijských hrách, z toho štyroch zimných. Pridal k nim ešte ďalšie dve v inej redakcii.


Po odchode zo Slovenskej televízie Ján Lacko pokračoval v komentátorskej práci v už zaniknutom rádiu Twist, kde sa dostal na ďalšie dve olympijské hry a to v Sydney v roku 2000 a na zimné hry v Salt Lake City v roku 2002.

Zomrel Jozef Urblík

Zomrel Jozef Urblík




Vo veku 87 rokov zomrel scenárista, režisér a dramaturg Jozef Urblík. Informovala o tom Slovenská televízia a rozhlas (STVR) na svojom webe.
Urblík sa narodil 3. júla 1937. Vyštudoval Vyššiu filmovú školu v Čimeliciach. Absolvoval tiež štúdium na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe v odbore dramaturgia - réžia. Niekoľko rokov sa režijne podpisoval napríklad pod Televízny klub nepočujúcich.


Zdroj: TASR

20. 10. 2024

NEDEĽNÉ REZNE UŽ AJ S KÁVOU

  NEDEĽNÉ REZNE UŽ AJ S KÁVOU 






Sledujte reláciu V politike v nedeľu o 11:00 s Braňom Králom

Hostia:

Robert Fico, predseda vlády SR


STVR O 5 minút 12

  • Andrej Danko, podpredseda NR SR, predseda strany SNS
  • Milan Majerský, poslanec NR SR, predseda hnutia KDH





Parlament definitívne schválil konsolidačný balíček. Ekonomiku čakajú opatrenia v hodnote 2,7 miliardy eur. Najväčšiu kritiku si vyslúžilo zvýšenie DPH na 23 percent. Nespokojnosť so šetrením vyjadrili aj odborári.
Koalícia sa musela vysporiadať aj s prvou zmenou v kabinete Roberta Fica. Zuzanu Dolinkovú na poste ministra zdravotníctva nahradil Kamil Šaško.
V relácii sa tiež budeme venovať stabilite vládnej koalície a raziám v nočných kluboch v Bratislave.
Moderátorka Karolína Lacová privíta už túto nedeľu 20. októbra 2024 v relácii Na telo ministra vnútra a predsedu strany Hlas-SD Matúša Šutaja Eštoka a šéfa opozičnej SaS Branislava Gröhlinga.
Relácia Na telo sa tradične začína v nedeľu o 13:00 hod. na obrazovkách TV Markíza.