17. 11. 2007

Zomrel Peter Zinner

Zomrel Peter Zinner
Zomrel strihač filmu Krstný otec (1972) a držiteľ Oscara za prácu na vojnovej snímke Lovec jeleňov (1978) Peter Zinner. Vo veku 88 rokov podľahol rakovine v nemocnici v Santa Monice. "Bol to skromný človek. Ak niekto nebol plný hollywoodskeho gýču, bol to môj otec. Bol vášnivý vo všetkých smeroch. Boli sme najlepší priatelia," vyjadrila sa jeho dcéra Katina Zinner. Peter Zinner sa narodil v roku 1919 v židovskej rodine. V roku 1938 utiekol s rodinou pred nacistami na Filipíny, do Los Angeles prišiel o dva roky neskôr. "Vždy chcel byť vo filme," povedala jeho dcéra. Najprv pracoval ako taxikár, neskôr robil sprievod na klavíri k nemým filmom. Napokon začal s profesiou strihača v štúdiách 20th Century Fox a MGM. Po istom čase založil vlastnú spoločnosť. Prvú nomináciu na cenu filmovej akadémie získal vďaka prvej časti Krstného otca v roku 1972. "Peter Zinner významne prispel do filmu Krstný otec ... Bol to Petrov nápad pridať do poslednej scény organovú hudbu, ktorá ju vylepšila," napísal pre agentúru AP režisér Francis Ford Coppola. Zosnulý strihač sa výrazne podieľal aj na snímkach Chladnokrvne (1967), Krstný Otec II (1974) a Zrodila sa hviezda (1976). Oscara mu nakoniec udelili v roku 1978 za Lovca jeleňov a na ocenenie ho znova nominovali za romantickú drámu Dôstojník a gentleman (1982). Zinner sa vo filme objavil aj ako herec, v roku 1990 si zahral admirála v trileri The Hunt for Red October, ktorý včera zhodou okolností vysielala ORF, a režíroval snímku Salamander (1981). S dcérou Katrinou spolupracoval na dokumente o kalifornskom guvernérovi Arnoldovi Schwarzeneggrovi s názvom Running With Arnold (2006).

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia zaradila do vysielania pri príležitosti výročia 17. novembra Dňa boja za slobodu a demokraciu slovenskú aj televíznu premiéru Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy . Slnečný štát alebo hrdinovia robotníckej triedy je komédia režiséra Martina Šulíka. Hrajú Oldřich Navrátil, Ivan Martinka, Ľubo Kostelný, Igor Bareš, Anna Cónová, Petra Špalková, Anna Šišková, Lucie Žáčková, Martin Juza, Csongor Kassai a ďalší Film mal premiéru v kinách v roku 2005 . Slovenská televízia ho uvádza v slovenskej premiére Film rozpráva príbeh o štyroch robotníkoch, ktorí sa jedného dňa ocitnú bez práce. Keďže je pod ich úroveň zaevidovať sa na úrade práce a tobôž prejsť nejakou rekvalifikáciou, rozhodnú sa situáciu riešiť po svojom a založia si vlastnú firmu. Za posledné peniaze si odkúpia nákladné auto a vrhnú sa do podnikania. Nič však nie je také jednoduché ako sa zdá byť, nie len v podnikaní, ale ani s milujúcimi, hašterivými, smutnými manželkami a nepodarenými deťmi...

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again

IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2007/45

1. TIMBALAND & ONE REPUBLIC-APOLOGIZE 2. BLUNT JAMES-1973 3. SUGABABES-ABOUT YOU NOW 4. MISHA-SPOMALÍME SVET 5. CMORIK PETER-NEMUSÍŠ SA BÁŤ 6. PLAIN WHITE T´S-HEY THERE DELILAH 7. FURTADO NELLY-DO IT 8. KOMAJOTA-UKRADNUTÝ 9. SMATANOVÁ ZUZANA-ZDÁ SA ŽE TO STAČÍ 10. BEDINGFIELD NATASHA-SOULMATE 12. TEAM-AKO MÁLO 13. TINA-KÝM TY SPÍŠ 17. DESMOD-ČIERNA DIERA 22. I.M.T. SMILE-DUCH ČLOVEKA 23. PEHA-OPÝTAJ SA 33. GLADIATOR-AKO PREDTÝM 49. PREDNÁ ZDENKA-PONAD MAKY 51. JAROŠ MIRO-TLAKOVÁ NÍŽ 56. SHS 3-DOTKNI SA HVIEZD 60. ŽBIRKA MIRO & FRUHLINGOVÁ IVA-TVOJ SVET JE MOJ 62. TINA-BLÍZKO TEBA 63. GOMBITOVÁ MARIKA-TAK SOM CHCELA VŠETKÝCH MILOVAŤ 71. METROPOLIS-RUKA DO OHŇA 74. HORKÝŽE SLÍŽE-R´N´B SOUL 80. PARA-DOMA DOBRE 84. DESMOD-NIEKTO TI TO POVIE SKOR NEŽ JA 94. PREDNÁ ZDENKA-KEĎ TO NEJDE 97. SLOBODA TOMÁŠ-MÁME SA VEĽMI DOBRE 100. AYA-ŽIVOT JE RAZ

STV NEWS

STV NEWS
Slovenská televízia rozbehla technické prípravy na spustenie digitalizácie. V európskom vestníku verejného obstarávania zverejnila tento týždeň oznámenie 2007/S 221-269303 o vyhlásení súťaže na rekonštrukciu vysielacích pracovísk s rozšírením pre 3. program STV- projekt, dodávka a montáž . Záujemcovia o zákazku v predpokladanej hodnote 60 miliónov korún bez DPH môžu svoje ponuky predkladať do 3. januára. Firma, čo vyhrá súťaž, v ktorej kritériom je najnižšia cena, by mala zadanie realizovať od februára do polovice júla. STV rokuje s ministerstvom financií o možnostiach financovania rozvojového projektu na technológie nevyhnutné na prechod na digitálne vysielanie a spustenie tretieho športového kanálu STV. Televízia totiž v súčasnosti nemá dostatok prostriedkov ani na svoje dva okruhy. Na tohtoročné investície do technológií by z dotácií chcela získať 100 miliónov korún. Generálny riaditeľ STV Radim Hreha verí, že sa im podarí získať aj grant z eurofondov na nevyhnutné doplnenie technologického vybavenia. Predpokladá, že na budúci rok získajú zo zdrojov Európskej únie necelých 300 miliónov korún. Na kompletné technologické vybavenie STV by bolo však podľa Hrehu potrebných 700 až 800 miliónov korún. Nový okruh verejnoprávnej televízie s pracovným názvom STV 3 by mal začať vysielať v auguste budúceho roka súčasne s otvorením letných olympijských hier v Pekingu. Slovensko musí, ako ostatné krajiny EÚ, prejsť na digitálne televízne vysielanie do roku 2012.

To je TV !

To je TV !

European Young Journalist Award

European Young Journalist Award
Európska komisia a European Youth Press association ponúkajú mladým európskym novinárom vrátane Slovákov možnosť zapojiť sa do celoeurópskej súťaže, prostredníctvom ktorej môžu vyjadriť svoj názor na politiku rozširovania Európskej únie. Súťaž je určená pre mladých novinárov vo veku 17-27 rokov zo všetkých členských krajín EÚ, krajín západného Balkánu a Turecka. V prípade súťažných príspevkov musí ísť o články o rozširovaní únie publikované v období od začiatku tohto roka do uzávierky súťaže, teda do 15. marca 2008. V apríli 2008 národné poroty vyberú víťazný článok v každej krajine a následne dostane všetkých 35 národných víťazov pozvánku na cestu po balkánskych krajinách. Takisto sa budú môcť zúčastniť na záverečnej konferencii s predstaviteľmi médií z rozličných krajín. Podrobnejšie informácie o súťaži možno nájsť na stránke www.EUjournalist-award.eu.

16. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Televízneho novinára včera uniesli v Iraku po tom, ako odišiel zo svojho domu v Bagdade, oznámila iracká organizácia na monitorovanie práv novinárov. Montazír al-Zaídi, korešpondent pre televíznu stanicu al-Bagdadíja zmizol v rušnej centrálnej štvrti Bagdadu, napísala nevládna organizácia vo svojej správe. Zaídiho rodina povedala, že mu poobede zavolali na mobil, čím sa potvrdil jeho únos, uvádza sa v správe. Rodina však nedostala žiadne špecifické požiadavky ohľadne jeho prepustenia. Zaídi má 26 rokov, dodala správa. "Journalistic Freedom Observatory, organizácia na monitorovanie práv novinárov, vyzvala únoscov, aby zadržiavaného novinára čo najrýchlejšie prepustili z humanitárnych dôvodov," píše sa v správe. Žurnalisti v Iraku sú cieľom hrozieb od sunitských militantov a šiítskych milícií. Iných zase pripravili o život americké vojenské sily počas ich práce v teréne. Podľa Výboru na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku prišlo v Iraku o život 122 novinárov a ďalších 41 pracovníkov z médií od začiatku americkej invázie v roku 2003. Približne 85 zo všetkých zabitých boli irackí novinári.
Dánsky verejnoprávny vysielateľ Danish Broadcasting Corp. získal nomináciu na International Emmy Awards za svoj hraný kriminálny seriál The Killing. Seriál je koprodukciou DR TV-Drama, Danish Broadcasting Corp., ZDF, ZDF Enterprises, NRK a SVT, za podpory fondu Nordvision Fund Denmark. Seriál je výsledkom koprodukcie škandinávskych krajín (Dánska, Švédska a Nórska) s Nemeckom. Má 20 epizód, ktoré zachytávajú 20-dňový lov na vraha. Víťaz za najlepší seriál bude vyhlásený na galavečeri 19. novembra, kedy budú slávnostné odovzdané ceny vo všetkých kategóriách.
Švédska pošta vo štvrtok informovala, že odmieta distribuovať noviny krajne pravicovej strany, ktoré obsahujú karikatúry proroka Mohameda. K tomuto opatreniu pristupuje z obáv o bezpečnosť svojich zamestnancov. Hovorca Per Ljungberg o tom informoval v súvislosti s karikatúrami, v ktorých autor zobrazil proroka Mohameda s hlavou psa. Obrázky vyvolali v islamskom svete búrlivé protesty. "V tomto konkrétnom prípade sme sa rozhodli noviny nedistribuovať, pretože to predstavuje pre našich poštárov a poštárky riziko," povedal Ljungberg. Zároveň spresnil, že opatrenie nie je namierené proti krajne pravicovej strane švédskych demokratov, ktorých líder Jimmie Aakesson prostredníctvom vyhlásenia namietol, že demokracia a sloboda prejavu sú opatrením ohrozené. Noviny odmieta roznášať aj iná distributérska spoločnosť s odôvodnením, že strana nemá zastúpenie v parlamente. Švédskemu umelcovi Larsovi Vilksovi sa po zverejnení karikatúr vyhrážali smrťou, no on sa nechce nechať zastrašiť a na daný námet pripravuje muzikál.
Medzinárodné združenie asociácií scenáristov (IAWG) oficiálne vyjadrilo podporu štrajku hollywoodskych scenáristov. Na svojom stretnutí v kanadskom Montreale zároveň vyhlásili 28. november za Medzinárodný deň solidarity. Demonštrácie scenáristov by sa mali konať v Austrálii, Írsku, na Novom Zélande, Kanade, Veľkej Británii, Mexiku a Francúzsku. Na svojej oficiálnej internetovej stránke o tom informovala asociácia amerických scenáristov Writers Guild of America (WGA). Lídri asociácií scenáristov, ktoré zastupujú viac ako 21-tisíc členov, prisľúbili podporu štrajku WGA proti medzinárodným mediálnym konglomerátom. "Ich boj, je náš boj," vyhlásila prezidentka kanadskej asociácie scenáristov Rebecca Schechter. Scenáristi na celom svete majú podľa nej právo dostať férový podiel z internetu. "Budúcnosť nášho priemyslu smeruje k novým médiám. Scenáristi museli vždy bojovať o malý podiel ziskov, ktoré plynú z ich práce a tento prípad nie je iný," pridala sa predsedníčka britskej asociácie Katharine Way. Ako dodala predsedníčka írskej asociácie Audrey O'Reilly, ich solidarita znamená, že nikto z nich nebude "podkopávať" americký štrajk a členovia nebudú brať prácu štrajkujúcim americkým kolegom, pretože "štrajk, ktorý sa teraz koná v USA, je bojom za scenáristov na celom svete". "IAWG plne podporuje Writers Guild of America (East a West) v ich štrajku proti medzinárodným mediálnym konglomerátom. Scenáristi majú právo na spravodlivý podiel ziskov, ktoré plynú z ich práce, bez ohľadu na spôsob distribúcie. WGA za tieto práva bojovala aj v minulosti. Nové médiá sú budúcnosťou nášho priemyslu a my stojíme za našimi kolegami, pretože znovu bojujú aj za budúce generácie scenáristov," uvádza sa v jednohlasne schválenej rezolúcii IAWG.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Nemôžem sa zbaviť dojmu, že to nie je všetko s kostolným poriadkom, a keby som sa mal vyjadrovať mimo mikrofónu a kamery, vzhľadom na to, ako som momentálne nasraný, tak by to vyjadrenie na adresu niektorých sudcov príslušného krajského súdu hraničilo so strašidelnou vulgárnosťou.“ Dobroslav Trnka, generálny prokurátor

„Nebudem sa vyjadrovať k vulgarizmom generálneho prokurátora a nepôjdem s ním do takéhoto vulgárneho konfliktu. Pochybujem aj, či bol úplne spôsobilý na takéto vyjadrenie.“ Rudolf Ďurta, sudca krajského súdu Rudolf Ďurta

"Domnievali sme sa, že vlády jednotlivých krajín po vstupe do Európskej únie si nebudú môcť ako členské krajiny dovoliť to, čo si mimo územia únie ešte dovolili. Nikdy sme si nemysleli, že Slovensko, ktorému bolo umožnené vstúpiť do EÚ, sa bude chváliť polofašistickou vládou, a opatrenia tejto polofašistickej vlády bude únia cynickým mlčaním prehliadať."

László Kövér, predseda Republikovej rady maďarskej opozičnej strany FIDESZ Maďarský občiansky zväz

"Marže, ktoré sa objavujú vo veľkých obchodných reťazcoch sú marže, ktoré sú často typické pre obchod s bielym mäsom a so zbraňami."

Robert Fico

"Prečo už nezmĺknete?"

Španielsky kráľ Juan Carlos Hugovi Chávezovi

"Poslanecký prieskum konštatoval, že v ani jednom prípade zmlúv, ktoré pán Bríza podpísal, zákon porušený nebol, čo by mali ako politici, tak aj novinári v každej demokratickej krajine rešpektovať. Za vlády Mikuláša Dzurindu však zákon porušený bol. SDKÚ nezostáva nič iné ako využiť politický manéver a rýchlo ukázať prstom na niekoho iného. Blíži sa vyvrcholenie trestnoprávnej zodpovednosti bývalého vedenia fondu počas Dzurindovej vlády, ktoré malo previesť pozemky v lukratívnej časti Banskej Bystrice v hodnote niekoľko sto miliónov korún, namiesto ceny 117 korún za meter štvorcový v hodnote 6,15 korún za meter. Pán Dzurinda už dnes vie, ako táto kauza dopadne a tak odpútava pozornosť. Minister Jureňa považuje poslanca Dzurindu za prízemného človeka, ktorého naučili opakovať dve frázy. V tomto mesiaci minister dosiahol na zahraničných cestách niekoľko úspechov. V Poľsku sme sa stali členmi koordinačného výboru pre lesy, v Izraeli sme podpísali memorandum ohľadom závlahových systémov, vo Fínsku sme získali podporu pre vínnu reformu, v Latinskej Amerike prebiehajú stretnutia s jednotlivými ministrami, výsledkom ktorých je podpora vedeckého výskumu a využívania obnoviteľných zdrojov energie."

Mgr. Magdaléna Králová, hovorkyňa ,Ministerstvo pôdohospodárstva SR

"Niektorí z Vás sú dobrí novinári, rešpektujem Vás, ale rešpektujte aj Vy mňa. Mám svoju hrdosť, chlapi! Urobte si so mnou rozhovor, ale ja sa s Vami rozprávať nebudem. Pokojne si napíšte, čo chcete, napríklad, že som šialenec."

Milan Baroš

15. 11. 2007

TA 3 NEWS

TA 3 NEWS
Spravodajská televízia bude Dňu boja za slobodu a demokraciu venovať vo vysielaní mimoriadny priestor. V piatok 16. novembra prinesie o 9:15 hod. naživo vyhlásenie prezidenta SR Ivana Gašparoviča ku Dňu boja za slobodu a demokraciu. Od štvrtka 15. novembra do nedele 18. novembra bude TA3 vysielať sériu rozhovorov s protagonistami Nežnej revolúcie. K téme pádu totalitného režimu sa vyjadria: 1. podpredseda prvej porevolučnej vlády, ekonóm Valtr Komárek, sociológ a politik, spoluzakladateľ VPN Fedor Gál, brat pesničkára Karla Kryla, spevák a textár Jan Kryl, hovorca OF, pomocný pražský biskup Václav Malý, šéf volebnej kampane OF, sociológ Ivan Gabal a dekan Karlovej univerzity Jan Sokol. Spravodajská televízia prinesie reportáž s výpoveďami príslušníka Verejnej bezpečnosti, ktorý zasahoval na Národnej triede 17. novembra 1989, účastníka pražského pochodu Petra Gábora, organizátorky akcií v Bratislave Zuzany Mistríkovej a politológa a historika Norberta Kmeťa. Spomienkové akcie budú štáby TA3 pokrývať aj v regiónoch - v Banskej Bystrici, Košiciach a prinesie živé vstupy a reportáž z Bratislavy. Na Námestí SNP politickí predstavitelia zapália sviečky na počesť obetí boja za slobodu a demokraciu. Okrem nich vystúpia Zuzana Mistríková, Anton Srholec, Richard Stanke, Martin Bútora a Daniel Hevier. Hosťami v štúdiu budú v piatok popoludní bývalý redaktor ČST Pavel Jacz, ktorý pred osemnástimi rokmi nakrúcal reportáž z protestu študentov pred slovenským ministerstvom školstva. Na sobotu účasť v štúdiu o 13:00 hod. potvrdil Ján Budaj a súhlas vyjadril aj Viliam Páleník z Ekonomického ústavu SAV. Účasť v štúdiu TA3 prisľúbili aj predstavitelia cirkvi. Dňu boja za slobodu a demokraciu sa bude venovať aj diskusná relácia Téma dňa.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Od januára budúceho roka začne na hornej Nitre vysielať nová Regionálna televízia Prievidza. Vznikne zlúčením dvoch regionálnych televízií - Televízie Prievidza, ktorá vysiela cez vlastný vysielač a zabezpečuje spravodajské relácie aj pre káblovú Televíziu Nováky a takisto káblovej Televízie Handlová, ktorá pod názvom 3 TV vysiela celodenne špeciálne programy pre okresné mesto Prievidza. Rozhodli o tom na dnešnom ustanovujúcom valnom zhromaždení (VZ) konateľov doterajších majiteľov televízií, spoločnosti Priamos, miest Prievidza, Handlová, Nováky, Bojnice a jednej z najväčších hornonitrianskych obcí Lehoty pod Vtáčnikom. V okrese pôsobí viacero televízií, každá však vysiela pre pomerne malý okruh divákov. "Cítili sme potrebu urobiť jednu veľkú a silnú televíziu s podstatne väčším pokrytím regiónu s lepšími technickými možnosťami," uviedol konateľ spoločnosti Priamos Daniel Rexa. "Prostredníctvom jednej, technicky dobre vybavenej televízie sa budú môcť lepšie prezentovať všetky aktivity v regióne a občania tak dostanú väčšie množstvo korektných a včasných informácií," konštatoval primátor Prievidze a predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry Ján Bodnár.

14. 11. 2007

RADA STV

RADA STV
Rada STV na svojom včerajšom zasadnutí konštatovala, že GR STV opakovane neplní uznesenia Rady STV, alebo ich plní s oneskorením. Rada STV preto dôrazne žiada GR STV, aby začal plniť uznesenia prijaté Radou STV v plnom rozsahu a v stanovených termínoch. Rada STV uložila GR STV, aby predložil návrh interného predpisu – kontrolný systém riadenia STV vrátane spôsobu vyhodnocovania a informovania. Rada STV žiada GR STV, aby prostredníctvom Odboru kontroly STV preveril náklady STV, ktoré súvisia s výrobou audiovizuálneho programu „Nové hlasy pre hity“ a „Hit storočia“. Rada STV v súlade s § 8 ods. 1 písm. f) zákona č. 16/2004 Z. z. o Slovenskej televízii schvalilla návrh na použitie Rezervného fondu v zmysle žiadosti GR STV č. 232/10000/2007/IO z 13. 11. 2007. Inými slovami, včera sa Radim Hreha stal voľne loviteľnou zverou.

Zomrel Ira Levin

Zomrel Ira Levin

Americký spisovateľ, dramatik, libretista a textár Ira Levin zomrel v pondelok miestneho času doma v New Yorku na následky infarktu vo veku 78 rokov. Americká literárna scéna tak iba v priebehu niekoľkých dní stratila po Normanovi Mailerovi ďalšieho svetoznámeho tvorcu. Autora bestsellerov ako Rosemary má dieťa, Stepfordské paničky alebo Chlapci z Brazílie netreba osobitne predstavovať ani slovenským čitateľom. Rodák z New Yorku vyrastal v štvrti Bronx a na Manhattane, aby neskôr úspešne ukončil univerzitné štúdium filozofie a anglického jazyka. Po absolvovaní vojenskej služby pracoval najskôr v televízii, avšak už debutovým románom (A Kiss Before Dying, 1953) sa presadil na literárnej scéne, keď zaň získal prestížnu Cenu Edgara Allana Poea. Zrejme najznámejším autorovým dielom sa stal hororový príbeh mystického charakteru Rosemary's Baby (1967), ktorého úspech ešte umocnila filmová adaptácia Romana Polanského. Autor sa po troch desaťročiach vrátil k tejto práci a story uzavrel pokračovaním Son of Rosemary (1997). Napriek tomu sa o päť rokov neskôr v rozhovore pre The Los Angeles Times priznal, že práve v súvislosti s týmito dielami si vyčíta následný vznik prác ako Exorcista alebo Omen a zvýšený záujem príslušníkov celej generácie o satanizmus a rast viery v tento fenomén. Bez týchto faktov by fundamentalizmus v americkej spoločnosti nikdy nebol taký silný, domnieval sa vtedy autor. Aj diváci na Slovensku sa mohli stretnúť s filmovými adaptáciami väčšiny Levinových literárnych prác, ktoré nakrútili slávni filmári s hviezdnym obsadením. Snímku Rosemary's Baby nakrútil Roman Polanski s vtedy začínajúcou Miou Farrow a Johnom Cassavettesom v hlavných úlohách. Levinov román The Stepford Wives sa stal predmetom záujmu filmárov dokonca opakovane, filmy nakrútili v roku 1975 Bryan Forbes a v roku 2004 Frank Oz, ktorý do hlavných úloh obsadil Nicole Kidmanovú, Bette Midlerovú, Matthew Brodericka a Christophera Walkena. Skvelé obsadenie mal aj film Franklina J. Schaffnera The Boys from Brazil (1976), v ktorom Josefa Mengeleho stvárnil Gregory Peck a po jeho boku excelovali aj sir Laurence Olivier, James Mason a Lilli Palmerová. Na remaku tejto snímky pracuje v súčasnosti režisér Brett Ratner. Filmového spracovania sa však dočkali aj ďalšie literátove práce - na cenu Tony nominovaná divadelná hra Deathtrap, ktorú s Michaelom Caineom a Christopherom Reeveom v hlavných úlohách sfilmoval v roku 1982 Sidney Lumet, aj z prekladu do slovenčiny známy román A Kiss Before Dying (Ešte bozk, a zomrieš), či Sliver, ktorého filmová verzia nesie slovenský distribučný názov Ten, kto sa pozerá. Za sci-fi román The Perfect Day (1970) - známy z prekladu do českého jazyka ako Ten báječný den - uviedli autora v roku 1992 do Siene slávy ocenenia Prometheus. Autor početných divadelných hier, libretista a textár piesní muzikálu Drat! The Cat! (1956) sa svojho času spolupodieľal aj na niekoľkých epizódach populárneho seriálu Alfred Hitchcock uvádza. Aj uvedené fakty potvrdzujú, že zosnulému, ktorý v priebehu štyroch desaťročí publikoval iba sedem románov, sa podarilo dosiahnuť celý rad úspechov, nehovoriac o mimoriadnom čitateľskom ohlase. Jeho diela boli preložené nielen do všetkých svetových jazykov, ale okrem iného aj do slovenčiny a češtiny a dosiahli rádovo miliónové náklady. Veľký obdivovateľ Iru Levina, majster hororového žánru Stephen King, vzdal teraz zosnulému literátovi svojho času veľkú poctu, keď vyhlásil, že jeho práce plné napätia sa javia pri porovnaní s dielami iných autorov ako švajčiarske hodinky pri porovnaní s hodinkami za pár grošov. Dva razy ženatý a rozvedený literát mal troch synov a tri vnúčatá.

Zdroj : TASR

13. 11. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Hollywoodski producenti uverejnili v amerických novinách Variety a Hollywood Reporter on Monday celostránkový oznam, v ktorom obhajujú svoj negatívny postoj voči požiadavkám protestujúcich scenáristov. Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP) tvrdí, že scenáristov odmieňajú dostatočne. Prostredníctvom novín sa vyjadrili, že scenáristi majú zisky zo sťahovania z internetu a systému platenej internetovej televízie, takzvanej per-per-view (zaplať a pozeraj). Dodali, že dohoda, týkajúca sa televíznych programov a filmov vysielaných online, bola na programe rokovaní už minulý týždeň. Štrajk zasiahol vysielanie viacerých televíznych staníc. Nové nočné talkšou sa nenakrúcali, televízie museli vysielať reprízy. Seriál 24 (2001) televízie Fox, ktorý sa odohráva v reálnom čase jedného dňa, definitívne odložili, aby nevysielali neúplné série. Niektoré herecké hviezdy sa k štrajkujúcim pridali. Iné, napríklad herecké obsadenie seriálu Office (2005), sa na demonštráciách odmietli zúčastniť.

UPC NEWS

UPC NEWS
UPC na budúci rok nezvýši cenu rozšíreného súboru káblovej televízie, uviedol hovorca UPC Broadband Slovakia Jaroslav Kolár. Ako ďalej informoval, "vďaka posilneniu kurzu koruny tak napriek zvýšeniu vstupných nákladov ostane cena za túto službu nezmenená". UPC nezvýši od januára 2008 ani cenu digitálnej káblovej televízie UPC Digital, nestúpnu ani ceny jej internetových, telefónnych a triple play služieb. Viac zaplatia len užívatelia základného súboru káblovej televízie, ich mesačný poplatok sa zvýši o 21 korún. Od nového roka tak za základný súbor zaplatia 141 korún.

RADA STV

RADA STV

Zasadnutie Rady Slovenskej televízie sa uskutoční zajtra 14. novembra 2007 o 10.00 hod. v zasadačke na VIII. posch. BTP, Mlynská dolina, Bratislava

Návrh programu:

1.Otvorenie zasadnutia, voľba overovateľa zápisu, schválenie programu rokovania ; 2.Kontrola plnenia uznesení Rady STV. 3.Informácia o činnosti DK STV, o. i.:a) Informácia o plnení uznesení č. 73, 85, 86 a 87/2007 – analýzy zmlúv (bude prerokovaná v súlade s čl. 8 ods. 2 rokovacieho poriadku rady);b) Informácia o zmluvách nad 200 tis. Sk (bude prerokovaná v súlade s čl. 8 ods. 2 rokovacieho poriadku rady);c) Informácia o verejných obstarávaniach.;4.Rámcová správa o činnosti STV, o. i.: a) Informácie o hospodárení STV;b) Informácie o plnení programového konceptu; c) Rôzne;5.Návrh Štatútu STV (predkladá 1. podpredseda R STV).6.Návrh Rokovacieho poriadku Rady STV a Štatútu Rady STV (predkladá 1. podpredseda R STV).7.Sťažnosti, podnety a iná korešpondencia. 8.Rôzne.

TOP OF THE POPS

TOP OF THE POPS
BEZ JOJ A STV
1.Televízne noviny-Markíza-Nedeľa ;2.Televízne noviny- Markíza-Pondelok ;3.Televízne noviny-Markíza-Streda ; 4.Televízne noviny-Markíza-Štvrtok ;5.Televízne noviny-Markíza-Utorok ;6.Susedia III.-Markíza-Pondelok ;7.Televízne noviny-Markíza-Piatok ;8.Televízne noviny-Markíza-Sobota ; 9.Slovensko hľadá SuperStar-Markíza-Nedeľa ;10.Test národa 2007 -Markíza-Sobota ;11.Slovensko hľadá SuperStar- Markíza-Pondelok ;12.Počasie-Markíza-Nedeľa ;13.Športové noviny-Markíza-Sobota ;14.Reflex-Markíza-Pondelok ; 15.Ordinácia v ružovej záhrade (44.)-Markíza-Štvrtok ; 16.Ordinácia v ružovej záhrade (43.)-Markíza-Utorok ; 17.Reflex-Markíza-Utorok ;18.Športové noviny-Markíza- Nedeľa ;19.Športové noviny-Markíza-Pondelok ;20.Športové noviny-Markíza-Štvrtok
47.Pošta pre teba-Jednotka-Sobota

12. 11. 2007

Zomrel Delbert Mann

Zomrel Delbert Mann
Delbert Mann a Doris Day
Vo veku 87 rokov zomrel americký režisér Delbert Mann Delbert Mann priniesol na filmové plátno televízne spôsoby . preslávil sa adaptáciou televíznej hry Paddy Chayefského Marty. Tento film získal štyroch Oscarov ; za najlepší film za réžiu, scenár a Ernestovi Borgninovi za najlepší mužský herecký výkon . Film získal v roku 1955 aj Zlatú palmu v Cannes. Mann nakrútil filmy ako The Bachelor Party ,Desire Under the Elms, Separate Tables, Middle of the Night, The Dark at the Top of the Stairs, The Outsider, That Touch of Mink, A Gathering of Eagles, Dear Heart , Fitzwilly ,Kidnapped, Night Crossing a Bronte. Režíroval aj veľké televízne produkcie : Heidi (1968), David Copperfield (1970), Jane Eyre (1971), The Man Without a Country (1973), All Quiet on the Western Front (1979) a The Last Days of Patton.

CZECH TV NEWS

CZECH TV NEWS
Podľa správy Českej televízie finančný riaditeľ František Lambert podal k 31. 10. 2007 výpoveď z pracovného pomeru v ČT. Nástupcu Františka Lamberta chce generálny riaditeľ Českej televízie Jiří Janeček vybrať v čo najkratšom čase.

Stanovisko ĽS–HZDS k článku uverejnenému v Hospodárskych novinách

Stanovisko ĽS–HZDS k článku uverejnenému v Hospodárskych novinách

V článku "Mečiar má recept na rebelov", ktorý uverejnil denník Hospodárske noviny dňa 12. novembra 2007, sa dvojica autoriek vyjadruje k návrhu zmien stanov strany. Vychádzajú pritom z návrhu, ktorý sa "im podarilo dostať" a zo "zdroja", ktorý "nechce byť menovaný". Nové stanovy v ucelenej podobe sú v štádiu záverečného dopracovávania, a tak logicky ich obsah nemožno dnes ani komentovať. Sú predmetom rokovaní Republikového politického grémia ĽS-HZDS a bude sa nimi zaoberať Republikové predstavenstvo ĽS-HZDS. V článku sa uvádzajú vyjadrenia predsedu Republikovej rozhodcovskej komisie ĽS-HZDS Stanislava Husára, podľa ktorých Tibor Mikuš naďalej ostáva krajským predsedom v Trnave. Tieto tvrdenia sa tak isto nezakladajú na pravde, pretože senát Republikovej rozhodcovskej komisie vydal rozhodnutie, ktorým bola voľba pána Mikuša ako predsedu Krajského predstavenstva ĽS-HZDS v Trnave vyhlásená za neplatnú. Pán Mikuš nie je t. č. krajským predsedom, preto nebol dôvod tvrdiť niečo iné. Republikové politické grémium poverilo pána podpredsedu Miroslava Jureňu prípravou a zvolaním krajského snemu. Pán Tibor Mikuš je v súčasnosti radovým členom ĽS-HZDS a nezúčastňuje sa na zasadnutí žiadnych vrcholových orgánov strany. Tlačové oddelenie ĽS–HZDS

WANTED

WANTED
Záujemcovia o post intendanta Jednotky Slovenskej televízie sa môžu prihlásiť najneskôr v stredu. Verejnoprávna televízia sa k doteraz podaným prihláškam na šéfa programu jej prvého kanála nechce vyjadrovať. Ako uviedla hovorkyňa STV Želmíra Habánová, "keďže čas na zasielanie prihlášok do konkurzu na intendanta Jednotky uplynie už o dva dni, rozhodli sme sa, že by nebolo vhodné vyjadrovať sa o priebežných výsledkoch." STV vyhlásila výberové konanie na intendanta Jednotky začiatkom novembra a jeho výsledky by mali byť známe v najbližších týždňoch. Výberová komisia posúdi prihlášky najneskôr do 21. novembra a tých, čo splnia podmienky, pozve na konkurz. Intendant Jednotky STV je priamo zodpovedný programovému riaditeľovi celej televízie. Musí mať skončené magisterské štúdium, aspoň desaťročnú odbornú prax - uprednostňuje sa prax v médiách, vyžadujú sa od neho aj minimálne päťročné skúsenosti s riadením. Tiež by sa mal orientovať v právnych a ďalších predpisoch, ktoré sa týkajú STV a v problematike Európskej vysielacej únie (European Broadcasting Union, EBU). Medzi ďalšie podmienky konkurzu patrí - spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť a bezchybné ovládanie slovenského jazyka, znalosť minimálne jedného cudzieho je označená ako výhoda. Post intendanta Jednotky dočasne zastáva výkonná riaditeľka a šéfka programu STV Mária Sedláková. Prevzala ho 1. augusta po tom, ako k 31. júlu z pozície intendanta Jednotky STV odišiel Pavel Bob. Bob bol intendantom Jednotky od 21. marca. To, že sa funkcie vzdáva, oznámila STV deň po tom, ako Sedláková kritizovala prípravu tohtoročnej jesennej programovej štruktúry. Sedláková 11. júla uviedla, že podklady od intendantov Jednotky a Dvojky STV odhalili najmä v prípade Jednotky "veľmi závažné chyby", pod ktoré sa nechcela podpísať. Pred vedením Jednotky STV bol Bob šéfproducentom produkčnej spoločnosti Maya a dlhoročným pracovníkom STV. Pozícia intendanta ako šéfa stanice sa objavila už v roku 1991 a neskôr jej čaro znovuobjavil Richard Rybníček v snahe samostatne profilovať Jednotku a Dvojku. Jednotku najprv viedol František Borovský, neskôr dramaturgička a rozhlasová moderátorka Barbara Štubňová. Po príchode generálneho riaditeľa STV Radima Hrehu sa zaviedla aj pozícia programového riaditeľ nadradeného intendantom, ktorý zodpovedá za program televízie ako celok. V prvom polroku 2007 viedol program STV Roman Lipták, od leta Mária Sedláková.

"Na svätého Martina drž sa, synku, komína".

"Na svätého Martina drž sa,
synku, komína".

Takmer bez zmeny, prime time Jednotky stále padá
Markíza – 38, 4 %
Jednotka - 16,7 %
Dvojka - 4,8 %
TV JOJ – 15,2 %
TA 3 - 1,2 %
Zdroj: PMT/TNS SK

11. 11. 2007

FilmFestival Cottbus – Festival of East European Cinema

FilmFestival Cottbus –
Festival of East European Cinema
Hlavnú cenu pre najlepšie dielo 17. ročníka festivalu východoeurópskeho filmu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 6.-10. novembra v nemeckom Cottbuse, získala bulharská snímka Razsledvane (Vyšetrovanie) režisérky Igliky Trifonovovej. Ocenenie tohto príbehu o policajnej komisárke, ktorá by mala priviesť k priznaniu podozrivého z vraždy, je dotované sumou 15.000 eur. Cenu publika spojenú s dotáciou 3000 eur si z dejiska festivalu odniesli tvorcovia českého divácky úspešného filmu režiséra Jana Svěráka Vratné lahve, snímky, ktorú uviedli v mimosúťažnej sekcii Národné hity. Osobitnú cenu za najlepšiu réžiu dotovanú 7500 eurami udelila medzinárodná porota ruskej filmárke Vere Storoževovej za film Putešestvije s domašnimi životnymi (Cestovanie s domácimi zvieratami). Hlavná predstaviteľka tejto snímky Ksenija Kutepovová si odniesla osobitnú cenu festivalu a 5000 eur za mimoriadny individuálny umelecký výkon. Ruská tragikomédia získala na festivale v Cottbuse aj ďalšie tri ocenenia - Cenu FIPRESCI, Cenu ekumenickej poroty a Cenu Don Quijota Medzinárodnej federácie filmových klubov. V súťaži krátkometrážnych filmov zvíťazila snímka poľského režiséra Jana Wagnera Porno. Osobitnú cenu v krátkometrážnej sekcii udelili ruskému filmu Ľudi iz kamňa (Ľudia z kameňa) režiséra Leonida Rybakova. Aj cena študentskej poroty určená pre najlepší filmový debut poputuje do Ruska vďaka režisérovi Andrejovi Paninovi a jeho snímke Vnuk Gagarin (Gagarinov vnuk), ktorá sa venuje problematike rasizmu a bola v Rusku už predmetom súdneho sporu. Na festivale premietli celkove 80 filmov z 25 krajín strednej a východnej Európy, štyri pätiny súťažných snímok tu uviedli v nemeckej alebo medzinárodnej premiére. V centre pozornosti boli tentoraz práce filmárov z bývalej Juhoslávie a ďalších krajín jadranského regiónu, a to pod mottom "after YU". Vôbec po prvý raz sa v Cottbuse uskutočnila aj Noc ruského filmu.

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Ozajstný bulo roka

Ozajstný bulo roka

Hlavná cena v ankete "Ozajstný bulo roka", ktorá prebiehala v priebehu mesiacov apríl-máj 2007 bola dňa 31.10.2007 odovzdaná. Ako už všetci viete, túto anketu s prehľadom vyhral Braňo Mojsej (takmer 84 % hlasov). Podarilo sa mi túto cenu dostať na nakrúcanie novej časti show Čo na to Mojsejovci? Jeden účinkujúci ju odovzdal víťazovi, na čo sám ocenený reagoval dosť podráždene. Tu je prepis časti e-mailu, ktorý mi poslal účastník nakrúcania : "jeden z hosti to odovzdal branovi. Brano cd v sklenenom obale rozbil o zem, hosta chytil, kopol do riti a poslal domov..." Je to zaujímavá paralela s Braňovou anketou BULO ROKA, ktorú vyhlásil pred rokom. Anketu Braňo neukončil, podobne ako všetko, čo kedy začal, no priebežného víťaza Joža Pročka už do riti nakopal, aj keď to nebolo pri odovzdávaní ceny BULO ROKA, ale pri už notoricky známej akože nachytávke. Teraz som už len zvedavý, či táto časť s témou Mojsejovci verzus antimojsejovci bude odvysielaná (predbežne to má byť v januári) a či časť relácie s odovzdaním hlavnej ceny ankety "Ozajstný bulo roka" nebude vystrihnutá. Sám sa už teším a túto časť si určite pozriem.

mikibulo

Ozveny mezipater

Ozveny mezipater
Lesbickej a gayskej tematike sa bude venovať filmový festival Ozveny mezipater. Organizuje ho občianske združenie Iniciatíva Inakosť a konať sa bude v Bratislave v kine Tatra od zajtra do stredy. Na programe je šesť filmov - Shortbus režiséra Johna Camerona, poviedky o gayoch Krátke filmy pre melancholikov, Zlá výchova od Pedra Almodóvara o osude chlapcov, ktorí spolu vyrastali v katolíckej škole, Tik Tak uspávanka o materských túžbach lesbických žien, kanadský film Niečo úplne nové a napokon Proteus o zvláštnom trojuholníku v trestaneckej kolónii v 18. storočí. Štyri zo šiestich premietaných filmov prevzali organizátori z ôsmeho českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra, ktorý sa konal v Brne a v Prahe pod záštitou Václava Havla a primátora Prahy Pavla Béma. Iniciatíva Inakosť mohla projekt uskutočniť vďaka programu Podporíme veľké nápady Konta Orange.