3. 10. 2020

HOAX: Vlákna rúšok nie sú príliš ďaleko od seba, zachytia vírusy v kvapôčkach

HOAX: 


Vlákna rúšok nie sú príliš ďaleko od seba, zachytia vírusy v kvapôčkach


Na Facebooku sa šíril obrázok, ktorý má dokazovať, že vlákna ochranných rúšok sú príliš ďaleko od seba na to, aby efektívne zachytili vírusy. To však nie je pravda. Aj keď samotný vírus je mnohonásobne menší než otvory v materiáloch, z ktorých sa rúška vyrábajú, prenáša sa prostredníctvom veľkých kvapôčok, ktoré rúško v drvivej väčšine prípadov zastaví. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Profesor fyziky na parížskej Sorbonne Jean-Michel Courty, ktorý zároveň pôsobí ako výskumný pracovník v parížskom laboratóriu Kastler Brossel, pre agentúru AFP uviedol, že ide o úplné klamlivý argument. Courty pre AFP vysvetlil, že aj keď je samotný vírus skutočne menší než póry v materiáli rúška, prenáša sa vo väčších kvapôčkach vody, ktoré sú z tela vypudzované napríklad pri kýchaní.
Podľa Juliana Leibowitza, profesora mikrobiálnej patogenézy a imunológie na lekárskej fakulte univerzity A&M v Texase, nemá cenu sústrediť sa na veľkosť vírusu, lebo tá je irelevantná. Záleží na veľkosti kvapôčok, ktoré ho obsahujú.
Súhlasí s tým aj Patrick Remington, bývalý epidemiológ amerického Strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) a riaditeľ programu preventívnej medicíny na Wisconsinskej univerzite v Madisone (UW-Madison).
"Vírus sa prenáša hlavne väčšími kvapôčkami s priemerom 5-15 mikrometrov," povedal Remington pre AFP. Podľa neho dobre padnúce rúška výrazne znižujú počet kvapôčok, ktoré človek vylúči.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú kvapôčky relatívne ťažké a rýchlo padajú k zemi. Ale aj ľahšie kvapôčky s priemerom menším než 5 mikrometrov vylúčené dychom prenášača vírusu, ktoré vydržia vo vzduchu dlhšiu dobu vo forme aerosólu, rúška pomerne spoľahlivo zachytia, tvrdí Jean-Michel Courty.
V článku publikovanom v časopise Pour la Science vysvetľuje Courty spoločne s profesorom fyziky Edouardom Kierlikom, ako fungujú zdravotnícke rúška. Sú vyrobené z netkaných vlákien o priemere približne piatich mikrometrov. "Filter v skutočnosti nevyzerá ako tunel, ale ako hustý les", tvrdí Courty. Kvapôčky, poháňané prúdom vzduchu, sa nemôžu vyhnúť "stromom" (vláknam). "Nemôžu zatáčať, je to ako rýchlo idúce auto, takže skôr či neskôr narazia na vlákno filtra," vysvetľuje Courty.
Pokiaľ ide o menšie kvapôčky, tie sú pri strete s molekulami odrážané priamo do vlákien rúška. "Je to ako keď sa snažíte prejsť preplnenou chodbou, nakoniec aj tak skončíte pri stene - alebo sa o ňu aspoň obtriete," uviedol vedec.
Bolo by však nesprávne domnievať sa, že materiál rúška funguje len ako "sito". Zdravotnícke rúška sú vyrobené z polypropylénu, ktorý vďaka silnej elektrostatike "priťahuje malé častice rovnako ako tkaniny z mikrovlákna, ktoré priťahujú prach," dodal Courty.
Ako WHO, tak aj Ministerstvo zdravotníctva SR odporúčajú rúško ako efektívne opatrenie proti šíreniu koronavírusu. Čím viac ľudí ho nosí, tým je opatrenie efektívnejšie, pretože sa tak ľudia chránia navzájom.
Aj zdravotnícke rúška majú, samozrejme, svoje limity. Podľa štúdie publikovanej v americkom vedeckom časopise Physics of Fluids nie je žiadne rúško "stopercentne efektívne proti extrémne malým aerosólovým časticiam". To ale ani nie je žiaduce. "Nemohli by sme dýchať", uviedol Jean-Michel Courty.
"K tomu, aby rúška zohrávali dôležitú úlohu pri spomalení epidémie, nemusia byť stopercentne účinné," povedal pre AFP virológ Benjamin Neuman z texaskej univerzity A&M.
Pre maximálnu účinnosť je nutné rúško správne nasadiť a nenosiť ho dlhšie ako štyri hodiny v kuse, povedal Rim Chaoui, vedúci odboru bezpečnosti práce Francúzskej asociácie pre štandardizáciu (AFNOR). V priebehu dňa rúško vlhne, čím sa znižuje jeho účinnosť. Preto sa odporúča ho každé štyri hodiny vymieňať.



Zdroj: TASR

Zomrel Karel Fiala

Zomrel Karel Fiala

Vo veku 95 rokov zomrel český herec Karel Fiala, známy najmä vďaka úlohe Limonádového Joea z rovnomenného legendárneho filmového muzikálu. Pre Český rozhlas (ČRo) správu o jeho úmrtí potvrdil Blahoslav Mikolášek z liečebne pre dlhodobo chorých v pražskej mestskej štvrti Vršovice, kde herec prežil posledné roky svojho života.
Vrchol svojej kariéry zažil Fiala v 50. rokoch minulého storočia, najmä ako muzikálový herec na javisku Hudobného divadla Karlín. V roku 2012 mu bola udelená cena Thália za celoživotný prínos pre český muzikál.
Po roku 2000 bola jeho najvýraznejším počinom úloha v muzikáli Gróf Monte Cristo. Hereckú kariéru príznačne ukončil v roku 2010 v Karlíne, kde v novej verzii Limonádového Joea stvárnil postavu starého otca Kolaloku.

Copyright © TASR 2020

Zomrel Martin Havelka

Zomrel Martin Havelka
Vo veku 62 rokov zomrel český filmový, seriálový a divadelný herec Martin Havelka. Správu o jeho úmrtí potvrdila v sobotu pre internetový portál televízie TV Nova hovorkyňa Mestského divadla Brno, v ktorom Havelka dlhé roky pôsobil.
"Martin Havelka zomrel v piatok po dlhej chorobe," uviedla hovorkyňa Kateřina Vižďová.
O smrti Havelku už predtým na Twitteri informoval jeho kamarát, český režisér Jan Hřebejk, ktorý s ním spolupracoval na viacerých filmoch. "Smutná správa z Brna, zomrel skvelý herec Martin Havelka... Nakrúcali sme spolu Učiteľku či (kriminálny seriál) Rédl, pri inom natáčaní mal nezavinenú nehodu. Ach jo, zbohom," napísal.
Martin Havelka mal za sebou desiatky malých i väčších úloh. Dlhé roky hral v Mestskom divadle Brno, brnenskom Národnom divadle aj v ďalšom brnenskom Divadle Husa na provázku.
V televíznych seriáloch sa Havelka objavoval najmä od 90. rokov minulého storočia. Často stvárňoval role policajtov, vyšetrovateľov, či naopak zločincov. Zahral si napríklad v seriáloch Četnické humoresky, Vyprávěj či spomínaný Rédl.
Hlavné úlohy v celovečerných filmoch príliš často nedostával. Zažiaril však v snímke Balada pro banditu zo 70. rokov, neskôr tiež Učiteľke, Príbehu kmotra či snímke Po strnisku bosý. 


Copyright © TASR 2020

Priamy prenos z 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru sa po dohode s organizátorom neuskutoční.

Priamy prenos z 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru 


sa po dohode s organizátorom neuskutoční.

RTVS každý rok prináša divákom priamy prenos z jedného z najvýznamnejších atletických podujatí na Slovensku – Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. 97. ročník podujatia sa však v dôsledku opatrení proti ďalšiemu šíreniu koronavírusu bude konať v obmedzenom režime a RTVS ho divákom následne priblíži prostredníctvom dokumentu.
Branislav Koniar, riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru, objasňuje: „Z dôvodu operatívnych zmien v rámci opatrení v týždni konania maratónu bolo pre nás nemožné garantovať medzinárodnú účasť, ktorá by, tak ako doteraz každoročne, zabezpečila vysokú športovú úroveň maratónu. Takisto z pochopiteľných dôvodov nie je možné organizovať masové podujatia a ostatné roky účasť na Medzinárodnom maratóne mieru prekračovala hranicu 10 000 bežcov. Na základe týchto skutočností sme sa rozhodli tento rok koncentrovať predovšetkým na udržanie kontinuity najstaršieho európskeho maratónu. Rozhodnutie nevysielať tohtoročnú edíciu naživo, ktoré sme urobili spoločne s RTVS, sa nerodilo ľahko, ale tento krok sme urobili v pevnej viere, že na budúci rok sa Medzinárodný maratón mieru opäť vráti na obrazovky RTVS v rozsahu a forme, ktorá mu prináleží.“
„Medzinárodný maratón mieru vnímame v RTVS nielen ako športovú, ale aj ako spoločenskú udalosť. Už v minulom roku sme mu venovali priestor na televíznom okruhu Jednotky, v rámci niekoľkohodinového priameho prenosu. Na obrazovkách RTVS dostáva toto podujatie priestor spojený s propagáciou mesta Košice, našej krajiny a samozrejme profesionálneho aj amatérskeho športu. Žiaľ, v súvislosti s aktuálnou situáciou nie je možné toto podujatie reálne zorganizovať v tradičnom masovom rozmere s patričnou emóciou, a preto sme sa po dohode s organizátorom dohodli, že priamy prenos sa na obrazovkách tento rok neobjaví. Téme sa však budeme venovať na spravodajskej úrovni a divákom tiež ponúkneme polhodinový špeciálny dokument z podujatia. Pevne veríme, že v budúcom roku sa Medzinárodný maratón mieru opäť vráti na obrazovky RTVS,“ vyjadril sa riaditeľ Sekcie športu RTVS Matej Hajko.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Bielorusko zavádza od piatka nový postup pri akreditácii zahraničných novinárov. Všetky doteraz vydané akreditačné karty budú zrušené a od pondelka má začať pracovať osobitná komisia ministerstva zahraničných vecí, ktorá bude udeľovať akreditácie podľa nových pravidiel. Oznámil to v piatok tlačový tajomník bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz.
Spravodajský portál TUT.by, ktorý o tom informoval, poznamenal, že počas nadchádzajúceho víkendu tak zrejme v Bielorusku nebude mať platnú akreditáciu žiadny novinár zahraničného média.
Hlaz vysvetlil, že "nejde o čistku v informačnom priestore, ale o opätovnú akreditáciu zahraničných médií podľa nových pravidiel".
Nové pravidlá pre akreditáciu sú podľa neho "liberálnejšie a zohľadňujúce množstvo odporúčaní Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Benátskej komisie".
Podľa Hlaza nové pravidlá zohľadňujú aj "bezprecedentný hybridný tlak na našu krajinu, ktorý v poslednom období uplatňuje množstvo externých partnerov pomocou médií rôzneho charakteru".
Hlaz tiež tvrdil, že v poslednom čase badať v Bielorusku otvorenú podporu - finančnú aj organizačnú -, ktorú zo strany svojich západných kolegov prijímali "otvorene extrémistické médiá". Hlaz v tejto súvislosti vyhlásil, že nové nariadenie o akreditácii zavádza právo "na právnu ochranu informačnej zvrchovanosti Bieloruskej republiky".
Hovorca dodal, že nové pravidlá zjednodušia a skrátia postup pri získavaní akreditácie. Zavádza sa napr. možnosť získať akreditáciu na tri roky namiesto v súčasnosti platného jedného roka. Uvádza sa však tiež, že v súlade s normami nového nariadenia "sa pri akreditácii budú uprednostňovať občania štátov, v ktorých sú zahraničné médiá registrované".
Portál TUT.by pripomenul, že 19. augusta boli novinári zahraničných médií zbavení akreditácie v Bielorusku. Sú medzi nimi novinári pracujúci pre rozhlasové stanice BBC a Rádio Sloboda (REF/RL) či agentúry Reuters a AFP i ďalšie médiá.
Problémy s tlačou a distribúciou v Bielorusku majú aj tlačené médiá - Komsomoľskaja pravda, Narodnaja voľa, Belgazeta či Svobodnyje Novosti Plus. Od 1. októbra rozhodnutím ministerstva stratil štatút média aj nezávislý spravodajský portál TUT.by, ktorý bol počas kampane pred prezidentskými voľbami, ako aj počas a po nich jedným z hlavných zdrojov informácií o dianí v Bielorusku.
Od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta, v Bielorusku pokračujú masové protesty proti ich výsledkom - opätovnému víťazstvu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonštrujúci občania, ich podporovatelia, ako aj bieloruská opozícia považujú tieto voľby za zmanipulované a žiadajú vypísanie nových.




В моей смерти прошу винить Российскую Федерацию.
Uverejnil používateľ Ирина Славина Piatok 2. októbra 2020



Novinárka sa v piatok upálila pred budovou ministerstva vnútra v ruskom meste Nižný Novgorod. Zraneniam podľahla. Stalo sa tak deň po tom, čo jej byt prehľadala polícia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne média.
"Žiadam vás, aby ste z mojej smrti vinili Ruskú federáciu," napísala pred činom novinárka Irina Slavinová na sociálnej sieti Facebook.
Vo štvrtok Slavinová uviedla, že policajti v jej byte hľadali "brožúry, letáky, účty hnutia Otvorené Rusko, prípadne podobizeň Michaila Chodorkovského", uviedol ruský spravodajský portál meduza.io.
Ruskí policajti vykonali v júli tohto roka viaceré prehliadky domov a bytov aktivistov hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil Putinov kritik a bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Razia sa vtedy konala i v sídle mediálnej spoločnosti MBCh Media, ktorú tiež založil Chodorkovskij. 


Ľudskoprávne organizácie vyzvali v piatok na medzinárodné vyšetrenie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AFP.
Desiatky ľudí sa zúčastnili na spomienkovom proteste pred budovou saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, kde Chášukdžího pred dvoma rokmi - 2. októbra 2018 - uškrtili a jeho telo rozštvrtili.
"Netransparentné rozsudky, ktoré boli v tomto prípade vynesené, sú paródiou spravodlivosti. Ani sa nepriblížili k potrestaniu objednávateľov vraždy," uviedli organizácie Amnesty International (AI) a Reportéri bez hraníc (RSF) v spoločnom vyhlásení.
Minulý týždeň súd v Rijáde zrušil rozsudky smrti pre piatich nemenovaných Saudskoarabov, ktorí boli za Chášukdžího vraždu odsúdení, a vymeral im trest odňatia slobody na 20 rokov.
Verdikt vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva vrátane Turecka, ktoré začalo vo veci vlastné vyšetrovanie. Prípad zároveň poškodil povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, komentuje AFP.
"Všetci vieme, kto zavraždil Džamála... Pošlite saudskoarabských poskokov do Turecka. Nech sa postavia pred verejný súd s medzinárodnými pozorovateľmi" napísal v piatok na sociálnej sieti Twitter riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nikdy priamo neobvinil z vraždy korunného princa, avšak uviedol, že objednávka prišla z "najvyšších úrovní" saudskoarabskej vlády.

Copyright © TASR 2020


Čínska influencerka zahynula po tom, ako ju bývalý manžel polial benzínom a podpálil. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na lokálne médiá.
Tridsaťročná La-mu z provincie S'-čchuan bola veľmi populárna na službe Douyin, čínskej verzii TikToku, kde mala stovky tisíc sledovateľov. Zverejňovala tam veselé videá o živote na vidieku a chválili ju aj za to, že nepoužívala make-up. Jej videá mali milióny likeov.
Podľa štátnych novín Beijing Youth Daily, jej obrazovka sčernela krátko po tom, ako 14. septembra spustila live stream. Do domu sa vtedy vlámal jej bývalý manžel, ktorého identifikovali len priezviskom Tchang, vyzbrojený nožom a benzínom.
Úrad verejnej bezpečnosti okresu Ťin-čchuan informoval, že po útoku 14. septembra ženu previezli do miestnej nemocnice a odtiaľ ju neskôr presunuli do provinčného zdravotníckeho zariadenia. La-mu, ktorá utrpela popáleniny na 90 % tela, však po dvoch týždňoch, 30. septembra, zomrela.
Jej rodina požiadala fanúšikov o finančnú pomoc a za 24 hodín sa im, podľa internetového denníka The Paper, podarilo vyzbierať viac ako milión jüanov (v prepočte vyše 125-tisíc eur).
Incident na sociálnych sieťach spustil diskusie o násilí páchanom na ženách v Číne. Tchanga údajne zadržali pre podozrenie z úmyselnej vraždy.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

2. 10. 2020

RTVS zaradila do vysielania mimoriadne bohoslužby, športové prenosy a diskusie

RTVS zaradila do vysielania mimoriadne 
bohoslužby, športové prenosy a diskusie


Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zaradila do vysielania mimoriadne bohoslužby, športové prenosy a diskusie o témach pandémie nového koronavírusu. Zareagovala tak na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
"V týchto časoch je úlohou verejnoprávneho média v prvom rade pravdivo, nestranne a okamžite informovať verejnosť o aktuálnom dianí a vývoji situácie, ale tiež upokojovať prirodzené napätie, ktoré druhá vlna pandémie a súvisiace vládne opatrenia so sebou prinášajú," zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
V pondelok (5. 10.) odvysiela Jednotka o 20.30 h špeciálnu diskusnú reláciu Druhá vlna. Vystúpiť by v nej mali premiér SR Igor Matovič (OĽANO), hlavný hygienik Ján Mikas, odborník na infektológiu Vladimír Krčméry i hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.
Do októbrového vysielania zaradila RTVS mimoriadne bohoslužby. „Diváci si môžu pozrieť prenosy bohoslužieb v sobotu večer o 18.00 h na Trojke a v nedeľu dopoludnia na Dvojke,“ spresnila televízia. V rozhlasovom vysielaní ponúkne Rádio Regina mimoriadne bohoslužby od pondelka do piatka od 17.30 h. V pondelok, utorok a vo štvrtok to budú rímskokatolícke, v stredu evanjelické a v piatok sa od 17.20 h bude striedať gréckokatolícka a pravoslávna liturgia.
RTVS začala rokovania aj s kultúrnou obcou. "V procese je nastavenie spolupráce so Slovenským národným divadlom či festivalom Bratislava v pohybe," uviedla s tým, že na Trojke plánuje odvysielať už existujúce záznamy predstavení, ale aj divadelné premiéry.
V nedeľu (4. 10.) večer odštartuje na obrazovkách RTVS nová pravidelná relácia O športe. "Divákom ponúkne diskusie na aktuálne športové témy," informovala RTVS. Premiérová časť relácie by mala byť venovaná vplyvu pandémie na slovenský šport. Cez víkend (3. - 4. 10.) ponúkne televízia šesť priamych prenosov, z toho päť z domácich športovísk.


Copyright © TASR 2020

RTVS reaguje na druhú vlnu pandémie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní

 RTVS reaguje na druhú vlnu pandémie 

v televíznom aj rozhlasovom vysielaní


RTVS zareagovala na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu a do vysielania zaradila hneď niekoľko špeciálnych formátov. Zároveň rozširuje vysielanie športových podujatí a spustila rokovania s kultúrnymi inštitúciami, na ktorých podporu vyhradila priestor v rámci televíznych okruhov. Posilňuje tiež náboženské vysielanie v súvislosti s prijatými vládnymi opatreniami.

V utorok večer mali diváci možnosť sledovať na Dvojke Večeru s Havranom špeciál, kde sa v rámci okrúhleho stola viedla diskusia o pozícii umelcov a ľudí dotýkajúcich sa kultúry v časoch koronakrízy, ktoré trvajú už vyše šesť mesiacov. Následne divákom ponúkla dokumentárny film Branislava Špačeka More hudby, ktorý je časozberom uplynulého pandemického obdobia a zaznamenáva umelcov v týchto pohnutých časoch.

Už v pondelok, 5. októbra odvysiela RTVS o 20.30 h. na Jednotke špeciálnu diskusnú reláciu Druhá vlna s moderátorom Ľubomírom Bajaníkom, v ktorej vystúpi premiér Slovenskej republiky Igor Matovič a vyjadrí sa k plánu opatrení počas druhej vlny pandémie. Pozvanie do diskusie prijali hlavný hygienik SR Ján Mikas, odborník na infektológiu a tropickú medicínu prof. Vladimír Krčméry a hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. K vplyvu pandémie a súvisiacich opatrení na náladu v spoločnosti a psychické zdravie sa vyjadrí sociológ Michal Vašečka. Relácia sa bude venovať aj téme dezinformácií a hoaxov so vstupom analytika Ministerstva zdravotníctva SR Jakuba Godu.

RTVS tiež spustila informačnú kampaň, ktorá divákov vyzýva k tomu, aby poctivo a zodpovedne nosili rúška, dodržiavali všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva, boli zodpovední a pri vyhodnocovaní informácií dotýkajúcich sa ochorenia COVID-19 siahali po overených zdrojoch a nereagovali na hoaxy a poplašné správy. Cieľom je prispieť k upokojeniu napätej situácie a poskytnúť divákom relevantné informácie cez televízne obrazovky RTVS.

Druhý a tretí televízny okruh vyhradil ďalší priestor na podporu športu a kultúry. RTVS si uvedomuje nutnosť podpory športu vzhľadom na to, že z dôvodu obmedzení sa športoví fanúšikovia na domáce športové podujatia nemôžu ísť pozrieť osobne. Aj v čase sprísnených opatrení ponúkne divákom už tento víkend 6 priamych športových prenosov, z toho 5 z domácich športovísk. S otvorením nového ročníka hokejovej extraligy prinesie RTVS tento týždeň priame prenosy z dvoch zápasov namiesto tradičného jedného. RTVS vyvíja maximálne úsilie, aby sa priestor pre domáci šport vo vysielaní zväčšil, či už na spravodajskej úrovni alebo na úrovni priamych prenosov. V nedeľu večer navyše odštartuje na obrazovkách RTVS nová pravidelná relácia O športe, v ktorej divákom ponúkne diskusie na aktuálne športové témy. V premiérovej časti sa bude venovať vplyvu koronakrízy na slovenský šport. Vzhľadom na komplikovanú situáciu aj v oblasti kultúry, kedy pandémia výrazne zasiahla plánované predstavenia a festivaly, RTVS začala rokovania s kultúrnou obcou. V procese je nastavenie spolupráce so Slovenským národným divadlom či festivalom Bratislava v pohybe. Divadlám ponúka RTVS priestor na Trojke, kde plánuje odvysielať už existujúce záznamy predstavení, ale aj divadelné premiéry.

V súvislosti s obmedzeniami týkajúcimi sa bohoslužieb sú už v októbrovom vysielaní Dvojky a Trojky zaradené mimoriadne bohoslužby. Diváci si môžu pozrieť prenosy bohoslužieb v sobotu večer o 18.00 h. na Trojke a v nedeľu dopoludnia na Dvojke. V rozhlasovom vysielaní ponúkne Rádio Regina mimoriadne bohoslužby od pondelka do piatku podvečer od 17.30 h. V pondelok, utorok a vo štvrtok to budú rímskokatolícke, v stredu evanjelické a v piatok sa už od 17.20 bude striedať gréckokatolícka a pravoslávna liturgia. RTVS tak znova celoplošne sprostredkuje duchovnú službu, ktorej dostupnosť je v súčasnosti obmedzená. Rádio Regina sa k vysielaniu bohoslužieb v uvedenom čase vracia po niekoľkých mesiacoch, keď rovnako operatívne zareagovalo v období od konca marca do konca mája na jarnú fázu epidémie COVID 19.

„V týchto časoch je úlohou verejnoprávneho média v prvom rade pravdivo, nestranne a okamžite informovať verejnosť o aktuálnom dianí a vývoji situácie, ale tiež upokojovať prirodzené napätie, ktoré druhá vlna pandémie a súvisiace vládne opatrenia so sebou prinášajú. Kľúčovou je pritom najmä pružnosť, akou dokážeme reagovať na aktuálne dianie a prinášať aktuálne informácie divákom. Vďaka práci kolegov zo programových služieb a spravodajstva RTVS sa nám podarilo do vysielania promptne zaradiť hneď niekoľko špeciálnych formátov a ďalej pracujeme na prispôsobení vysielacej štruktúry požiadavkám verejnosti počas druhej pandemickej vlny. RTVS počíta aj s implementáciou ďalších zmien v televíznom a rozhlasovom vysielaní. Tie budú priamou reakciou na aktuálnu situáciu a výsledkom dohody krízového štábu RTVS v súlade s aktuálnymi nariadeniami a požiadavkami vlády a verejnosti,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

V súvislosti s druhou pandemickou vlnou RTVS zároveň okamžite zaviedla sprísnené ochranné opatrenia aj v rámci interných procesov. Okamžite bola aktivovaná Smernica o krízovom riadení počas pandémie, ktorá počíta s rozdelením zamestnancov na dva samostatné tímy a tiež s testovaním zamestnancov na nový koronavírus. V aktuálnej situácii RTVS rešpektuje všetky nariadenia Úradu verejného zdravotníctva a aj naďalej platí povinnosť nosenia ochranného rúška vo všetkých vnútorných priestoroch televízie a rozhlasu. RTVS je materiálne vybavená ochrannými a dezinfekčnými pomôckami aj počas druhej vlny pandémie koronavírusu.

Pokiaľ ide o samotnú výrobu v rámci relácií RTVS, aj naďalej sú dodržiavané sprísnené hygienické opatrenia. Všetky spoločné priestory a štúdiá RTVS sú pravidelne dezinfikované, je zabezpečená pravidelná výmena a čistenie vzduchu a povinnosť nosiť rúška. Za dodržiavania spomínaných hygienických opatrení prebieha aj naďalej výroba obľúbených cyklických relácií.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Toto hrajuškanie na semaforíky sme v tento deň skončili.“ 
Igor Matovič 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 
Alphabet, materská spoločnosť internetového vyhľadávača Google, plánuje v najbližších troch rokoch zaplatiť vydavateľom na celom svete 1 miliardu USD (854,12 milióna eur) za ich obsah. Oznámil to vo štvrtok jej generálny riaditeľ Sundar Pichai.
Vydavatelia správ na čele s európskymi mediálnymi skupinami dlho bojovali s najpopulárnejším internetovým vyhľadávačom na svete o kompenzácie za použitie ich obsahu.
Generálny riaditeľ Pichai u
viedol, že nový produkt s názvom Google News Showcase spustia najskôr v Nemecku, kde už uzatvorili zmluvy s mnohými vydavateľstvami vrátane Der Spiegel, Stern či Die Zeit, a tiež v Brazílii, kde podpísali zmluvy s Folha de S. Paulo, Band a Infobae.
Ďalej bude tento produkt uvedený na trh v Belgicku, Indii, Holandsku a ďalších krajinách. K produktu sa prihlásilo približne 200 vydavateľov od Argentíny, Austrálie, cez Britániu, Brazíliu, Kanadu či Nemecko.
Pichai v príspevku na blogu napísal, že Google v rámci tohto doposiaľ najväčšieho finančného záväzku zaplatí vydavateľom za vytvorenie a výber vysokokvalitného obsahu pre nový druh online spravodajských služieb,.

Produkt umožní vydavateľom vyberať a prezentovať svoje články a bude zaradený v službách Google News na zariadeniach s operačným systémom Android a prípadne na zariadeniach Apple. Pichai pripomenul, že tento prístup sa líši od iných spravodajských produktov, pretože jeho obsah budú vyberať jednotlivé vydavateľstvá.
Produkt nadväzuje na licenčnú dohodu, ktorú v júni podpísal s niektorými mediálnymi skupinami v Austrálii, Brazílii a Nemecku.
Google rokuje aj s francúzskymi vyda
vateľmi, ktorí patria k najhlasnejším kritikom, zatiaľ čo Austrália chce prinútiť internetový vyhľadávač, ako aj sociálnu sieť Facebook, aby zdieľali príjmy z reklamy s miestnymi mediálnymi skupinami.
Financovanie spravodajstva niektorých vydavateľstiev spoločnosťou Google však nahnevalo ďalších internetových vydavateľov, ako sú webové stránky o počasí a receptoch, ktoré tvrdia, že Google poškodí ich príjmy.


Bieloruský nezávislý spravodajský portál TUT.by funguje od štvrtka v pozmenenom režime, keďže mu bieloruské ministerstvo informácií na tri mesiace, bez rozhodnutia súdu, pozastavilo štatút média. Tento štatút získal portál vlani.
Rozhodnutím ministerstva portál prišiel o právo šíriť informácie z "konfliktných alebo rizikových zón, z veľkých demonštrácií a spoločensky dôležitých podujatí". Počas kampane pred augustovými prezidentskými voľbami, cez samotné voľby, i po nich bol práve tento portál jedným z kľúčových nezávisl
ých zdrojov informácií o dianí v Bielorusku.
Bieloruská asociácia novinárov a redaktori niektorých nezávislých médií v Bielorusku vyzvali vo štvrtok ministerstvo informácií, aby žalobu na tento spravodajský portál stiahlo a prestalo so šikanovaním novinárov a médií v súvislosti s ich profesionálnymi aktivitami.
Podporu redakcii portálu TUT.by vyjadrili vo štvrtok aj študenti žurnalistiky Bieloruskej štátnej univerzity v Minsku, ktorí rozdávali nálepky s logom portálu.
Logo portálu sa objavilo aj nasprejované na viacerých budovách v bieloruskej metropole, čo TUT.by označil za "nový trend". Doteraz bolo veľmi častým motívom grafiti vyobrazenie dvojice dídžejov - Kiryla Halanava a Uladzislava Sakalovského -, ktorí boli zadržaní ešte pred voľbami za to,
že na predvolebnom zhromaždení kandidátky Sviatlany Cichanovskej pustili protestsong sovietskeho speváka Viktora Coja s názvom Chceme zmenu.
TUT.by informoval, že aj v noci na štvrtok zasahovala polícia proti účastníkom susedských zhromaždení a diskoték, ktoré si ľudia organizujú vo dvoroch svojich bytových domov a ktoré úrady tiež označujú za nepovolené zhromaždenia.
Stalo sa tiež zvykom, že mnohí obyvatelia Minska využívajú svoju prestávku na obed v práci na to, aby s kolegami na ulici protestovali proti zásahom polície a jej brutalite.
Aj vo štvrtok pokračovali súdne konania s osobami, ktoré boli počas zásahov proti demonštrantom zadržané.
Okrem toho sa objavila informácia, že polícia vo štvrtok urobila prehliadku v byte administrátora komunikačnej aplikácie Grušviľ na sieti Telegram, následne ho zadržala a predviedla na policajnú stanicu.


Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že je spokojný so súčasným formátom predvolebných debát s Joeom Bidenom a je proti možným zmenám, ktoré majú za cieľ zabrániť opakovaniu chaosu z utorkovej prvej debaty. Informovala o tom agentúra AFP.
Americká komisia organizujúca prezidentské predvolebné debaty v stredu oznámila, že pridá nové "nástroje na zachovanie poriadku" v nasledujúcich debatách. Zmeny sa rozhodla urobiť po prvej chaotickej debate z utorka (29. septembra) medzi prezidentom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom Bidenom. Uvažuje sa napríklad nad možnosťou vypnúť kandidátovi mikrofón.
"Prečo by som komisii organizujúcej prezidentské predvolebné debaty povolil meniť pravidlá pre druhú a tretiu debatu, keď som v tej poslednej ľahko zvíťazil," napísal Trump na Twitteri.
Moderátor prvej debaty Chris Wallace z televízie Fox News niekoľkokrát Trumpa prosil, aby nechal Bidena rozprávať bez prerušovania a držal sa dohodnutého formátu otázok, ale márne. Biden bol z toho podráždený, nazval Trumpa "klaun" a v jednom momente povedal prezidentovi "Sklapni", pripomenula agentúra AFP.
Moderátor Wallace priznal, že na taký zmätok nebol pripravený. "Nikdy sa mi ani nesnívalo, že sa to takto vymkne spod kontroly," povedal v stredu pre denník New York Times.
Prvá prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu. Ďalšie debaty medzi Trumpom a Bidenom budú 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.
Copyright © TASR 2020




Dvaja francúzski a dvaja arménski novinári vo štvrtok utrpeli zranenia počas bojov v nepokojnom regióne Náhorný Karabach, kde medzi sebou od nedele bojujú arménske a azerbajdžanské ozbrojené sily. Rozsah zranení štvorice nie je známy.
Denník Le Monde oznámil, že dvaja jeho reportéri utrpeli zranenia ráno počas ostreľovania v meste Martuni. Arménske ministerstvo zahraničia uviedlo, že ich previezli do nemocnice, a zároveň obvinilo Azerbajdžan z bombardovania regiónu.
Ostreľovanie Martuni viedlo k zraneniam aj kameramana televízie Armenia TV a reportéra Armenian 24News, uviedli arménski predstavitelia.
V meste bol aj ruský novinár z nezávislej televízie Dožď, ten sa údajne bezpečne dostal do bombového úkrytu.
Najnovšia séria násilných stretov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu ráno, pričom každá strana pripisuje zodpovednosť za ne tej druhej. Boje si vyžiadali už desiatky obetí.
Azerbajdžanský prezident vyhlásil, že jedinou podmienkou ukončenia súčasných bojov je stiahnutie sa Arménska z Náhorného Karabachu. Arménsko zase tvrdí, že sa do konfliktu zapojilo Turecko, ktoré údajne posiela na pomoc Azerbajdžanu bojovníkov zo Sýrie a turecké stíhačky. Turecko verejne podporilo Azerbajdžan a ponúklo sa, že mu poskytne pomoc, ak o ňu požiada, ale posielanie zahraničných žoldnierov do kaukazského regiónu odmieta. Francúzsko v súvislosti s údajným posielaním žoldnierov vyjadrilo obavy.
Neutíchajúce boje vyvolali výzvy na ich ukončenie po celom svete, od lídrov i medzinárodných organizácií. O situácii spolu diskutovali napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho ruský kolega Vladimir Putin, ktorí okrem iného tiež vyzvali na zdržanlivosť a zhodli sa na potrebe spoločného úsilia o prímerie v regióne.
Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu.
Desaťročia trvajúci konflikt si vyžiadal už približne 30-tisíc obetí. Turecko v tejto oblasti výrazne podporuje Azerbajdžan, keďže s Arménskom má historicky zlé vzťahy. Arménsko má zas v konflikte podporu Ruska.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


1. 10. 2020

Zomrel Quino

Zomrel Quino


Vo veku 88 rokov zomrel v stredu slávny argentínsky karikaturista Joaquín Salvador Lavado Tejón. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Karikaturista známy pod umeleckým menom "Quino" vydal v roku 1964 svoj najznámejší komiks s názvom Mafalda. Príbeh o šesťročnom dievčatku zožal úspech nielen v Južnej Amerike, ale aj Európe a Ázii a podľa argentínskeho denníka La Nación bol preložený do viac ako 40 svetových jazykov.
Podľa argentínskeho prezidenta Alberta Fernandéza prišla Argentína o jedného zo svojich najväčších umelcov. Obyvatelia Buenos Aires si zosnulého umelca uctili kvetmi, ktoré položili vedľa sochy Mafaldy a jej komixových priateľov v mestskej štvrti San Telmo.
Quino sa narodil v roku 1932 v Argentíne a pochádzal z rodiny španielskych imigrantov. Mafalda je príbeh šesťročného dievčatka s utopistickými predstavami o živote, ktorý odráža spoločensko-politické problémy Argentíny.


Copyright © TASR 2020

Skupina Markíza bola trhovým lídrom v drvivej väčšine septembrových dní

Skupina Markíza bola trhovým lídrom v drvivej


 väčšine septembrových dní

Najsledovanejším programom na trhu sa v septembri 2020 v oboch hlavných cieľových skupinách stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny.
Skupina Markíza si so stanicami Markíza, Doma a Dajto aj v úvode novej televíznej sezóny udržala stabilnú pozíciu jednoznačného lídra na slovenskom televíznom trhu. V uplynulom septembri 2020 dosiahla v obchodnej cieľovej skupine 12-54 priemerný celodenný trhový podiel 27,4 % a konkurenčnú skupinu Joj (20,4 %) tak výrazne predstihla s rozdielom až 7,0 percentných bodov. Jednotkou na trhu bola skupina Markíza v 28 z 30 septembrových dní.
Taktiež aj samotná TV Markíza bola v septembri 2020 najsilnejšou spomedzi slovenských staníc, keď v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný celodenný trhový podiel 20,2 %. Konkurenčná TV Joj (13,1 %) vykázala v rovnakom období o 7,1 percentného bodu slabší výsledok.
Septembrové víťazstvo patrilo skupine Markíza aj v obchodne podstatnom prime-time 19:00-23:00, keď zaznamenala priemerný podiel na trhu 30,3 % a konkurenčnú skupinu Joj (23,7 %) tak predstihla o 6,6 percentného bodu. Jednotkou na trhu bola rovnako v 28 z 30 dní uplynulého mesiaca.
Samotná TV Markíza dosiahla v septembri 2020 v prime-time 19:00-23:00 priemerný trhový podiel 22,8 % a s rozdielom 6,8 percentného bodu tak porazila konkurenčnú TV Joj (16,0 %).

Skupina Markíza bola v septembri 2020 silnou jednotkou na trhu aj v prípade divákov starších ako 12 rokov s priemerným celodenným trhovým podielom 24,4 % a odstupom 4,9 percentného bodu od konkurenčnej skupiny Joj (19,5 %). Trhovým lídrom bola v 28 z 30 dní uplynulého mesiaca. Prvenstvo jej patrilo taktiež v prime-time 19:00-23:00 s dosiahnutým priemerným podielom na trhu 28,0 %.

Výrazné úspechy pôvodnej seriálovej tvorby

Aj v novej televíznej sezóne sa tešia značnému diváckemu záujmu atraktívne seriály z vlastnej produkcie televízie Markíza. Pondelkové večery patrili čoraz obľúbenejšiemu rodinnému komediálnemu seriálu Pán profesor, ktorý sa po nútenej prestávke s úspechom vrátil na obrazovky TV Markíza.
Diváci mali najskôr možnosť pripomenúť si tri časti, ktoré stihli byť odvysielané na jar ešte pred vypuknutím koronakrízy, nasledujúce dve premiérové epizódy si z hľadiska sledovanosti výrazne polepšili a dosiahli v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 priemerný rating 8,8 % a trhový podiel 25,2 %. Hviezdne obsadený seriál s Tomášom Maštalírom a Gabrielou Marcinkovou v hlavných úlohách prilákal k obrazovkám v priemere 383-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Epizóda odvysielaná v pondelok, 28. septembra 2020, je vôbec najsledovanejším nespravodajským programom v rámci septembrovej ponuky TV Markíza, v cieľovej skupine 12-54 zaznamenala rating 9,2 % a trhový podiel 25,7 %. Nenechalo si ju ujsť celkovo 410-tisíc divákov starších ako 12 rokov.
V utorky si vynikajúco počínala 3. séria úspešného seriálu z nemocničného prostredia Sestričky. Päť septembrových premiérových epizód zaznamenalo v cieľovej skupine 12-54 priemerný rating 7,9 % a trhový podiel 22,4 %. Zaujímavé príbehy štvorice sympatických zdravotných sestier a ich pacientov sledovalo v priemere 421-tisíc divákov starších ako 12 rokov .
Obľúbený komediálny seriál Horná Dolná vo vysielaní TV Markíza už tradične obsadil štvrtkové večery. Štyri odvysielané epizódy premiérovej 11. série dosiahli v priemere rating 7,6 % a trhový podiel 23,2 %. Príbehy plné humoru v špičkovom hereckom podaní si vychutnávalo priemerne 336-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Podvečernému vysielaniu jednoznačne kraľoval denný rodinný seriál Oteckovia, za september 2020 si pripísal priemerný rating 5,7 % a trhový podiel 27,5 % v obchodnej cieľovej skupine 12-54. Každý pracovný podvečer si k obrazovkám TV Markíza sadalo v priemere 307-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Televízne noviny najsledovanejším programom mesiaca
Celkovo najsledovanejším septembrovým programom v rámci ponuky všetkých slovenských staníc sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny. Konkrétne išlo o vydanie odvysielané v pondelok, 28. septembra 2020, ktorého súčasťou bol aj mimoriadny rozhovor moderátorky Zlatice Švajdovej Puškárovej s premiérom Igorom Matovičom o nových protiepidemiologických opatreniach v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu. V cieľovej skupine 12-54 dosiahlo vynikajúci rating 12,6 % a trhový podiel 35,0 %. Súhrn najdôležitejších udalostí z domova i zo sveta si v tento deň nenechalo ujsť až 711-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Televízne noviny zaznamenali v uplynulom septembri 2020 vynikajúci priemerný rating 8,2 % a trhový podiel 28,8 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa sledovalo na Markíze v priemere rovných 500-tisíc divákov starších ako 12 rokov.
Televízne noviny boli uplynulý mesiac v rámci cieľovej skupiny 12-54 naďalej silným trhovým lídrom, keď predstihli konkurenčné spravodajské relácie v 29 septembrových dňoch.
Excelentne sa darilo aj relácii Počasie, ktorá v cieľovej skupine 12-54 dosiahla priemerný rating 8,4 % a trhový podiel 27,1 %. Aktuálne informácie o počasí v septembri na Markíze sledovalo v priemere 515-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Skvele rozbehnutá zábavná šou 2 na 1, úspešný návrat obľúbených reality šou
Originálna zábavná šou 2 na 1 sa v septembri vrátila na obrazovky TV Markíza s novými časťami a naďalej dosahuje skvelé výsledky sledovanosti. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenali štyri uplynulý mesiac odvysielané premiérové epizódy priemerný rating 7,7 % a trhový podiel 22,6 %. Skvelú zábavu s moderátormi Adelou Vinczeovou, Danom Danglom a ich exkluzívnymi hosťami si vychutnávalo v priemere 383-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Počnúc druhou septembrovou epizódou pôvodná šou 2 na 1 drvivo porážala konkurenčný, celosvetovo úspešný formát Zlatá maska.
Divákov opäť výrazne oslovila aj nová séria obľúbenej reality šou o chudnutí Extrémne premeny Slovensko – Druhá šanca na život, ktorej výkonnosť počas septembra kontinuálne rástla. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenala priemerný rating 7,4 % a trhový podiel 23,8 %. Príbehy plné emócií a odhodlania si nenechalo ujsť v priemere 363-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.
Dlhoročne úspešná reality šou Farma odštartovala v septembri už svoju neuveriteľnú 12. sezónu a opäť sa stala silnou oporou programovej štruktúry TV Markíza v druhom večernom pásme. V uplynulom mesiaci dosiahla priemerný rating 5,3 % a trhový podiel 21,0 % v cieľovej skupine 12-54. Zaujímavé dianie na statku sledovalo priemerne 291-tisíc divákov starších ako 12 rokov.

Výborné výsledky menších staníc Doma a Dajto

Na obrazovkách televízie Doma sa v septembri 2020 najlepšie darilo obľúbenému tureckému seriálu Cennet. V cieľovej skupine 12-54 sa si najlepšie počínala epizóda odvysielaná v stredu, 16. septembra 2020, ktorá dosiahla nadpriemerný rating 2,8 % a trhový podiel 8,4 %. V širšej cieľovej skupine 12+ bola najúspešnejšia epizóda odvysielaná vo štvrtok, 3. septembra 2020, ktorá pritiahla k obrazovkám až 224-tisíc divákov.
Z atraktívnej filmovej ponuky televízie Dajto si uplynulý mesiac najviac divákov v rámci cieľovej skupiny 12-54 zvolilo akčný triler Účtovník, ktorý v nedeľu, 20. septembra 2020, dosiahol nadpriemerný rating 2,4 % a trhový podiel 7,6 %.

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR MEDIA

TO JE TV!

 TO JE TV!

Slovak Press Photo 2020

Slovak Press Photo 2020




Deviaty ročník Slovak Press Photo 2020 pozná svojich víťazov, ocenenie opäť patrí aj Tlačovej agentúre Slovenskej republiky (TASR). Víťazom v kategórii aktualita sa stal fotograf František Iván. Na víťaznej snímke zachytil prácu záchranárskych zložiek pri minuloročnom výbuchu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.
Ocenenie si podľa vlastných slov váži, radosť však má podľa neho pre pozadie vzniku záberu trpkú príchuť. „Bola to veľmi emotívna reportáž, pretože vidieť tú bezmocnosť, beznádej ľudí bývajúcich v tej bytovke, ale aj záchranárov, ktorí bojovali s tým mohutným požiarom dlhé hodiny až do nočných hodín, bolo veľmi deprimujúce aj pre nás novinárov,“ uviedol pre TASR Iván. Ocenenie je zároveň pre neho povzbudením do ďalšej práce, aby sa ďalej snažil čo najvernejšie zachytávať fotografiou neopakovateľné okamihy, ktoré sa v živote odohrávajú.
V kategórii aktualita sa víťazom so sériou snímok s názvom Proces stal Tomáš Benedikovič. V kategórii každodenný život sa stali víťazmi Ondrej Čechvala a Tomáš Benedikovič. V kategórii reportáž zvíťazil Richard Dömös. V kategórii portrét sa víťazmi stali Richard Dömös a Boris Németh. V kategórii šport zvíťazil Richard Dömös. V kategórii svet umenia a kultúry sú víťazmi Michal Babinčák a Stanislav Klačanský. V kategórii príroda a životné prostredie patrí víťazstvo Tomášovi Predajňovi a Ondrejovi Čechvalovi. V kategórii študenti a mladí fotografi do 26 rokov zvíťazili Prokop Steiner a Karina Golisová. V kategórii dlhodobý dokument patrí víťazstvo Marcinovi Krukovi. Najlepšiu fotografiu mobilným telefónom urobila Jana Hunterová.
Hlavnú cenu súťaže Grand Prix za sériu Proces dostal od medzinárodnej päťčlennej poroty fotograf Denníka N Tomáš Benedikovič.
Grant Bratislavy za rok 2020 dostala Jana Šantavá s projektom Bratislava, mesto nových začiatkov. V rámci neho sa pozrela na architektúru a urbanizmus hlavného mesta prázdnych ulíc počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu. „Je to kolážovosť, keď vedľa moderných budov stojí staršia architektúra. Zvýrazňuje sa prístup toho, že vždy, keď sa zmení režim, dôležití ľudia, vláda, tak všetko, čo bolo predtým, je zlé a my to vieme postaviť lepšie. A takto to ide po generácie,“ povedala pre TASR Šantavá. V projekte chce pokračovať hľadaním a zachytávaním „zabudnutých a vypnutých miest“.
Do súťaže sa registrovalo 203 fotografov, ktorí poslali celkovo 1827 snímok, z toho 183 sérií.

 

Copyright © TASR 2020