27. 9. 2020

San Sebastián International Film Festival i

San Sebastián International Film Festival


Zlatú mušľu, hlavnú cenu Medzinárodného filmového festivalu v San Sebastiáne (SSIFF), si odniesla gruzínsko-francúzska snímka Beginning, zatiaľ čo jej režisérku Deu Kulumbegašviliovú z Gruzínska porota ocenila ako najlepšiu režisérku. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
Festival, ktorý sa začal 18. septembra a vyvrcholil v sobotu večer, je najväčším podujatím svojho druhu v Španielsku i v španielsky hovoriacom svete. Na 68. ročníku festivalu však v tomto roku vzhľadom na problémy súvisiace s koronavírusovou pandémiou súťažilo iba 13 filmov, čo je menej než zvyčajne.
Keďže v krajine opäť stúpa počet prípadov nákazy, organizátori festivalu prikročili k prísnemu bezpečnostnému protokolu vrátane zaplnenia premietacích sál na maximálne 40-60 percent.
Víťazný film Kulumbegašviliovej (34) mal mať pôvodne premiéru na festivale vo francúzskom Cannes, ten však pre pandémiu zrušili. Snímka získala v San Sebastiáne ďalšie dve ocenenia - za scenár (Dea Kulumbegašviliová, Rati Oneli) a ženský herecký výkon (Ia Suchitašviliová).
Dej filmu sa sústreďuje na komunitu Svedkov Jehovových v odľahlej vidieckej oblasti v Gruzínsku a sleduje narastajúce psychologické trápenie manželky vodcu komunity na pozadí útoku extrémistov.
SSIFF bol založený v roku 1953 so zámerom propagovať filmy v španielčine, avšak postupne sa stal jedným z najvýznamnejších filmových festivalov na svete.


Copyright © TASR 2020