30. 9. 2020

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Výpočet týkajúci sa kvót pre slovenské hudobné diela vo vysielaní rádií by sa mal zmeniť, podiel sa má po novom rátať z času vysielania medzi 6.00 h a 24.00 h. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii a zmene ďalších zákonov, ktorú predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Návrh legislatívnej úpravy v stredu schválila vláda.
Ďalšie zmeny majú zjednodušiť vysielanie reklamy a sponzoringu, rovnako sa má upraviť licenčné konanie. "Cieľom navrhovanej právnej úpravy je deregulácia právneho prostredia rozhlasového vysielania, ktorá umožní transformáciu a konsolidáciu trhu, a teda umožní rádiám mať viacero programových služieb a lepšie využívanie frekvenčného spektra," osvetlilo návrh zmien ministerstvo.
V prípade kvót pre slovenské hudobné diela sa zmena týka výpočtu podielu zákonom stanoveného percenta vo vysielaní (25 percent pre súkromné rádiá, 35 percent pre rádiá RTVS). Navrhuje sa, aby sa uvedený percentuálny podiel nepočítal z celkového času vyhradeného vysielaniu hudobných diel za kalendárny mesiac, ale z času, v rámci ktorého sa zarátavajú slovenské skladby do stanoveného podielu, teda v čase medzi 6.00 h a 24.00 h.
Ďalšie navrhované úpravy sa týkajú podielu reklamy v rozhlasovom vysielaní. Do maximálneho času denného vysielania, ktorý môže byť vyplnený reklamou – 20 percent v prípade súkromných rádií a tri percentá vo vysielaní rozhlasových služieb RTVS, by sa nemalo započítavať dlhšie reklamné oznámenie a ani výzva na pozorné prečítanie poučenia o správnom použi
tí lieku. Zmeny sa majú týkať aj označenia sponzoringu programu či umiestňovania produktov v programe, po novom by ich už rádiá nemuseli uvádzať na začiatku i na konci, ale len na začiatku alebo len na konci programu.
MK v rámci legislatívnych úprav navrhuje už dlhšie avizované opatrenie vypustiť obmedzenie počtu licencií na vysielanie rozhlasových programových služieb, ktoré možno udeliť podľa zákona.
Rovnako sa návrh týka prevodu licencie, ktorý má pri dodržaní tých istých podmienok ako pri udelení licencie umožniť transparentný vstup nových subjektov/investorov do existujúcich štruktúr redakcií vysielateľov, ak s takýmto prevodom bude súhlasiť Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). "Tento spôsob umožní zachovať vybudovanú infraštruktúru rádia alebo televízie vrátane existujúcich pracovných miest," ozrejmuje MK. Prevod licencie bude možný len pri zlúčení spoločností alebo pri predaji podniku alebo jeho časti, ale výlučne len s činnosťou vysielania programovej služby, teda výlučne s redakciou, respektíve technickým a personálnym zabezpečením vysielania danej programovej služby," dodáva.
Zmena v zákone má tiež umožniť pridelenie frekvencie pre RTVS, pokiaľ si ju verejnoprávny vysielateľ sám skoordinuje, aj skôr ako po dvoch rokoch. Úprava navrhuje tiež vypustiť obmedzenie šírenia programovej služby vo viacerých miestnych multiplexoch.
Novelizovaný zákon má mať účinnosť od januára 2021.