3. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Bielorusko zavádza od piatka nový postup pri akreditácii zahraničných novinárov. Všetky doteraz vydané akreditačné karty budú zrušené a od pondelka má začať pracovať osobitná komisia ministerstva zahraničných vecí, ktorá bude udeľovať akreditácie podľa nových pravidiel. Oznámil to v piatok tlačový tajomník bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz.
Spravodajský portál TUT.by, ktorý o tom informoval, poznamenal, že počas nadchádzajúceho víkendu tak zrejme v Bielorusku nebude mať platnú akreditáciu žiadny novinár zahraničného média.
Hlaz vysvetlil, že "nejde o čistku v informačnom priestore, ale o opätovnú akreditáciu zahraničných médií podľa nových pravidiel".
Nové pravidlá pre akreditáciu sú podľa neho "liberálnejšie a zohľadňujúce množstvo odporúčaní Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a Benátskej komisie".
Podľa Hlaza nové pravidlá zohľadňujú aj "bezprecedentný hybridný tlak na našu krajinu, ktorý v poslednom období uplatňuje množstvo externých partnerov pomocou médií rôzneho charakteru".
Hlaz tiež tvrdil, že v poslednom čase badať v Bielorusku otvorenú podporu - finančnú aj organizačnú -, ktorú zo strany svojich západných kolegov prijímali "otvorene extrémistické médiá". Hlaz v tejto súvislosti vyhlásil, že nové nariadenie o akreditácii zavádza právo "na právnu ochranu informačnej zvrchovanosti Bieloruskej republiky".
Hovorca dodal, že nové pravidlá zjednodušia a skrátia postup pri získavaní akreditácie. Zavádza sa napr. možnosť získať akreditáciu na tri roky namiesto v súčasnosti platného jedného roka. Uvádza sa však tiež, že v súlade s normami nového nariadenia "sa pri akreditácii budú uprednostňovať občania štátov, v ktorých sú zahraničné médiá registrované".
Portál TUT.by pripomenul, že 19. augusta boli novinári zahraničných médií zbavení akreditácie v Bielorusku. Sú medzi nimi novinári pracujúci pre rozhlasové stanice BBC a Rádio Sloboda (REF/RL) či agentúry Reuters a AFP i ďalšie médiá.
Problémy s tlačou a distribúciou v Bielorusku majú aj tlačené médiá - Komsomoľskaja pravda, Narodnaja voľa, Belgazeta či Svobodnyje Novosti Plus. Od 1. októbra rozhodnutím ministerstva stratil štatút média aj nezávislý spravodajský portál TUT.by, ktorý bol počas kampane pred prezidentskými voľbami, ako aj počas a po nich jedným z hlavných zdrojov informácií o dianí v Bielorusku.
Od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta, v Bielorusku pokračujú masové protesty proti ich výsledkom - opätovnému víťazstvu dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonštrujúci občania, ich podporovatelia, ako aj bieloruská opozícia považujú tieto voľby za zmanipulované a žiadajú vypísanie nových.




В моей смерти прошу винить Российскую Федерацию.
Uverejnil používateľ Ирина Славина Piatok 2. októbra 2020



Novinárka sa v piatok upálila pred budovou ministerstva vnútra v ruskom meste Nižný Novgorod. Zraneniam podľahla. Stalo sa tak deň po tom, čo jej byt prehľadala polícia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne média.
"Žiadam vás, aby ste z mojej smrti vinili Ruskú federáciu," napísala pred činom novinárka Irina Slavinová na sociálnej sieti Facebook.
Vo štvrtok Slavinová uviedla, že policajti v jej byte hľadali "brožúry, letáky, účty hnutia Otvorené Rusko, prípadne podobizeň Michaila Chodorkovského", uviedol ruský spravodajský portál meduza.io.
Ruskí policajti vykonali v júli tohto roka viaceré prehliadky domov a bytov aktivistov hnutia Otvorené Rusko, ktoré založil Putinov kritik a bývalý ropný magnát Michail Chodorkovskij. Razia sa vtedy konala i v sídle mediálnej spoločnosti MBCh Media, ktorú tiež založil Chodorkovskij. 


Ľudskoprávne organizácie vyzvali v piatok na medzinárodné vyšetrenie vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AFP.
Desiatky ľudí sa zúčastnili na spomienkovom proteste pred budovou saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, kde Chášukdžího pred dvoma rokmi - 2. októbra 2018 - uškrtili a jeho telo rozštvrtili.
"Netransparentné rozsudky, ktoré boli v tomto prípade vynesené, sú paródiou spravodlivosti. Ani sa nepriblížili k potrestaniu objednávateľov vraždy," uviedli organizácie Amnesty International (AI) a Reportéri bez hraníc (RSF) v spoločnom vyhlásení.
Minulý týždeň súd v Rijáde zrušil rozsudky smrti pre piatich nemenovaných Saudskoarabov, ktorí boli za Chášukdžího vraždu odsúdení, a vymeral im trest odňatia slobody na 20 rokov.
Verdikt vyvolal kritiku medzinárodného spoločenstva vrátane Turecka, ktoré začalo vo veci vlastné vyšetrovanie. Prípad zároveň poškodil povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána, komentuje AFP.
"Všetci vieme, kto zavraždil Džamála... Pošlite saudskoarabských poskokov do Turecka. Nech sa postavia pred verejný súd s medzinárodnými pozorovateľmi" napísal v piatok na sociálnej sieti Twitter riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nikdy priamo neobvinil z vraždy korunného princa, avšak uviedol, že objednávka prišla z "najvyšších úrovní" saudskoarabskej vlády.

Copyright © TASR 2020


Čínska influencerka zahynula po tom, ako ju bývalý manžel polial benzínom a podpálil. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na lokálne médiá.
Tridsaťročná La-mu z provincie S'-čchuan bola veľmi populárna na službe Douyin, čínskej verzii TikToku, kde mala stovky tisíc sledovateľov. Zverejňovala tam veselé videá o živote na vidieku a chválili ju aj za to, že nepoužívala make-up. Jej videá mali milióny likeov.
Podľa štátnych novín Beijing Youth Daily, jej obrazovka sčernela krátko po tom, ako 14. septembra spustila live stream. Do domu sa vtedy vlámal jej bývalý manžel, ktorého identifikovali len priezviskom Tchang, vyzbrojený nožom a benzínom.
Úrad verejnej bezpečnosti okresu Ťin-čchuan informoval, že po útoku 14. septembra ženu previezli do miestnej nemocnice a odtiaľ ju neskôr presunuli do provinčného zdravotníckeho zariadenia. La-mu, ktorá utrpela popáleniny na 90 % tela, však po dvoch týždňoch, 30. septembra, zomrela.
Jej rodina požiadala fanúšikov o finančnú pomoc a za 24 hodín sa im, podľa internetového denníka The Paper, podarilo vyzbierať viac ako milión jüanov (v prepočte vyše 125-tisíc eur).
Incident na sociálnych sieťach spustil diskusie o násilí páchanom na ženách v Číne. Tchanga údajne zadržali pre podozrenie z úmyselnej vraždy.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.