30. 9. 2020

Febiofest v jeden deň

Febiofest v jeden deň



Otvárací aj záverečný film uvedie Febiofest v jediný deň .Na základe pondelkovej (28. 9.) prezentácie nových opatrení v boji s novým koronavírusom, platných od 1. októbra, sa tak rozhodli organizátori medzinárodné filmového festivalu, ktorý sa mal v Bratislave uskutočniť od 30. septembra do 4. októbra. "Ak sme si interpretovali slová, ktoré padli vo včerajšom vyhlásení správne, idú sa od 1. októbra zatvárať en block aj kultúrne domy, divadlá a kiná. V takom prípade sa naše projekcie, samozrejme, uskutočniť nemôžu," uviedla pre médiá výkonná riaditeľka festivalu Ľubica Orechovská.

Podoba odloženej edície z marca, ktorú dva dni pred štartom zastavilo uzatvorenie všetkého verejného života, na nový jesenný termín, sa výrazne zúžila a zmenila. Jesenný Febiofest mal byť prehliadkou filmov v dvoch menších kinách s využitím len 50-percentnej kapacity pre vydezinfikovaných a zarúškovaných divákov. S niekoľkými málo domácimi tvorcami a hosťami z Česka, ktorí boli ochotní spraviť si povinný test na COVID-19 a uviesť svoje dlho odkladané premiéry. Bez akýchkoľvek sprievodných podujatí, posedení, občerstvenia. Nové opatrenia však zastavili aj takúto podobu festivalu.
Organizátori sa však napriek tomu rozhodli v stredu 30. septembra, keď sa mal festival slávnostne začať, odpremietať výber desiatich výnimočných filmov z festivalového programu v bratislavských kinách Lumiére a Mladosť. "Pozývame tak divákov na kvalitné filmy v posledný deň, keď ešte kultúra a umenie budú môcť 'naživo' osloviť publikum," odkazujú s tým, že vybrali filmové tituly, ktoré, hoci nepriamo, ale veľmi trefne reflektujú či komentujú aj to, čo sa deje v dnešnej slovenskej spoločnosti a politike.
Bratislavské Kino Lumiére premietne súčasne otvárací aj záverečný film Febiofestu 2020. V premiére sa predstaví nový česko-slovenský film režiséra Petra Zelenku Modelár o dvoch kamarátoch, ktorí prevádzkujú požičovňu dronov. Záver bude patriť poľskému oscarovému nominantovi, snímke, ktorá tematizuje pokrytectvo katolíckej cirkvi cez príbeh mladého delikventa, ktorý sa zhodou okolností stane kňazom vo filme Corpus Christi.
Vo výbere nechýba ani dokumentárna udalosť uplynulej sezóny Pre Samu – príbeh sýrskeho manželského páru, ktorých z domova vyženú až opakované smrteľné bombardovania ich nemocnice a túžba po lepšom živote pre ich novonarodenú dcéru Samu, adaptácia poviedky H.P. Lovecrafta v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom vo filme Farba z vesmíru či politický thriller Kráľovstvo, ktorý je šokujúcou správou o korupcii rozožierajúcej svet politiky.

Copyright © TASR 2020