1. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký mediálny a zábavný koncern Disney oznámil, že plánuje prepustenie 28-tisíc pracovníkov svojich zábavných parkov v Kalifornii a na Floride. Dôvodom je obmedzený prístup do parkov a ďalšie reštrikcie vyplývajúce z pandémie. Dve tretiny ľudí, ktorí majú byť prepustení, pracujú na čiastočný úväzok, uviedli predstavitelia firmy. "Je to jediná reálna možnosť, vzhľadom na dlhodobý vplyv pandémie COVID-19 na naše podnikanie," povedal Josh D'Amaro šéf zábavných parkov spoločnosti Disney.
Zábavné parky firmy Disney zatvorili na jar, keď sa v USA začala šíriť pandémia. Parky na Floride opätovne otvorili počas leta, ale parky v Kalifornii ešte len majú otvoriť, keďže firma čaká na vydanie pravidiel štátu Kalifornia. Walt Disney World na Floride má približne 77-tisíc zamestnancov a Disneyland Resort v Kalifornii má viac ako 30-tisíc pracovníkov.



Berlínsky medzinárodný filmový festival v stredu prostredníctvom oficiálnej stránky publikoval štúdiu, ktorá poukazuje na významné pôsobenie zakladateľa a dlhoročného riaditeľa tohto podujatia v nacistickom propagandistickom aparáte.
Alfred Bauer (1911-1986), ktorý riadil festival "Berlinale" v období rokov 1951-1976, bol predtým vysokopostaveným funkcionárom filmovej správy Tretej ríše. Minister propagandy Joseph Goebbels vytvoril túto organizáciu v roku 1942, aby dohliadala na filmovú produkciu. Bauer mal svojou prítomnosťou prispieť k fungovaniu, stabilizácii a legitimizácii nacistického režimu, uvádza sa na webe festivalu. Tieto skutočnosti, ktoré Bauer dlhé roky tajil, sa prvýkrát objavili v článku týždenníka Die Zeit vlani v januári.
Spomenuté historické fakty viedli organizátorov Berlinale k tomu, že jedna z hlavných cien už nebude pomenovaná po bývalom riaditeľovi podujatia. Požiadali tiež mníchovský Inštitút pre súčasné dejiny (IfZ) o nezávislé vyšetrovanie.
Bauer podľa historikov zohrával kľúčovú úlohu pri sledovaní hercov, producentov a ďalších členov filmového priemyslu. Po druhej svetovej vojne sa snažil zahladiť všetky stopy svojej nacistickej minulosti. Spojeneckým vyšetrovateľom dokonca povedal, že patril k oponentom nacistického režimu.
"Bauer sa javí ako jeden z mnohých nemeckých kultúrnych predstaviteľov, ktorí dokázali zamiesť svoju nacistickú minulosť pod koberec a plynulo pokračovať v kariére po páde Adolfa Hitlera," povedala vedúca predstaviteľka Berlinale Mariette Rissenbeeková.
Berlinale patrí spoločne s podujatiami v Cannes a Benátkach medzi najlepšie európske filmové festivaly.
 
 

Prvú televíznu predvolebnú debatu amerického republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa a demokratického kandidáta Joea Bidena sledovalo približne 73,1 milióna ľudí, oznámila v stredu spoločnosť Nielsen. Je to obrovská sledovanosť, ale predstavuje aj prudký pokles oproti rekordu zaznamenanému v roku 2016. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Najvyššia sledovanosť bola medzi ľuďmi vo veku nad 55 rokov, rating dosiahol 42,7 percenta. Oproti tomu medzi mileniálmi (ľuďmi narodenými v rokoch 1981 – 1996) a príslušníkmi generácie Z (narodenými od polovice 90. rokov 20. storočia po prvé roky od roku 2000) bol rating 90-minútovej debaty iba 12 percent.
V roku 2016 sledovalo prvú predvolebnú debatu Trumpa a demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej okolo 84 miliónov ľudí, odhadla spoločnosť Nielsen, ktorá sa zaoberá meraním sledovanosti.
Tento údaj bol vyšší aj v porovnaní s rokom 2012, keď si debatu pozrelo približne 67 miliónov ľudí.
Rating sa počíta z celkového počtu domácností, ktoré vlastnia televízny prijímač, ale zachytáva aj domácnosti napojené na určité internetové služby. Sú však aj iné spôsoby, ako debatu sledovať online, pripomenula agentúra DPA.
 




Oscaroví filmoví režiséri James Cameron, Clint Eastwood a Martin Scorsese v stredu spojili sily s majiteľmi kín a spoločne požiadali o finančnú pomoc v kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu. Uviedli, že sa obávajú o budúcnosť tohto priemyslu. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.
V liste adresovanom lídrom amerického Senátu a Snemovne reprezentantov napísali, že pandémia zasadila ničivý úder kinám a tie bez financií "zrejme neprežijú nepriaznivý vplyv pandémie".
List podpísalo vyše 70 režisérov a producentov spoločne s Národným združením majiteľov kín (NATO), Americkým cechom režisérov (DGA) a Americkou filmovou asociáciou (MPA), ktorá chráni záujmy filmových štúdií.
Pandémia si vynútila zatvorenie kín v polovici marca. Veľké siete kín, vrátane AMC Entertainment a Regal Cinemas, sa už znovu v mnohých amerických mestách otvorili s obmedzenou kapacitou, ale nie na najväčších trhoch ako Los Angeles a New York.
Snaha dostať Američanov naspäť do kín priniesla sklamanie a hollywoodske štúdiá odložili premietanie veľkofilmov ako "Black Widow" a "Top Gun: Maverick" na rok 2021.
V liste sa uvádza, že 69 percent malých a stredných spoločností vlastniacich kiná bude nútených požiadať o vyhlásenie bankrotu alebo natrvalo zatvoriť, ak v dohľadnom čase nedostanú pomoc.
"Kiná sú základným priemyslom, ktorý predstavuje to najlepšie, čo americké talenty a tvorivosť môžu ponúknuť. Ale teraz sa bojíme o ich budúcnosť," uviedli umelci.
List podpísali aj producenti filmov o agentovi Jamesovi Bondovi Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, režisérka snímky Wonder Woman Patty Jenkins a režisér aj producent akčných filmov Michael Bay, informovala agentúra Reuters.
Požiadali americký Kongres, aby presmeroval nevyužité peniaze z balíka pandemickej pomoci schváleného tento rok už skôr, alebo aby schválil nové návrhy, ktoré pomôžu kinám zvládnuť obdobie pandémie.
 

Americká komisia organizujúca prezidentské predvolebné debaty v stredu oznámila, že pridá nové "nástroje na zachovanie poriadku" v nasledujúcich debatách. Zmeny sa rozhodla urobiť po prvej chaotickej debate z utorka večera medzi prezidentom Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom Joeom Bidenom, napísala tlačová agentúra AP. Uvažuje sa napríklad nad možnosťou vypnúť kandidátovi mikrofón.
Počas prvej debaty Trump často prerušoval svojho súpera Bidena, ktorý neraz nemohol vôbec dokončiť vetu.
Moderátor debaty Chris Wallace z televízie Fox News niekoľkokrát Trumpa prosil, aby nechal Bidena rozprávať bez prerušovania a držal sa dohodnutého formátu otázok, ale márne. Biden bol z toho podráždený, nazval Trumpa "klaun" a v jednom momente povedal prezidentovi "Sklapni", pripomenula agentúra AFP.
Moderátor Wallace priznal, že na taký zmätok nebol pripravený. "Nikdy sa mi ani nesnívalo, že sa to takto vymkne spod kontroly," povedal pre denník New York Times.
Nestranná komisia organizuje každú prezidentskú debatu pred voľbami už od roku 1988. Vo vyhlásení v stredu napísala, že prvá debata "jasne ukázala, že formátu najbližších debát treba dodať ďalšie nástroje, aby sa zabezpečil hladší priebeh diskusie na rôzne témy".
Komisia doplnila, že "starostlivo zvažuje zmeny, ktoré prijme, a nové opatrenia oznámi v krátkom čase".
Sú návrhy, aby moderátori mali právomoc dočasne vypnúť kandidátovi mikrofón. Wallace však poukázal na to, že on Trumpa vypol, ale prezident stále hlasno rozprával ďalej smerom k Bidenovi, ktorý stál blízko.
Prvá prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu. Ďalšie debaty medzi Trumpom a Bidenom budú 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.
 
 
Copyright © TASR 2020

Twitter omylom blokoval oficiálny účet maďarskej vlády, vyplýva z reakcie tejto sociálnej siete na otázku internetovej stránky týždenníka Heti Világgazdaság.
Stránka podľa Twitteru nefungovala zhruba hodinu, krátko popoludní už jej prevádzku obnovili. Počas blokovania sa na stránke objavila správa, že užívateľ porušil pravidlá Twitteru.
Na nefunkčnosť účtu upozornil na Facebooku hovorca vlády Zoltán Kovács. "Twitter bez akéhokoľvek vysvetlenia zablokoval oficiálnu stránku maďarskej vlády About Hungary," napísal Kovács, ktorý to označil za mimoriadne zaujímavé z toho hľadiska, že Európska komisia má práve tento deň zverejniť svoju prvú správu o dodržiavaní pravidiel právneho štátu v jednotlivých členských krajinách.
Hovorca, ktorý postoje vlády premiéra Viktora Orbána často prezentuje práve na Twitteri, dodal, že vláda už urobila potrebné opatrenia a od Twitteru očakáva oficiálnu odpoveď a vysvetlenie tohto kroku.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.