30. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Vojvodkyňa zo Sussexu Meghan neuspela v utorok na súde v súvislosti so svojou žalobou voči britským novinám Mail on Sunday, informovala agentúra Reuters. Súd v Londýne rozhodol, že noviny môžu pred budúcoročným súdnym procesom pozmeniť svoje vyjadrenie k prípadu.
Meghan Markleová - manželka britského princa Harryho - zažalovala mediálnu skupinu Associated Newspapers za to, že Mail on Sunday minulý rok nelegálne zverejnil časti súkromného listu, ktorý Meghan napísala svojmu otcovi. Associated Newspapers je vydavateľom Mail on Sunday.
Associated Newspapers minulý týždeň požiadala o povolenie zmeniť svoje pôvodné vyjadrenie k prípadu. Meghan a Harry podľa mediálnej skupiny spolupracovali s autormi biografie, ktorá bola zverejnená v auguste tohto roka, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News.
Právny zástupca Associated Newspapers podľa Sky News povedal, že chcel zmeniť vyjadrenie s cieľom uviesť, že Meghan autorom knihy priamo alebo nepriamo poskytla informácie o liste.
Markleovej právnici tvrdia, že pár s autormi knihy nespolupracoval a neposkytol im ani rozhovor alebo fotografie.
Rozhodnutie súdu znamená, že Mail on Sunday bude môcť v rámci obhajoby využiť knihu, píše Sky News.



Muž, ktorý sa priznal k piatkovému útoku sekáčom na mäso neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, mal podľa utorkového vyjadrenia prokurátora v úmysle ju podpáliť. Polícii navyše klamal o svojom skutočnom veku a identite. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.
Podľa francúzskeho protiteroristického prokurátora Jeana-Francoisa Ricarda mal muž so sebou tri fľaše horľavého riedidla.
Muž sa tiež priznal, že klamal polícii, keď uviedol, že má 18 rokov a do krajiny vstúpil ako neplnoletý. Do Francúzska vstúpil v roku 2018 pod falošnou identitou, ktorá mu umožnila získať prístup k sociálnej pomoci pre neplnoletých, uviedol Ricard na tlačovej konferencii. Fotografia jeho pasu, ktorú mu našli v telefóne, dokazuje, že mal 25 a nie 18 rokov. Muž sa tiež najprv identifikoval ako Hassan A. a tvrdil, že pochádza z Pakistanu.
Zadržaný počas výsluchu povedal, že útok vykonal "v súvislosti s opätovným zverejnením karikatúr" proroka Mohameda v časopise Charlie Hebdo. Vyšetrovateľom tiež povedal, že si omylom myslel, že útočí na zamestnancov Charlie Hebdo. Neuvedomil si však, že redakcia sa odvtedy presťahovala na nové miesto, ktoré je vzhľadom na bezpečnostné riziko utajené. Podľa Ricarda útočník pred piatkovým útokom nebol nikdy v hľadáčiku spravodajských služieb.
Muž pobodal v piatok pred bývalou redakciou týždenníka Charlie Hebdo dvoch ľudí, muža a ženu, ktorí fajčili na ulici. Obaja pracujú pre spoločnosť Premieres Lignes produkujúcu dokumentárne filmy. Ich životy nie sú v ohrození. V súvislosti s vyšetrovaním tohto útoku polícia zaistila celkovo sedem osôb vrátane hlavného podozrivého.
Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v piatok povedal, že "evidentne ide o islamistický teroristický čin".
K piatkovému útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha súdny proces so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a na následnom útoku na židovský obchod s potravinami.
Satirický časopis opakovane uverejňoval karikatúry proroka Mohameda, čo vyvolávalo hnev mnohých moslimov, a to nielen vo Francúzsku. Niektoré karikatúry opätovne zverejnil pri príležitosti procesu.

Úrady v Bielorusku pozastavili v utorok na tri mesiace činnosť nezávislého spravodajského portálu Tut.by. Tento krok odsúdila opozícia voči spochybňovanému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, uviedla tlačová agentúra AFP.
Internetový portál Tut.by prináša informácie o rozsiahlych protestoch proti Lukašenkovi, ktoré vypukli po jeho spornom víťazstve nad opozičnou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou v nedávnych prezidentských voľbách. Táto opozičná predstaviteľka tiež kritizovala pozastavenie fungovania portálu a označila to za útok na "právo na pravdu".
Ministerstvo informácií vo vyhlásení napísalo, že portál bude "dočasne zatvorený" od 1. októbra do 30. decembra.
Ministerstvo v minulosti viedlo právny spor, aby dosiahlo zatvorenie tejto webovej stránky, a ako dôvod uvádzalo prinášanie "informácií, ktorých šírenie je zakázané", čo takto charakterizovali vládne orgány.
Presnejšie podrobnosti však v utorok ministerstvo nezverejnilo.
Bieloruskom otriasajú veľké protesty proti vláde autoritárskeho prezidenta Lukašenka, oficiálneho víťaza prezidentských volieb z 9. augusta. Opozícia vyhlasuje, že výsledok bol zmanipulovaný.
Napriek mohutnej prítomnosti polície v uliciach sa desaťtisíce Bielorusov každý týždeň schádzajú na protestoch a žiadajú odstúpenie Lukašenka.
Poprední opoziční predstavitelia a novinári boli medzičasom uväznení alebo donútení odísť do exilu.
Tut.by začal fungovať v roku 2000 a je to hlavná nezávislá mediálna organizácia v Bielorusku. Za svoje informovanie o demonštráciách a za zverejňovanie videí zachytávajúcich tvrdé zásahy režimu sa opakovane dostáva pod tlak štátu. Tieto videá sa rýchlo šíria a sú populárne.
Portál Tut.by vydal vyhlásenie potvrdzujúce, že "od 1. októbra stratí mediálny štatút" a s tým aj právo šíriť informácie z "konfliktných alebo rizikových zón, z veľkých demonštrácií a sociálne dôležitých podujatí".
Vo vyhlásení portál, ktorý získal oficiálny štatút vlani, dodal, že bude pokračovať v prevádzke zvyčajným spôsobom ako webová stránka.
V Bielorusku pracuje ilegálne niekoľko médií blízkych opozícii, keďže im neudelili akreditáciu. Tú zrušili po začatí protestov aj niekoľkým dopisovateľom zo západných médií.
Cichanovská, v súčasnosti žijúca v exile v Litve, uviedla, že tento krok je pokusom režimu "predĺžiť si existenciu".
"Tento režim dnes ukázal, ako berie Bielorusom ich právo na pravdu", citovalo ju jej tlačové oddelenie.


Muža podozrivého z minulotýždňového útoku v Paríži v utorok obvinili z pokusu o vraždu s teroristickým motívom a zo zločinného spolčenia. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informovala francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT).
PNAT súčasne rozhodla, že obvinený, identifikovaný ako 25-ročný Zaheer Hassan Mahmoud, zostáva zadržaný, pričom prokuratúra podala žiadosť o jeho vzatie do väzby.
Tento muž ozbrojený sekáčikom na mäso minulý piatok neďaleko miesta, kde v minulosti sídlila redakcia satirického časopisu Charlie Hebdo, zaútočil a vážne zranil muža a ženu - zamestnancov televíznej produkčnej agentúry -, ktorých mylne považoval za členov redakcie tohto magazínu.
Útočník sa totiž mylne domnieval, že časopis stále sídli v ulici Nicolasa Apperta, kde sa v januári roku 2015 odohral teroristický útok v redakcii Charlie Hebdo, pri ktorom zahynulo 12 ľudí. Redakcia sa však pre opakované hrozby pred časom presťahovala na iné, tajné a strážené miesto.
Prokurátor PNAT Jean-Francois Ricard v utorok na tlačovej konferencii v Paríži informoval, že predpokladaný
páchateľ mal v úmysle domnelú redakciu Charlie Hebdo aj podpáliť.
Vyšetrovateľom navyše klamal o svojom skutočnom veku a identite, keď tvrdil, že sa volá Hasan Ali, narodený v roku 2002, a že na územie Francúzska vstúpil v roku 2018.
To, že sa vydával za neplnoletého, mu umožnilo získať prístup k sociálnej pomoci určenej pre takúto skupinu ľudí.
Fotografia jeho pasu, ktorú mu vyšetrovatelia neskôr našli v telefóne, dokazuje, že mal 25 a nie 18 rokov, uviedol Ricard.
Dodal, že predpokladaný páchateľ piatkového útoku doteraz nikdy neupútal pozornosť žiadnej francúzskej tajnej služby.
Polícia v súvislosti s útokom zadržala nielen obvineného, ale aj niekoľko ďalších osôb vrátane jeho spolubývajúcich z bytu na parížskom predmestí Pantin.
V Paríži sa v septembri začal súdny proces so skupinou 14 ľudí obžalovaných z podielu na atentátu voči Charlie Hebdo a súvisiacim teroristickým útokom na samoobsluhu s kóšer tovarom.
Satirický dvojtýždenník v deň začiatku procesu znovu zverejnil karikatúry proroka Mohameda, ktoré ako prvý v roku 2005 zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten. 

 
Copyright © TASR 2020