28. 9. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kandidát amerických demokratov na prezidenta Joe Biden uviedol v sobotu v rozhovore pre televíznu stanicu MSNBC, že očakáva "osobné útoky a lži" od jeho republikánskeho protikandidáta a súčasného prezidenta Donalda Trumpa v prvej televíznej debate, ktorá sa uskutoční v utorok. Trumpa zároveň prirovnal k nacistickému ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi. Informovala o tom agentúra AFP.
"Myslím si, že hneď začne útočiť. Tie útoky budú najmä osobné. To je jediné, čo vie robiť," poznamenal Biden o Trumpovi.
Trump a Biden na seba v utorok narazia v televíznej debate vôbec po prvý krát. Pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra, sa potom pred kamerami stretnú ešte dva razy.
Niektorí Bidenovi priaznivci sa obávajú, že v týchto debatách môže pod nátlakom Trumpových rečníckych útokov zaváhať. Ako poznamenala agentúra AFP, obaja kandidáti sú síce náchylní na omyly, no Trump je omnoho agresívnejší.
"Nevie ako debatovať o faktoch. Nie je taký múdry," povedal Biden, pričom dodal, že Trump "toho nevie veľa o zahraničnej ani o domácej politike." Aj keď sa podľa neho bude Trump hlavne uchyľovať k osobným útokom a klamstvám, Biden si myslí, že Američania súčasného prezidenta prekukli.
"Tak trochu pripomína Goebbelsa. Verí, že ak bude dostatočne dlho klamať a potom tú lož dookola opakovať, stane sa všeobecne známym faktom," poznamenal Biden.


Prezident Spojených štátov Donald Trump v nedeľu na sociálnej sieti napísal, že od svojho demokratického protikandidáta Joea Bidena bude rázne požadovať, aby podstúpil drogový test buď pred, alebo po prvej prezidentskej debate. Tá sa uskutoční v noci na stredu. Informovala o tom agentúra AFP.
"Budem rázne požadovať drogový test pre ospalého Joea pred, alebo po televíznej debate," napísal Trump, ktorý svojho demokratického vyzývateľa v novembrových voľbách posmešne prezýva Ospalý Joe (Sleepy Joe).
"Prirodzene, súhlasím s tým, že jeden test podstúpim aj ja. Jeho vystúpenia počas debát boli, mierne povedané, nekonzistentné," pokračoval Trump.
Trump strávil niekoľko mesiacov očierňovaním duševného stavu Bidena. V posledných týždňoch bez poskytnutia dôkazov niekoľkokrát naznačil, že bývalý viceprezident by mohol na zvýšenie svojej výkonnosti užívať bližšie nešpecifikované lieky.
Sedemdesiatštyriročný Trump sa dávnejšie na adresu o tri roky staršieho Bidena vyjadril, že počas niektorých z 11 televíznych diskusií potenciálnych kandidátov z Demokratickej strany v období primárok "nebol schopný sa jasne vyjadrovať", no v poslednej diskusii, kde sa postavil proti senátorovi Berniemu Sandersovi, sa jeho schopnosť diskutovať "výrazne zlepšila", píše televízia BBC.
Biden tieto obvinenia spochybnil a vyzval voličov, aby ich sledovali oboch. "Sledujte ma. Sledujte nás oboch," povedal v auguste Biden.
Joe Biden uviedol v sobotu v rozhovore pre televíznu stanicu MSNBC, že v prvej televíznej debate očakáva od Trumpa "osobné útoky a lži". Trumpa zároveň prirovnal k nacistickému ministrovi propagandy Josephovi Goebbelsovi.
Trump a Biden na seba v noci na stredu narazia v 90-minútovej televíznej debate vôbec po prvý krát. Pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 3. novembra, sa potom pred kamerami stretnú ešte dva razy. Ďalšie dve debaty by sa mali uskutočniť 15. resp. 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra. 




Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok sa v poslednej chvíli dočasne vyhla zákazu sťahovania jej aplikácie v USA. Súd vo Washingtone totiž v nedeľu (27. 9.) vydal predbežné opatrenie, ktorým zablokoval nariadenie administratívy prezidenta Donalda Trumpa.
Nariadenie zakazujúce obchodom s aplikáciami, ktoré prevádzkujú Apple a Google, ponúkať na stiahnutie TikTok, malo pôvodne začať platiť okolo polnoci. TikToku však naďalej hrozí zákaz v USA, keďže súd odmietol rozhodovať o ďalšom nariadení Trumpovej administratívy, ktoré môže spôsobiť úplné zastavenie činnosti sociálnej siete od 12. novembra.
Sudca tiež vyzval obe strany, aby sa dohodli na časovom pláne ďalšieho postupu. Ministerstvo obchodu uviedlo, že sa podrobí predbežnému príkazu súdu, ale že bude na hlavnom pojednávaní obhajovať svoj postup.
TikTok patrí čínskemu koncernu Bytedance. Americký prezident Trump označuje aplikáciu za bezpečnostné riziko, pretože čínske úrady sa môžu dostať k dátam amerických občanov. Jeho administratíva preto vydala dve nariadenie, na základe ktorých by TikTok mohol skončiť v USA. Od 12. novembra už nebude môcť Bytedance ukladať dáta amerických užívateľov ani prevádzkovať infraštruktúru v USA. TikTok a Bytedance márne tvrdili, že údaje amerických používateľov sa ukladajú v USA a nesmerujú do Číny.
Koncern ByteDance sa predbežne dohodol s americkým softvérovým koncernom Oracle a maloobchodným reťazcom Walmart, že sa stanú partnermi TikToku v USA. To by malo zabezpečiť pokračovanie sociálnej siete v Spojených štátoch. Aktuálne sa rokuje o podmienkach dohody. Podľa ByteDance sa vytvorí nová spoločnosť TikTok Global, v ktorej bude čínska firma vlastniť 80 %, Oracle by mal mať 12,5 % a Walmart 7,5 %.

 

Copyright © TASR 2020


Bieloruskí hackeri narušili internetové vysielanie bieloruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BT a miesto večerných správ umiestnili na jej web videá natočená na protivládnych protestoch.Nahrávky ukazovali bitie a zatýkanie demonštrantov bieloruskú políciou, informuje o tom server Tut.byHackeri prerušili v sobotu večer priamy prenos na webe televízie BT vo chvíli, keď jej redaktori hovorili s námestníkom ministra zdravotníctva o ochorení covid-19 v Bielorusku. Namiesto toho sa na stránkach objavili zábery z protivládnych protestov, ktoré na sociálnej sieti Telegram umiestnil televízny kanál Current Time TV a kanály NEXT, Onliner a TUT.BY.V rovnakom čase sa na telegramovom kanáli skupiny s názvom Kyber-Partizáni objavila správa "Ak BT nechce ľuďom ukázať pravdu, ukážeme ju my". Neskôr prestala stránka televízie fungovať.Protesty v Bielorusku vypukli po augustových prezidentských voľbách. Podľa oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil dlhoročný líder krajiny Alexander Lukašenko. Opozícia však výsledok hlasovania považuje za sfalšovaný a Lukašenkovo ​​zvolenie neuznáva ani Európska únia.


Copyright © ČTK 2020



Materská spoločnosť Googlu sa s vlastnými akcionármi dohodla na urovnaní sporu vo výške 310 miliónov dolárov (približne 266 miliónov eur). Spoločnosť Alphabet zároveň uviedla, že zakáže vyplácanie odstupného komukoľvek, koho prepustia z dôvodu zneužitia úradnej moci alebo je predmetom vyšetrovania sexuálneho správania.
Tisícky zamestnancov spoločnosti Google v roku 2018 protestne odišli z práce po tom, čo denník The New York Times odhalil, že tvorca Androidu Andy Rubin dostal odstupné vo výške 90 miliónov dolárov. Udialo sa tak napriek tomu, že proti nemu viacerí zamestnanci podali obvinenie zo zneužitia úradnej moci, čo následne vyústilo do viacerých súdnych sporov s akcionármi.
Spoločnosť Alphabet sa zaviazala, že počas desiatich rokov poskytne spomenutých 310 miliónov dolárov na firemné programy podporujúce ľudskú rozmanitosť, spravodlivosť a inklúziu. V spoločnosti Google si od tohto vyrovnania sľubujú zlepšenie vnútrofiremnej kultúry a nastavenie štandardov pre zmenu kultúry aj v ďalších technologických spoločnostiach v Silicon Valley.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.