28. 9. 2020

Zázračný oriešok 2020

Zázračný oriešok 2020 




Od 28. septembra do 1. októbra sa v Piešťanoch uskutoční už jedenásty ročník festivalu.

Prezentácia, súťažná konfrontácia i stretnutie tvorcov s poslucháčmi rozhlasových rozprávkových hier a rozhlasových večerníčkov a hier pre celú rodinu. To je Zázračný oriešok.

Festival má bohatú históriu
Rozhlasový festival od roku má svoju niekoľkoročnú tradíciu. Od roku 2001 ho RTVS organizuje v spolupráci s Mestskou knižnicou v Piešťanoch a Mestom Piešťany. V aktuálnom ročníku medzi hlavných usporiadateľov festivalu pribudol aj Trnavský samosprávny kraj. Vďaka zámeru a rozsahu je festival významnou kultúrnou udalosťou celoslovenského, ba dokonca aj medzinárodného česko-slovenského významu.


Literatúra, výtvarné umenie, rozhlas aj televízia
Literatúru sprostredkuje Zázračný oriešok deťom vo všetkých jej formách spracovania - literárnej, výtvarnej, rozhlasovej i televíznej. Súčasťou festivalu je súťaž o najlepšiu monologickú rozhlasovú rozprávku, súťaž o najlepšiu rozhlasovú rozprávkovú hru a súťaž o najlepšiu hru pre rodinu, ktoré hodnotí odborná porota a detská porota zložená z čitateľov knižnice.

Sprievodný program festivalu
Besedy s tvorcami rozhlasových rozprávok a ich literárnych predlôh, tvorivé dielne s poprednými slovenskými ilustrátormi, divadelné predstavenia, koncerty, výstavy, slávnostné spoločenské večery. To všetko čaká účastníkov festivalu. Na príprave a realizácii sa podieľajú spisovatelia, ilustrátori, vydavatelia, rozhlasoví pracovníci - režiséri, scenáristi, dramaturgovia, scenáristi, redaktori, zvukári, herci, speváci a hudobníci, literárni teoretici, moderátori i zástupcovia kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií. Záštitu nad festivalom prevzali ministerka kultúry Slovenskej republiky Natália Milanová a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.



Udelené budú aj Zvláštne ceny
V roku 2020 sa koná 11. ročník podujatia (organizuje sa každé dva roky). Súčasťou festivalu je i udelenie Zvláštnej ceny RTVS výraznej rozhlasovej a umeleckej osobnosti (hercovi, režisérovi, hudobníkovi), ktorá svojím celoživotným dielom ovplyvnila rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti, a Zvláštnej ceny Literárneho informačného centra - Ceny Márie Ďuríčkovej - autorovi v oblasti detskej tvorby za významný umelecký prínos. Autorom hlavnej ceny a cien pre víťazov je ilustrátor Juraj Martiška. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom projektu.



ZOZNAM SÚŤAŽNÝCH TITULOV NA FESTIVALE ZÁZRAČNÝ ORIEŠOK 2020

Rozprávkové hry:

1. Indiánske rozprávky/Naďa Jurkemik: Indiánska princezná

2. Pavol Dobšinský/Zuzana Líšková: Železné črievice

3. Juraj Raýman: Hlavička

4. Toňa Revajová: Rok Sivka ohniváka

5. Tomáš Repčiak: Rozprávkový raj

6. Václav Šúplata: Ježibabovská detektívka



DND - krátke rozprávky

1. Hans Christian Andersen: Malá morská víla

2. Mária Ďuríčková: Jasietka

3. Selma Lagerlofová: Vianočná rozprávka

4. Ján Uličiansky: Líza, mačka z Trojice

5. Kamil Žiška: Rozprávka o holubici Anne alebo Daždivá história

6. Arnold Lobel: Pán Sova



HRA pre celú rodinu

1. Viliam Klimáček: Argonauti

2. Daniel Pastirčák - Beata Panáková: Modro

3. Katy Kacer - Timotea Vráblová: Tajomstvo príborníka

4. Isaac Bashevis Singer - Jaroslav Rozsíval: Chanuka

5. Ján Mikuš: Expedícia Paradajz

6. Peter Karpinský: Žofrej


HARMONOGRAM POČÚVANIA SÚŤAŽNÝCH TITULOV V MESTSKEJ KNIŽNICI V PIEŠŤANOCH

28.9.2020 od 9.30
Rozprávkové hry:
9.30 Indiánska princezná
10.30 Rok Sivka Ohniváka
11.15 Železné črievice
12.00 Diskusia