15. 8. 2015

Festival del film Locarno

Festival del film Locarno

Držiteľom hlavnej ceny tohtoročného medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo švajčiarskom Locarne sa stal juhokórejský režisér Hong Sang-su so svojou komédiou "Right Now, Wrong Then". Ako druhý najlepší porota ohodnotila špeciálnou cenou izraelský film "Tikkun" režiséra Avišaja Sivana, informovala dnes agentúra DPA.
Udelenie takzvaného Zlatého leoparda za juhokórejskú snímku, ktorá paroduje romantický vzťah režiséra so svojou ctiteľkou, je podľa DPA "prekvapujúce", zatiaľ čo favorizovaným filmom bola iránsko-nemecká koprodukcia "Paradise". Jej tvorcovia si nakoniec odniesli cenu za najlepšiu prvotinu. Cenu publika získal nemecký režisér Lars Kraume za svoje dielo "Der Staat gegen Fritz Bauer".
Program 68. ročníka MFF v Locarne, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie svetové podujatia svojho druhu, tvorilo premietanie približne 200 produkcií v rôznych sekciách. Porota pri udeľovaní hlavnej ceny vyberala spomedzi 19 hraných a dokumentárnych filmov.

Copyright © TASR 2015

ÚV SR: Denník SME by sa na Gorilu mal pýtať svojho majiteľa

ÚV SR: 
Denník SME by sa na Gorilu mal pýtať svojho majiteľa


Pravdepodobne z frustrácie z radu pozitívnych správ o najrýchlejšom raste ekonomiky Slovenska v eurozóne, megainvestícii Jaguar Land Rover a vládnych opatreniach pre ľudí oživuje dnes denník SME obľúbenú opozičnú konštrukciu o spojení predsedu vlády SR s kauzou Gorila.
Článok "Fico opäť kľučkuje okolo Gorily. Nepovedal, či bol v byte" nie je ničím iným, ako úpornou a už dlhodobou snahou opozičných médií, spojiť za každú cenu predsedu vlády a SMER-SD s údajným spisom Gorila napriek tomu, že každému kto spis čítal, je nad slnko jasné, že táto sa týka privatizácie počas druhej vlády M. Dzurindu a korupčných praktík s ňou spojených.
V tejto súvislosti je však najpozoruhodnejšie to, že denník SME sa pýta na dané udalosti práve predsedu vlády, keď tým najjednoduchším spôsobom by bolo, spýtať sa svojho vlastníka a zamestnávateľa, J. Haščáka, ktorý hral v spise Gorila hlavnú úlohu.
Vzhľadom na fakt, že vyšetrovanie prípadu Gorila je plne v rukách špeciálnej prokuratúry, do ktorej práce premiér ani minister vnútra zo zákona nemôže zasahovať, čo denník SME samozrejme veľmi dobre vie, svedčí dnešný článok SME skôr o snahe za každú cenu škandalizovať premiéra ničím nepodloženou konštrukciou, ako o serióznej žurnalistickej investigatíve.

Tlačový odbor Úradu vlády SR

TO JE TV !

TO JE TV !


14. 8. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecký telekomunikačný gigant Deutsche Telekom dnes oznámil, že sa dohodol na predaji svojho internetového portálu T-Online.de reklamnej spoločnosti Stroeer za 300 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.
T-Online.de, najväčšia web stránka v nemeckom jazyku na svete, ponúka pestrú škálu informácií od správ cez zaujímavosti, rady až po nakupovanie. Podľa ratingovej spoločnosti AGOF patrí medzi najčastejšie navštevované internetové stránky v Nemecku.
T-Online.de sa stala "horúcim" tovarom, keď sa začali mediálne spoločnosti zaujímať o veľké digitálne databázy klientov.
Telekom, bývalý monopolný poskytovateľ telekomunikačných služieb, v súvislosti s jej predajom uviedol, že sa chce vrátiť k "jadru" svojho podnikania, ktorým sú telekomunikácie. Naďalej však bude poskytovať aj pripojenie na internet a ďalšie internetové služby, vrátane typických e-mailových adries: meno@t-online.de.
Súčasťou dohody o predaji, ktorý by mal byť dokončený v 4. kvartáli 2015, je aj Interactive Media, reklamná divízia Telekomu.
Firma Stroeer, ktorá sa zaoberá predajom reklamných billboardov po celom Nemecku, sa snaží expandovať aj na internet, ktorý je z hľadiska reklamy momentálne najrýchlejšie rastúcim trhom. Za akvizíciu internetovej stránky zaplatí vlastnými akciami.
Generálny riaditeľ nemeckej divízie Niek Jan van Damme uviedol, že Telekom získa 11 až 13-% podiel v spoločnosti Stroeer a prémiové akcie, ktoré nebude môcť v prvom roku predať.
Dohodu musia ešte schváliť príslušné protimonopolné úrady. Analytici odhadujú ročné tržby T-Online.de zhruba na 100 miliónov eur.

Copyright © TASR 2015



Americký herec Garret Dillahunt prezradil, že televízia HBO uvažuje o nakrútení pokračovania seriálu Deadwood (2004 - 2006) vo forme filmu. Päťdesiatročný rodák z Kalifornie prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter informoval, že počul dôveryhodné správy o dlho očakávanom projekte. Zároveň televíziu vyzval, aby fanúšikom a fanúšičkám série ponúkla uzavretie príbehu. Na správu reagoval hovorca HBO, ktorý potvrdil, že televízia začala predbežné rokovania o projekte.
Seriál Deadwood vysielali len tri sezóny, no stihol si získať mnoho fanúšikov. Priniesol príbeh obyvateľov rovnomenného mesta v Južnej Dakote v druhej polovici 19. storočia. V roku 2005 sériu nominovali na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší dramatický seriál. Toto ocenenie v rovnakom roku získal Ian McShane za stvárnenie Ala Swearengena. Seriál má na konte osem cien Primetime Emmy. Po jeho ukončení, HBO ponúkla tvorcovi Davidovi Milchovi na uzavretie príbehu šesťdielnu finálnu sezónu. Milch ponuku odmietol a s HBO sa dohodol, že nakrútia dva filmy. Tie však doteraz nevznikli.
Garret Dillahunt stvárnil v seriáli Deadwood Francisa Wolcotta. Zahral si aj v seriáloch One Life to Live (1968 - 2013), Leap Years (2001 - 2002), 4400 (2004 - 2007), Pohotovosť (1994 - 2009), Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej (2008 - 2009) alebo Vychovávať Hope (2010 - 2014). Účinkoval aj vo filmoch Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (2007), Táto krajina nie je pre starých (2007), Zmrznutá kosť (2010), Looper (2012) či 12 rokov otrokom (2013).

K hereckému obsadeniu pokračovania mysteriózneho seriálu Akty X (1993 - 2002) sa pridala americká herečka Annabeth Gish. Znovu si tak zahrá agentku FBI Monicu Reyes, ktorú v pôvodnej sérii stvárňovala v rokoch 2001 a 2002. Informoval o tom portál Deadline.
V hlavných úlohách sa znova ukážu Gillian Anderson a David Duchovny, ktorí si zopakujú úlohy agentov FBI Dany Scullyovej a Foxa Muldera. Okrem nich a Gish sa do seriálu vrátia aj Mitch Pileggi (Walter Skinner) a William B. Davis (Muž s cigaretou). Ďalšími členmi hereckého obsadenia sú Robbie Amell (agent Miller), Lauren Ambrose (agentka Einsteinová), Joel McHale (Tad O'Malley) či Annet Mahendru (Sveta).
Seriál sa na obrazovky televízie Fox dostane 24. januára 2016, pričom druhú epizódu uvedú hneď na ďalší deň. Tvorcom a výkonným producentom projektu je Chris Carter, ktorý stál aj za pôvodným seriálom. O čo presne v nových častiach pôjde, zatiaľ nie je známe.
Seriál Akty X priniesol na obrazovky príbeh spomínaných agentov Muldera a Scullyovej, ktorí riešili mysteriózne prípady. Počas vyšetrovania sa dozvedali o rôznych konšpiráciách týkajúcich sa napríklad aj mimozemšťanov. Kým Mulder týmto informáciám verí, jeho kolegyňa je pragmatickejšia. Seriál sa dočkal deviatich sezón a dvoch filmových pokračovaní Akty X (1998) a Akty X: Chcem veriť (2008). Aktom X udelili trikrát Zlatý glóbus ako najlepšiemu dramatickému seriálu. V roku 1997 toto ocenenie získali aj hlavní hereckí predstavitelia. Seriál priniesol tvorcom aj 16 cien Primetime Emmy.
Štyridsaťštyriročná Annabeth Gish účinkovala v rokoch 2003 až 2006 v seriáli Západné krídlo (1999 - 2006). Diváci a diváčky ju môžu poznať aj z projektov Brotherhood (2006 - 2008) a The Bridge (2013 - 2014). Vlani sa ukázala v seriáli Zákon gangu (2008 - 2014) a od roku 2011 stvárňuje Anne Sullivan v Roztomilých mrchách (2010). Tento rok sa predstavila napríklad v horore Somnia: Zlo nikdy nespí, ktorý by mali do slovenských kín uviesť 24. septembra.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Jarovce odmietajú diskreditáciu poslanca za údajný úplatok za prijatie do škôlky

Jarovce odmietajú diskreditáciu poslanca 
za údajný úplatok za prijatie do škôlky


Mestská časť Bratislava – Jarovce sa dôrazne ohradzuje voči medializovaným informáciám, podľa ktorých mal miestny poslanec žiadať úplatok za prijatie dieťaťa do materskej školy. „Prijímanie detí je vo výlučnej kompetencii riaditeľky školy“, píše sa v stanovisku, ktoré podpísal starosta obce Pavel Škodler. Obec tak reaguje na nedávne vyjadrenie rodičov dieťaťa, umiestneného v materskej škole v Jarovciach, ktorí v médiách obvinili poslanca za mestskú časť Jarovce z úplatkárstva.
Podľa starostu „ide o nešťastný a nepodarený pokus o diskreditáciu poslanca ako aj mestskej časti. Tvrdenie opierajú o to, uvádza sa v stanovisku, „že dieťa rodičov, ktorí obvinili poslanca, bolo do škôlky riaditeľkou školy prijaté za zvláštnych okolností a mimo štandardného termínu prijímania detí. A to napriek tvrdeniu riaditeľky, že dieťa nie je riadne prijaté. Je zrejmé, že k úzkej komunikácii dochádzalo práve medzi spomenutými rodičmi a riaditeľkou školy. Ak teda došlo k nesprávnemu postupu pri prijímaní detí do predškolského zariadenia, pochybila riaditeľka v spolupráci s rodičmi dieťaťa“, píšu vo svojom stanovisku zástupcovia obce.
Dieťa podľa ich názoru bolo prijaté po riadnom termíne, na čo upozornili rodičia detí, ktoré čakajú na prijatie v poradovníku. Bývalá riaditeľka školy, spojenej s materskou školu v Jarovciach, ktorú začiatkom prázdnin starosta odvolal z funkcie, sa voči týmto tvrdeniam dôrazne ohradila. „Veľmi ma mrzia vyjadrenia starostu Škodlera“, povedala dnes exriaditeľka Vierka Zavřelová pre TASR. „Chápem, že v Jarovciach niektorí chcú, aby do materskej školy boli prijaté len miestne deti. Čie sú však deti z Rusoviec, Čunova, Petržalky? To už nie sú naše deti? Alebo sa majú takto odmietavo, diskriminačne správať k jarovským deťom v iných mestských častiach Bratislavy?“, reaguje bývalá riaditeľka. Podľa zákona je podľa nej riaditeľ školy povinný prijať dieťa, ak sa uvoľní miesto v materskej škole bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza, doplnila. „Dieťa, o ktoré sa vedie spor, bolo prijaté do materskej školy v Jarovciach len dočasne, len na pár týždňov pred koncom školského roka. Na celý budúci školský rok prijaté nebolo“, vysvetlila exriaditeľka Zavřelová.
Rodičia dieťaťa ako aj poslanec Mestskej časti Bratislava Jarovce už podali v tejto veci trestné oznámenie.

Copyright © TASR 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič vylučuje, že by jeho rodinné vydavateľstvo regionPRESS podvádzalo na daniach. Na dnešnej tlačovej konferencii odmietol informácie, ktoré vo štvrtok (13.8.) priniesla spravodajská televízia TA3.
Televízia informovala, že stredajšia (12.8.) policajná razia nesúvisí s kauzou nahrávky medzi šéfom OĽaNO a predsedom strany Sieť Radoslavom Procházkom. Vydavateľstvo malo pri nákupe politickej reklamy v rokoch 2011 až 20144 udeľovať fiktívne zľavy až do výšky 90 percent, a to rôznym politickým subjektom.
Podľa Matoviča je toto tvrdenie „čistý nezmysel“. Takto vysokú zľavu vydavateľstvo poskytuje iba hnutiu OĽaNO, vysvetlil opätovne opozičný politik. „Z toho miesta hovorím, že regionPRESS vždy vzorne platil dane,“ vyhlásil. Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) vyzval, aby na internete zverejnila celé účtovníctvo vydavateľstva, aby ho každý mohol skontrolovať.
Razia vo firme regionPRESS súvisí s trestným stíhaním, ktoré NAKA začala v júni vo veci zločinu krátenia dane a poistného. Denník Sme dnes priniesol informáciu, že elitný policajný útvar koná na základe anonymného podania.
Matovič tento fakt kritizoval. Vidí za ním snahu o diskreditáciu jeho politického hnutia. NAKA podľa neho začala trestné stíhanie bez overenia si faktov v anonyme. Vyzval útvar, aby zverejnil toto uznesenie, ako aj anonymné podanie. Zároveň, aby vyšetroval rýchlo a razantne, aby sa prípad nenaťahoval do parlamentných volieb.
Celú kauzu dnes šéf OĽaNO spojil s premiérom Robertom Ficom. Hodinu pred tlačovou konferenciou zverejnil na známej sociálnej sieti tvrdenie, že „pán vystupujúci ako predseda vlády si spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize“.
„V deň vzniku si táto firma založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je 674.546.004,42 dolárov,“ napísal Matovič. Na tlačovej konferencii priznal, že ide o neoverený anonym, ktorý dostal do schránky pred nejakým časom.
„Pýtam sa Roberta Fica, ako sa cíti, keď je zrazu v obehu anonymné podanie, ktoré ho obviňuje z toho, že má na účte peniaze, ktoré obyčajný smrteľník nezarobí ani za päťtisíc rokov... Takto sa teraz cítim ja,“ vysvetlil Matovič.
Ten považuje Fica zodpovedného za konanie polície v jeho prípade. Vysvetlil to tým, že na čele polície a špeciálnej prokuratúry sú podľa jeho slov priatelia premiéra a na čele Generálnej prokuratúry jeho spolužiak. Z pohľadu Matoviča premiér dopustil, aby boli o ňom verejne šírené nepravdy.
„Cieľom všetkého bolo urobiť divadlo, aby sa to dalo prezentovať tak, že Matovič nie je čistý, nezaplatil dane a preto ho NAKA vyšetruje,“ vysvetlil s tým, že opak je pravdou a jeho rodinná firma za celý čas podnikania zaplatila na daniach a odvodoch 20 miliónov eur.
Robert Fico odmietol tvrdenia, že by so svojou manželkou založili schránkovú firmu na Belize. "Ja mám pocit, že niekomu tu tečie do topánok, tak kope krížom krážom a vymýšľa si úplné nezmysly. To je jednoducho nezmysel, ktorý nie je hodný žiadneho komentára," zdôraznil dnes predseda vlády v prvej reakcii.

Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Kokkinakis ti pretiahol priateľku. Prepáč, kamarát, že ti to hovorím."
Nick Kyrgios ,austrálsky tenista Stanovi Wawrinkovi počas zápasu
.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Národná kriminálna agentúra vedie proti trnavskému regionPRESSu trestné stíhanie. Razia, ktorú v stredu urobila Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo firme rodiny Igora Matoviča (OĽaNO), nesúvisela s kauzou nahrávky rozhovoru medzi Igorom Matovičom a vtedajším kandidátom na prezidenta, dnes šéfom strany Sieť, Radoslavom Procházkom. Túto informáciu priniesla televízia TA3.
NAKA zaistila server regionPRESSu pre vedené trestné stíhanie. Vyšetrovateľ firmu obvinil v júni zo skrátenia dane a poistného. "RegionPRESS podľa Národnej kriminálnej agentúry poskytol od roku 2011 do roku 2014 reklamné služby rôznym, najmä politickým subjektom. Firma si vraj do účtovníctva zaúčtovala také faktúry a platby, ktorých skutočnú výšku napokon znížili fiktívnou zľavou až do výšky 90 percent," tvrdí televízia. NAKA začala trestné stíhanie pre trestný čin skrátenia dane a poisteného na základe anonymného oznámenia začiatkom júna.
V stredu prišla do trnavského sídla firmy protikorupčná jednotka NAKA. Odniesli si pevný disk a server s dvoma 500-gigabajtovými diskami. Tie vyšetrovateľ firme vrátil ešte v stredu večer.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres. V prieskume spoločnosti Median SK dosiahlo počúvanosť 34,5 percenta, čo predstavuje 1 544 000 poslucháčov. Na druhom mieste skončilo Rádio Slovensko s 29,8 percenta, čiže ho počúva 1 333 000 poslucháčov. Nasleduje Fun rádio, ktoré počúva 1 039 000 poslucháčov (23,2 %). Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý spoločnosť Median SK robila od 27. apríla do 19. júla na vzorke 3 555 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. Monitorovali 50 rozhlasových staníc. Agentúru SITA o tom informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Na štvrtej priečke sa v rebríčku umiestnilo Rádio Jemné so 16,8 percenta (754 000 poslucháčov) a s 15,5 percenta (691 000 poslucháčov) obsadilo piate miesto Rádio Európa 2. Šieste skončilo Rádio Regina so ziskom 13,8 percenta, čiže so 617 000 poslucháčmi. Siedmu priečku obsadilo Rádio_FM so 6,2 percenta (279 000 poslucháčov). Pritom podľa prieskumu rádio "za posledný týždeň" počúvalo 89,9 percenta ľudí, teda 4 021 000 poslucháčov.
Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň" 42,7 percenta, čiže ho počúvalo 1 910 000 poslucháčov. Rozhlasová sieť Radio Group dosiahla počúvanosť 38,7 percenta (1 730 000 1 730 000 FREE poslucháčov) a Radio Services 21,6 percenta (964 000 poslucháčov).
Podľa prieskumu malo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres s 23,4 percenta. Rádio Slovensko dosiahlo 21,4-percentný podiel, tretie skončilo Fun rádio s 12,9-percentným podielom. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Rádio Jemné s podielom na trhu 9,9 percenta, na piatom Rádio Regina s 8,6 percenta. Šieste miesto obsadilo Rádio Európa 2 s podielom 8,5 percenta a siedme Rádio_FM s 2,9 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 12,4 percenta z trhu.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zakúpi si čas z eurofondov ?

Zakúpi si čas z eurofondov ?

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba poslal generálnemu riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovi list, v ktorom ho žiada o vyhradenie priestoru v živom vysielaní verejnoprávnej televízie v súvislosti s výzvou europoslanca a bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku na verejnú diskusiu o hospodárení Banskobystrickej regionálnej správy ciest.
"Uvítal som možnosť ísť s ním do živej diskusie. Médiá ma vždy účelovo zostrihali, preto žiadam vždy iba diskusie vysielané naživo. Som zvedavý, ako vedenie televízie zareaguje na túto moju žiadosť. Ak nám dajú priestor, veľmi rád sa zúčastním na diskusii odvysielanej naživo a vysvetlím, ako sa veci majú," uviedol dnes na tlačovej besede Kotleba.
"Za posledný rok som niekoľkokrát vyzval predsedu BBSK Mariana Kotlebu na verejnú diskusiu. Dôvodom je nekompetentné hospodárenie, ktoré poškodzuje obyvateľov nielen Banskobystrického kraja, ale celého Slovenska, a účelové a preukázateľné klamstvá, ktoré M. Kotleba šíri po celom Slovensku. Moju poslednú výzvu na verejnú diskusiu prijal s podmienkou, že diskusia sa uskutoční vo verejnoprávnej televízii v živom vysielaní. Súhlasím," reagoval pred pár dňami prostredníctvom TASR poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Maňka.
Ako dodal, keďže si M. Kotleba sám vybral jediné médium, predpokladá, že vie zabezpečiť vysielací priestor. "Ak sa do jedného mesiaca táto diskusia neuskutoční, budem to vnímať ako naťahovanie času a vyhýbanie sa odbornej argumentácii."

Copyright © TASR 2015

13. 8. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Policajný vyšetrovateľ ešte v stredu večer vrátil server firme manželky lídra OĽaNO Igora Matoviča regionPRESS, ktorej ho v stredu zobral. „Verejný tlak zabral, lebo policajný vyšetrovateľ v stredu večer doniesol osobne server. Žiaľ nedoniesol ďalšie dva hard disky, na ktorých sú podklady na výpočet miezd zamestnancov, takže ľudia nebudú mať načas výplaty. Tie prisľúbil, že donesie do piatku,“ povedal dnes novinárom Matovič, podľa ktorého z týchto hard diskov si mala polícia skopírovať účtovníctvo, čo môže trvať tak 15 minút. Vyšetrovateľ však tvrdil, že mu to bude trvať tri dni.
Polícia v stredu ráno navštívila sídlo firmy manželky poslanca Národnej rady SR Igora Matoviča regionPRESS na Študentskej ulici v Trnave. Razia údajne súvisela s kauzou nahrávky so šéfom Siete Radoslavom Procházkom. Išlo o policajtov z Národnej kriminálnej agentúry, ktorí si prišli po účtovné doklady, ktoré im spoločnosť odmietla vydať. Majiteľka spoločnosti Pavlína Matovičová nebola vo firme prítomná, rovnako ani konateľ Radoslav Gloznek, ktorý je na dovolenke v zahraničí. Igor Matovič svoj podiel v spoločnosti pred vstupom do politiky previedol na manželku, k vydavateľstvu schránkových regionálnych novín sa však hlási a hovorí o ňom ako o rodinnej firme.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americká speváčka Pink nahrala pieseň pre nadchádzajúcu trinástu sezónu talkšou Ellen DeGeneres. Skladba sa volá Today's The Day a 35-ročná interpretka ju zverejnila v stredu prostredníctvom videa na svojej oficiálnej webstránke. Minútový klip obsahuje zábery z nahrávacieho štúdia, kam Pink vzala aj svoju štvorročnú dcéru Willow Sage, ako aj zostrih scén so spomínanou DeGeneres a jej hosťami, medzi ktorými sú napríklad Taylor Swift, Reese Witherspoon, Will Smith, Jennifer Aniston či Anne Hathaway. Nová séria The Ellen DeGeneres Show bude mať premiéru 8. septembra.
Pink, vlastným menom Alecia Beth Moore, odštartovala hudobnú kariéru v dievčenskej skupine Choice. Po jej rozpade sa dala na sólovú dráhu a začala pracovať na prvej sólovej štúdiovke Can't Take Me Home (2000). Nasledovali nahrávky Missundaztood (2001), Try This (2003), I'm Not Dead (2006), Funhouse (2008) a The Truth About Love (2012). Medzi jej najznámejšie hity patria skladby There You Go, Get The Party Started, Just Like A Pill, Who Knew, U + Ur Hand, So What, Raise Your Glass, Fuckin' Perfect či Just Give Me A Reason (feat. Nate Ruess). Okrem toho je členkou dua You+Me, ktoré má na konte album Rose Ave. (2014). Trojnásobná držiteľka Grammy je od roku 2006 manželkou Careyho Harta, s ktorým má spomínanú dcéru Willow Sage.

Tvorcovia obľúbeného sitkomu Teória veľkého tresku (2007) sa rozhodli do deja pripravovaných častí pridať novú postavu. Pôjde o ženu, o ktorej sa Leonard v podaní Johnnyho Galeckého vo finále ôsmej sezóny priznal, že ju pobozkal počas expedície v Severnom mori. Toto priznanie pritom prišlo vo chvíli, keď bol s Penny, ktorú stvárňuje Kaley Cuoco-Sweeting, na ceste do Las Vegas, kde sa mienili zosobášiť.
Mandy, ako ju tvorcovia nazvali, stvárni Melissa Tang, známa zo seriálov The Goodwin Games (2013) alebo Mom (2013). Podľa portálu TV Line by mala do príbehu po prvý raz vstúpiť v druhej epizóde deviatej sezóny. Ako napísal portál CinemaBlend, v úvodnej časti deviatej sezóny by sa mal objaviť aj kňaz, no nie je isté, či sa Leonard a Penny napokon zosobášia. Nová sezóna sa na americké obrazovky dostane 21. septembra.
Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre, Bill Prady a Steven Molaro. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons, ktorý získal za stvárnenie Sheldona Coopera štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco-Sweeting (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette). Vlani televízia CBS predĺžila zmluvu o vysielaní seriálu do jari 2017.

Istý Justin Bellanco, ktorému súd zakázal obťažovať a kontaktovať jeho bývalú priateľku April Holland, porušil toto nariadenie tým, že lajkoval videá a fotografie na profile 24-ročnej ženy na sociálnej sieti Facebook.
Holland získala 28. júla na súde v okrese Luzerne nariadenie, ktorým Bellancovi zakázali obťažovať ju. Expriateľ ju totiž podľa jej slov prenasledoval, vyhrážal sa, že ju strelí do kolena, aby ju videl trpieť, a obťažoval ju i jej priateľov. Štvrtého augusta k tomuto nariadeniu pribudol ročný zákaz akokoľvek Holland kontaktovať.
Po tom, ako Bellanco, ktorý pochádza z mestečka Jenkins, lajkol 22 videí a fotografií na expriateľkinom facebookovom profile, sa žena obrátila na políciu v meste Pittston, kde žije. Muž sa totiž v tom čase zdržiaval neďaleko a sledoval ju, pričom policajtom tvrdil, že ide domov. Jenkins a Pittston sú pritom od seba vzdialené zhruba 10 kilometrov. Ochrancovia zákona muža zatkli, neskôr ho však prepustili na kauciu 5000 amerických dolárov (zhruba 4 480 eur). Pensylvánčan sa obhajoval tým, že netušil, že lajkovaním porušuje súdny príkaz. Na krku má teraz obvinenie z pohŕdania súdom.
Dvojica svoje problémy riešila súdnou cestou už aj v minulosti. Od apríla 2014 do apríla tohto roka sa Holland nesmela približovať k Bellancovi. Ten si súdny zákaz vybavil po tom, ako sa s expartnerkou pohádali a ona ho údajne škrtila.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

12. 8. 2015

Zomrel Uggie

Zomrel Uggie

Energický teriér Jacka Russella Uggie, ktorý si získal srdcia divákov v nemom Oscarovom filme The Artist (Umelec), zomrel v Los Angeles vo veku 12 rokov. Na Facebooku o tom dnes informoval jeho majiteľ a tréner, Omar von Muller.
"Uggie mal rakovinový nádor prostaty a teraz je na lepšom mieste, kde necíti bolesť. Ďakujem vám za vašu podporu, ale nejaký čas nebudem čítať žiadne vaše vyjadrenia, pretože to je pre mňa v tejto chvíli veľmi bolestné," citovala ho agentúra Reuters.
Bielohnedý psík okúzľoval divákov i médiá vždy keď sa objavil na červenom koberci, aby propagoval filmy.
Vo filme The Artist (2011), ktorý získal päť Oscarov, vrátane Oscara pre najlepší film, Uggie stvárnil psa hollywoodskej ikony Georga Valentina v podaní francúzskeho herca Jeana Dujardina.
Fanúšikovia Uggieho viedli neúspešnú kampaň za nominovanie tohto psa na Oscara.
Jeho kaskadérske kúsky a triky oživili početné televízne programy. V roku 2012 sa stal prvým psom, ktorého odtlačky labiek sa objavili v cemente na chodníku pred Graumanovým Čínskym divadlom v Hollywoode, vedľa takých hereckých legiend ako je Elizabeth Taylorová, John Wayne a Judy Garlandová.
Uggie sa objavil aj v snímke Voda pre slony (2011) a The Campaign (2012), v ktorom stvárnil sám seba. V tom roku odišiel do filmovej výslužby, dodala agentúra Reuters.
Krajania žijúci v zahraničí budú môcť aj v tomto roku absolvovať Letnú školu žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) v Bratislave. Týždňový novinársky kurz slávnostne otvoria na pôde Katedry žurnalistiky FiF UK v pondelok 17. augusta.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský koncern Pearson sa dohodol na predaji svojho podielu v renomovanom časopise Economist spoločnosti Exor za 469 miliónov libier (661,68 milióna eur). Informovala o tom agentúra Bloomberg.
V médiách sa už pár týždňov špekulovalo, že Pearson chce ukončiť podnikanie v oblasti vydávania novín a časopisov. Minulý mesiac koncern predal renomovaný britský hospodársky denník Financial Times japonskému vydavateľstvu Nikkei za 844 miliónov libier.
Economist je časopis so 172-ročnou históriou a Pearson v ňom mal 50-% podiel.
Exor, investičná spoločnosť rodiny Agnelliovcov, ktorá vlastní kontrolný podiel v automobilkách Fiat a Chrysler, súhlasila, že zaplatí 227,5 milióna GBP za 27,8 % bežných akcií materskej spoločnosti Economist Group a 59,5 milióna GBP za všetky špeciálne akcie triedy B. Za zvyšný podiel Pearsonu v spoločnosti Economist Group zaplatí Exor 182 miliónov GBP.
Týmto predajom Pearson po 50 rokoch ukončí podnikanie v médiách. Koncern sa chce zamerať najmä na svoju kľúčovú činnosť v oblasti vzdelávania, okrem iného vydáva učebnice.
“Pearson sa teraz na 100-% sústredí na stratégiu globálneho vzdelávania," uviedol generálny riaditeľ John Fallon, podľa ktorého sa svet vzdelávania rýchlo mení a Pearson v tom vidí veľkú príležitosť pre ďalší rozvoj firmy.
Economist patrí medzi najrenomovanejšie ekonomické tituly na svete s nákladom 1,6 milióna exemplárov. Skupina, ktorá okrem vydávania samotného časopisu ponúka firemným zákazníkom aj rôzne informačné služby, vlani vykázala prevádzkový zisk 60 miliónov libier a tržby vo výške 328 miliónov GBP.

Investičná skupina Penta kúpila 100-% podiel vo vydavateľstve Vltava-Labe-Press (VLP) od nemeckého koncernu Verlagsgruppe Passau. Uviedli to dnes na svojej internetovej stránke české Hospodářské noviny (HN) a Mladá fronta Dnes (MF DNES). Potvrdili sa tak informácie, ktoré predtým priniesli práve HN.
Penta tak preberie najväčšie české regionálne noviny Denník a tlačiarne Novotisk a zároveň získa aj 51-% podiel v spoločnosti Astrosat Médiá (vydavateľ časopisov Kvety, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko), ďalej 70-% podiel v spoločnosti Česká distribučná, 35 % v distribučnej firme PNS a 30 % v digitálnej mediálnej agentúre AdActive. Zmluvu o kúpe však musí ešte schváliť protimonopolný úrad.
Skupina VLP je druhá najsilnejšia vydavateľská skupina na českom trhu, kde vydáva 71 regionálnych denníkov. Nemecký mediálny koncern uviedol, že VLP predal zo strategických dôvodov a sústredí sa na svoje aktivity v Nemecku a Poľsku.
O rokovaní Penty s nemeckou rodinou Diekmanncov, ktorá ovláda mediálny koncern Verlagsgruppe Passau, sa na trhu špekulovalo už niekoľko mesiacov. Penta vo VLP podľa informácií MF DNES niekoľko mesiacov robila audit jednotlivých titulov aj hospodárenia. K finálnemu podpísaniu kúpnej zmluvy však došlo až dnes.
Predajnú cenu ani jedna zo strán neuviedla. Pôvodne sa hovorilo asi o 70 až 90 miliónoch eur, ale podľa niektorých zdrojov z okolia Penty to nakoniec bolo menej.
Penta svoj zámer vstúpiť do médií naznačila už v minulom roku. Vzápätí kúpila niekoľko mediálnych firiem na Slovensku, napríklad 7 Plus, Trend Holding či podiel v spoločnosti Petit Press, ktorý získala od nemeckej mediálnej skupiny Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Tá sa postupne stiahla z českého aj slovenského trhu. Už v roku 2013 predala spoločnosti Agrofert Andreja Babiša vydavateľstvo MAFRA, pod ktoré patria aj iDNES.cz a MF DNES.
V decembri 2013 sa potom dohodli podnikatelia Daniel Křetínský a Patrik Tkáč na prevzatí vydavateľstva Ringier Axel Springer CZ. Značka Ringier tak postupne po viac ako 20 rokoch zmizla z českého trhu, po prevzatí sa premenovala na Czech News Center.

Copyright © TASR 2015

Americká speváčka Britney Spears si zahrá v komediálnom seriáli Jane the Virgin (2014) z dielne televízie CW. Tridsaťtriročná rodáčka z McCombu v Mississippi to oznámila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. „Gina Rodriguez a Jaime Camil, čoskoro sa vidíme v hoteli Marbella! Budem hosťovať v jednej z mojich najobľúbenejších šou - v seriáli Jane the Virgin. Splnil sa mi sen,“ napísala interpretka. To, že sa Spears objaví v jednej z epizód, potvrdila aj producentka Jennie Snyder Urman. Tá zároveň prezradila, že speváčka bude v seriáli strpčovať život Rogeliovi De La Vegovi v podaní spomínaného Camila.
Hlavnou hrdinkou seriálu Jane the Virgin je Jane Villanueva, ktorú stvárňuje 31-ročná Gina Rodriguez. Jane je panna, no napriek tomu otehotnela. Nešťastnou náhodou ju totiž umelo oplodnili spermiami Rafaela Solana v podaní Justina Baldoniho. Seriál má na konte nomináciu na Zlatý Glóbus v kategórii Najlepší seriál v žánroch komédia alebo muzikál, pričom Gine Rodriguez sa toto prestížne ocenenie podarilo získať za najlepší ženský herecký výkon v seriáli - komédii alebo muzikáli. Druhú sezónu obľúbeného projektu začnú v USA vysielať 12. októbra.
Britney Spears sa na celom svete preslávila po vydaní debutového albumu ...Baby One More Time (1999). Nasledovali nahrávky Oops!... I Did It Again (2000), Britney (2001), In The Zone (2003), Blackout (2007), Circus (2008), Femme Fatale (2011) a Britney Jean (2013), pričom všetky okrem Blackout a Britney Jean sa dostali na prvé miesto amerického rebríčka Billboard 200. Na konte má hity ako ...Baby One More Time, (You Drive Me) Crazy, Oops!... I Did It Again, Lucky, Stronger, Me Against The Music, Toxic, Piece Of Me, Gimme More, Womanizer, Hold It Against Me alebo Till The World Ends. V roku 2002 si zahrala Lucy Wagner vo filme Crossroads a objavila sa aj v snímke Austin Powers v Zlatom úde. O šesť rokov neskôr stvárnila Abby v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014).

Britskému seriálu Panstvo Downton (2010) udelili špeciálnu cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Na slávnosti, ktorá sa konala v utorok v Londýne, sa zúčastnili tvorcovia projektu spolu s hercami a herečkami. Ocenenie za prínos odovzdala herečka Julie Walters tvorcovi série Julianovi Fellowesovi a výkonným producentom Liz Trubridge a Garethovi Neameovi. Podobnú cenu v minulosti dostala len filmová séria o Harrym Potterovi.
Nakrúcanie poslednej, šiestej sezóny sa končí v týchto dňoch. Mnoho protagonistov preto počas ceremoniálu neskrývalo dojatie. "Posledný deň je piatok," priblížila Laura Carmichael, predstaviteľka Edith Crawley. "Už som pár kolegom s plačom povedala zbohom, takže som si istá, že nebudem vedieť rozprávať," priznala. "Rozhodla som sa, že nebudem plakať, no plakala som. Vyronila som pár sĺz," povedala Elizabeth McGovern, ktorá v sérii stvárňuje Coru Crawley. "Skončil som včera (pondelok, pozn. SITA) s Michelle Dockery a Allenom Leechom. Na rozlúčku sme si dali v bare pivo," popísal svoj posledný deň predstaviteľ grófa z Granthamu Hugh Bonneville. Phyllis Logan, ktorá sa v seriáli predstavila ako pani Hughesová, prezradila, že jej rola bude chýbať. Na ceremoniáli nechýbali ani ďalší účinkujúci zo seriálu, ako Maggie Smith, Brendan Coyle, Penelope Wilton, Jim Carter, Joanne Froggatt či Dan Stevens.
Hoci diváci a diváčky sa môžu tešiť už iba na jednu sezónu, ktorú začnú vo Veľkej Británii vysielať v septembri, Julian Fellowes prezradil, že o panstve Downton plánuje nakrútiť film. "Pochybujem, že by šlo o prequel. Teda, ak film vznikne, bol by pokračovaním s rovnakými postavami," priblížil. "Rád by som ho nakrútil. Myslím, že by to bola zábava," doplnil 65-ročný scenárista.
Seriál Panstvo Downton, v origináli Downton Abbey, sa dostal na televízne obrazovky ITV v septembri 2010. V roku 2011 mu udelili ceny BAFTA za réžiu a zvuk. O rok neskôr ho ocenili Zlatým glóbusom v kategórii Najlepší miniseriál alebo televízny film. V nasledujúcich troch rokoch ho na túto cenu nominovali v kategórii dramatických televíznych seriálov. Zlatý glóbus získali aj herečky Maggie Smith a Joanne Froggatt. Seriál má na konte aj 11 Primetime Emmy a tri Screen Actors Guild Awards.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Deti a mládež z Košíc zažijú tento týždeň, ako vyzerá práca moderátora, animátora, budú pracovať s hudbou či kamerou počas 7. ročníka prímestského tábora Miniškola mladých moderátorov. Výsledkom snahy dvoch desiatok žiakov košických základných a stredných škôl bude magazín, ktorý napíšu, načítajú, ozvučia a zostrihajú.
„Aj toto leto sa venujeme výchove našich nasledovníkov, budúcich novinárov. Chceme ich naučiť vystupovať pred verejnosťou, hovoriť bez trémy, spisovne, so zodpovedajúcou argumentáciou aj rečou tela," priblížila Katarína Čižmáriková, predsedníčka Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) Košice. Dodala, že ich snahou je, aby pod vedením skúsených pracovníkov médií mohli zastúpiť všetky profesie potrebné pri výrobe kultúrneho magazínu, ktorý bude finálnym produktom tohto ročníka letného prímestského tábora.
Počas posledných troch rokov nahrávali účastníci táborov CD s ukážkami diel spisovateľov pre nevidiacich kamarátov, tentoraz vyhovejú žiadosti detí o televíznu tvorbu. „V tomto tropickom týždni chceme pri tom v maximálnej možnej miere využiť priestory pod stromami v areáli Kasární/Kulturparku na nahratie ankiet a natočenie zahlásení jednotlivých príspevkov," doplnila Čižmáriková. Do prírody sa prázdninujúci školáci dostanú aj počas dvojdňového výletu do Starej Ľubovne, zastavia sa pri pestovateľovi liečivých rastlín v Plavnici, zájdu aj do Novoľubovnianskych kúpeľov.
Tábor organizujú v priestoroch košických Kasárňach/Kulturparku RO SSN Košice, TADAM – Tlačová agentúra detí a mládeže a K13 - Košické kultúrne centrá.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Peter Gallagher bude účinkovať v seriáli Dobrá manželka (2009) z dielne televízie CBS. Informoval o tom magazín The Hollywood Reporter. Päťdesiatdeväťročný rodák z New Yorku stvárni právnika Irvinga Carvera. Diváci a diváčky ho budú môcť vidieť v siedmej sezóne, ktorej prvú časť odvysielajú 4. októbra. Okrem Gallaghera sa v novej sérii predstavia aj Jeffrey Dean Morgan, Margo Martindale, Julianna Margulies, Christine Baranski, Matt Czuchry, Alan Cumming či Zach Grenier.
Peter Gallagher odštartoval kariéru v roku 1980, keď sa objavil vo filme Manažér Taylora Hackforda. Hral i vo filmoch Sex, lži a video (1989), Kým si spal (1995), Skryté zlo (1995), Americká krása (1999), Tanec s vášňou (2000), Varieté (2010) či Let’s Dance: Revolution (2012). Známy je aj vďaka televíznym filmom a seriálom ako O.C. California (2003 – 2007) alebo Californication - Orgie v Kalifornii (2007 – 2014), v ktorom účinkoval v roku 2009.

Americká spoločnosť 20th Century Fox Television oznámila, že seriál Prison Break: Útek z väzenia (2005 - 2009) bude pokračovať novou limitovanou sériou. Tá bude mať desať epizód, pričom tvorca a výkonný producent Paul Scheuring momentálne píše scenár prvej.
Nové diely sa budú odohrávať niekoľko rokov po udalostiach zo štvrtej série, pričom sa v nich predstavia obe hlavné postavy - bratia Michael Scofield (v podaní Wentwortha Millera) a Lincoln Burrows (Dominic Purcell), a to aj napriek tomu, že Michael Scofield v záverečnom filme Prison Break: The Final Break (2009) zomrel. Prezidentka 20th Century Fox Television Dana Walden však uviedla, že nová séria poskytne "logické a uveriteľné vysvetlenie, prečo je stále nažive". Okrem Scofielda a Burrowsa sa v pokračovaní seriálu, ktorý má na konte napríklad dve nominácie na ocenenie Zlatý Glóbus, objavia aj niektoré ďalšie pôvodné postavy.


Americký herec, režisér, scenárista a producent Jon Cryer, známy najmä ako chiropraktik Alan Harper zo sitkomu Dva a pol chlapa (2003 - 2015), sa predstaví v seriáli NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003). Päťdesiatročný rodák z New Yorku stvárni uznávaného chirurga, doktora Tafta, do rúk ktorého zveria život postreleného agenta Gibbsa v podaní Marka Harmona. Objaviť by sa mal v troch epizódach očakávanej trinástej sezóny, ktorej prvú časť odvysiela televízia CBS 22. septembra.
„Tá rola prišla veľmi rýchlo. Zavolali mi, keď som vlakom cestoval na Comic-Con do San Diega a do týždňa som už bol na pľaci. Takže na prípravu som nemal veľa času. Strávil som deň s chirurgom, ktorý mi potom pomáhal aj počas nakrúcania. V skutočnosti boli všetci pri operačnom stole vyškolení zdravotníci. Takže ja, ktorý som tam mal byť za najväčšieho odborníka, som bol nakoniec ten, kto nevedel, čo má robiť,“ uviedol Cryer. Doktor Taft je podľa neho sarkastický, no dobrý chlap. Najviac sa vraj teší na to, ako sa vyvinie vzťah Tafta a Gibbsa. „Nie je to typ človeka, ku ktorému by Gibbs inklinoval,“ zdôvodnil Cryer.
Herec tiež prezradil, že je fanúšikom seriálu už od jeho začiatku a vždy bolo jeho snom, objaviť sa v ňom. „Miloval som ho od prvej sezóny. Chcel som si zahrať niekoho, kto by zvláštnym spôsobom zomrel hneď v prvých dvoch minútach šou. Potom by som sa objavil na Duckyho pitevnom stole. Bolo by to skvelé! Keď som si prvý raz prečítal scenár, uvedomil som si význam mojej postavy a pomyslel som si ‘Dobrý Bože, čo zo ‘Chcem vtipne zomrieť v prvých dvoch minútach‘, si nepochopil?!’,“ vyjadril sa.
Jon Cryer, celým menom Jonathan Niven Cryer, debutoval na striebornom plátne v roku 1984 v romantickej komédii Taká vydarená aféra. Zahral si tiež v snímkach ako Kráska v ružovom (1986), Domáci front (1987), Horúce strely (1991) či Deadline (2010). Rola Alana Harpera mu vyniesla sedem nominácií na televízne ceny Primetime Emmy, pričom dva razy sa mu podarilo prestížnu trofej získať. Od roku 2011 má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.


Kriminálny seriál Sherlock (2010) budú nakrúcať, kým sa na projekte budú chcieť podieľať predstavitelia hlavných postáv, herci Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Vyhlásil to jeden z autorov seriálu Steven Moffat, pričom uviedol, že s ďalšími sezónami počíta aj jeho spolutvorca, výkonný producent a predstaviteľ Mycrofta Holmesa, Mark Gatiss. "Nemyslím si, že to ukončíme my. Myslím, že to bude na Benedictovi a Martinovi. Šou, samozrejme, nemôžeme robiť bez nich a oni obaja vravia, že chcú pokračovať, kým to bude dobré. Rád by som videl, ako starnú - nie preto, že by som bol sadista, ale preto, že by bolo zaujímavé vidieť ich v tradičnejšom veku ich postáv, teda ako päťdesiatnikov. Sú omnoho mladší ako pôvodní hrdinovia," skonštatoval Moffat.
Nové epizódy obľúbeného seriálu chcú začať nakrúcať na jar 2016. Ešte predtým sa však fanúšikovia a fanúšičky projektu dočkajú špeciálu, ktorý sa bude odohrávať v 19. storočí. Televízia BBC by ho mala odvysielať tento rok cez Vianoce. "Nikdy sme nepovedali, že ide o vianočný špeciál. Určitým spôsobom však bude súvisieť s Vianocami," uviedla Moffatova manželka, producentka Sue Vertue. Vysvetlenia, prečo sa hlavní hrdinovia ocitnú v 19. storočí, sa podľa Moffata diváci a diváčky nedočkajú. "Nikdy sme sa neobťažovali vysvetľovaním, čo robia v modernom Londýne, tak prečo by sme mali objasňovať, čo robia vo viktoriánskom Londýne, keď práve tam by mali byť," doplnil Moffat.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala BBC po dvoch rokoch čakania v januári minulého roka. Dátum premiéry štvrtej sezóny zatiaľ nie je známy, na televízne obrazovky by sa však mohla dostať v roku 2016. Vlani získal seriál sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.

V šiestej sezóne seriálu Hra o tróny (2011) sa predstaví aj anglický herec Ian McShane. Tvorcovia zatiaľ neprezradili, akú postavu 72-ročný rodák z Blackburnu stvárni. Ako však pre magazín Entertainment Weekly uviedol nemenovaný zdroj z prostredia seriálu, McShaneova postava síce nebude na obrazovke často, no bude dôležitá.
Ian McShane je známy napríklad zo seriálov Lovejoy (1986 - 1994), Deadwood (2004 - 2006) a Kings (2009) či ako pirát Blackbeard z filmu Piráti Karibiku 4 - V neznámych vodách (2011). Okrem toho si zahral v snímkach ako Návrat na vrchol (2006), Snehulienka a lovec (2012) alebo Hercules (2014).
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Hoci jej predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny, ktorú televízia HBO vysielala od apríla do júna, sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Košický zlatý poklad

Košický zlatý poklad

Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže bolo prihlásených 170 piesní, na základe kritérií súťaže výberová komisia určila dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže, do druhej skupiny vybrala 16 piesní, ktoré budú v septembri prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále. Z druhej skupiny postúpi do finále 6 piesní s najväčším počtom SMS hlasov.
Výberová komisia v zložení Peter Bič, Igor Timko a Zoltán Sallai zo skupiny No Name, Martin Husovský zo skupiny Komajota, Robo Kopina zo skupiny Noc a deň vyberala skladby spoločne s redaktormi Štúdia RTVS Košice. „Veľmi sme sa v porote potešili, že tento ročník súťaže vzali útokom hlavne ženské interpretky, akurát nás mrzelo, že okrem textov a piesní prišlo málo fotiek - to by sme vybrali finalistov za desať minút. Na finále sa teda teším hlavne preto, že tento rok bude forma zodpovedať obsahu,“ povedal s úsmevom člen komisie Igor Timko.
„Osobne ma príjemne prekvapilo široké žánrové spektrum prihlásených piesní. Oproti minulým ročníkom sa vo vyššom počte objavili folkové, swingové, elektronické, funkové či bluesové deriváty populárnej hudby. Za stagnujúcu považujem kvalitu textov, myslím si, že pri väčšine prihlásených skladieb je omnoho atraktívnejšia melodická linka, harmonická stavba či samotná interpretácia. Každopádne ma teší veľký záujem o túto súťaž a verím, že mnohé zo súťažných piesní si nájdu cestu k poslucháčom aj vďaka RTVS,“ dodal riaditeľ súťaže Juraj Hidvéghy. Absolútny víťaz 31. ročníka spolu s atraktívnou finančnou odmenou získa i možnosť nakrútenia videoklipu k víťaznej skladbe .
Finálový koncert z košického Kulturparku v priamom prenose odvysiela 17. októbra Rádio Slovensko a Rádio Regina. Televízny dokument z podujatia odvysiela Dvojka.
Viac informácií o súťaži nájdete na adrese http://ke.regina.rtvs.sk/kosicky-zlaty-poklad

9. 8. 2015

Zomrel Jozef Skovay st

Zomrel Jozef Skovay st




Vo veku 85 rokov zomrel v piatok 7. augusta v Bratislave bábkoherec a bývalý riaditeľ Štátneho bábkového divadla (ŠBD) v Bratislave Jozef Skovay. TASR o tom informovala najbližšia rodina zosnulého.

Posledná rozlúčka s Jozefom Skovayom bude vo štvrtok 13. augusta o 10.45 hodine v bratislavskom krematóriu.

Jozef Skovay sa narodil 24. októbra 1929 v Bratislave. Absolvoval štúdium na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Bratislave. Pracoval ako stavebný technik do roku 1954, vtedy začal pracovať na Povereníctve kultúry. Záujem o bábkové divadlo sa spájal s jeho ochotníckou činnosťou v bratislavskom Detskom divadle filmu (1950-1957). V roku 1957 sa stal jedným zo zakladajúcich členov Štátneho bábkového divadla (ŠBD) v Bratislave. Uplatnil sa v ňom ako bábkoherec, okrem toho v rokoch 1975 až 1978 bol umeleckým šéfom tejto scény a v rokoch 1980 – 1987 riaditeľom ŠBD. Od roku 1987 bol námestníkom pre investičnú výstavbu.

V ŠBD upozornil na seba ako spíker, neskôr hral prevažne charakterové postavy starcov a rozprávkových bytostí. Jeho herecké kreácie sa vyznačovali zmyslom pre humor a bezprostredným kontaktom s detským divákom.

V rozhlase účinkoval Jozef Skovay od roku 1956, od roku 1963 pôsobil ako spíker v televíznych bábkových inscenáciách a vo filmovom a televíznom dabingu. K jeho najvýraznejším dabingovým postavám patrí Gejza Miazga, "hlava" rodiny Miazgovcov z maďarského animovaného seriálu. Magda Paveleková, ktorá v slovenskej verzii požičala hlas Gejzovej seriálovej manželke Paule, zomrela 20. júla tohto roku.

Copyright © TASR 2015

The Destroyer

The Destroyer